Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Noře Vláškové

05. 10. 2022
1
2
119
Autor
Kaj

V otvorech ementálského sýra

partyzánka je nazývala mýtinami

hráli lidé volejbal

vykopávali brambory

naslouchali hudbě

 

Partyzánka

živená z týlu zrady

mi ukazovala jak se prokousat

ven z mýtiny

abych se nezalknul

 

V lese tvořili stromy

lidé veřejně vykonávající

velkou potřebu

šťourající se v nose

souložící před zraky ostatních

 

Na další mýtině

mě osvěžilo poznání basketbalu

tavení železa

výtvarné umění

 

V dalším lese

ve stupňujících se vulgaritách

partyzánka trnula

abychom se neprokousali na okraj sýra

na konec světa

do smrti


2 názory

Kaj
06. 10. 2022
Dát tip

Díky. 

Chyby jem si všiml a sám jsem ji opravil. Rovněž na vlastní uvážení jsem doplnil vyživovatele partyzánky. Archetyp partyzánky nemusí být ukrajinský, islámský nebo bolševický. Je to prostě někdo, kdo ve skrytosti bojuje v týlu svého nepřítele - přesně jak ve svém textu potřebuji. 


Pratizánka "mně", nikoliv "mě" (Kočkodan mě, nikoliv mně už koukám předběhl) - v daném kontextu je to významotvorné (ukazovala osobu vypravěče versus ukazovala osobě vypravěče nějaký fermentačně-laktačně-metaforický zázkrak, který zrovna obsadil básníkovu myslivnu). Z hlediska sémantického bych si dal pozor na prevalentně hypokritickou optiku, kterými místní publikum vnímá historii a mezinárodní dění (i.e. komunističtí partyzáni byli špatní, protože to byli "bolševici", islámským partizánům se říká "teroristé" a střílíme je jako vysokou zvěř z vrtulníků, a holohlavým, hajlujícím partyzánům z pluku Azov se říká "stateční Ukrajinci" a posíláme jim peníze a zbraně. Čtenář by mohl být zmaten a nevědět, zda má cítit nenávist nebo sympatie.)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru