Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pět děl měsíčně do Hlavního seznamu: Není to málo, Antone Pavloviči?

31. 10. 2022
7
65
1287
Autor
Danny

Ahoj,
Píšu hodně, takže se neustále potýkám s tím limitem pěti děl :(. A když se tak koukám, kolik děl a uživatelů tu celkově je, tak mi přijde, že toto číslo bylo zvoleno někdy v dřívější době, kdy před odlivem lidí na Facebook tu bylo opravdu autorů hafo faktoriál a toto omezení dávalo daleko větší smysl. Proto bych navrhoval zvednout tuto hranici na 10. Ale možná mám problém jenom já, zkrátka moje mysl přetéká inspirací :) zase když je jich jen pět, člověk si sakra rozmyslí, co ze svých výtvorů dá jako doporučené dílo. Diskutujme.


65 názorů

Citron604
11. 11. 2022
Dát tip

Zdravím - navrátil jsem se po čase na "Písmák" a myslím si, že by se neměl chovat jako tchýně nebo nějaká manželka: "Smíš si dát maximálně pět piv a konec!" Server by neměl mít pravidla ani jako ve fotbale, kde platí: "Povoleno je jenom pět stídání..."  Fakt si myslím, že omezení - omezování je nesmysl.


Alenakar
03. 11. 2022
Dát tip

Danny,

10 tipů stačí na to, aby se dílko objevilo v hlavním seznamu a pak už může následně dostat třeba i 30 tipů. Máš naprostou pravdu v tom, že těch kýžených 10 tipů musí dostat dílko rychle, nejlépe hned první den po té, co bylo vloženo. To ale souvisí s tím, kolik lidí má toho kterého autora v oblíbených.

Pokud bych navrhovala nějakou změnu já, pak by se mi líbilo další místo v seznamu děl i za 15 tipů pro dílko původně vložené pouze do dílny.


K3
02. 11. 2022
Dát tip

Já bych s tím neměl problém. Danny, ale zamyslel ses i nad tím, že tvé texty jsou převážně velmi krátké, takže jich můžeš vytvořit proti jiným  mnohem víc?


Aru
02. 11. 2022
Dát tip

cssss


Aru
02. 11. 2022
Dát tip

myslel jsem že poradíš nějaký IT triky, třeba jestli si nehážeš kostkou, jako v D&D :D


Aru
01. 11. 2022
Dát tip

jak se mám podívat na totem, Rabie?


lawenderr
01. 11. 2022
Dát tip e.eucrow

Myslím, že pět míst na hlavní stránce je až dost - máš pět pokusů měsíčně na své psaní upozornit, fíha ... jestli ti ani tohle nestačí, tak nevím. Možná by mi nestačilo, ani sto :D Od určité číslice, už je to marné, Danny :) A do dílny se toho vejde, kdo chce si najde. Když tě bude chtít :)


Silene
01. 11. 2022
Dát tip

cit. Do veřejného výpisu děl může autor doporučit jedno dílo denně do celkového počtu pěti děl měsíčně. Tento seznam je zobrazován všem anonymním uživatelům a zobrazuje se též jako hlavní seznam děl. V případě, že autor chce publikovat více děl, zbývající díla jsou zařazena do "Dílny", kterou lze otevřít v nabídce "Díla" v horním menu. Dílo je zařazeno do "Doporučených děl" automaticky v případě, že získá 2 výběry redakce či kritiky nebo 15 tipů od uživatelů. V takovém případě se dílo nezapočítává do pěti povolených děl na měsíc. 

x

Kterak správně podotýká uživatellka Alenakar, ovšem 10 tipů stačí na posun díla z Dílny do Hlavního seznamu, což je vizuálně ekvivalentní. 

Dále lze v současnosti dostat až pět děl v kalendářním měsíci do písmácké Arény (což je dáno zjevně technickou slabinou), nicméně v předcházejících měsících to průběžnou uživatelskou aktivitu nikterak nenavyšovalo, kde konkrétně je dílo umístěno. 

x

V citovaném textu je potom nepřesnost v tom ohledu, že i nepřihlášenému uživateli nic nebrání nahlížet do písmácké Dílny, viz link na ni výše. 


Merxanta
31. 10. 2022
Dát tip

Mluv za sebe, Prchale! Svazák jsem nebyla a svazovat jsi mě chtěl jen ty!


Philogyny
31. 10. 2022
Dát tip Merxanta

Pepřák bych brala, nechce  mi někdo poslat? Zatím nosím v ruce jenom klacek. Rychle se stmívá. 


Merxanta
31. 10. 2022
Dát tip

Modrá a žlutá. Písmák je jasnej! a děl má málo. Tak vybereme taky na tank. Bude se jmenovat  ZLATÝ VÝBĚR


Norsko 1
31. 10. 2022
Dát tip

Zato aleš nepřekvapí nikdy


aleš-novák
31. 10. 2022
Dát tip a2a2a, Lerak12

možná je lepší od Písmáka nic neočekávat, pak vás může aspoň někdy příjemně překvapit...:o)


Norsko 1
31. 10. 2022
Dát tip Merxanta

Pro všechny případy


Merxanta
31. 10. 2022
Dát tip

A co přidat pět tanků? V každém by bylo několik děl a třeba dva kulomety. 

A taky pepřák.


Silene
31. 10. 2022
Dát tip

Goro, byly by k dispozici příklady oněch zesměšnění, prosím tě?

Nově příchozí jsou zvyklí např. jen slovně hodnotit, a tak se upraví stav navýšením počtu doporučených děl? Jde o optimální řešení? Co myslíš, Danny? Není tedy eventuálně úměrnější zažádat spíš o snížení počtu potřebných tipů k posunu díla do hlavního seznamu?

A vážně je pro modelového uživatele natolik zásadní obtíž klik sem:

Hlavní seznam (starý),

klik tam: Dílna

Když např. tedy v rámci zavedené tradice dokáže kliknout i zde? 

Výběr redakce

A zde?

Aréna

Jedná se totiž o záložky zpod totožného oddílu Díla.

Proč jen asi nechal Olda u Hlavního seznamu v závorce adjektivum starý? Nesvědčí to třeba pro... již pár let nedokončený záměr? 

. hypotetická otázka

Škoda, že Gora nezodpověděla, jak se bojkotují tipy. Technicky to totiž opravdu nelze. Lze udělit tip nedopatřením, nelze jej zpětně odejmout, což lze u výběru. Lze blokovat uživatele (tzn. komentář či soukromé zprávy, příp. avíza), nelze blokovat tip ani výběr. 


Gora
31. 10. 2022
Dát tip a2a2a

Luzz, jistě.

Byla tu debata o možnosti posunu děl z Dílny po získání 15 tipů nebo 2 výběrů. V současné době se  rovná téměř zázraku dosáhnout toho. I kdyby nakrásně 15 autorů napsalo třeba - Danny, to se ti povedlo, výborně, a tip by nedali, tak dílo zůstane nadále v Dílně, kam leckdo ani nezavítá. 

Chápu, že nově příchozím trvá, než se zorientují, zvláště pokud jsou z webů, kde se jen slovně hodnotí. Na Písmáku je tipování u děl, která se druhým líbí, zavedená tradice. Záleží na majiteli, jestli ji ponechá nebo změní.

Písmák však /jako všechny litweby/z výše pojmenovaných příčin upadá a nevím, proč tomu ještě jít naproti odlivem těch ctižádostivějších, proč nedodržovat to, jak je nastaven.

A k tichu pod dílky - komu se chce vyjádřit svůj názor, když hrozí, že autor názoru, amatér, pro nějž je psaní zhusta jen hezkým koníčkem bude  zpochybněn?  A tak se méně publikuje a méně komentuje, netipuje, hulvátsky nadává, zesměšňuje /někdy je to jediný program "autora"/... a brzy si budeme vykat.

Víc k tomu nenapíšu.

 


Silene
31. 10. 2022
Dát tip Danny

Link, který je vypovídající.

Luzz, osobně se setkávám třeba s neschopností některých zástupců tzv. redakcí mentálně pobrat význam kategorie MIMO. 

Jo, bojkot tipu, jak se to asi jen dělá? To by mě zajímalo. Zahradí se takový tip? Vozovou hradbou třebas? 


Luzz
31. 10. 2022
Dát tip

goro, prosím tě, mohla bys mi vysvětlit, zda vůbec a jak spolu souvisí anebo zda a jak se vzájemně ovlivňují skutečnosti, že někteří uživatelé bojkotují systém výběrů (a tipů) a že písmáku dlouhodobě klesá počet uživatelů?


Silene
31. 10. 2022
Dát tip a2a2a

Prosecký, Danny,

tak to snad každému jedinci, který je schopen samostatné interpretace rozdílu mezi roky 2001 až 2004 a roky 2020 až 2022, dojde proč. 

Demografická křivka, posun životních hodnot ve společnosti, typ připojení, proměna individuálních ambicí a cílů, rozvoj sociálních sítí, ne/znalost jazyků, ekonomická a energetická krize, inflace, bližší válečný konflikt, stěhování národů, blabla. 

Snad odhadne i slepý, že dneska je písmák v poměrně drobných číslech, i když nemá viditelné počitadlo. 

Jasně, Danny fejsáč, instáč, poetizer a hlavně... pokles klasické vzdělanosti. Kolem roku 2004 šlo často ještě i o velké knižní sny leckomu, a tak se uživatelé asi občas i vzájemně četli, doufali, co já vím. Dnes se hlavně vkládá, mlčí. 

Prosecký, však se podívej sám, co je k dispozici, záložka O serveru vlevo nahoře. 

MR, zase ta nádherná modř. 


Luzz
31. 10. 2022
Dát tip e.eucrow, Janina6, Philogyny

danny, prosecký - silene myslím chtěla naznačit něco jiného... každýmu je přece jasný, že dneska je situace úplně jiná (denně sem přijdou spíš... desítky uživatelů... a těch aktivních ještě o něco míň... proč tomu tak je, to je už na jinou diskuzi)

jinak pět děl v doporučených je podle mě tak akorát. osobně se nepotřebuju dělit o každou kokotinu, která mě napadne třeba... při... mapování kryogenních forem reliéfu v sýkořské hornatině.

a upřímně, když se kouknu do dílny a vidím tam třeba od jednoho autora několik děl za sebou, tak mě přechází chuť to vůbec rozklikávat, natož číst. kdyby byly v hlavním seznamu, situace by byla (alespoň pro mě) stejná.

 


Danny
31. 10. 2022
Dát tip

Rabie, o co ti tu jde?


Prosecký
31. 10. 2022
Dát tip

To jsi vybrala jen prad8vn0 roky, Silene!


Danny
31. 10. 2022
Dát tip

Silene: když to vezmu přes informatiku, tak vidím, že naposledy se to měřilo v roce 2011, čili ještě před velkým vzestupem Facebooku a odlivu uživatelů tam - chtělo by to změřit teď v roce 2022, pochybuju, že to bude tolik jako v roce 2004, co tady píšeš


Silene
31. 10. 2022
Dát tip

Danny, vem to přes matematiku, hm? 

v roce 2001 denně 700 uživatelů

v roce 2002 denně 1.400 uživatelů

v roce 2003 denně 1.700 uživatelů

v roce 2004 denně 2.100 uživatelů

= dnes je relativně jedno, kam dílo vložíš. Daleko spíš jde o čtenářskou základnu, kterou případně ne/máš.

edit. řádkování


e.eucrow
31. 10. 2022
Dát tip lawenderr

pridávam sa k tým, čo tvrdia, že 5 diel stačí. teda aspoň mne. píšem síce pomerne dosť, ale nie všetko dávam na Pismák, vlastne len minimum z toho, čo mám napísané, či rozpracované.


Já mám asi taky za sebe pocit, že 5 děl stačí, ale možná je to proto, že píšu poslední dobou v cyklech a do toho se dá zabalit libovolné množství drobných útvarů :) A taky sem určitě nedávám všechno, co napíšu. Prostě nějaké vlastní síto... 


Danny
31. 10. 2022
Dát tip

Štírka: pokud nepřeklikáváš, tak se prvních pět implicitně dává do Hlavního seznamu, čili Tvoje díla jsou vidět a tím získáváš pocit, že problém neexistuje: nevím, jestli za měsíc dáš více než 5, aby sis toho všimla.


Danny
31. 10. 2022
Dát tip

Alenakar: není to 10 Tipů, ale 15, což je právě obtížné tím, jak je dílo v Dílně málo vidět. Také, to už není v Nápovědě napsáno, dílo s 15 Tipy v Hlavním seznamu se přestane počítat a přidá další možnost: to je již realističtěji dosažitelné než 15 Tipů v dílně.


Štírka
31. 10. 2022
Dát tip

A mě je to jedno... já dávám vše z iphonu - a kvuli zatrhnuti doporuceneho dila nepreklikavam... takze vlastne ani nesleduji "kde to je a kdo to vidi..."

Za me : zverejnim  a hotovo...:-)


Alenakar
31. 10. 2022
Dát tip Prosecký, lawenderr

Každý má možnost se dostat do hlavního seznamu tím způsobem, že získá za své dílko 10 tipů v dílně. Myslím tedy, že 5 míst v hlavním seznamu pro každého, bohatě stačí.

Teoreticky by tedy člověk mohl mít třeba i 10děl v hlavním seznamu denně, pokud by byl dostatečně produktivní. Ale koho by takový hyperaktivní autor časem nepřestal bavit?


Biskup z Bath a Wells
31. 10. 2022
Dát tip Prosecký, Lerak12

Prosecký: to jsi vystihl část problému; jsou tu autoři, co už publikovali, pak ti, co k tomu mají nakročeno, nebo alespoň na to mají vlohy, pak ti, co se psaní věnují vyloženě jen pro zábavu, mnohdy nemají vysoké ambice ani bůhví jaký styl psaní, pak jsou ti, co píšou vyloženě nedobře, ale tím, že jsme amaterský sever, tudíž musíme být přístupní vlastně všem... 


Norsko 1
31. 10. 2022
Dát tip

Co to ta Gora napsala za blábol ? Rozumíte tomu ?


Danny
31. 10. 2022
Dát tip

avi Oldovi


Gora
31. 10. 2022
Dát tip

Danny, tvá úvaha má svoji logiku, hlavně by bylo dobré s ní seznámit Oldu, pošli mu kdyžtak avi.

Co se týká počtu tipů, objevuje se s přecházejícími autory trend jiných litwebů, kde se netipuje, pouze hodnotí slovně, ale také vliv některých uživatelů. Koncept Písmáku je kromě komentářů postaven na tipech, obsahuje možnost dát výběr. Někteří autoři tento koncept Písmáku, vytvořený před lety Oldou bojkotují, takže pak i při celkovém úbytku uživatelů /na všech litwebech/ je to samozřejmě znát.


Prosecký
31. 10. 2022
Dát tip Gora, aleš-novák

No právě, Danny. není to o tipech a počtu přečtení. Ale tyto indikátor vypovídají hodně o tom, jak celkově aktivní je zdejší komunita. 

Redaktoři, Norsko 1, to dělají také ve svém volném čase a kritika zdejších exotů jim na optimismu nepřidá. 

Celkově už léta tvrdím, že by se měl změnit koncept alespoň mírně směrem k profesinalizaci. Jinak zemřeme na úbytě. Já už nepotřebuji řešit svoje bolístky. Vyšly mi čtyři knihy. Ale jako komunita je tu pro mě tvořivé zázemí. Mezi "normálními" lidmi, a to i mezi intelektuály, je opravdových zájemůc o literaturu velice málo.


Norsko 1
31. 10. 2022
Dát tip papouch

Ale to není o tipech, Danny, je to hlavně o počtu členů tvýho vlastního klubu. Krtince na pískovišti


Danny
31. 10. 2022
Dát tip

Prosecký: za doby staré písmácké komunity,  kdy jsem tu poprvé chodil, v letech 2001 - 2003, tak když moje báseň nedostala 20 Tipů, tak jsem přemýšlel, co je špatně. Nyní mívám kolem deseti: úspěšná díla 12, méně úspěšná kolem pěti. Jednou jsem zascoroval s dílem jménem "Úslovce", 22 Tipů, a to jsem opravdu rád ( https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=532572 ) a je to výjimka potrvrzující pravidlo.


Norsko 1
31. 10. 2022
Dát tip

Redaktor by mohl


Prosecký
31. 10. 2022
Dát tip

Kdo to všechno má číst?


Prosecký
31. 10. 2022
Dát tip

To, podle mě, není zásadní problém. Zásdním problémem je celkový pokles naší aktivity a zájmu a, troufám si říct, často i úrovně. Kolik tipů a výběrů získavají tvoje díla, Danny?


Norsko 1
31. 10. 2022
Dát tip

Nerozkřiknou. P š t , aleši


je to celkem jedno...pokud dílo v hlavním seznamu dostane nějaké tipy, tak vzniká nárok na další mimo pořadí...a i kdyby ne, tak dobré věci se rozkřiknou i z dílny...


Norsko 1
31. 10. 2022
Dát tip

Veškeré rozdělování stojí za hovno, váše prevozchodítělstvo


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru