Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Básník Pivčo aneb jak slavný ostravský fotbalový klub přišel ke svému jménu

08. 09. 2022
3
2
204
Autor
Pravomil

Slavný ostravský fotbalový klub dnes všichni známe pod jménem FC Baník Ostrava. Málokdo ale tuší, jaká historie se za tímto jménem skrývá.

Skutečnost je taková, že klub se původně jmenoval SK Slezská Ostrava neboli Sportovní klub Slezská Ostrava. Tímto názvem dával klub najevo nejen svou příslušnost k Ostravě, ale také přímo k její slezské části.

Když se po nějaké době po vzniku klubu rozhodovalo jeho vedení, jak dále posunout herní projev týmu, rozhodlo se angažovat nového trenéra. Po dlouhých úvahách byl nakonec vybrán Vráťa Dokořán z Plzně.

Jeho skutečným jménem mu ale nikdo neříkal, protože Vráťa měl rád pivo a ve volných chvílích si pro radost skládal básničky. Všichni mu proto říkali Básník Pivčo. Tato přezdívka se velice rychle v Ostravě rozšířila, protože klub dosahoval pod vedením Básníka Pivča jeden úspěch za druhým. Cenná vítězství nad rudochy, sešívanými nebo klokany tehdy nebrala konce.

A tím už se dostáváme k samotnému vysvětlení. Fanoušci svého trenéra natolik zbožňovali, že na zápasech milovaného klubu neustále skandovali Básník Pivčo! Básník Pivčo! Vráťa byl sice na toto skandování samozřejmě velmi hrdý, avšak zároveň jej mrzelo, že veškerá sláva padá jen na něj.

Z vrozené skromnosti proto fanouškům navrhnul, aby ze slova Básník vypustili písmeno „s“ (vznikl tedy Baník) a ze slova Pivčo písmeno „v“ (i zde použit stejný princip jako v případě úpravy slova Básník). Tím by se dle jeho názoru zajistilo, že pokřik by už nebyl určen jen jemu, ale celému týmu. A fanoušci svého trenéra poslechli. Od té doby až dodnes zní na ochozech ligových stadionů slavné skandování, které nahání soupeřům tolik hrůzy.

Obdobně jako fanoušci se rozhodlo postupovat také vedení klubu. Poté co milovaný trenér odešel do důchodu, rozhodlo se na jeho počest klub přejmenovat na FC Baník Ostrava. Původně měl být nový název shodný s pokřikem, opět zde ale zaúřadovala neuvěřitelná skromnost Básníka Pivča, který prosadil spojení Baníku s již tradiční části názvu Ostravou.

V samotném závěru tedy popřejme Baníku, aby se mu dařilo minimálně stejně jako v dobách Vráti Dokořána.

Básník Pivčo!


2 názory

Hamar
08. 09. 2022
Dát tip Pravomil

K výročí 100 let klubu bylo dobré připomenout!


Norsko
08. 09. 2022
Dát tip Pravomil

Baník, pyčo. Pro ty, co nevědí


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru