Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyprávění o vodníku Čeřílkovi, skřítku Ostřičkovi a víle Jasance: Uvítání (reedice)

07. 09. 2022
15
27
334
Autor
Alegna

Na základě podnětů jsem celou sérii vyprávění mírně upravila, původní verze tohoto textu je:

https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=532605

Děkuji všem, kteří původní text četli, komentovali a tipovali, vážím si toho.

Vyprávění je zamýšleno pro děti od sedmi let.

Tolik je v pohádkách vodníků,

kolik je ve světě rybníků.

 

Pozvání

 

Přijměte pozvání k četbě o pohádkových bytostech, vodníku Čeřílkovi, skřítku Ostřičkovi a víle Jasance. Udělejte si pohodlí, vyprávění začíná.

 

V rybníku Klokoťáku obrostlém ostřicí, co má na hrázi tři mohutné jasany a jednu, nad hladinu nakloněnou starou vrbu, bydlí vodník Čeřílek. Přebývá v pokojíčku pod hladinou v jižním výběžku rybníka, tam je nejtepleji. Stěny jsou z rostlinek rdestu, na místě stropu rostou lekníny a stulík. Koberec tvoří rostlinka šejdračka. Spí na vodním lůžku a vše potřebné má uložené na poličce.

Vodník je to mírumilovný a svědomitý, někomu možná připadá jako trochu nudný patron. O vše pečuje s láskou. Dbá na hojnost potravy pro ryby, čeří jim vodu, aby měly dostatek kyslíku. Žijí tu ryby všežravé, jako jsou kapři, karasi nebo líni. Ti se živí rostlinami i larvami hmyzu, například komárů. Ale chová i ryby býložravé, které rády jen rostlinky. Takovou rybou je amur, nebo tolstolobik.

Vodní rostliny na jaře dodává zahradníkovi Kořínkovi. Na podzim, když je rybník plný ryb, domlouvá výlov rybníku s porybným Lipanem. Dohlíží na lidi ve vodě i okolo ní, aby neublížili rybám, rostlinám ani sobě. Netopí je, jak se o vodnících říká, právě naopak, snaží se je před utopením chránit.

 

V ostřici, která se nazývá pobřežní, má svůj domeček z vrbového proutí malý, houževnatý skřítek Ostřička. Umí se pohybovat tak rychle, až je při tom neviditelný. Je to dobrotisko, pomáhá, kde může, jen jazyk má ostrý jako ostřicové listy.

Jeho největší zálibou je vrzavé hraní na ostřicové listy. Že nevíte, jak se na ně hraje? To utrhnete ostřicový list, vložíte ho mezi palce a hrany dlaní pod palci a stisknete je. Nakonec silně fouknete mezi spodní části palců tam, co vznikne úzká mezírka. Když to uděláte dobře, povede se vám vyloudit nakřáplé vrzání.

 

Na hrázi v jasanu s nejširším kmenem, to je ten uprostřed, tak v něm má svůj domov víla Jasanka. Je nejkrásnější ze všech bytostí ve vodě, na vodě i kolem ní. Večer co večer při pěkném počasí tančí tak něžně a lehce na hladině rybníka, že se sotva nohama vody dotýká. Je nejen krásná, je milá a laskavá.

 

A ještě něco vám prozradím. Vodník, skřítek i víla dokáží kouzlit, ale dělají to neradi. Říkají, že kouzlení je vzácný dar, který není určený k předvádění. Takový dar se musí chránit a používat jen v nouzi nejvyšší.


27 názorů

Alegna
13. 09. 2022
Dát tip

díky, bixley, těší mě to


bixley
13. 09. 2022
Dát tip

Lído, moc krásný úvod...


Alegna
12. 09. 2022
Dát tip

black, díky za návštěvu


Pohádek není nikdy dost:-))))


Alegna
10. 09. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Zeanddrichu, děkuju, máš pravdu, není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu ... necháme Lokiho jeho názorům :), každý máme něco navíc na úkor jiného ... o věcech mimo naší realitu se nedobře hovoří  a upřímě, kdyby mi někdo vyprávěl to, co jsem viděla a zažila, tak bych mu taky nevěřila :)


.. .

Alegno, je zajímavé, jak si dnes docela často myslíme, že máme mnohem bohatější život, než většina generací našich předků -a přitom, mnohdy vůbec netušíme, co všechno bylo docela běžnou součástí jejich životů. :)

Právě i bytosti druhé pozemské vývojové dimenze, tzv. elementálové, tvořili (spoluvytvářeli) pravděpodobně nedílně kolorit těchto jejich životů (soudím tak dle jejich hojnosti v příbězích a pohádkách snad všech národů celého našeho světa :) )

(( ...)).

(možná bychom mohli tentokrát poslat i avízo Lokimu, aby si udělal ještě ostřejší obrázek o míře šílenství, panujícího v názorech (či přímo v hlavách? :) ) některých uživatelů Písmáku.cz :) )


Alegna
08. 09. 2022
Dát tip

Čudlo díky za milou návštěvu


Alegna
08. 09. 2022
Dát tip

K3, děkuju

Je to jen uvítání u četby a představení hrdinů, tedy těch pohádkových. Budou následovat již tu publikované, ale trochu upravené příběhy, takže jestli budeš mít se mnou ještě trpělivost a chuť si je přečíst, budu moc ráda a pokud mi k nim napíšeš své postřehy budu ještě radši.


Čudla
08. 09. 2022
Dát tip

Moc pěkné /*


K3
08. 09. 2022
Dát tip Gora, Alegna

Určitě to je lepší. Zestručnělé, čtivější. Má to hezká jména. Co by určitě stálo za to: z vyprávění vyrobit pohádku s živou řečí. Aby to nebylo "jen" odvyprávěné, ale s živým bezprostředním dějem. Pro děti to sice takhle stačí, ale s živým dějem by to celé získalo ještě víc na hodnotě. Je to práce, ale stálo by to za to:).


Alegna
08. 09. 2022
Dát tip

Moc mě těší, díky Nami


Alegna
08. 09. 2022
Dát tip

Evženie, díky za důvěru, dodává potřebnou odvahu :)


Nami 99
08. 09. 2022
Dát tip

Moc hezké


Tak to se budeme těšit :-)


Alegna
07. 09. 2022
Dát tip

Jamardi, dobrá otázka, polička je pletená z vrbových proutků, dar od Ostřičky :)


Alegna
07. 09. 2022
Dát tip

Lubošku, máš  pravdu, lidský pokrok nejde správným směrem


Alegna
07. 09. 2022
Dát tip dievča z lesa

dievča, ani nevíš jak jsem ráda, že to tak vnímáš ..... ano, snad to nebude ode mě příliš troufalé, ale dám sem trochu upravené díly a asi dva nové, moc děkuju


Jamardi
07. 09. 2022
Dát tip

Milé vyprávění. :) A z čeho má vodník udělanou tu poličku?


číta sa to ľahko, pekne si to poletuje a vzbudzuje zvedavosť ... budeš pokračovať s premenou?***


Kočkodan
07. 09. 2022
Dát tip Alegna

Vodník Čeřílek je vlastně i něco jako plavčík, což ho dělá ještě sympatičtějším. U pohádkových bytostí jak vidno k pokroku dochází, u lidstva mám jisté pochybnosti...


Alegna
07. 09. 2022
Dát tip Benetka

Benetko, tvoje čarodějná víla je sice z této reality, ale tvoje představy o ní možná ne, je to vlastně tvoje múza....


Alegna
07. 09. 2022
Dát tip

Je to tak, stratili jsme urřité schopnosti, už nevnímáme jiné reality a v nich přebývající stvoření a jak ráda bych se s nimi potkala, díky Zeanddrichu


Benetka
07. 09. 2022
Dát tip

Já potkávám Vílu skoro každý den... No... Vílu... Spíš Čarodějku. Jo. Tak. Prostě... Uhranula mě.


Zeanddrich E.
07. 09. 2022
Dát tip Alegna

(PS: kde jsou ty časy, kdy bylo pro naše *předky docela běžné vidět vodn.íky,..., stromové i jiné skřítky,..., hejkaly, víly, permoníky,  a další elemtály :) )

Dnes má většina lidí schopnosti tzv. třetího oka (ale i další) potlačené spoustou podnětů z nebývale pestrého tzv. béčkového světa :), bez klidu na pravidelnou samovolnou (přinejmenším několikahodinovou) meditaci v klidu a tichu.. .

*snad jen v podkrkonoší a na vysočině je to (v rámci ČR) prý relativně běžné do dneška, co jsem zaslechl :)


Alegna
07. 09. 2022
Dát tip

Díky Goro za čtení i postřehy.

Ten otazník jsem tam původně měla, no ještě podumám. Čárku a poslední větu jsem odstranila

 


Gora
07. 09. 2022
Dát tip

Al, dala sis práci a výsledek je znát. Pohádka je "pohádkovější", jednodušší, dětem srozumitelnější.

Jestli ještě něco mohu, za  - Že nevíte, jak se na ně hraje - bych dala otazník, pak - Večer /,/co večer by se obešlo bez čárky... a poslední věta se mi nezdá zdařilá.

Jinak dobré...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru