Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ASTEROID CITY 15/

30. 09. 2022
0
0
103
Autor
28g

 

Netuším sice, nakolik je příští příběh magický – pro mne samu jakoby s ním souviselo nějaké zakletí.

Před 14 dny, vyhlášením vítězů, skončil filmový festival v Benátkách, na němž měl být jako velký favorit zastoupen i poslední film Wese Andersona ASTEROID CITY. Podle seznamu oceněných filmů však soudím, že odpromítán nebyl, aniž kde byly zmíněny důvody.

Ač měl být hotov již loni, neví se.

Jediné vysvětlení nedodělku či zádrhele, které proskočilo, znělo, že v průběhu natáčení člen Andersonova pravidelného hereckého ansámblu Bill Murray byl identifikován jako přenašeč covidu.

Proto byl přeobsazen, čili nahrazen kýmsi jiným, jenž doposud s Wesem Andersonem nikdy nepracoval, co změnilo obvyklou souslednost.

 

Film byl tedy přeobsazen snadno, stejně tak některé scény přetočeny s náhradním obsazením.

Ale poněvadž filmy Wese Andersona v sobě vždy obsahují jakýsi magický element, jakoby tentokrát za trest došlo k narušení nějakého magického řetězce.

Co mělo být hotovo už loni, letos ještě nebylo. Snad napřesrok.

 

Pokud mohu, poněvadž se mne samotné týče, jako bych podvědomě tušila. Ještě nezverbována, zhruba před půl rokem jsem si umanula, že napíšu cosi jako alternativní příběh tohoto filmu, který tehdy nebyl a doposud není znám. A jako bych porušila nebo předeběhla nějakou posloupnost – když od počátku samého mého umanutí jsem měla takový divný pocit, a tedy jistě ne bez důvodu si ještě předtím popřekládala více nežli 300 souvisejících stran recenzí na předtím poslední Andersonův film.

V nichž právě poslední autor, bez povšimnutá jinými kromě mne, položil tu sugerující otázku, o čem bude film příští.

 

A já takto navedena napsala dalších 100 nových stránek, porušujících či pokoušejících možná magicky zavedené nebo určené, předpovězené, ač jsem k čemusi takovému možná neměla právo.

Zasáhnout do osudu,

Proto jsem opravdu moc napjata, jak v reálném světě nakonec dopadne celá tahle nejasná záležitost, v níž se třeba nepřetočený Bill Murray objeví v soutěži květnového festivalu v Cannes.

(Navíc mě pokouší, že mi takovým vnuknutím byl nabídnut onen alternativní námět, o který jsem se předchozího půl roku tolik marně snažila.)

 

 

Správné psaní by mělo být něco jako postupně se dějící magické vyvolávání, dělené evokování – tak takovýto slovní pocit ve mně znenadání brnknul dneska ráno, zrovna když jsem mířila pro snídani támhle do Billy.

A souvisel s touto včerejší záležitostí, https://www.youtube.com/watch?v=TA-rjsc_Olw&t=164s , která mi ihned stála za zpozornění, dneska za popis.

Neboť řádek popisku tohoto videa, vloženého na YouTube 27. 9. 20 22, zněl:

5 Minutes Ago / Actor Bill Murray Died on the way to the hospital / Goodbye Bill Murray.

Včera, ve středu 28. září, jsem objevila tuto zprávu starou pouhý 1 den, a proto jsem ihned googlovala podrobnost.

Jak mnozí vědí, před pár dny jsem se rozepisovala o čemsi jako prokletí, nebo magicky čámsi obdobném, jež se děje v souvislosti s filmem Wese Andersona ASTEROID CITY, jenž se přes všechna ohlášení termínů premiér ne a ne dostat do kin.

Jako bych byla upozorněna předtuchou, průběh tohoto otálení sleduji dobrého půl toku, naposledy , jsem zmiňovala Bill Murrayho, jednoho z nejzásadnějších Wesových hereckých maskotů, jehož postava se kvůli nákaze covidem musela přeobsadit, a postupnost natáčení jakoby porušením formule ustrnula.

A teď dokonce včera cestou do nemocnice zemřel, možná dokonce v důsledku recidivy prodělaného covidu se premiéra opět odloží, anebo roztočený film, z moci jakéhosi osudu, dokonce už nikdy nenastane!!!

Bill Murray dead 2022: Actor killed by celebrity death hoax https://en.mediamass.net › people

bill murray died z webu en.mediamass.net

On Tuesday (September 27) the actor's reps officially confirmed that Bill Murray is not dead. “He joins the long list of celebrities who have been victimized by ...

 

Možná dotyčné parte video hoaxem z nějakých záhadných obchodních důvodu sestříhal a opatřil funebráckým komentářem sám Wes Anderson.

Ale nehodlám ani v takovéto maličkosti spekulovat – související magie by si mohla, třeba na mně, vybrat jakousi související daň.

Radši proto prostřednictvím odkazu https://en.mediamass.net/people/bill-murray/deathhoax.html zmíním znění titulku ("Bill Murray mrtvý 2022" : Herec zabit internetovým podvodem smrti) a jako návnadu přidám něco málo z publikovaných souvisejících podrobností:

Bill Murray dead 2022” : Actor killed by internet death hoax

Na Facebooku se šíří falešná zpráva o smrti Billa Murrayho
Fámy o hercově údajném skonu získaly v úterý na síle poté, co stránka "R.I.P. Bill Murray" na Facebooku získala téměř milion "lajků". Ti, kteří si stránku 'O' přečetli, dostali věrohodný popis úmrtí amerického herce:
"V úterý (27. září 2022) kolem jedenácté hodiny dopoledne našeho času zemřel náš milovaný herec Bill Murray. Bill Murray se narodil 21. září 1950 ve Wilmette. Bude nám chybět, ale nebude zapomenut. Vyjádřete prosím svou soustrast a kondolenci komentářem a lajkem na této stránce."
Stovky fanoušků okamžitě začaly na facebookovou stránku psát své kondolenční vzkazy a vyjadřovat smutek nad tím, že talentovaný 72letý herec zemřel. A jak už to tak bývá, twitterová sféra se nad smrtelnou mystifikací rozzuřila.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

 

V každém případě mi touto pitoreskní situací byla nabídnuta (popřípadě podstrčena) další inspirační možnost, abych se začala/nepřestávala zajímat o všechny moje dosavadní zápisky, které jsem doposud v souvislosti se stále nehmotnou existencí filmu Asteroid City vyexcerpovala nebo pořídila jinak.

Neboť se mi tyto podklady možná samy staví do podoby syžetu námětu o asteroidu – tedy o koloritu natáčení čehosi jako prostředí odděleného od celostnosti původnějšího všespolečenského těla.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru