Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mé Moáry - Moje polokočky a Rgije

24. 09. 2022
4
2
141

Předmluva

 

Po dlouhé době pokračujeme v díle Mé Moáry. Je to vyprávění kocoura Gimouše o jeho soužití s rodinou polokoček neboli lidí. Předchozí díl je zde:

https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=535157

Moje polokočky a Rgije

Rodina mých polokoček má v základní sestavě čtyři členy. Další polokočky se objevují jen občas. Základní sestava je následující.

Polokocourovi říkají Kája, Karel, táta a občas velký siamský slon. Ale slon to není, tím jsem si jistej. Viděl jsem slony v placce, na kterou polokočky zírají ve velkým pokoji.

Dost často sedí přes den v místnosti s poličkami, má náhradní uši a snaží se naučit placku před sebou mezinárodní JÚ řeči. K tomu se ještě dostanu. Docela dobře se u něj válí a umí obstojně drbat.

Jeho polokočka se jmenuje Vlaďka, Kvíčala, maminka a někdy i teta. Polokočky mají vůbec děsnou spoustu jmen. Vlaďka je přes den doma jen málokdy. Večer dost často kouká taky do placky, ale dole ve velkým pokoji. Nesnaží se jí naučit mluvit. Je  rozumnější a nemarní tím čas.

Skvěle se jí spí na hlavě, má na ní chutnou, dlouhou srst. V noci jí srst na hlavě občas žeru i když z toho není moc nadšená. 

Mají spolu dvě polokočky, jejich děti. Ty ale přicházejí jen zřídka. Jsou si podobný a docela si je pletu, musím říct. 

Jedné říkají Alča, Alenka, Ála, Alína a občas koza nebo sviňucha. Já polokočky nechápu. Už jsem v placce viděl kozy a dokonce i sviňuchu. Sviňucha žije ve vodě, zatímco Alča rozhodně není vodní živočich. Sviňucha to tutově není.

Alča mě občas vezme do náruče, cení na mě zuby a tváří se jako by mě chtěla sežrat. Ale nebojím se. Ona jí jenom divný věci. Brambory, salát, řepu, brokolici.. brrrr. No já fakt zelenina nejsem, mě nesežere.

Druhá polokočka dcera se jmenuje Týnka, Kristýnka, Týnuš a opět koza a sviňucha. Mají v tom fakt hokej. Nevíte, co je to hokej??

Týnka se u nás vyskytuje hodně zřídka. Prý žije v Anglii. Moc nevím co to může být, ale jak jsem pochopil, musí se nechat sežrat nějakou obludou co lítá, aby se do Anglie dostala! Opravdu nic pro mě.

No a tahle Týnka má ještě někoho, kdo podle mě bydlí v tom zavřeném pokoji, kam se skoro nikdy nedostanu. Týnka je hodně podobná Alče, má ale Rgiji na kočky.

Nejdřív jsem měl z tý Rgije opravdovej strach. Myslel jsem si, že se jedná o nějaký strašidlo, a dost jsem se bál. Ze začátku se mi o Rgiji i zdálo. Ale už jsem v klidu. Zjistil jsem, že Rgije hlavně škodí Týnce. Mně ani Mie nic neudělala. Je prý na kočky, což  znamená, že je jako má ráda, že na nich ujíždí.

Týnka s ní má jen problémy. Protože má Rgiji, občas kýchá, smrká a slzí jí oči. Představuju si Rgiji jako divnou blechu. 

Jednou jsem si totiž blechy pořídil od ježka, kterýho jsem potkal na zahradě. Normálně mi je dal zadara! Myslel jsem si, jak jsem ho převez. To jsem se splet, blechy jsou nepříjemný, docela štípaj. Možná je Rgije blecha, co má jméno. O žádný jiný bleše se jménem jsem neslyšel.

Týnka bere nějaký malý bílý prášky, prý proti Rgiji, ale Rgiji pořád má. Já když jsem měl blechy, dostal jsem smradlavou vodičku za uši. Blechy se jí nadechly, slaboučce zakašlaly, zavřely očička a vypadly mi z kožichu. Myslím, že Týnce tu vodičku nemůžou koupit, protože je jen pro kočky. Polokočky si jí určitě nemůžou dovolit.

Už jsem se párkrát do pokoje, kde Rgije žije, dostal. Je tam krásná postel a báječně se na ní leží. A má super výhodu. Když pod ní zalezu a nechci ven, tak na mě žádná z polokoček nedosáhne!

Radši si ale dávám bacha a koukám, jestli na mě někde ta Rgije nečíhá. Co kdyby nakonec nebyla hodná, že?


2 názory

Jednou jsem si totiž blechy pořídil od ježka, kterýho jsem potkal na zahradě. Normálně mi je dal zadara! .... Radši si ale dávám bacha a koukám, jestli na mě někde ta Rgije nečíhá. Co kdyby nakonec nebyla hodná, že?.....kocoure...pobavilo


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru