Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Jak jsme v Máselné Lhotě zastropovali ceny chleba

25. 09. 2022
5
17
249

Život v Máselné Lhotě připomínal po staletí líně meandrující tok majestátní řeky Amazonky protínající dosud neprobádané pralesy obývané kmeny lidožavých indiánů, kteří dosud nepoznali dobrodiní stavebního spoření a internetového bankovnictví. Denní robotu na poli či v hrnčírně střídaly bujaré tancovačky u muziky, a pouze zvonění nedalekého barokního kostelíku udávalo životní pulz tohoto zapomenutého ostrůvku rurální idyly co pacemaker chřadnoucího kardiaka. 

Panenskou jednoduchost života vyvěrajícího ze zdravého selského rozumu a blízkosti náruče Hospodinovy však narušila invaze drahoty, která s překotnými událostmi posledního roku vtrhla do dodavatelsko-odběratelských vztahů evropského venkova s ukrutnou nemilosrdností Čingischánových hord. Máselnolhotští se snažili čelit té hospodářské slotě dobráckým duchem komunitní koheze a relokalizací výrobních řetězců - vše od hliněných šindelů, přes krajáče, sněžnice až po pomlázky a vědra vyráběli si místní svépomocí ze surovin, kterými české luhy a háje od pradávana z Božího ouradku oplývají.

Černou skvrnou v tomto obrazu sousedské sounáležitosti byl ovšem pekař Choděra, který neslavně proslul v kraji svou paličatou hamižností. Vymlouval se na to či ono - na nárůst ceny energií, nárůst cen přespolních dodávek pšenice či na přetíženost krajových mlýnů a sýpek, a jal se nesmlouvavě zvedat cenu svých chlebových pecnů, které tvořily základ vesnického jídelníčku. Tak vtrhla zkrze pekařovu hamižnost do Máselné Lhoty globální drahota, a rozšafný úsměv Máselnolhotských, kterým byla víska v kraji vyhlášena, brzy nahradila protáhlá grimasa existenciálního zoufalství a marasmu. 

Když bylo lidem nejhůře, dorazil z hlavního města na prázdniny starostův syn Jaromír, který studoval v Praze Vysokou školu ekonomickou, a přivezl s sebou kromě torny týdny nepraného prádla i spásnou myšlenku - navrhl akčnímu shromáždění konanému na návsi, že se ceny chleba ve vesnici zastropují, a bude. Vesničané zprvu nevěděli, jak na to - už od dob Marie Terezie nikdo z nich nikdy žádné ceny nezastropovával, a měli tedy z podobných novot oprávněné obavy, které však Jaromír svým klidným sebevědomím a vemlouvavou, empatickou rétorikou rázem rozptýlil, jako když se ráno vyvětrá v zakouřeném lokále. Vesnice se prostě dohodne na ceně půl grejcaru za pecen bez ohledu na pekařovo zdražování, a když nikdo dráž od Choděry chleba nekoupí, bude pekař nakonec nucen slevit, jinak mu pecny sežerou švábi a jeho živnost přijde na buben. 

Celou vesnicí se rozezněl nadšený jásot. Takhle se na lakomce musí! A jak ti dobří lidé řekli, tak i udělali. Byl ustanoven Akční Zastropovací Výbor (AZV), a místní pasáček krav dokonce stihl publikovat v krajském Ekonomickém věstníku stať nazvanou "Zastropování jako přirozená součást regulace volnotržního hospodářství", který vzbudil v evropských konzervativních kruzích zasloužený rozruch. Lakomý Choděra brzo rozmrzele sledoval, jak na tvrdnoucí pecny chleba v jeho pekařském krámku sedají mouchy masařky, a jak jeho živnost chřadne. 

Když třetí den nikdo nekoupil ani okoralou kůrku, dostal lakomec ale jakýsi nápad - zapřáhl starého nerudného osla, který se v jeho rodu dědil z otce na syna už po staletí, do pekařské kárky, a i s nákladem čerstvě upečeného chleba kamsi odjel. 

Teprve za několik dní se Máselnolhotští dozvěděli, že ten šizuňk Choděra prodal všechen svůj chleba se slevou v okresním městě, kde už začínal být z důvodů obecné drahoty jídla také nedostatek, a tak Máselnolhotským nezbylo, než si nakonec koupit Choděrův chleba s přirážkou pod značkou Penam, kterou všichni dobří rodáci Máselnohotští po právu nenáviděli. Někteří práskli kloboukem ve vzteku do prachu cesty, a řekli, že než cpát peníze lichvářům, raději budou pískat kudlu, a tak se započala v kraji Máselnolhotském slavná tradice kudelních pištců, se kterou nakonec místní soubor zvítězil na Evropském hudebním festivalu "Through Diversity against Adversity" konaném v dánském Grimhäävenu. Ale to už je zase jiná pohádka...


17 názorů

Aru
03. 02. 2023
Dát tip

každý nefungující celek se rozpadne, zřejmě to čeká i EU


Světe div se - evropská snaha "zastropovat" ceny ropy a plynu spektakulárně selhala. Ruský plyn si kupujeme oklikou, přes Indii, Čínu a USA (pikantní je řetězec Rusko -> Indie -> USA -> EU).

Cenový rozdíl pochopitelně zaplatí chudnoucí euroobčan, který nemá možnost stupiditu svých nevolených eurozástupců nijak ovlivnit. 


Aru
26. 09. 2022
Dát tip

kůdelní pištci :D

koukám že v proudech této doby se prozaikům pod prsty dostává i trocha té svěží ironie a sarkazmu, skvěle ;)

ahaaaa, Póza, nikoli Próza, tož si tě dám do oblíbených, jen tak dál ;D


Juan Ramón Jimenéz......


bixley - "Dají-li vám linkovaný papír, pište napříč!" - kdo to řekl?


bixley
26. 09. 2022
Dát tip

Nějak jsem nepochopila, jak to souvisí se zadaným tématem, ale jinak aktuální nadsázka.


Prosecký
26. 09. 2022
Dát tip

BBW je big black woman?


Prosecký
26. 09. 2022
Dát tip Gora

Pózo, zajímavé. To že nezastropovávali od dob MT, implikuje, že v době MT se něco zastropovávalo. Proč by se jinak MT zmiňovala.

Ševčík je, děkanem pouze jedné fakulty. I tak je to ostuda. Rektorem je jiný můj spolužák, Petr Dvořák.

že by si brambory uchovávaly pověts nejisté komodity po tak dlouhou dobu?

Co studuješ?

za čtyrák pětník,tzn. čtyři krejcary za pět centů, neboli  80 krejcarů za dolar, původně bylo šedesát krejcarů za tolar. To není špatný kurs. Ale jinak se nedozvíme žádné konkrétní údaje ani o ceně chleba, ani o provozních nákladech pekařství, ani o cenách PENAMU ...


Silene
26. 09. 2022
Dát tip

Povýšenecký pseudointelektuál za imperativ v kamenolomu, to víš, že jo. Makej sama, Pózo, jsem tu než za pokleslou zábavou. 


Prosecký - 

1) Je třeba číst pozorně. V ději příběhu se nikde netvrdí, že by MT cokoli zastropovávala - říká se pouze, že od jejích dob Máselnolhotští nic nezastropovávali

2) Jaromír mohl být naopak natolik bystrým studentem, že na něj kurikulum tržním fundamentalismem a absolutistickou vládou děkana Ševčíka zbídačené istituce neudělalo valný dojem, a proto z vlastní iniciativy doplňoval své vzdělání četbou Pikettyho a Saitoa.

3) Rýži se progresivní vesničané vyhýbali kvůli rostoucímu obsahu arsenu, a brambory mají od dob irské neúrody v polovině devatenáctého století, která způsobila masový exodus pěstitelů do USA, pověst nejisté komodity.

4) Za čtyrák pětník. 


Silene - ergo nestůj a přilož k dílu. Nebudu Tě urážet penězi, neboť moderní aktivistce jest odměnou pouze hřejivý pocit sounáležitosti. 


Prosecký
26. 09. 2022
Dát tip

1) Marie Terezie, známá kameralistka, by ceny rozhodně nezastropovávala.

2) I na tak slabé vysoké škole, jako je VŠE, se už v prvním ročníku učí o vztahu množství a ceny na starně nabídky a poptávky, takže starostův syn asi neopatřil k nejbystřejším studentům.

3) To si nemohli najít nějaký substitut, třeba rýži nebo brambory?

4) jaký byl kurs krejcaru k americkému dolaru?


Silene
26. 09. 2022
Dát tip

Fatalistická prča, jako když se zmrví kvas. (Chtělo by to korekturu.) 


BBW - což samozřejmě neznamená, že tam není. 


Tentokrát mi to přijde příliš upovídané a roztažené do všech stran, skoro by se chtělo říct od Aše po Košice, chybí mi nějaká smysluplná kostra příběhu/motiv.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru