Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tvorba s happyendem

19. 09. 2022
13
16
444
Autor
Danny

(povídka psaná v roce 2007)

23.února
Dneska den blbec. Znovu jsem se pohádal s šéfem, že prý si nemám vymýšlet vlastní postupy a mám dělat jen to, co řekne. Kdybych si neprogramoval sám doma pro radost, už by se mě profese kodera naprosto zhnusila. Udělal dusno - má ho mít. Tak jsem se v práci nepřetrhl a trošku si surfoval po záhadách - to mě baví, sledovat na netu kde byly kruhy v obilí, zjevení a jiné tajemnosti. Přesto mi to nezahlušilo další starosti: musím stále myslet na Lenku, jak se nám to zbytečně rozpadlo... neodvažuju se jí zavolat, určitě by mě poslala do háje.

6.března
Dnes jsem viděl zajímavý inzerát "Hledáme kreativního programátora v LISPu. Vysoké pracovní ohodnocení a odměny". Začal jsem o tom uvažovat: v práci nic moc a změna by mi prospěla. V noci se mi zdály nějaké divné sny.

7.března
Večer jsem se sešel s pánem, který nabízel to nové místo. Postarší pán seriózního vzhledu, moc sympatický. Mám pocit, že jsem ho už někde viděl. Pozval mě na oběd do nejdražší restaurace ve městě a prý ať si dám cokoli a kolikrát chci. Potom se rozpovídal o svých bývalých zaměstnancích: "Dělají jen to, co jim řeknu, ani o puntík víc." povzdychl si. Mluvil velmi zasvěceně o všech možných operačních systémech a programovacích jazycích, určitě pracoval v oboru ještě než jsem se narodil. Pak mi představil dialekt LISPu, ve kterém jsem měl pracovat: velmi chytrý design, krásně kombinuje výhody Common Lispu a Scheme, přičemž vylučuje jejich nevýhody. Velice opatrně jsem se zeptal na plat a byl jsem překvapen dvouapůlnásobkem toho, co beru nyní.

8.března
Dnes jsem dostal padáka - zajímavá souhra okolností. Šéf zřejmě číhal na libovolnou záminku z toho důvodu, že se mu nelíbí můj neortodoxní styl práce. Záminku našel, nějaké trapné porušení kázně kdesi vyhrabal... No nic, snad se na mě usměje štěstí u toho starého muže a jeho LISPu.

9.března
Znovu jsme se sešli na večeři, tentokrát v nejvyhlášenější čínské restauraci. Můj budoucí šéf mi vysvětloval, že projekt je celkem tajný. Zkrátka budu opravovat kód někde ve vrstvě "uvnitř" celého systému, aniž by bylo evidentní, co ta "celá věc" dělá. Samozřejmě budu mít vždy emulátor na otestování správné funkce té které komponenty, ale z bezpečnostních důvodů neuvidím moc víc. No - dělal jsem horší věci a sustaining mi většinou vyhovoval o něco víc než tvorba nového kódu "na zelené louce".

13.března
Víkend jsem propařil s kamarády. První den nové práce mi přišli do bytu nějací dva chlapíci, které poslal šéf. Vysvětlili, že mi nainstalují zařízení, pomocí kterého budu stahovat komponenty s tajné databáze projektu. Byl jsem překvapený velikostí jednotlivých komponent: na harddisk se mi vešla maximálně jedna jediná, včetně emulátoru nutného pro testy. Dostal jsem první úkol, týkal se velmi abstraktní analýzy symbolů, prý může být chyba v jedné z komponent. Dal jsem se do práce.

20.března
Práce mě baví. Každý den něco opravuju a testuju. Už dlouho jsem se nekoukal na weby okolo záhad, ale nic moc tam nepřibývá. Zítra večer budu jíst se šéfem, chce si trochu popovídat.

21.března
Večeře v nejlepší indické restauraci byla výborná, komunikace trochu vázla. Dozvěděl jsem se, že šéf má syna, ale moc o něm nechtěl mluvit. Překvapen jsem byl jeho smyslem pro humor - byl takový plný života. Šéf se pak vyptával na mě, řekl jsem co šlo.

25.března
Dostal jsem požadavek na změnu, tak se v tom trochu plácám. Snad jsem ten cyklus udělal dobře... no uvidíme. Na stránkách o sledování záhad zničeho nic zešíleli a začali postovat jednu událost za druhou - se vším jako kdyby se roztrh pytel, dokonce jsem zahlédl kruhy na trávnících před domem.

27.března
Já blbec... jak jsem mohl zapomenout, že se začíná od nuly? Cyklus byl špatně a já musel překopat asi dva řádky, ale jsou hodně nahoře a budou ovlivňovat moc kódu před nimi. Také jsem si vzpomněl, že tuto samou chybu v cyklu jsem našel již na několika místech v několika komponentách. Opravím to taky.

3.dubna
Jeden "záhadářský" server ukončil provoz. Nic se prý neděje - samý normální věci. No jejich starosti bych chtěl mít. Večer jsem mluvil se šéfem - byl nervózní, často se drbal v plnovousu - řekl, že má starosti se situací na Blízkém východě. Kdo ví, třeba můj program ve skutečnosti - no, asi je to nejpravděpodobnější - dělá něco ve spojitosti se zbraněma či špionáží. CIA? Mossad? Baví mě to a platí mě, co bych do toho zbytečně rejpal. Ještě ten večer mi zadal zajímavou práci v jedné komponentě, ve které jsem ještě nebyl.

6.dubna
Šlo o zajímavou fyzikální úlohu přitažlivosti a odpudivosti těles v závislosti na rychlosti, náboji a frekvenci. Celé tři dny jsem to louskal. Třetího dne, krátce potom, co jsem opravený kód nahrál zpátky do databáze, mi volala Lenka. Dost jsme toho probrali a každý pochopil pohled toho druhého, takže snad budeme zase spolu. Mám z toho velmi dobrý pocit.

12.dubna
Na chvíli se zdálo, že se mezinárodní situace uklidnila, ale potom se vynořily nové nepokoje. Šéf vypadal moc ustaraně (pokud jsem to dobře pochopil, má v Izraeli příbuzné). Řekl, že má pro mě hodně práce a že bych měl vymyslet nějaký způsob, jak ji co nejrychleji zvládnout, abych se nepřepracoval a vůbec. Nabídl jsem mu, že by mohl dát zdrojáky k dispozici na Internetu a každému, kdo něco vyřeší, připsat nějakou zajímavou finanční odměnou. Trochu se ošíval, ale nakonec souhlasil.

1.května
Programovací jazyk Logos (to je ten dialekt LISPu, který používáme s šéfem) se učí na všech školách. Není divu: lidé vydělávají opravou chyb a přidáváním nových vlastností. Konečně jsem našel své místo na světě, je mi tak dobře jako nikdy dřív, všechno do sebe zapadá. To samé tvrdí už víc lidí. Války utichly. S Lenkou se máme moc rádi. Vědci náhle přišli na to, jak udělat jadernou fúzi, takže problémy s energií jsou zažehnány. Všude jsou kursy telepatie, začal jsem to cvičit a mám postupně pocit, že to čím dál tím víc funguje. Pravidelné večeře s šéfem jsou plné humoru. Šéf povídal, že by chtěl do důchodu. Měl prý dům, ale už mu ho dvakrát zbořili. Plánuje ho postavit potřetí a usadit se tam. Taky přijde jeho syn: říkal prý, že se mu tady konečně bude líbit.


16 názorů

Lakrov
01. 11. 2022
Dát tip

Zpočátku mě to (jakožto stárnoucího programátora) trochu rozčiluje, ale postupně si na styl podání onoho zvláštního humoru zvykám, líbí se mi vývoj událostí a jediné, co mi po dočtění chybí, je cosi jako "happyend", který jsem očekával. Že je slovo happyend obsaženo v názvu se paradoxně dozvídám až po dočtení tohohle -- pro mě až do té chvíle -- anonymního textu. Tip.


bixley
24. 10. 2022
Dát tip

Upřímně řečeno, děsila jsem se katastrofického závěru a on happy-end. byla jsem napjatá, co bude, Zřejmě ten šéf souvisel nějak i s těmi záhadologickými weby. pěkné.


Gora
20. 10. 2022
Dát tip

Danny, IT je sice i pro mě španělská ves, ale tvá povídka je napínavá a do detailů ani jít nemusím. Dokonce mi ani příliš nevadí, že pointa /pro mě/ zůstala zčásti tajemná.

Určitě velký potenciál, ráda bych někdy četla pokračování nebo delší, víc rozpracovaný příběh na tohle téma.

 


Janina6
14. 10. 2022
Dát tip

Jasně, v "obecné" rovině jsem to asi pochopila. To je holt můj problém, že když něco čtu, potřebuju tomu rozumět, jinak nejsem spokojená :-) Nebyla to "výtka", spíš přiznání, že tenhle obor je mi zkrátka cizí.


Danny
13. 10. 2022
Dát tip

Janina6: vím, že díla by se většinou vysvětlovat neměla, ale tady jenom písnu drobnost: jsou tu Tipy od deseti lidí a pokud dobře odhaduju, většina z nich programátory nejsou a dílo nějak po svém pochopili: vypadá to, že se snažíš hledat pointu jiným "směrem" než v jakém duchu jsem dílo psal: z těch programátorských popisů je pro Tebe v podstatě pro další děj nutné dekódovat pouze "povedlo se mi to" versus "udělal jsem chybu", zjednodušeně řečeno. Snad Ti to pomůže :)


Janina6
13. 10. 2022
Dát tip

„Večer jsem se sešel s pánem..., pozval mě na oběd...“ Večer na oběd? Nemělo tam být místo večer včera?

Vnímala jsem rostoucí napětí, asi je to napínavé, jenže po pravdě řečeno, o práci programátora nevím vůbec nic a tak jsem si většinu toho, o čem se tam mluví, neuměla představit, nerozuměla jsem, o čem je řeč. Asi to chce technicky vzdělanějšího čtenáře, než jsem já.


K3
07. 10. 2022
Dát tip

Dobře napsané, je v tom napětí a jsem zvědavý co se z toho vyvine. Konec je příjemně optimistický jen mám dojem, že to mohlo pokračovat. No jo, vlastně to máš v názvu, překvapilo a potěšilo. Vhodné pro tyto dny.


K3
07. 10. 2022
Dát tip

Dobře napsané, je v tom napětí a jsem zvědavý co se z toho vyvine. Konec je příjemně optimistický jen mám dojem, že to mohlo pokračovat. 


Danny
29. 09. 2022
Dát tip

ahoj, nominuju do PM (pokud nevadí, že povídka byla napsána v roce 2007, ale na Písmáku je zveřejněná až teď)


Danny
19. 09. 2022
Dát tip

2007 není rok toho deníku, ale rok, kdy byla napsaná tato povídka :) ta se odehrává v imaginárním čase :) upravil jsem prolog, aby to bylo jasné


ještěže jsi našel ty chyby a opravil:-)))))


Diana
19. 09. 2022
Dát tip

Líbí se mi to *


Květoň Zahájský
19. 09. 2022
Dát tip Alegna

Čte se to tak dobře, že mě to ani nenutí přeskakovat. Jenom to finále jsem si představoval jaksi konkrétnější, jednoznačnější. Nebo spíš údernější. Co se vlastně stalo toho prvního května? V tento den slavíme Svátek práce, ČR vstoupila do EU, Československá televize zahájila vysílání, USA zrušily selektivní dostupnost GPS signálu, ve Švédsku byly legalizovány sňatky stejného pohlaví a programátor Danny…


Norsko 1
19. 09. 2022
Dát tip

Čau, šéfe. K čemu jsi byl vlastně povolán


Forma deníku je zajímavá a čte se to dobře. Hodně věcí, souvslostí je tak trochu skryto pod povrchem a čtenář je musí domýšlet...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru