Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena z obrazu

Výběr: Gora, Muamarek
29. 10. 2022
22
18
542
Autor
black8

 

žena z obrazu
 
toto je pravda
nie tie malé
každodenné súboje
 
modré hypnotické dunenie
prisahám
že nemá konca                    
 
keď tu sedíš sama
ako ženy z hopperových obrazov
nachvíľu zabudneš na váhu úzkostí
 
nie je vôbec podstatné
ako ich zvládaš
 
si ako infinity pool
 
že nemáš konca
je len zdanie
 
s fínskou bohyňou jógy chcela som jej porozprávať všetko o sebe a mojich diagnózach načrtla som iba základný obraz:
„I have a crazy mind.“
inhale 6-5-4-3-2-1 a ona na to pokojným hlasom:
hold your breath 3-2-1 „That´s a good thing.“
exhale 6-5-4-3-2-1
plávame
pri každom výdychu sa strácam svetu unikám všetkým zlým správam dá sa to zastaviť všetko v pohybe keď sa nadýchnem vidím ťa pred sebou
stred časom pochopíš že zlatá stredná cesta je elastická prispôsobuje sa aktuálnym prehreškom a diagnózam aj keď sa držíš receptu aj keď sa nedržíš a ja sa nedržím potrebuješ zablúdiť?
na pláži čítam knihu o chove sobov snežné skútre pri rozbúrenom mori keď ide o život dve ženy
na ceste z letiska domov taxikár sa po chvíle mlčania spýta ste pár? online nachvíľu sa zmeníš na šéfku ktorou si dáš si podprsenku čisté tričko zapneš notebook už tam na teba čakajú
šťastné a veselé spadlo zrkadlo a rozbilo sa potom si spadol ty z 11. poschodia na druhý deň boli Vianoce tvoje miesto zostalo prázdne mama pripravila kapustnicu zemiakový šalát a rybie filé

18 názorů

Silene
15. 11. 2022
Dát tip

Jako desku, přesně tak je vnímám, a kdyby se na ní neplavalo nebo neprozpěvovalo, nenaslouchalo, patřila by jiné interpretce. Žena z obrazu mně osobně bližší svou zdánlivou nekonečností než železná matka v závěru. Čert vem banální salát a ostatní bezfantazijní obžerství Veselých Nákupů, kolikrát říkám si, kolik jen souvislostí mezi povinným blahobytem a volnými pády. Myslím, že meditace nad aktuálností prohřešků a přidržení se receptů funguje jako zámky na 3D puzzlích. Kladou odpor, ovšem i propruží, podle toho, zda se pokoušíš jednotlivé dílky spojit nebo rozebrat. Jste pár? Otázka na život. Fajn koupel tady.   


black8
31. 10. 2022
Dát tip

@Muamarek, ďakujem za pozitívnu reakciu. Pôsobí na mňa povzbudzujúco :-)


black8
31. 10. 2022
Dát tip

@lawenderr, ďakujem, že si sa u mňa našla a že som ťa tu našla ;-)


black8
31. 10. 2022
Dát tip

@Radovan, ďakujem za zastavenie a komentár.


Muamarek
31. 10. 2022
Dát tip black8

Pro mě je to cyklus o boji se sebou samým. Oceňuji provázanost jednotlivých básní i něco navíc, osobního, něco, co slovům přiřazuje tváře a duši... 


trojort
31. 10. 2022
Dát tip

...elastické


Pocity může každé dílo nějaké přinést, ale sdělení mi přijdou nevelká. 


lawenderr
30. 10. 2022
Dát tip black8

nejvíc plávame a stred - v nich jsem se našla nejvíc :) díky za ně


black8
30. 10. 2022
Dát tip Gora

Ďakujem vám za všetky komentáre. Potešili.

Jeden komentár je literárne dielo samo o sebe (Literární kritik), akoby kritika mojej tvorby mala presah na celý pismak a ešte aj na ľudí, ktorí nebodaj tie "okázalé banality" pozitívne ohodnotia. Zaujímavé, ale nestojí to asi ani za hlbšiu reakciu z mojej strany. Možem len v takomto prípade odporúčiť sa mojej tvorbe vyhýbať.

@Rem, myslím, že s týmto konštatovaním som sa u teba už stretla, aj sa mu snažím porozumieť, obávam sa však, že asi nikdy nenaplním ten chýbajúci priestor, neviem totiž ako na to. Ale človek nikdy nevie, možno ťa raz príjemne prekvapím :-) Chcela by som ti aspoň tú spojovaciu linku nejako objasniť, ale už by som ťa do niečoho sílila a to nechcem. Ja niekedy básnicke cykly vnímam ako piesne na albume. Je tam balada, aj vypalovák, niekedy možno sklz do iného žánru... A niekedy to spolu viac ladí a niekedy nie. Ale to už je na poslucháčke alebo čitateľke, aby to zhodnotila. Pre mňa osobne to spojuje obdobie, v ktorom som to písala a zámerne som sa snažila vynechať básne, ktoré sa mi tam nehodili.


Populárně načerchané bezobsažno, zcela v kurzu písmácké poptávky po okázalých banalitách. Poslední fragment už zklouzává do významově triviální oznamovací věty, což ale cílové skupině nemůže vadit a nevadí - Thea i Gora jásají, konečně talíř plný lehko stravitelných jednohubek, které nedráždí představivost, inelekt ani svědomí! Výtvor je nutno ocenit uznalým Vieweghovským poplácáním po ramenou - zkušený řemeslník nikdy nechodí nikdy spát s kručícím žaludkem!


Karpatský knihomoľ
29. 10. 2022
Dát tip black8

Pútavé, také sa nedá nedočítať. 


Gora
29. 10. 2022
Dát tip black8

Lidská samota (nejen ta známá z obrazů Eda Hoppera) na více způsobů - co báseň, to jiná žena. Podařený cyklus, black!

A plavání proti zlým zprávám se osvědčuje.


Thea v tramvaji
29. 10. 2022
Dát tip black8

Výborné básně! Jednoduché, s přesahem. Čtu si to už po třetí a stále objevuju nová místa! A která je nej? Fakt nevím... Super joga, plaveme... keď ide o život - to je tak mrazivě aktuální! Tip a určitě si sem ještě několikrát zajdu.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru