Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O zpívajícím kosu, a asociacích na něj ((ze souboru O Jellymannovi I

19. 09. 2022
5
6
181

 

Ze souboru O Jellymannovi I. opět; - začátek devadesátých let, asi 1990 -1991))

 

 

 

Poznámka ke jménu ,,Jellymann" (důsledně vyslovuj ,,Dželiman" :) ):

Jelly - rosol, želé, tvárná hmota (angl.)

Mann - bytost v těle mužského typu (něm.)

Jellymann - vyvíjející se (tvarující se) se (zřejmě) (středo)evropský pozemský muž  ((muž na cestě))

 

, a asociacích na něj

 

O zpívajícím kosu (01.)
"""""""""""""""""""""""""""

Jellymann G. byl zrovna mírně smuten, když spatřil ve Volné přírodě na Rozkvetlé větvi zpívajícího Kosa.


„Je to bezesporu krásné a ušlechtilé," pomyslel si, „ovšem je více než zřejmé, že ten kos je ještě  jen pouhou součástí Volné přírody."



 

 

O zpívajícím kosu (02.)
"""""""""""""""""""""""""""""""

Jellymann G. nacházel se zrovna v mírně meditativním módu, když spatřil ve Volné přírodě na Rozkvetlé větvi zpívajícího Kosa.


„Je to bezesporu krásné a ušlechtilé,…, a slibuje to i mnohé hlubší (tedy nejen ,,poetické") souvislosti", pomyslel si, „ovšem, vzhledem k tomu, že nacházím se teprve v tzv. prvém kole života (a že tedy nejsem všeobecně dostudován, …., že se nenacházím ve stabilním partnerském svazku, a že ani  nejsem pozemsky hmotně zajištěn pro nejbližších pár desetiletí mého života), musím v tom zatím opravdu vidět jen a pouze „Zpívajícího kosa, sedícího na rozkvetlé větvi uprostřed Volné přírody“.



 

 

O zpívajícím kosu (03.)
"""""""""""""""""""""""""""""""

Jellymann G. se zrovna po šichtě (nebo snad ze školy?) relativně vesele vracel domů, a nedaleko svého bydliště, v přilehlé Volné přírodě, spatřil na Rozkvetlé větvi zpívajícího Kosa.

„Kdybych neměl exaktně ověřeno, že zpíváš pořád stejně, ráno při mém blátivém odchodu, i odpoledne, při mém slunečném příchodu, přísahal bych, že zpíváš přesně tak, aby to tvořilo dokonalou kulisu k mému aktuálnímu duchovnímu rozpoložení, a že tedy jsi součástí nějakého nebeského automatismu (jehož plného smyslu zatím ovšem nedohlédnu) “, řekl mu Jellymann.

 

(Zpívajícího kosa, i s rozkvetlou větví, nechal potom přede dveřmi svého příbytku, plného (mimo jiné) zajímavých high-tech udělátek a instrumentů; kos i s větví byl totiž součástí Volné přírody, kterou se on, jako více méně typický člověk konce dvacátého století, cítil být povolán zabývat se už pouze jen okrajově.)

 

 

 

, . 


6 názorů

No, možná jsem to tam pak nějak zastřel, Evženie :), ale primárně to mělo být především o tom, jak i krásné a objektivně ušlechtilé věci můžeme vědomě (účelově) vnímat (pokud ovšem vůbec!) pouze zvenčí,  jako slupku, pokud kolem těchto spěcháme za (pro nás) aktuálně důležitějšími záležitostmi :)

 

 

(( ...)).

Budu se nad tím asi muset znovu zamyslet :)

Díky za návštěvu, a hezký den Ti přeji.. :)

 


Záleží na situaci a momentálním rozpoložení, abychom mohli vnímat stejnou věc různě. Tak nějak jsem si to přebrala.


Alegna
19. 09. 2022
Dát tip

Taky mi slovo asociace trochu nesedělo, napadlo mě slovo reakce, ale nerada autorovi podsouvám :)


Alegno - a to jsem ještě před chvílí odolal mé rozšiřovací touze :) 

((jinak (zde) historický pojem asocice (ty se primárně týkaly vlastně pouze části 01,..., a byly vlastně pouze nevyslovené :) ) bych asi měl nahradit slůvkem jiným :) ))


Alegna
19. 09. 2022
Dát tip

Nejvíc mě zaujalo, jak jednotlivé asociace se postupem času stávají košatější a košatější


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru