Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Můj kurz tvůrčího psaní (část I.)

06. 09. 2022
15
41
734

I.

Dopadl jsem na autobusovou sedačku, k níž jsem se přilepil. Unuděné, pálivé slunce, které se dobývalo přes poškrábané sklo, mě vyhmátlo roztřeseného a sotva popadajícího dech.

Svíral jsem v rukách životopis Františka Kadlece. Artefakt. Vstupenku do vyšších sfér. Kontakty, hlavně se ho vyptej na kontakty, kladla mi na srdce máma.

Kolikrát jsem už v knížce listoval? Stokrát? Tisíckrát?

Každá z knížek, které Kadlec vydal, obdržela literární cenu: Kapradě chamradě (2001, 1. místo v soutěži Ortenova Kutná Hora), Kostelní předivo (2003, 1. místo v Literární ceně Vladimíra Vokolka), Útesy & Limonády (2008, Cena Jiřího Ortena), Mezi chlapci a děvčaty (2011, Magnesia Litera za prózu), Slepý maják (2013, Magnesia Litera za prózu), Víc než to (2016, Magnesia Litera za knihu roku).

Oblíbil jsem si Slepý maják, který zobrazoval zapadlou rybářskou vesnici kdesi ve Skotsku, kde se zastavil čas. Taková sonda do lidské duše. Český Peter May? Byl v tom však kus absurdity, kus existencialismu.

Ani ostatní romány nebyly špatné. Mezi chlapci a děvčaty byl citlivě sepsaný generační román o prvních láskách i zklamáních, o stále se opakující touze, která nás žene do zkázy.

Víc než to napsal Kadlec ironicky a s nadhledem. Dotkl se úlohy spisovatele v dnešní společnosti, malou pasáž věnoval samotné technice psaní. Ta mě nadchla natolik, že jsem se rozhodl ho vyhledat.

Co na tom, že jsem byl jen studentík. Být spisovatelem byl vždycky můj sen.

Byly tu však dva otazníky. Neuteče přede mnou do své pracovny provoněné čajem? A pokud mě přijme, bude ochotný mi předat něco ze svého potu, slz, snů a fantazie? O tom jsem dost pochyboval, protože zlatá vejce si spisovatelé nechávají sami pro sebe.

Na Vysočanské jsem zaklapl knihu, příprava byla u konce.

Autobus supěl do kopce. V zatáčce u statku se zlomil tak, že jsme málem skončili ve křoví. Jedné starší paní vyletěla taška z ruky a připlácla se mi na obličej. Byly v ní pomeranče. Ani se mi neomluvila, jen dál zírala přes špinavé okénko a cosi si mumlala.

Prosek. Konečně jsem byl na místě. Moje nervozita se posunula o dva stupínky výš. Nejradši bych si skočil na záchod, ale nebylo kde. Minul jsem Billu. Po chvíli mě obklopily paneláky a napůl moderní, napůl komunistický betonový park. Šedivý podlouhlý barák, ve kterém Kadlec bydlel, se nacházel naproti herně MOTÝL.

Dlouze jsem stiskl zvonek.

Měl se zjevit zhruba padesátiletý frajer, umělec par excellence, pisálek číslo jedna, největší štika v literárním rybníce… další přívlastky si doplňte sami.

Místo toho začala v bytě šramotit opilá bytost, která nadávala do kurev a do ženských pohlavních orgánů. Konečně našla klíč (zřejmě byl celou dobu v zámku) a otevřela dveře.

František Kadlec vypadal nejmíň na sedmdesát a táhl z něj tuzemák. Vytahané černé tepláky a seprané tričko s nápisem Brooklyn mu zrovna nepřidávaly na eleganci; žluté zuby a prázdný pohled byly už jenom korunkou na hlavě falešného krále.  

„Co kurva chceš?!“ sjel mě na dvě doby.

Než jsem stačil cokoliv říct, zabouchl mi před nosem.


41 názorů

Billa tam billa, to je jistý. :)

a díky za zastavení :)


Určitě si přečtu pokračování.

Billa tam je, několikrát jsem tam byla. Bydlím o pár stanic dál.


:)

Múzu mu supluje rum.  A prosecká Billa je legendární... :)


Philogyny
26. 09. 2022
Dát tip

Chechtám se tu.  


klidně..., občas se tam vyskytují zajímavé persony...


bixley
13. 09. 2022
Dát tip

Můžeme si dát u Billy na Proseku sraz. Taky ho ráda poznám. :-)))


... a to mě těší :)


Já jsem před tvou prózou dveře nezabouchla - těším se na další díly:-)))))


Odpoutaný Prométheus
07. 09. 2022
Dát tip Janina6

... a také mnohokrát zpracovaný, nelidské prvky v chování lidí a humanismus umělých forem života byly námětem povídky Phillipa K. Dicka "Sní androidi o elektrických ovečkách", která se stala předlohou kultovní sci-fi "Blade Runner", a na poli počítačových her se toto téma dočkalo výborného zpracování ve hře "Detroit - Become Human"


to nepochybně ano; navíc T. test je opravdu skvělý námět na povídku...


Biskup - až se umělé ještě o něco více zdokonalí ve formální analýze jazyka a začnou psát nerozeznatelné od těch lidských (Turingův test), tak se tu znovu sejdeme nad diskuzí, jestli "ono navíc" skutečně existuje, nebo jestli je pouze sdílenou halucinací lidských autorů. ;-)


to byl původní záměr... ale :)... pak jsem se rozhodl být trošku "interaktivnější"...


Kočkodan
07. 09. 2022
Dát tip

Já jsem si myslel, že už máš celý náhrdelník a teď budeš více či méně pravidelně uškubávat jednotlivé perly a házet je nám sviním. ;-)


heh, na dvojce už se pracuje... ;-)


Kočkodan
06. 09. 2022
Dát tip

Bez sebemenší stopy zaváhání a strachu provedu otevření i římské dvojky a dám Zuzce (počítačovému hlasu) povel ke čtení. Slibuji to zde písemně a veřejně.


vesuvanka
06. 09. 2022
Dát tip

Se zájmem jsem si přečetla :-))), TIP a těším se na pokračování.


no tak Čecha s Čechovem si nespleteme, leda že by oba třímali pušku

zajímavé je, že třeba v USA je tvůrčí psaní na univerzitách obor běžný asi jako u nás čeština-dějepis a zajímavé je, že někteří slavní američtí romanopisci tento obor absolvovali a jiní ne. možná se dají naučit základy řemesla, ale určitě ne "to navíc, co tam musí být", pak jsou tu výborní herci, co se nedostali na DAMU nebo o to ani nestáli.. a tak by šlo pokračovat

psaní je především řemeslo a musí se hodně psát a hodně číst, jak psal Aru

musí se ale i škrtat a přepisovat


viď.... zde by šlo utnout, ale to by už nebyla próza na pokračování...


Aru
06. 09. 2022
Dát tip

já vím, Čechova a Čechovova, už se mi to nechtělo opravovat a mazat kvůli tomu komentář a ty a ostatní jste si domysleli o co jde ;)

o tom dost pochybuju, že by byl jakýkoli kreativní/tvořivý kurz pro mě, jsem natolik kreativní, až je mé psaní pro většinu lidí nestravitelný a spíš by preferovali, kdybych byl víc normální, ALE to se nestane :D

sice mi skutečně význam i logika některých pánů uniká, proč se chovají a dělají co dělají, za to ale studuji mechaniky jak to dělají, což je dle mě důležitější, než ono proč si ten který pán usmyslel v hlavě že zrovna bude dělat co dělá, můžeš s tím nesouhlasit, ale za mě je to klíčem k pochopení co se vlastně děje, než proč který pán se zrovna dočista zbláznil, dle mě, dle jiných to může být ta správná cesta.

měl jsi skvělý povídky, plný nápadů, stačí začít psát, přectu si ji ;)


To není celé? Škoda, takový pěkný happyend.


Dotek génia.... je něco... co tě může ovlivnit... navždy


...  a já tě chválím :-))


Biskup z Bath a Wells
06. 09. 2022
Dát tip Prosecký

Příště přijdu. A přinesu flašku rumu.


Aru
06. 09. 2022
Dát tip

Loki, ty vtipálku, dotek génia jo???? :D


Aru
06. 09. 2022
Dát tip

co jsem četl Čechova, tak se to snažím použít :D

je to geniální pravidlo


Moc děkuji. Už to chtělo změnu.


Prosecký
06. 09. 2022
Dát tip Gora, Biskup z Bath a Wells

Proč jsi nejel metrem?

Byl jsi kousek ode mě (Chotěšovská), nebo že bys byl až u mě? Pravda, na sedmdesát vypadám, ale nepamatuji se, že by kdy někdo ke mně přišel!?

Tip.  


Gora
06. 09. 2022
Dát tip

Zábavné čtení, a dokonce na pokračování, Biskupe... tak ať se vede jako v prvním díle!


... a to jsme teprve na začátku :)


To ti musím dát za pravdu, Aru, souhlasím s tebou. A s tou puškou je to taky důležité aneb Nic není jen tak, že... ;-)


Alegna
06. 09. 2022
Dát tip

:) pobavilo


Aru
06. 09. 2022
Dát tip Biskup z Bath a Wells

ještě mě napadlo, kdyby bylo rozuzlením, že Kadlec je celou dobu žena :D:D

ale to už je moje fantasmagorie :))

- no teda já myslím že na psaní stačí prostě psát, psát a zase psát, pak číst lidi co už něco napsali, plus nějaký to Čechovo pravidlo o pušce na zdi, a to je celý, platit někomu jak psát jsou dle mě vyhozený peníze, doslova řemeslník se zlepšuje tím, že neustále zkouší danou věc tak dlouho, dokud v ní není zručný, což pochybuju že kurz psaní dá víc než nějaký obecný a základní vzorce, který ale spisovatele nikdy neudělají. doslova už jenom čtením ostatních do sebe čtenář nasává ony vzorce psaní a psaním samým zlepšuje svou zručnost


Abakus
06. 09. 2022
Dát tip

aj pre končiacich...


To mě těší, kurzy psaní jsou pro začínající spisovatele důležité...


- určitě to bude jšětě zajímavé

- Billa byla i tam, kde nebyla Billa


Janina6
06. 09. 2022
Dát tip

Tak tohle mě baví, a hodně .-)


Aru
06. 09. 2022
Dát tip

název dával tušit, že půjde o pořádnou taškařici...., ještě se uvidí, vyhořelý básník a naivní obdivovatel, to může být ještě kotel zábavy.

vždycky člověk mine Billu, ať jde kamkoli, (i tam kde žádná Billa není) :))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru