Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mojovitost

01. 11. 2022
6
4
223
Autor
Danny

Karel si povzdychl a jemným pohybem shodil své dlouhé blonďaté vlasy z čela. Zase to nevycházelo a narážel na jinakost. "Proč nejsou víc jako já," přemýšlel, "proč nemají takovou tu vlastnost: vlastnost být otevřený všem, vidět na všem to dobré a odpovídat i na hluboké filosofické otázky, třeba klidně i náhodnému kolemjdoucímu... tu moji vlastnost."

"Mohl bych jí nazvat mojovitost," napadlo ho záhy, když vymýšlel slovní hříčky. Karel psal dál a dál a byl slavnější a slavnější. Psal i o mojovitosti.

***

New New York, hlavní město Venuše, má nádhernou kareltedrálu. B256 byl zavřený v inkviziční místnosti už nějak dlouho, když konečně přišel vyšetřovatel, Jeho Mojovitost Karlinius III.

"Tak ty nám neřekneš, jak to bylo. Zarputile mlčíš." vzdychl si Karlinius, "víš, že se tím prohřešuješ proti Mojovitosti? Proti přikázání bavit se s každým o všem? Svatý Karel, budiž pochválen, by neměl radost..."

"Ale 'mojovitost' by měla být 'moje vlastnost' a ne 'vlastnost Svatého Karla'," povzdychl si B256.

"Tak za toto rouhání ti, B256, zvýšíme trest. No nic, nechám tě nějakou dobu zpytovat svědomí," prohlásil Jeho Mojovitost Karlinius a odešel z cely.

"Takže jsem v ještě větším průšvihu," povzdychl si B256. Povzdychl si a jemným pohybem shodil své dlouhé blonďaté vlasy z čela.


4 názory

až se mojovitost ujme...to já už tady nebudu.......................


trojort
03. 11. 2022
Dát tip blacksabbath

...bacha na svá přání...


To má za to, že si to vymyslel :-)


Aru
01. 11. 2022
Dát tip

proč tam všichni vzdychají?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru