Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyprávění o vodníku Čeřílkovi, skřítku Ostřičkovi a víle Jasance: Husí rodinka a liška (reedice)

12. 09. 2022
11
19
249
Autor
Alegna

Na základě podnětů jsem celou sérii vyprávění mírně upravila, původní verze tohoto textu je:

https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=532894

Děkuji všem, kteří původní text četli, komentovali a tipovali, vážím si toho.

 

Vyprávění je zamýšleno pro děti od sedmi let.

Už jsme si pověděli, co nosí v kapse vodník. A jak je na tom skřítek Ostřička? Tomu z jedné kapsy u kalhot čouhají vrbové proutky a z druhé kapsy mu trčí ostřice na jejich svázání. Další proutky má uložené doma pod postelí.

                                                                  ---

Jednoho roku počátkem března přiletěl k rybníku párek divokých hus.

Samička nemeškala a hned se pustila do stavění hnízda mezi ostřicí nedaleko Ostřičkova domku. Posbírala větvičky, zobákem natrhala listy ostřice, všechno to poskládala tak, aby hnízdo pěkně drželo pohromadě. Nakonec si vytrhala ta nejjemnější pírka a těmi hnízdo vystlala. Čtyři dny pak kladla do hnízda vajíčka, posadila se na ně a zahřívala je svým tělem nepřetržitě čtyři týdny. Samec ji ve dne v noci hlídal z hladiny rybníka. Měl odtud rozhled, hned by viděl, kdyby chtěl někdo samičce, nebo vajíčkům ublížit.

Jednou v noci se cosi mihlo kolem stromů na hrázi. Houser už jen zahlédl huňatý ocas, jak hbitě zmizel v ostřici. Začal vydávat domluvené ostré signální zvuky. Poté hlasitě máchl perutěmi, vznesl se a letěl huse na pomoc. Jeho hlasité počínání probudilo skřítka, ten pochopil, že husám hrozí nebezpečí. Za pokřiku kšic, kšic, kšic se rozběhl k husímu hnízdu. Všechen ten mumraj lišku, která měla k cíli jen jeden skok, vystrašil. Obrátila se a rychle pelášila pryč. Stihla si však všimnout, že se housata z vajíček ještě nevylíhla.

Pomyslela si: "Vrátím se za pár týdnů. Hlídat mláďata dá přece rodičům více práce, třeba se mi podaří nepozorovaně se přiblížit a nějaké housátko ulovit."

                                                              ---

Ráno po liščí nezvané návštěvě přišel za husími sousedy Ostřička a nabídl se, že z vrbových proutků uplete plovoucí koš. Pomůže jim do něho přenést hnízdo, aby jej mohli kdykoli lehce postrčit na vodu. Přes den budou schovaní v porostu ostřice, tam mají klid. Liška chodí na lov v noci, proto večer po vílím tanci, až všechno ztichne, vystrkají hnízdo doprostřed rybníka. Šelma se tam neopováží, i když umí plavat, protože ví, že husy jsou na vodě obratnější než ona. Navíc by se mohl vzbudit vodník a toho se ona tuze bojí.

Po čtyřech týdnech zahřívání se vylíhla čtyři ochmýřená housátka. Husí táta s husí mámou si při pohledu na ně spokojeně štěbetali ga ga ga, vodili je časně z rána na louku na pastvu a dohlíželi na ně při pohybu po hladině. Postupně je učili potopit se a zase vynořit, to byla pro housátka bezva zábava. Vydováděná pak usínala v plovoucím hnízdě uprostřed rybníka.

Liška po nějaké době usoudila, že by housata už mohla opustit bezpečí skořápek a vydala se na noční lov. Dobře si pamatovala, kde má husí rodinka hnízdo, našlapovala opravdu velice měkce a tiše. Doufala, že některé housátko bude zlobit, nebude spát, uteče rodičům z hnízda a stane se její snadnou kořistí. Jenže ouha! Kdepak je hnízdo? Liška celá zmatená očichávala místo, kde hnízdo mělo být a nebylo. Podle pachu tu ještě před chvílí leželo v ostřici, tak kam se podělo?

Jak tam tak čichala a pobíhala, zapomněla být ostražitá a probudila skřítka. Ostřička se přikradl blízko k ní, vší silou tleskl, až se nocí nesl zvuk podobný výstřelu. Jako by ji někdo vymrštil, jediným dlouhým skokem přistála liška na hrázi. Myslela si, že ji chtěl kdosi zastřelit.

Od té doby se u rybníka už neobjevila.

 


19 názorů

Alegna
před 4 měsíci
Dát tip

příroda je inspiritativní, díky za čtení Gogine


Gogin
před 4 měsíci
Dát tip

jo, takový dobrý pozorování u rybníka


Alegna
15. 09. 2022
Dát tip

Evženie, díky za vžití se :)


Alegna
15. 09. 2022
Dát tip

Zeanddrichu, díky za čtení i tvoje slova, potěšilo :)


To jsem si oddychla.


Je to hezké, mile napsané :)


Alegna
13. 09. 2022
Dát tip

Ono je to asi individuální, Štírko, díky za tvůj pohhled


Štírka
13. 09. 2022
Dát tip

Lidunko : myslím, že klidně od tří let...?

 


Alegna
13. 09. 2022
Dát tip

bixley, těší mě, že se líbí, ano, mláďata je třeba chránit, sama to ještě neumí


Alegna
13. 09. 2022
Dát tip dievča z lesa

Dievča, ne ochraňovat mláďátka není jednoduché, jsou bezstarostná, důvěřivá a zranitelná


bixley
13. 09. 2022
Dát tip

Lído, krásná pohádka a navíc ukázka ochrany bezbranných zvářátek!


ouha! ... a tlesk pomohol, to je dobre, ochraňovať mláďatká nie je jednoduché***

 

 

 


Alegna
12. 09. 2022
Dát tip

Štírko, chtěla jsem a zapomněla při svém díky pochválit tvůj originální a vtipný komentář, tak napravuji tímto :) je supr


Alegna
12. 09. 2022
Dát tip

Lubošku, tvoje fantazie a vtip nezná mezí a já za to posílám v oplátku také poplácání po zádech, úsměv a veliké díky


Alegna
12. 09. 2022
Dát tip

Štírko, to zní přímo lahodně, že chutnalo, díky a posílám úsměv


Alegna
12. 09. 2022
Dát tip

blak, díky za štěbetání, krásně se poslouchá


Kočkodan
12. 09. 2022
Dát tip

Lído, opravdu mě po dočtení ani na milisekundu nenapadlo, že bych tě za dílko nejraději zastřelil. ;-) Jestliže něco bouchne, tak jedině moje dlaň na tvoje záda.

Pokud by měla k dispozici kvalitní překlad, jistě by byla spokojenou čtenářkou i Stefani Joanne Angelina Germanotta. (Lady Gaga)


Štírka
12. 09. 2022
Dát tip

Zase kousek usmívací pohádky : tentokrát ke kafi na balkoně... Dobře se to přikusovalo, fajn moučník - dobře jsi napekla :-)


spokojeně štěbetám...gagaga :-)))))))))))))))))))))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru