Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyprávění o vodníku Čeřílkovi, skřítku Ostřičkovi a víle Jasance: Vosy, Ondra a pulci (reedice)

16. 09. 2022
11
12
230
Autor
Alegna

Na základě podnětů jsem celou sérii vyprávění mírně upravila, původní verze tohoto textu je:

https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=533150

https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=533321

Děkuji všem, kteří původní text četli, komentovali a tipovali, vážím si toho.

Vyprávění je zamýšleno pro děti od sedmi let.

V této části vyprávění je hrdinkou víla. Jenže ta má jen rozevlátou lehounkou košilku a stejně lehounký dlouhý závoj, nikde žádná kapsa s potřebným náčiním. Jak ona si asi poradí?

                                                           ---

Na jasanu, co je první na hrázi, když se přijde od vesnice, si stavěly hnízdo vosy. Víla zaznamenala silnější bzukot než obvykle, ale myslela si, že přibylo pracovitých včelek na rozkvetlé louce. Netušila, koho to má za nové sousedy.

Jedno velmi horké odpoledne si sušila svůj čerstvě vypraný závoj na ramínku zavěšeném na větvi. Odpočívala ve stínu koruny stromu a jedním očkem hlídala, aby větřík, který si jen tak povíval, nezesílil a nechtěl jí závoj odfouknout do daleka.

V tu dobu se na hrázi ve stínu jasanu s vosím hnízdem uvelebila k odpočinku na dece nic netušící maminka s tříletou holčičkou. Po chvilce přiběhl větší kluk, ze země sebral klacek a hodil ho do koruny stromu. Naneštěstí srazil vosí hnízdo. Dopadlo malý kousek od holčičky sedící na dece. Hrozilo, že ji vosy, podrážděné pádem na zem, pobodají žihadly. A to by bylo zlé, moc zlé, holčičce by šlo o život.

Jasanka v mžiku oka strhla závoj, přikryla jím vosy i s hnízdem a spolu s duchapřítomnou maminkou přitiskly jeho okraje k zemi a pevně je držely. Bzučící pruhované obyvatelky spadlého hnízda nemohly létat a bodat. Zároveň víla rozhněvaným pohledem přilepila kluka k zemi, že se nemohl ani pohnout. Když se uklidnila, nařídila mu, aby našel skřítka a řekl mu, ať jí i s vodníkem rychle přispěchá na pomoc.

Přivolaný Čeřílek spolu s Ostřičkou opatrně zabalili vosy i hnízdo do závoje a odnesli vše do nedalekého lesíka. Tam závoj pomaloučku polehoučku rozbalili a jemně vytřepali, aby vosy ještě více nepodráždili a aby se nikomu nic zlého nestalo. Víle pak vrátili závoj notně špinavý, ale ona se nezlobila, kdepak. Vedro nevedro, za veselého smíchu s holčičkou a s její maminkou tančila kolem stromu.

                                                              ---

Kluk, co shodil vosí hnízdo, se jmenoval Ondra. Klackem hodil z nudy, protože všichni jeho kamarádi odjeli pryč na prázdniny a on zůstal sám. Když mu došlo, co udělal, bylo mu ouvej a moc se za své chování styděl. Druhý den přišel k rybníku a hledal skřítka Ostřičku, chtěl všechno nějak odčinit.

"Co bys rrrád?" Zeptal se skřítek, když ho kluk oslovil.

"Mám teď prázdniny a tak mě napadlo, že bych mohl chodit pomáhat tady u rybníka. A kdybych se při tom mohl občas vykoupat, spojil bych příjemné s užitečným," osmělil se se svým návrhem Ondra.

"Hmm, to by možná šlo," podrbal se Ostřička za uchem a honem se snažil vymyslet, s čím by kluk mohl pomáhat. "Na louce po lidech zůstává spousta odpadků, tak je posbírej do pytlů. Pěkně roztřiď papír, sklo a plasty. Pytle vysyp do kontejnerů. Do modrého papír, do žlutého plast, do zeleného sklo a zbytek vyhoď do směsného odpadu. Zvládneš to?"

"Samo," (jako, že samozřejmě) odvětil celý šťastný, že domluva se skřítkem byla snadná.

Hned druhý den odpoledne přišel k rybníku s pytli a vysbíral z louky odpadky do posledního kousku. Pytle zavázal a nechal zatím na hrázi pod stromem, cestou domů je vysype dle skřítkových pokynů. Za odměnu se šel vykoupat. Panečku, to bylo koupáníčko po dobře odvedené práci! Když vylezl z vody, šel se přesvědčit, zda jsou pytle stále zavázané a na svém místě a přitom potkal Jasanku. Slušně ji popřál dobrého dne.

"Taky ti přeju dobrý den. Doufám, že neprovedeš zase nějakou lumpárnu," trochu nadurděně mu odpověděla víla na pozdrav.

"Za to minule se omlouvám," při vzpomínce na vosí hnízdo hanbou trochu zrudl ve tváři. "Naopak, rád bych byl užitečný."

Při řeči si sedli pod Jasančin jasan a víla se mu svěřila, že má ráda žabí zpěv, že v rybníce žijí skokani skřehotaví a jejich zpěv zní asi takto: bre ... ke ... ke ... kek, anebo kvuo ... kvuo. Že do vodních rostlin nakladli vajíčka, z nich se vylíhly larvy, kterým se říká pulci. Vypadají podobně jako malé rybičky, mají ocásky, kterými se pohybují ve vodě. Plavou poblíž břehu těsně pod hladinou. Brzy přijde jejich čas, začnou jim růst nožičky, ztratí ocásek a přemění se v žáby. Jenže se zdá, že jich je každý den méně. Asi se stávají něčí potravou a Jasanku to trápí.

Navečer vzal Ondra pytle s odpadky a cestou se zastavil u kontejnerů. Domů to stihl přesně na večeři. Když šel spát, nemohl dlouho usnout. Musel stále myslet na vílu, na její vyprávění o skokanech a jejich pulcích. Rád by přišel na to, jak je ochránit. K ránu se mu zdál podivný sen. Plaval v rybníku a najednou byl před ním plot a on nemohl dál. Otočil se a chtěl plavat zpátky, ale nešlo to, kolem dokola něho byl najednou plot.

                                                              ---

Když se Ondra probudil, byl celý zpocený a chvíli se nemohl vymanit z nepříjemného pocitu. Ale najednou se celý vzrušený posadil na posteli. To je přece ono! To by mohlo fungovat! Oplotit část rybníka u břehu pletivem. Pulci by mohli v ohrožení plavat dovnitř, ale ti, co by je chtěli zbaštit, ne.

Rychle se oblékl, nasnídal a utíkal k rybníku. Tentokrát se obrátím přímo na vodníka, rozhodl se. Správně vytušil, že o takovém zásahu do vodního světa, jako je plot, může rozhodnout jen on. Čeřílek zrovna na břehu spravoval síť, kterou mu potrhal Nedámpeníz, když se do ní chytil při nevydařeném pokusu o lup vodních rostlin.

"Dobré ráno, pane vodník," slušně pozdravil Ondra. "Chtěl bych vás o něco poprosit, ale nevím, jak začít," z nejistoty klopil oči a přešlapoval na místě.

"Dobré ráno. Co kdybys začal od začátku?" trochu pobaveně, avšak s přívětivým pohledem, odpověděl vodník.

A tak se kluk osmělil a vyprávěl, o čem si s vílou povídali, o snu s plotem a o nápadu, na který ho sen navedl.

"To zní zajímavě," ohodnotil jeho řeč Čeřílek, "doběhni ke Kořínkům, pozdravuj a řekni, že tě posílám. Popros o pletivo, sloupky a drát na připevnění. Vím, že jim vše zbylo, nedávno si dělali nový plot okolo zahrady."

Ondra jako u vytržení vystřelil od rybníka a za chvilku už zvonil u Kořínků. Vyřídil zahradníkovi pozdravy i prosbu. Ten jen přikývl, došel pro traktorek, spolu naložili vše potřebné a vyrazili k rybníku. Tam už na ně čekal nejen vodník, ale i na pomoc přivolaný Ostřička. Všichni čtyři se hned dali do stavění. Ráz na ráz a dílo bylo za nedlouho hotovo. Vytvořili blízko břehu cosi jako voliéru, neboť plot přikryli pletivem i ze shora, aby ani ze vzduchu nemohl k pulcům proniknout žádný škůdce.

V jedno svěží srpnové dopoledne uviděl náš klučičí hrdina na hrázi tancovat vílu. To bylo vskutku velmi neobvyklé, Jasanka totiž vycházela ven většinou až navečer. Neodolal a zeptal se: "Jasanko, jak to, že dnes tančíš tak brzy?" Neodpověděla, celá zářící radostí jej popadla za ruku a běžela s ním ke břehu. Tam v trávě poskakovala spousta malých skokanů. Oba se při pohledu na ně rozesmáli.

 


12 názorů

Alegna
18. 09. 2022
Dát tip

bixley, jéjej, máš naprostou pravdu, díky ..... jsi velmi pozorná čtenářka a to mě obzvlášť těší



Alegna
18. 09. 2022
Dát tip

black, děkuju moc, takový čtenář jako ty je k nezaplacení :)


Alegna
18. 09. 2022
Dát tip

F.M.R.C. pro tebe je zase radost psát, díky


ježíštojeparádnípočteníčko......:-)))))))


Lili.
18. 09. 2022
Dát tip

Při čtení jsem pociťoval jedině radost. To se prostě musí umět.


Alegna
17. 09. 2022
Dát tip

Kočkodánku, jsem si oddychla :))


Kočkodan
17. 09. 2022
Dát tip

Kdyby mě někdo srazil klackem ze stromu, tak bych také zrovna nejásal. Ale po přečtení tvého dílka jsem nebyl podrážděný ani co by se za nehet pulce vešlo.


Alegna
16. 09. 2022
Dát tip

Díky dievča

Jsem zvědavá, co se od ropuchy dozvíš :).  

Jojo, umějí komunikovat, protože mají dobrou vůli, kéž by to platilo o lidech v reálu ....


pri našom dome pod kríkom býva ropucha ... čo ak je premenená ... spýtam sa jej, možno mi naznačí ... v tvojom príbehu sa mi páči komunikácia medzi rozmanitými bytosťami***


Alegna
16. 09. 2022
Dát tip

Evženie, vystihlas to, díky za čtení


Někteří kluci-rošťáci, jsou ti nejlepší na práci, která je baví. :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru