Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vlna

Výběr: Lakrov
13. 09. 2022
17
29
471
Autor
bixley

Usadil se pohodlně na placatý kámen na skále u moře. Odtud bude mít skvělý výhled. Skála ve tvaru vítězného oblouku. Pod ní  tunel a proudící mořská voda. Nalevo skalnaté pobřeží, napravo písčitá pláž. Kolik do této skály už vítr a déšť vepsaly zpráv! Co všechno pamatuje? On ale nic z toho přečíst neuměl. Možná by se dověděl všechna její tajemství. Ale skála mlčela. Seděl na jejím vrcholu. Jako hrdý vítěz.

Avšak promlouvalo k němu moře. Obrovská modrá plocha vzdouvající se vody s bílými zpěněnými hřebeny. Vysoká pohyblivá hradba. A k tomu hukot. Silný a slabší. Crescendo – decrescendo. Pořád dokola. Vlny přicházely jedna po druhé. Hltaly písek. Tříštily se o balvany.

Uviděl další vlnu. Byla krásná. Blížila se z dálky a pořád se zvětšovala. Hú! Byl tak blízko, že viděl pěnu na jejím vrcholku naprosto jasně. Jako šlehačka na dortu. Toužil ji olíznout. Byla tak dokonalá, tak symetricky tvarovaná. Narazila na písčitý břeh, rozlila svou náruč vody a ta hned začala opět mizet ve vodním kolotoči.

Blíží se další. Naprostá krasavice! Ještě vyšší než ta předchozí. A na vrcholu nemá jen obyčejnou šlehačku. Rozeznával jednotlivé kapky nad vodní tříští ozářené sluncem. To už nebyla šlehačka, to bylo zlato. A v každé zlaté kapce náhle uviděl obličej. Obličej s jeho osudem. Smutným i veselým. Některé obličeje se usmívaly, jiné ho jen zvědavě pozorovaly, další po něm toužily. A po některých začal toužit i on. Objevovaly se dál a dál,  obličeje dětské, ty si chtěly hrát, obličeje mužné a větrem ošlehané, ty si  chtěly vlnu osedlat, obličeje zralé a s uklidňujícím úsměvem,  ty se chtěly jen houpat.Ale i tato vlna se roztříštila o skálu.

Další vlna. I nad ní kapky dovádivě poskakovaly. V několika z nich se objevila  rozesmátá dívenka se slámovými vlasy, každá trochu jiná a přitom stejná. Jeho kamarádka ze školky. Musí ji obejmout…

Ale to už přijížděla nová vlna a rozstřikovala jiné kapky s modrookou tmavovláskou. Jeho spolužačka. Posílá mu vzdušný polibek a ty polibky se v dalších kapkách násobí. Taky jí chce poslat polibek, ale… I tmavovláska náhle mizí.

Nová vlna. A nad ní zase zlatavé kapky. Najednou v několika z nich uvidí  starší ženu s bílými vlnitými, volně rozpuštěnými vlasy. To je máma, lekne se. Mami, musím za tebou, počkej na mě…

Slézá rychle ze skály dolů až k písčitému břehu. Moře hučí, jeho dech ani kroky nejsou slyšet, spěchá, co nejrychleji může. Nedbá na to, že zakopl a poranil si nohu, teče mu krev, myslí jen na to, že musí za ní. Konečně je na písku a běží vlně vstříc. Vstříc své mámě. Tady jsem!

Klekl si do písku a zvedl ruce. Vlna už mezitím dopadla na břeh a roztáhla kolem něj své paže.

Maminko…

 

Pomalu otevíral oči. Přes slaně orosená víčka ji spatřil jako v mlze. Měla zmáčené rusé vlasy, ale vrásky kolem očí jí dokreslovaly lehký úsměv na tváři. Jeho milovaná, dívka jeho snů. Hladila ho po mokrých vlasech a těšila.

„Cos to vyváděl, ty blázínku?“

„Viděl jsem mámu. Tančila ve vlnách. Ale myslím, že ji už nepotřebuju. Mám přece tebe.“

Dotkl se něžně její hladící ruky a políbil ji.


29 názorů

Lili.
před 2 měsíci
Dát tip

Úžasné obrazy skryté ve slovech...

Růže a tip... JEDEN?! 

@)--}-------


bixley
30. 11. 2022
Dát tip

Lakrove, díky za výběr.


bixley
01. 11. 2022
Dát tip

Díky!


Lakrov
01. 11. 2022
Dát tip

Ačkoli si od začátku uvědomuji, že tématika moře mě (z čistě osobních důvodů) poněkud rozčiluje, od půlky a zvlášť pak na konci musím konstatovat, že je to nádherná miniatur. Dík za ni a Tip.


bixley
29. 09. 2022
Dát tip

Snad ano, díky.


K3
29. 09. 2022
Dát tip

Autorko, mohu nominovat do PM?


.. .


bixley
14. 09. 2022
Dát tip

Karle, máš pravdu, v něčem je máma nenahraditelná. Ale jde o to nebýt na ní v dospělosti závislý. Dík.


K3
14. 09. 2022
Dát tip Gora

Lepšíš se. Opravdu hezky napsané. Trochu jsem zaváhal až na konci. Nejsem si jist že se dá máma nahradit..., spíš ne. 


bixley
14. 09. 2022
Dát tip

Díky. :-)


bixley
14. 09. 2022
Dát tip

Díky za tipy, fialko a Milane.


bixley
14. 09. 2022
Dát tip

blacki, díky, jsem ráda.


wow....krásně vlnité počteníčko


bixley
13. 09. 2022
Dát tip

Jsem ráda, žes to tam cítila, Evži.


Tolik krásy a něhy v mořské pěně. Nádhera.


bixley
13. 09. 2022
Dát tip

Díky za tipy, aleši a Čudli.


bixley
13. 09. 2022
Dát tip

Lído, díky.


Alegna
13. 09. 2022
Dát tip

Letní snové, představovala jsem si při čtení vlny a lámání světla v kapkách ....


bixley
13. 09. 2022
Dát tip

janino, původně jsem tam měla ještě větu "Teď mám přece tebe", což říká své lásce. Jde o to, že dospěl, uvědomil si, že maminčinu péči už nepotřebuje, má dívku, která její péči jednou nahradí


Janina6
13. 09. 2022
Dát tip K3

Hezky se mi zavzpomínalo na moře, taky ho mám ráda, je tak tajemné a proměnlivé. Příjemné čtení. Vlny jako vzpomínky... Možná mi malinko nesedla formulace, že mámu "už nepotřebuje". Myslím, že ji bude určitým způsobem potřebovat vždycky, vždyť proto se mu v těch vlnách vybavila, že?


bixley
13. 09. 2022
Dát tip

Jardo,moc děkuju.


revírník
13. 09. 2022
Dát tip

Kousek krásného snění. Podařilo se.


bixley
13. 09. 2022
Dát tip

jamardi, díky.


Jamardi
13. 09. 2022
Dát tip

Vlny vybízejí k představivosti. Dobře se mi to četlo.


bixley
13. 09. 2022
Dát tip

Kočkodane, smajlík vlnitý.


Kočkodan
13. 09. 2022
Dát tip

Nechci tu dělat vlny, tak nechám další komentování plavat… ;-)


Gora
13. 09. 2022
Dát tip

Něžné letní dílko pro romantiky, Renato. Podařená mini.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru