Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kostky cukru

Výběr: Radovan Jiří Voříšek, Gora, Muamarek
12. 10. 2022
38
44
1942

Říjnová nálož mlhy a melancholie :)  

 

PĚŠINY

Dříve jsem si často 
prohlížela ruce.
Znala jsem všechny své
vyryté pěšiny.
Procházela jsem je
bedlivým pohledem - ani nevím proč.
Na čtení z dlaní jsem
nikdy moc 
nevěřila.
Zvláště pak od chvíle,
kdy jsem se z příručky o čtení v dlaních
dozvěděla, 
že budu mít pět dětí.
Tehdy jsem (asi z úleku)
přestala své dlaně pozorovat .

A pak jsi mi řekl,
že chceš jen jedno dítě.

Možná proto mne teď 
po letech 
udivil pohled do dlaní,
které
jakoby nebyly moje.

 

…..

 

MYSLÍME SI, ŽE SE ZNÁME

Bydlíme ve městě
na okraji nebe.
Mraky zde často protékají 
ulicemi
a pohlcují lavičky,
kašny a pomníky,
cedule se jmény ulic
a koleje tramvají,
vedoucí do míst
o kterých si myslíš,
že je znáš.
Stejným způsobem vnímáš lidi.

V mlze máme všichni podobné
obrysy.

 

……..

 

PSSSSST!

"Válka je daleko”,
šeptáš.
“Válka je ještě daleko.”
A přesto se se mnou dnes
budeš milovat,
jako by byla
mezi námi.

Strach, který není na první pohled vidět,
-
-
spí.

 

……..

 

TO DO LIST

Ještě si musím
umýt hlavu,
oholit nohy
a v příštím životě
se lépe narodit,
(což je varianta plánu
“dobře se vdát”.)
Ještě se musím hodně učit
a platit hypotéku
do 68let.
A do smrti
česat si pěšinku
na správnou stranu.

 

……..

 

To, že venku svítí slunce,
vůbec nic neznamená.
Hustě prší za oponou
a mraky jsou 
kouřem slov. 

Chci se jen
postupně 
odpařovat
z předního skla
auta.
Mizet, ubývat,
měnit skupenství…
A vznést se 
alespoň nad chodník.

 

 

 

 


44 názorů

jsu-zde
03. 01. 2023
Dát tip

MYSLÍME SI, ŽE SE ZNÁME..  a stejným spůsobem vnímám sebe, ale že venku svítí slunce, vůbec nic neznamená, tak s tím si dovolím nesouhlasit, někdy je to i důvod vyhlídnout za oponu a někdy je pak i snazší se vznést..

dík za krásný dojmy, -t-


To je mrazivé, Philogyny. 


Philogyny
29. 11. 2022
Dát tip Poeteroristka

Kdysi jsem byla s holkama ze škole na náměstí v Bruntále, bylo léto. A najednou ke mně přišla cikánka. Chtěla moji ruku. Nechtěla jsem. Ale řekla, že jinou nechce a já ji nakonec nastavila. Řekla mi, že budu mít tři děti a prostřední mi umře. Nikdy jsem žádné tři nechtěla. Vytěsnila to z hlavy. To třetí se narodilo ve čtyřiceti třech letech. Ten prostřední mi pravidelně umírá a já potažmo s ním. 


Děkuju a2a2a za reflexi mých textů. Já zase moc ráda čtu tvé kritiky. 


a2a2a
27. 10. 2022
Dát tip

První báseň výrazně ční, další rozhodně nedělají žádnou ostudu, všechny mají zručný a čistý rukopis, v poslední básni zajímavý verš ...prší za oponou, poslední je spolu s první další, která se mi líbí, naopak báseň PSSST, zde je hezký smysluplný verš ...jako by byla mezi námi (válka)..., ale jinak tato báseňm snad možná proto, že navozuje aktuální asociace, mi přijde za očekáváním. Tak či onak texty, které zde zřetelně v posledních týdnech ční. Navíc jsou sympatické svou snahou o širší dosah, byť vyjadřují především niterní intimno.

 


Al Jal Úd
24. 10. 2022
Dát tip

Moc pěkné 


Ahoj Orane. Věř nebo nevěř :) Taky někdy nevěřím a kloužu a slouhlasím s... kýmkoli.


oran
13. 10. 2022
Dát tip

texty nejdou vůbec do hloubky. takové klouzání po povrchu, tudíž se tomu ani nedá věřit. celkem souhlasím s Utgard-Loki

 


Kočkodan
13. 10. 2022
Dát tip

S kostkami cukru jsem před čtvrt stoletím přestal, se čtením tvých dílek to minimálně pětadvacet let v úmyslu nemám. ;-)


kolegové už se rozepsali.....výběry si věru zaslouží!.*/************************


Alenakar
13. 10. 2022
Dát tip

Kdysi dávno jsem viděla mysteriózní film o chiromantovi, který jistému hrdinovi předpověděl blízkou smrt. Hrdina se s tím ale nehodlal smířit, bojoval a bojoval, unikl všem nástrahám a chiromant na konci filmu ke svému údivu zjistil, že se čáry v hrdinově dlani změnily. To mi připomněla brvní báseň.  Nejvíc se mi ale líbí ten poslední text. O podobnou "neuvěřitelnou lehkost bytí" a psaní se taky snažím.


Děkuju Silene.


Silene
13. 10. 2022
Dát tip

Theo, za ZV samozřejmě nemůžeš, nevyčítám ti ho. Je jednoduše projevem výběru z bídy, která je zde aktuálně k dispozici. A ZV jsou tu v minulosti tak jako tak notně všelijaké. Přesto, prosím, aspoň třebas ve spolupráci s někým sprav chyby, jestli to bys mohla pro fazónku svých textů udělat.

Vrací mě to k diskusi, cos měla pod svým posledním povzdechem, hříčkou. Ona zmínka o frustraci z nemožnosti prosadit se v zajetých strukturách atp. Smutně konstatuji, není čemu se divit, obrovský úpadek jazykové a poetické kultury je zaznamenatelný napříč spektrem, netýká se jen zdejšího modrého plácku. 

Píše prostě každý, což je jeho právo. 


Litarts
13. 10. 2022
Dát tip Gora

Na obhajobu "zlatých" redaktorů: dělají, co mohou a co je jim zde svěřeno. Kdo jiný ze zdejších přispěvatelů by to měl dělat? Já? Tak to ne, to bych tady nakonec zůstal sám. Stejně víceméně jsem, ale spokojen.


Utgard - Přesně tak, za nekvalitu servru, která je přímo závislá na kvalitě děl zde publikovaných, mohou výhradně redaktoři. Už je na čase se přiznat, že to tu přepisujeme, včetně těch tvých. A soutěžíme, kdo to zprzní do té největší nudy. A svět z toho zatím hoří. Ale teď nevím, jesli přiléváme ropu do toho ohně, nebo ten oheň hasíme. Ale rozhodně děláme to, co je v tvých očích horší.


Alegna
12. 10. 2022
Dát tip

 Zajímavé všechny, každá báseň jinak. Ráda jsem četla, dokázala jsem se vcítit.


Civilní pohled na věci kolem nás je mnohdy přínosný. Mně se to líbí, dokáži v tom najít docela obyčejné věci okolo nás.


Philogyny
12. 10. 2022
Dát tip

pro Abakus

Jestli vidíš na vodítko od psa, tak nejsi. 


Abakus
12. 10. 2022
Dát tip

vždy som si myslela, že som v hmle neodolateľná!


Janina6
12. 10. 2022
Dát tip

Loki, vesměs taky souhlasím, ty tak dobře umíš podat hořkou pravdu. Akorát nějak nevím s těmi mladými a starými v závěru tvého komentáře. Co to má co dělat s věkem? Stáří není žádná zásluha... ovšem - stejně jako mládí.


Philogyny
12. 10. 2022
Dát tip Janina6

pro Udgard-Loki

V něčem máš pravdu. Taky někdy nevěřícně zírám. Já už si nabila hubu na Literu. Zůstala jsem sama. Co na tom , když ti pak někdo telefonuje, že to ví, že text je špatný, když je zbabělý... Zvýšila jsem inkriminované básni počet čtení, body pršely jako kulky v bitvě. A pak chtěli mou obhajobu. Napsala to, co si myslím. Pointa?  Básnířka vyhodila další vyšperkované dílo. To ji vyneslo až na první místo. Tak to chodí. Ale víš, co mne na tom nejvíc rozesmálo? Jak mi jeden nick napsal, že psát  o sexu je vždycky ošemetné, tak nějak. A já si říkala, o čem to píše? Znovu si přečetla text...a pak mi to teprve došlo, celá ta tragikomedie. Ty jsi mladý a divoký, taky jsem byla a zůstala mi hrdost. Jsem stará, vím to. Někdy mám možná nepřiměřené reakce. V lese se musím spoléhat sama na sebe, nikdo se s tebou nepáře. Ale hodně lidí pomáhá a nemluví o tom. Já takhle přišla o dlouholetého kamaráda ze základní školy. Zmínila jsem se o adopci, po letech. A byl konec. Možná by ti moh sednout Poetikon. Kdysi jsem tam dala jednu malou k Černobylu a byla bita. Po právu. Pak mi poslal jednu, kterou psal muž a já jen potichu žasla. Byla mi za sebe hanba. Myslím, že některé věci dovedou vypsat jen muži. Chtěla jsem ti ji poslat a zjistila, že zapomněla heslo, dlouho tam nebyla. No, dostala deníček s tužkou, asi začnu zapisovat...  


Janino vůbec nevadí a moc ti děkuji za upřímný a normálně vyjádřený názor. Vlastně mne potěšil :) A je přirozené, že se né vždy pocitově setkáme. Třeba příště :)


Janina6
12. 10. 2022
Dát tip Philogyny

Gratuluju ke zlatému výběru, ty víš, že tvoje texty obdivuju a mám ráda, ale tohle mě skoro celé minulo. Zdá se mi, že ses rozpovídala velmi hodně a přitom mě z těch veršů nic "nechytilo a nezacloumalo mnou", jako to umí většina tvých básní (hlavně ty vázané, písničkové). Umíš líp prostě... snad se nebudeš zlobit za mou upřímnost. Báseň "Myslíme si, že se známe" mě ale oslovila a zarezonovala v mé představivosti... Ano, tu si asi zapamatuju. Naopak představa "postupně se odpařovat z předního skla" ve mně vyvolává skoro hororové asociace (bouračka?), což určitě nebylo záměrem :-) Může to být samozřejmě dáno mým špatným čtenářským "rozpoložením". 


"Buldozér co jede na baletní představení" - to je náhodou super! To bych mohla použít jako slovní upoutávku na svůj koncert :)))


Litarts
12. 10. 2022
Dát tip

"Sůl nad zlato" - napsat báseň, o dobré ani nemluvě!


Vidíš a já svou Theušku uzavřela a nastoupila do jiné tramvaje :) Taky už jsem to Theuškovství nějak necítila... 


Zuzulinka
12. 10. 2022
Dát tip

njn, máme to už historicky dané, holka... P.S.: ta debilní přezdívka Zuzulinka tady nejde změnit... jinak bych to už dávno udělala... už jsem asi jinde, než u toho Zuzulinkovatění:-)


Zuzulinko, jsem poctěna, že mne můžeš :))) 


Muamarku díííky! Moc si toho vážím! 


Muamarek
12. 10. 2022
Dát tip blacksabbath

Používáš velmi výmluvné obrazy - a přitom neplýtváš slovy. U "PSSSSST" jsem vyloženě cítil při čtení mrazení. Do poměrně civilního vyjádření umíš vpašovat cosi provokujícího, nevšedního, burcujícího. 

Jestli si dnes nějaké dílo tady výběr zaslouží, je to pro mě toto.  


Zuzulinka
12. 10. 2022
Dát tip

pSSSt se mi líbí velmi, i zbytek, Tvoej psaní mohu, Tebe mohu:-)


no vidíš, hlavně že jsi fascinován


Děkuji za krásná slova Goro! 


dobrá nálož...:o)


Gora
12. 10. 2022
Dát tip

Theo, jsou to /podle mě/ vydařené básně, tvůj civilní způsob vyjadřování a pozorování /se/ i okolí je něčím jiný. 

Silný přesah vnímám u PSSSSST! Potom u závěrečné básně až "pod čarou" a oceňuji také filosofický nádech v MYSLÍME SI, ŽE SE ZNÁME.


rozhodnutí uzrálo už v polovině textů


Děkuji Radovane za výběr! Byl jsi bleskový čtenář :)


Prosecký děkuju... to víš že nevěřila :)


Prosecký
12. 10. 2022
Dát tip

Je dobře, že jsi úsporná. Nevrháš sem jeden text za druhým. Počkáš si, až máš co říct. A zdá se, že toho je na tvou duši dost. Věřila bys, kdyby ti někdo před deseti lety řekl, jak to budeš mít dnes?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru