Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hudba na Žerotínové ((z kolekce Odposlechnuto))

14. 09. 2022
8
12
221

 

Našel jsem nedávno v šuplíku (nebo ve svém e-amilu, ale to je nepodstatné) nějaké věci, které by mohly spadat snad do mé kolekce Odposlechnuto (nebo by bylo trefnější pojmenovat ji šířeji, třeba Odžito?)

 

(( ...)).

 

 

 

 

Hudba na Žerotínové ((z kolekce Odposlechnuto))

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Asi začátek devadesátých let, Břeclav, parné léto, dvůr několikapatrového městského (odhadem prvorepublikového) domu naproti Katastru (na ulici Žerotínova).

 

 

Je nedlouho po obědě, kdy na mne pravidelně sedá téměř neodolatelná chuť jít se někam dolů do šaten na chvíli natáhnout (v Čechách se říká „dát si šlofíka“). Můj termínový kalendář se na mne ovšem výhružně zubí, a tak přepínám na „morál“, a odolávám tomuto pokušení.. .

 

 

Ze dvora toho protějšího domu (-či přímo z průjezdu?) se line dost hlasitá hudba (podivná směs rómské hudby, a aktuálních světových hitů); -chvílemi je docela příjemná, ale chvílemi i zde, v mé kanceláři v prvém patře, dosahuje takové intenzity, že se už už rozhoduji vstát od stolu, a jít zavřít okno.

 

 

Tu jsem zvenčí zachytil asi tento rozhovor (přestože jsem přes den několikrát na protější straně ulice zahlédl nejméně jednu velmi spoře (maximálně letně) oděnou snědou slečnu (cca třinácti -čtrnáctiletou), žádnou osobu teď nevidím; odhaduji ale, že starší hlas se line z otevřeného okna):

 

 

Dospělý (ženský) hlas: „Ztlum to rádio, prosím tě!“

 

Mladší, dívčí hlas oponuje: To je kazeťák, a né rádio!“

 

Ženský hlas, asi už rozlobeně: „To je jedno - ztlum to! Nebo to úplně vypneš!!“

 

Dívčí hlas, velmi důrazně: „A můžeš pochopit, že stejně jako ty potřebuješ to tvoje ticho, tak já nutně   potřebuju hodně hlasitou hudbu!?“

 

Ženský hlas, zjevně už rozlobeně: „Ztlum to! Okamžitě to ztlum!! Nebo si to běž poslouchat někam za město, kde nejsou lidi!!“

 

 

Chvíle ticha (tedy pomlka v řeči, abych byl přesnější; – hudba hrála dál, i když možná přeci jen o nějaký ten stupínek slaběji).

 

 

Dívčí hlas, už mírně:No ale tam mne to nebaví.. .“


12 názorů

Zeanddrich E.
16. 09. 2022
Dát tip Gora

Benetko, já si o sobě také myslím, že nejsem rasista :) ((a mohl bych uvést snad desítky případů, které by svědčily o opaku :) - a to i přímo z Břeclavi :) ))

(( ...)).

 

(Shodou okolností jsem také, při mém několikaletém pobytu v Brně, znal Róma obkladače; - ten chodil (dobrovolně) pracovat i o víkendech, byl to (mimo jiné) veliký srandista, ..., a z celé té jejich tehdejší řemeslnické party bych mu věřil snad nejvíce :) )


Děkuji všem za návštěvu, ..., za názory, i za tipy :)


Goro, mně tu naopak občas někdo ale vytkne, že je posílám :)


Alegna
15. 09. 2022
Dát tip

Napadlo mě to samé, co Jamardi :)


Benetka
15. 09. 2022
Dát tip Gora, Zeanddrich E.

Nejsem rasista. Mám přátele cikány. Oba makají na stavbách. Jeden je dříč jak nikdo a druhý skvělý obkladač. Jo - mají svoje mouchy. Dříč umí hodně rychle rozfofrovat celou výplatu a pak příjde a povídá: Pučíš mi litr? No a já mu ho půjčím. Nemám s tím problém - vždycky vrátí. Obkladač zase mívá depky. Divné na cikána - ne? To prostě sedí u stolu pívo do půlky a nevnímá svět. Přisednu si mluvím na něj a asi po deseti minutách si všimne že tam jsem. Ale to jen tak na okraj.

Hlavně jsem ale chtěl říct že Břeclav a její cikány znám a tu "scénu" si umím živě představit... ;)


nejsem ve věku té dívčiny, ale.....také někdy potřebuju hlasitou hudbu....a za město to mám daleko:-)))))


Gora
15. 09. 2022
Dát tip

Víš, že neposíláš avíza??


((Goro, ještě jsem tam chtěl, ve své ,,býkovské" touze po podrobném popisu, napsat, že ta holka měla na sobě pouze lehké tílko,  na všech stranách hodně vykrojené a bez rukávů (odhalující tak nejen pupík :) ), a zařezané gaťky, ale to jsem si již raději odpustil :)  ))


Je to pořád stejné, mladí budou dnes oni a my jsme byli včera :-)))


Jamardi
15. 09. 2022
Dát tip Alegna, Zeanddrich E.

Jestli nejde o to, aby se s tím mladým někdo začal bavit. Když to za městem nebaví.


Goro, ale to jsem tam uvedl pouze pro co nejpřesnější popis situace, ne z jakéhokoliv jiného důvodu.. :) ((a to mi fakt můžeš věřit))


Gora
14. 09. 2022
Dát tip

Na dospívání to je trefný příklad... dobrá pointa, Z.E. Že byla slečna snědá by tam nemuselo být, podle mne je tohle období všude stejné...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru