Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyprávění o vodníku Čeřílkovi, skřítku Ostřičkovi a víle Jasance: Vodní pych (reedice)

09. 09. 2022
13
12
302
Autor
Alegna

Na základě podnětů jsem celou sérii vyprávění mírně upravila, původní verze tohoto textu je:

https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=532605

https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=532693

 

Vyprávění je zamýšleno pro děti od sedmi let.

 

Děkuji všem, kteří původní text četli, komentovali a tipovali, vážím si toho.

 

Říká se, že každý správný muž má u sebe nůž. Vodník Čeřílek jistě správný, i když pohádkový, muž je. Nosí v kapse svého zeleného fráčku, zavírací nůž zvaný rybička, provázek a vodotěsnou svítilnu. V každém hospodářství se vždycky najde něco, co je potřeba uříznout, přivázat a na co je nutné si posvítit. Budou se mu hodit i tentokrát?

                                                            ---

Jednoho rána se Čeřílek probudil s prvními paprsky, které slunce protáhlo pod hladinu a osvítilo vodní rostliny u dna. Na okraji severního porostu rdestu uviděl díru, jako by odtud bylo vytrženo několik rostlinek i s oddenky. Promnul si oči, jestli jej zrak nešálí a podíval se znovu. Díra tam opravdu byla.

"Byl tu někdo na vodním pychu," pomyslel si vodník. "Nejspíš ten obchodník se vším, ten Nedámpeníz, jak mu všichni říkají."

Ale aby nikoho neprávem neobvinil, řekl si, že musí vypátrat pravdu.

Nejprve šel, za Ostřičkou: "Ostřičko, jak jsi dneska v noci spal? Neprocházel ses kolem rybníka? Nepotloukal se tu někdo? Kdosi totiž v noci ukradl několik rostlinek rdestu."

"Taky ti přeju dobrrrýtro," zamžoural, protáhl se a přitom se ušklíbl skřítek. "Děkuju za optání, spal jsem dobře, jen mě v noci probudilo šplíchnutí, ale byl jsem tuze unavený, hned jsem zase usnul."

"Hm, hm, děkuju ti, já nic neslyšel, u ucha mi bzučel komár, tak jsem si vzal sluchátka. Jo a omlouvám se, že jsem tě nepozdravil, přeji hezký den," odporoučel se vodník.

Další jeho kroky vedly k prostřednímu jasanu.

"Krásné dobré ráno," pozdravil. "Jasanko, potřebuji tvou pomoc. Neviděla jsi někoho cizího během noci v rybníku nebo kolem něj?"

"Dobré ráno, Čeřílku," odpověděla víla. " Zrovna jsem chtěla jít za tebou. Už bylo k ránu, když jsem uslyšela šplouchání, něco těžkého se muselo ponořit do vody. Vstala jsem a šla se podívat. Chvilku se nic nedělo, ale pak někdo vylezl z vody, dával cosi do pytle, hodil si ho přes rameno a utíkal pryč. Pověz mi, něco se stalo?"

"Ztratily se nějaké rostlinky rdestu i s oddenky. To byl asi ten zloděj, nepoznala jsi ho?"

"Je mi líto, nepoznala, bylo ještě šero."

"Děkuji ti a přeji hezký den," rozloučil se zklamaný, že pachatele nevypátral.

Jediná možnost je chytit ho při činu, řekl si a začal spřádat plány na dnešní noc.

                                                       ---

Když bylo k večeru, zastavil se vodník u Ostřičky, aby se spolu podívali na krásný večerní tanec Jasanky. Po něm se s vílou a se skřítkem domluvili na nočním hlídání. Věřili, že zloděj, povzbuzený minulým úspěchem, se znovu vydá na noční lup. Víla přislíbila hlídat do půlnoci, skřítek do tří hodin ranních a zbytek si vzal na starost Čeřílek. A jak se domluvili, tak také udělali.

Jasanka, aby jí při hlídání ubíhal čas, si stříbrným paprskem, který jí daroval měsíc, vyspravila roztržený závoj. Při tanci se totiž zachytil za ostřici. O půlnoci vzbudila skřítka. Ten sice z rozespalosti mlel pantem a něco si brblal pod vousy, přesto poctivě hlídal. Čas si krátil vyplňováním mezírek ve střeše domečku pomocí, jak jinak, než ostřice. Jeho služba, stejně jako služba víly, probíhala v klidu.

Vodník nemohl spát, byl zvědavý, zda zloděj přijde a zda se jim ho podaří zadržet. Ještě, než poslal Ostřičku znovu na kutě, zkontroloval nastraženou síť, kterou u rostlinek přivázal. Usadil se na vrbě. Z nevyspání jej na chvilku přepadla dřímota. Probralo ho teprve brrr, ách, mocné žbluňk a šplích a cák, až mu pár kapek přistálo na nose. Nelenil, skočil přímo doprostřed kruhů vzniklých na hladině.

Dopadl na dno hned vedle zloděje, který se sebou mrskal zamotaný do nastražené sítě a při tom polykal andělíčky. Vodník nožem síť uvolnil, lupiče vyprostil a vytáhl na břeh. Popadl jeho ruce za zápěstí, rozpažil je a pak mu je přitiskl na hruď. To opakoval tak dlouho, dokud z nešťastníka nevytekla všechna voda, kterou při tonutí vypil. Vypadalo to, jako by měl místo úst vodotrysk. Když přišel k sobě, lapal po dechu a koulel očima. Čeřílek si na něho posvítil. Byl to Nedámpeníz!

"Tak ty musíš chodit krást vodní rostlinky, je ti líto za ně platit? Málem jsi za ně zaplatit tím nejcennějším, co máš, svým životem," obořil se na chmatáka. "A víš, že kdyby ses utopil, musela by tvá dušička u mě odsloužit všechnu tu tvou nepoctivost, než by mohla vystoupat do nebe?"

Nenechavec stále jen koulel očima, drkotal zuby, třásl se po celém těle a vyrážel se zebe: "Vo ... vo ... vodníku ... Já ... já ...uch ...ech ...už budu hodný."

"Ach jo, kdo se má na tebe dívat," už mírněji pronesl vodník. "Seber se, upaluj domů a polepši se!"

 


12 názorů

Alegna
13. 09. 2022
Dát tip

vlastně ano, je to detektivka :), díky bixley


bixley
13. 09. 2022
Dát tip

Taky by mi tomohl někdo přečíst nahlas. :-) Ale i při čtení jsem se vžila do této pohádkové detektivky...


Alegna
12. 09. 2022
Dát tip

Bylo by to fajn, díky black


to se bude líbit vnučkám:-)))


Alegna
10. 09. 2022
Dát tip

Evženie, pokud na čtení dojde, budu potěšena, snad to přežijete všichni ve zdraví :)


To je pěkné, mohla bych to večer přečíst Eli a Fílovi :-)))


Alegna
09. 09. 2022
Dát tip

Štírko, ráda hned, jak bude příležitost a moc mě těší, že se líbilo, díky


Štírka
09. 09. 2022
Dát tip

Lidunko : Ještě bys mi to mohla číst před spaním... Moc se mi to líbilo


Alegna
09. 09. 2022
Dát tip dievča z lesa

Jojo, dievča, jeden můj známý říkal, je to,  jako když pohani slibují oběť


Alegna
09. 09. 2022
Dát tip

Kočkodánku, máš přece mnohou dobrou stránku, však víš, vím, víme, co v tobě dříme :)


uch ... ech ... dobre sa to vyvinulo ... ževraj už bude 'hodný' ***


Kočkodan
09. 09. 2022
Dát tip

Lído, hned první větou jsi zasadila mému mužství další ránu. Strom, dům, syn a teď i ten nůž – u mě prostě nic...

Ale na zbytek tvého dílka už nebrblám. ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru