Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Krása, dětství i obličeje neví kudy kam

23. 10. 2022
12
21
420
Autor
Aru

Momentík. "Jak bych měl rozumět kráse tvého obličeje? Utvářela jej cizí, surová řeč. Jak ti říkali v dětství?" Cože? Jak bych měl rozumět tématu, co je to třeba ta krása, nebo obličej, nebo co to má být dětství a koho to vůbec zajímá? csssss.

Jednoho skoroslunečného rána, kdy nebyl podzim co by stál za hovno a voda se řítila k zemi v provazech se probudilo v malé dětské postýlce dětství s tváří krásy obličeje. Krása je krásná právě proto, že ji utváří obličej, či jiné části odhalené kůže na které lze nerušeně se dívat, aniž by dětství vstalé z postele dostalo ruční fackou.

Co že je to vlastně ta krása? Na to je poměrně jednoduchá odpověď, kterou vysvětlil na 400 stranách Umberto Eco ve své knize Dějiny krásy.

Dětství po té co bylo dokonale probrané okenním výhledovým pohledem k ulici se vůbec neumylo, protože to k dětství patří, leč je třeba trocha té taktiky, kejvat krásou obličeje zuřivě ano, dělat ne. To je základ kvalitního vztahu a všeobecné spokojenosti. I dětství však muselo chodit do školy, jednoho prvního dne, devátého měsíce roku, sedmé hodiny popůlnoční učitelka řekla dětem, že jsou moderní pokroková západní škola, ať si děti přinesou od příštího dne tablety a mobily, jinak se ani nemusí vracet a tak pokroková moderní škola zůstala bez žáků, protože v dětství vedené dětstvím měli bývalí žáci víc rozumu a vysrali se na nákup krámů, které dětství nepotřebuje. Založili vlastní školu v přírodě, kam byl učitelům vstup zakázán.

Dětství s dětmi se odebralo v nejhlubší les na Boubínově kde v exilu žili poslední trpaslíci, víly, jedno i vícerožci. Dospělí mají ve zvyku všude kam přijdou před tím než vůbec pozdraví, pozdraví-li postavit v místě dálnici, letiště, fabriku, nebo aspoň márket s podzemním parkovištěm. Dorazivší děti s dětstvím museli v pevnosti Boubínov slíbit, že nikdy nedospějí, jinak je odchodová činnost nemine.

Jak napovídá název, v Boubínově rostou boubi, nejen že zasytí, ale jsou i plné vitamínů a kdo je sní, roste učiněným tempem jako po boubách, to je vůbec. Boubínov je asi stometrová pevnost vypadající jako les a návštěvník neznající boub uvidí pouze les, což mu ale nebrání v tom, aby se boub děsil o to více. Existuje celý literární proud o nebezpečnosti boub. V minulosti se vedly slavné a velké boubové války, které Boubínov vyhrál, jelikož bylo užito zcela nesportovně a zákeřně magie na kterou lidé postupně zapomněli, usídlíc se mezitím ve svých kostkových příbytcích a bez boub museli začít pěstovat zábydlištní hlínu, kterou nejedli samozřejmě, ale kterou každodenním doprošováním uprosili, aby jim sem tam dala něco nepoživatelných stébel čehosi, co bylo nutno dále zpracovávat a zobchodovat. Protože byl furt hlad, bylo potřeba najmout v jednostranně výhodné smlouvě i něco zvířátek na maso a i jim postavit kostkové domky a tomu se říká civilizace, když jsou všichni krotcí a ochočení a dělají všechno podle pravidel a řádu civilizace bez špetky mystérií.

Leč i dětství dospěje a v prozření zjistí, že i krása odkvete a všude jsou samí věkochodci, kteří jsou tak věkovití, až jejich věk je vskutku nekonečný. Nezbývá než se vydat na hřbitov a zalít je.


21 názorů

Aru
10. 11. 2022
Dát tip

jo, bylo to na zadané téma, citát v prologu


Lakrov
10. 11. 2022
Dát tip

Četlo se mi to špatně, místy se mi chtělo přeskakovat, takže po dočtení mohu říct jen to, že vůbec nevím "o čem" to bylo. Omlouvám se za nepochopení - asi to všechno nějak souvisí s tím "TD", dochází mi, když odhlédnu k další soutěžní próze...


Aru
09. 11. 2022
Dát tip

vysvětlení s krásou není míněno vážně, ale kniha je skutečná


miromurka
09. 11. 2022
Dát tip

ano, po novém zamyšlení souhlasím, že odstavec byl logicky v pořádku; nicméně stylisticky mě to při prvním čtení dráždilo a to mi asi vlastně zužovalo kontext... nicméně souhlasím a díky za opravu; nyní je pro mě text plynulejší, a dokonce to trošku zjemnilo informaci...

- otázka s jednoduchou odpovědí, kterou Eco zodpověděl na 400 stránkách (působí jako sarkasmus)

vs.

- otázka s jednoduchou odpovědí, kterou Eco vysvětlil na 400 stranách (spíše jemný humor)

pardon, že se v tom tak nimrám, jen mě to zaujalo, nesnažím se vyrypovat :)) 

 


Aru
09. 11. 2022
Dát tip miromurka

případně "zopdověděl" jde nahradit "vysvětlil"


Aru
09. 11. 2022
Dát tip

takhle vytržené to opravdu smysl nedává, ale celý odstaveček ano > co je to krása? > na ni je odpověď > kterou dal Eco ve své knize


miromurka
09. 11. 2022
Dát tip

"odpověď, kterou zodpověděl" mi nedává smysl. Zodpovidají se spíš otázky.


Jde to, není to nic proti pravidlům.


Aru
02. 11. 2022
Dát tip

to jde? už to soutěžilo v tématickém dni


Můžeme nominovat do Povídky měsíce? Díky.

 


Aru
23. 10. 2022
Dát tip

díky Kočkodane, také mrkám ;)


Kočkodan
23. 10. 2022
Dát tip

K tvému dílku si odpustím vlastní surovou řeč. (krásný mrkající smajlík)


Aru
23. 10. 2022
Dát tip

ou, myslíš Evži?

dík ;)


Velmi zajímavé uchopení tématu. Paráda.


Gora
23. 10. 2022
Dát tip

Proč ne i boub?? :-), také má jistě svoji krásu... aspoň zamlada měl.

Díky za příspěvek.


Aru
23. 10. 2022
Dát tip

Jani, byl to vskutku tvrdý ořech na rozlousknutí, díky ;)


Aru
23. 10. 2022
Dát tip

rukou vlastní a zmatenou iví :D

díky ;)


Aru
23. 10. 2022
Dát tip

krása duši zušlechťuje, zatímco ošklivost degraduje, mládí je sice krásné, ale veskrze zlí lidé v pozdějším věku nejsou nikdy krásní (nepočítá-li se úprava plastikou, nebo transfuze krve od mladých), to platí i o světě, kterým se lidé obklopili, je krásný, či ošklivý a komu slouží?

díky ;)


Janina6
23. 10. 2022
Dát tip

Prolog mi připadne geniální! Zbytek taky fajn, ale to už ses na můj vkus trochu příliš rozkecal .-)


Aru, uchopil jsi to rukou sobě vlastní:-))))))))


Andreina
23. 10. 2022
Dát tip

Aru, jak je Tvým dobrým zvykem, rozebral jsi probém i s Ecem. S trochou filosofie, ale veskrze pravdivě a podle mého názoru i správně. Jen ta kráse se cestou vytratila, ale tak to bývá i  v životě.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru