Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Axolotl

30. 10. 2022
2
14
215
Autor
Charybdis

Dne 16.8.2021 jsem uveřejnila dílko Chrostík, protože jsem se při probouzení jakoby ohlédla a uviděla jsem larvu chrostíka.

Dne 28.10.2022 jsem při probuzení měla vjem, kdy jsem shora viděla dobře průhlednou světle zelenohnědou vodu a v ní po dně lezl světlý axolotl. Vývoj tedy pokračuje. Axolotl je masožravec a běžně se larvami živí, umí i chytat ryby. Je to obojživelník. Běžně ho můžeme vidět v akvaristických prodejnách, protože jeho stadium pulce vypadá jako ryba s nohama. Někteří axolotli prožijí celý svůj život ve stadiu pulce, ve kterém dokáží dospět a úspěšně se rozmnožit. Pokud ovšem axolotl dokončí svůj vývoj, svou metamorfózu, stane se z něj klasický suchozemec ( a tedy předpokládám, že by byl schopen se po čase ve vodě i utopit).

Vesmír

Laniakea

Galaxie

Slunce a Sluneční soustava

planeta Země

Příroda

Živá přírodnina

superdoména: Neomura

doména: Eukaryota - Jaderní organismy

říše: Animalia - Živočichové

kmen: Chordata - Strunatci

podkmen: Vertebrata - Obratlovci

třída: Amphibia - Obojživelníci

podtřída: Caudata - Ocasatí

řád: Ambystomatoidea - Axolotli

čeleď: Ambystomatidae - Axolotlovití

rod: Ambystoma - Axolotl

druh: Ambystoma mexicanum


14 názorů

Charybdis
18. 12. 2022
Dát tip

Clarkeova Odysea dostala první ránu do vazu v roce 1970 a druhou tzv. dorážku v únoru 1995, takže jeho vize se nenaplní.


Alenakar
10. 11. 2022
Dát tip

Bubu,

Clark byl nejen spisovatel scifi, ale psal také o reálných záhadách. Psal třeba o záhadném výskytu superinteligentních levhartů na anglickém venkově.

Za Clarka se toho o vesmíru vědělo mnohem méně než dnes a já se zmiňuji o tom, jak vidí budoucnost Sluneční soustavy ta nejsoučasnější věda.


Bubulína
08. 11. 2022
Dát tip

Pro Charybdis: Být přítomna ve snu šťastnému porodu jiné ženy, ukazuje na úspěchy přátel nebo známých, ze kterých bude mít užitek i dotyčná snící. Pokud se zdá o porodu ženě, je to symbol jejího nového postoje k životu. Pokud se narodí děvče, čekají dotyčnou bolestné zkušenosti, pokud chlapec, dotyčná bude mít štěstí v obchodech. Dům je symbolem lidského těla a jeho vnitřního i vnějšího stavu. Střecha se týká hlavy a mozku. Pokud Tě tedy zaujala střecha, přikláněla bych se k tomu, že je to potvrzení o Tvém novém mentálním nastavení stejně jako ten porod. Vidět ve snu seno upozorňuje na závažnou událost, takže ta změna postoje k životu bude zřejmě trvalá. Vidět ve snu dítě znamená, že se na novou cestu chce člověk vydat s novými myšlenkami a obecně je dítě ve snu dobrým znamením. Spící dítě znamená příslib dobré budoucnosti a kojenci znamenají štěstí pro matku.


Bubulína
08. 11. 2022
Dát tip

Pro Alenakar: Nevím. Ale třeba to víš Ty sama: Vžij se do představy, že jsi Bůh a stvořila jsi lidstvo. Nyní si prohlížíš svůj výtvor a kladeš si otázku: Dovolím lidstvu expandovat na jiné planety?

Co se týče měsíců Jupitera - také jsem četla Clarkovu Odyseu, a pokud si dobře pamatuji, Europa má obyvatele, pro něž je kyslík smrtelně jedovatým plynem, a lidé mají na Europu zákaz vstupu, takže na tu asi ne. Někde na netu jsem četla o vhodnosti mám dojem Ganymeda, ale nezajímala jsem se o to nijak blíž, takže nevím.

Pokud i nadále trváš na mé osobní niterné odpovědi, tak já bych lidstvu v jeho nynějším stavu expandovat nedovolila alias nejsem bůh na sociálním odboru, abych někomu, kdo jeden byt vybydlil dala další nový byt. Fakt ne. Pokud by lidstvu hrozilo nějaké nebezpečí od obyvatel jiné planety, poslala bych jim Pátý element na jejich záchranu na Zemi, aby jim získal čas pro další vývoj, to jo, ale rozlejzat se po vesmíru v jejich momentální kvalitě, to bych jim opravdu nedovolila.


Charybdis
08. 11. 2022
Dát tip

Dneska ráno se mi před probuzením zdálo, že jsem u porodu nějaké asi asijské ženy (nepamatuji si, že bych ji viděla, ale nevím proč mám dojem, že to byla vietnamka nebo podobná národnost - pro nás jsou stejně obtížně rozeznatelní jako my pro ně). Narodil se chlapec a holčička - dvojčata. Královský dar. Na chvíli mi obě děti dali podržet do náruče. Byli spokojené, a asi unavené, protože spaly. potom jsem vyšla ven a viděla jsem dům zvenčí. Byla to nízká chalupa s takovou hodně tlustou střechou ze sena. Překvapilo mě to a zároveň nepřekvapilo. Řekla bych, že nepřekvapilo tím, že to snad byla moje chalupa, a zároveň překvapilo tím, že kde to vlastně jsem, když já vlastně žádnou chalupu nemám a žiju v době, kde tyhle domy patří do hluboké minulosti. Jako bych ve snech cestovala časovou osou do minulosti. Celková atmosféra byla napřed rychlá a mírně napínavá - žena mi požádala o pomoc (takže jsem ji vidět musela, ale na ten rozhovor si nepamatuji, to si jen uvědomuji, že jsem to v tom snu věděla a proto jsem ji vzala do chalupy) a potom radostná a uvolněná, když všechno dobře dopadlo.


Alenakar
07. 11. 2022
Dát tip

Bubu,

za pět miliard let se slunce zvětší do podoby červeného obra a slupne Zemi jako pralinku. Do té doby bychom se měli přestěhovat na některý z Jupiterových měsíců, neboť  tam pak bude zóna života. Stihneme to?


Charybdis
06. 11. 2022
Dát tip

Děkuji všem za jejich čas a kritiky. Mějte se pěkně.


Bubulína
04. 11. 2022
Dát tip

Koukla jsem do snáře a je tam jen ryba, žába či ještěrka; mlok, axolotl či macarát tam nemám, takže nic. Co se týče náhrobního kamene, tak viděti ve snu náhrobní kámen přináší požehnání manželství a blahobyt; hřbitov je předzvěst štěstí; vidět náhrobní nápis značí možnou ztrátu přítele; kaplička značí spokojenost. Pokud byl nápis skutečně GWEN, napadá mi číst to zprava doleva - nové G. jé, vzpomněla jsem si na film Rrrrr ! Kámen a Kámen a Gi. Když jsem se zeptala strejdy Googla, tak našel spolek z Českých Budějovic IČ 22771981 s názvem NewG, o.s. čili občanské sdružení, zabývající se uměleckou tvorbou, založený 29.9.2011, momentálně neaktivní.

Alenakar, pokud člověk zničí tuhle planetu, tak po ní zbyde pás asteroidů, a život bude muset začít klasicky od anaerobních mikroorganismů.


FAV
04. 11. 2022
Dát tip

Zajímavé. Pamatuješ si to nebo máš u postele papír a tužku a zapisuješ? Mně se dneska k ránu zdál sen. A budu muset tužku a papír zavést, protože jsem hejno věcí zapomněla a pamatuji se jen některé jednotlivé scény, což je škoda, protože jsme mluvili, a byla tam i psaná nějaká jména, která už z hlavy nedám. Rozhodně to ale nebylo o zvířátku, ale o lidech. Nějaký starší pán - důchodce, napřed jsme se potkali venku na louce, potom jsme byli někde uvnitř domu, ve kterém jsem se vyznala, ale v reálu to místo neznám a nabízela jsem mu sklenici pití - vybral si jiné nežli já a mám dojem, že tam bylo i nějaké dítě, potom mi dal nějaký obrázek v rámu a objevil se další mladší dospělý muž, který obrázek otočil a začal nadzvedávat ty hřebíčky, aby mohl obrázek v rámu vyměnit, potom jsem zas byla venku u nějakého starého velkého jakoby pomníku, ale byla to spíš taková ta stará poutní kaplička bez výklenku - v naší realitě je na ní napsána zkratka čtyř písmen, ale tady sice také byla čtyři písmena, ale jiná - a to mi právě mrzí, že jsem si to nezapamatovala. Byla to čtyři velká tiskací písmena. Jenže jaká? GWEN? Fakt nevím. Jen jsem si jistá, že stavba byla stejná jako naše pomníky se zkratkou INRI - proto mi překvapilo, že tam byla písmena jiná, ale fakt už nevím, jaká. A taky jsme byli na klasickém hřbitově u jednoho hrobu ženy s cca metrovým pomníčkem se jménem, a z toho jména a příjmení si pamatuji jen příjmení Polášková, a myslím, že to byla jeho žena a pán byl tedy vdovec - ale tím už si nejsem jistá. Fakt si musím dát k posteli papír a tužku, zapsat si a pak můžu pátrat, co to bylo, kde to bylo. Hlavně ta písmenka na tom velkém poutním pomníku mě mrzí, že jsem si nezapamatovala.


Alenakar
03. 11. 2022
Dát tip

Chary,

možná, že jednou člověk úplně zničí tuhle planetu a jestli se to stane, vylezou možná z jeskyní macaráti a axolotlové a z moře dvojdyšné ryby a všechno zase začne znovu...


Charybdis
01. 11. 2022
Dát tip

Dobrá poznámka, Alenakar. Ale jsem si jistá, že to, co jsem zahlédla, očička mělo a navíc všude kolem bylo přirozené osvětlení, ne umělé. A končetiny to mělo v poměru k tělíčku výraznější než má macarát. Zajímavé je, že jsem nezahlédla žádné rostliny nebo další živočichy, což mi připomnělo jiný můj sen o říčce, ve které byla absolutně čistá voda bez jakéhokoliv života. Tady už měla voda přece jen nějaký odstín a nějaké usazeniny na dně, i když jen maličko, dno bylo tmavší než tělo axolotla. A viděla jsem ho shora, jako bych byla jen mírně nad hladinou. Ale jestli to byla řeka nebo tůňka nebo co to bylo, to nevím, vjem trval příliš krátce a já věnovala pozornost tomu zviřátku.

Děkuji za kritiky.


Alenakar
31. 10. 2022
Dát tip

Zatímco axolotl se dožívá zhruba dvaceti pěti až třiceti let, u macaráta jeskynního je věk dožití nejasný. V chovných zařízeních ve Francii starých 60 let jsou pořád ti samí macaráti, které tam umístili na začátku, takže to zatím vypadá, že 100 let není pro macaráta žádný věk.


Aru
30. 10. 2022
Dát tip

vodní dráček :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru