Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dva zoufalci

02. 11. 2022
3
17
337
Autor
Bubulína

Byli nebyli dva zoufalci. Ona - několik let rozvedená s malými dětmi a neléčenou depresí, fascinována knihami new age a s rozhodnutím udělat za minulostí tlustou čáru a začít znovu. On - čerstvě propuštěný z vězení pro podvod se škodou několik milionů, dvakrát rozvedený. Ona si podala inzerát na internetovou seznamku. On odepsal a domluvili se na schůzce. Z prvního pohledu bylo oběma jasné, že jiskra opravdu nepřeskočila. Nicméně sedli si a začali si povídat. On soustředěně naslouchal jejímu vyprávění a mluvil velmi tiše způsobem, který působil na její zmučenou dušičku jako balzám. Domluvili si další schůzku. Na té jí dal přečíst rozsudek, kde ji zaujala výše škody a zeptala se, zda ji nemusí zaplatit. Odpověděl, že ta škoda byla smazána tím trestem odnětí svobody. Neznalá naivka mu uvěřila a nenapadlo ji si jeho tvrzení někde ověřit. Po jeho vyprávění, že by chtěl hrozně moc začít znovu, protože už se poučil, se rozhodla si ho okamžitě nastěhovat do bytu. První sex skončil jejím velkým pláčem, ale on daleko zkušenější ještě ten večer našel vhodnější způsob milování, a tak usínala spokojená. Posléze se domluvili na manželství, aby si mohl vzít její příjmení, a mohl tak začít nový život i symbolicky. Do měsíce po první schůzce byla svatba. Ona si chtěla takového empatického naslouchajícího partnera udržet a jemu vyhovovalo, že má kde bydlet, nové příjmení, a na chvíli klid, aby se mohl po vězeňském zážitku vzpamatovat. Navenek jejich vztah vypadal jak láska z televize, při bližším pohledu musel každý vidět, že šlo jen o výměnný obchod. Dva měsíce po svatbě přišel první dopis od exekutora pro neplacení alimentů. Za pár týdnů na to přišel dopis na onu milionovou škodu, a přišly i další dopisy na další exekuce. Ještě před prvním výročí seznámení podala ona návrh na rozvod, jimi oběma podepsaný. Téměř nikdo to nevěděl, protože se styděla za své další selhání. Za necelé tři měsíce od podání žádosti o rozvod se v práci nervově zhroutila, takže zasáhli její nadřízení. V pracovní době jeli k ní do bytu zabalit jeho věci a odvezli je k jeho kamarádovi na chatu, kde bydlel než se nastěhoval k ní; a k němu do práce, aby mu to oznámila. Vyměnili zámek u bytu a ji odvezli na víkend k příbuzným. Napsala na soud, zda by mohl rozhodnout o rozvodu v co nejkratší době, a za další necelé dva měsíce je soud v klidu rozvedl na první stání. Oba se poučili, že zoufalství opravdu není ideálním základem dlouhodobého vztahu.


17 názorů

Bubulína
25. 12. 2022
Dát tip

Seznam toho, co žena smí a nesmí z Princezna Fantaghiro 1, byl opravdu působivý. Drtivá většina lidstva vůbec nepochopila, že jde o ironii, a jako stádo autistů (ve smyslu autista nechápe ironii) tyhle nesmysly naopak tupě prosazuje, odvolávaje se na údajné tradice či náboženství. Vážně jim nedochází, že takovéhle omezování je dlouhodobě neudržitelné? Nesmět číst a psát....na Písmáku by zbylo jen pár robinsonů, a možná nějací gayové.


Charybdis
25. 12. 2022
Dát tip

Koukám, že to bylo všude stejný. Vánoce jsou svátky klidu a míru. Ty letošní se nesly ve znamení upřímnosti. Ještěže jsou jen jednou za rok. Hele, mně bylo (uznávám že velmi ohleduplně) sděleno, že mám jen odpovídat na dotazy a jinak být zticha, protože když něco (vlastní názor) plácnu, tak je to atomovka. Zahlásit ... spusťte mě do studny... nemůžu, protože nejsem Fanragiro. Jsem Vodnářka. Moje svoboda je na prvním místě, a samozřejmě tam, kde začíná svoboda jiných, mám svoje hranice. Když nebudu nic říkat, ostatní nebudou tušit, kde ty hranice mám a budou si nabíjet hubu furt dokola. Ale je-li to jejich výslovné přání, vyslovené v kouzelný čas vánoční, proč jim nevyhovět. Skauti taky maj toho svého bobříka mlčení. Když chtí žít ve svých iluzích, proč jim je brát. Ovšem jak už jsem řekla - pokud se jejich žití v iluzi dotkne hranic mé svobody, je to na úrovni srážky hmoty a antihmoty. To není o tom, že bych neměla či nechtěla žádné vztahy, to ne, ale musí to být vztahy výhradně dobrovolné - jakákoliv manipulace spouští řetězovou reakci, a ty jsou někdy kontrolované a někdy spontánní, takže to jako atomovka vypadat může, to uznávám. Nejvýraznější reakce spouští citové vydírání. Jak vůbec může kohokoliv napadnout citově vydírat Vodnáře? To fakt musí být trotl na úrovni člověka, co si myslí, že si skočí do prérie chytit do lasa mustanga, nasadí mu sedlo a uzdu a on ho bude na slovo poslouchat. Greenhorn.


Bubulína
25. 12. 2022
Dát tip

Lidé jsou nepoučitelní aneb každý má právo přesvědčit se sám. Včera jsem byla svědkem vyjádření jednoho muže na prahu středního věku, který má před svatbou " z povinnosti", s níž jeho stará matka nesouhlasí: "To dítě není plodem její a mé lásky. To dítě je průser." Vzhledem k tomu, že to zahlásil před nastávající manželkou, viděla jsem, jak jí vyběhly oči, protože tolik upřímnosti snad ani nebylo zapotřebí. Nicméně to nijak nekomentovala. Nahlas jsem neřekla také nic, ale myšlenky se mi rozběhly: Pokud chlap nedokáže zvládnout ani vlastního čůráka, jaká je pravděpodobnost, že zvládne rodinný život? Bohajeho, pokud s tou ženou nemám vážné úmysly, tak jí neoplodním, ne? Aha, rozsévači přemýšlí jinak. Proč tedy ale přistoupil na svatbu? Jsou věci, kterým opravdu nerozumím. Jasně, člověk do toho vztahu nevidí, tak třeba neznám jiné okolnosti, kvůli kterým ta včerejší situace vůbec vznikla. Třeba je to opravdu jen zapřísáhlý odpůrce potratů. Nebo chce otrokyni pro svou starou matku, jíž ovšem nikdy žádná snacha po chuti nebyla a myslím, že ani tahle nebude. Nebo si chce ověřit Dítě z Omelas v praxi? Vyrobit Spasitele?


Bubulína
08. 11. 2022
Dát tip

Děkuji všem za kritiky.


Charybdis
06. 11. 2022
Dát tip

Jelikož oba poznali, že jiskra nepřeskočila, znamená to, že oba vědí, jak to vypadá, když jiskra přeskočí. Stačí tedy, když si počkají na správnou hvězdnou konstalaci. To dílko připomíná situaci, kdy přijde chlápek do banky s byznysplánem a banka mu poskytne úvěr. Byznysplán nevyjde (možná proto, že byl nereálný, což si banka neprověřila) a banka utrpí ztrátu. Ztráta nebyla likvidační. Banka přijala opatření ve formě neposkytování dalších úvěrů, půjček, kontokorentů, kreditních karet a podobně. Změnila se tedy z banky na záložnu a fungovala dál. Převedeno zpátky do příběhu: Čas je milosrdný a psychohygiena nám umožňuje vzít si poučení z minulosti do budoucnosti. On i ona si tedy mohou uvědomit, že je potřeba dát si na to pozor, a mohou mít další vztah s někým, s kým jim už bude dobře. Spisovatel má osud svých hrdinů plně v rukou, takže na rozdíl od Bubu bych ponaučení transformovala, že si může najít jiného partnera - prostě si jenom musí dávat větší pozor.


Aru
04. 11. 2022
Dát tip

to si nemyslím, je tolik lidí co je zachraňuje, často i proti jejich vůli, naivních lidí jako ta slečna v povídce jsou mraky (nejvíce se tlačí do charit, dobrovolných organizací všeho druhu, náboženských organizací a neziskovek, bojujících za čím větší blbost, tím víc naivních individuí tam je) a denně si dobrovolně rozbíjejí obličej, jenom aby zjistili že jsou posedlí zachraňovat svět


Bubulína
04. 11. 2022
Dát tip

rozléhal se ulicí hořký smích opilého zoufalého bezdomovce


Aru
04. 11. 2022
Dát tip

k čemu bych si stěhoval bezdomovce s depresí? když by neměl zájem něco se sebou vůbec dělat. a nenastěhoval bych si o ani kdyby se chtěl změnit, jelikož můj zájem to není ;)

no ano, kdyby ho nechala mluvit a schůzka by byla tou poslední, bylo by to nejlepší řešení, lidé si mohou pomoct, pokud je zájem na obou stranách, myslel jsem, že to je patrné z prvního komentáře, netvrdil jsem, že je potřeba někoho zachraňovat, kdo o to nestojí, nebo chce jen využít druhého, takoví lidé si zachraňovat nezaslouží a rozhodně bych nikomu takovému ani nepomáhal. pomoct si mohou vzájemně, pokud to chtějí oba, jinak to nemá cenu. psal jsem hned v prvním komentáři, že jednostranné zachraňování nefunguje.

samozřejmě, že intuice je to nejlepší, proto se také lidém vyhýbám co to jde, bohatě mi stačí jet MHD, kde lidé roztahují své chaotické energie o které jim nikdo nestojí :D

myslím že kdyby se lidé vůbec nepotkávali, nemuseli by mít tyto lápalie a svět by byl růžovější :D:D


Bubulína
04. 11. 2022
Dát tip

Aru, pokud na tom, cos napsal, trváš, pak by k vyléčení depresí mělo postačit nastěhovat si domů prvního bezdomovce s depresí, kterého člověk potká. Udělal bys takový skutek? Co kdybys to tvrzení upravil, že se dokáží pochopit, protože všichni vnímáme svět kolem sebe na základě svých osobních zkušeností? Ale to, že lidé dokáží pochopit jeden druhého, opravdu neznamená, že dokážou jeden druhému pomoci. Kromě toho v mém příběhu šlo o čistou manipulaci: on pečlivě vyslechl její vyprávění, a pak jí vyprávěl o tom, že její cíle jsou jeho. Pokud by ho bývala nechala mluvit jako prvního, byla ta jejich první schůzka zároveň opravdu tou poslední, jak jí radila její intuice. Pokud má mít vztah naději na delší dobu, musí být podložen fyzikou či chemií. Pokud cítili, že jiskra nepřeskočila, šlo dál jen o chladný kalkul. Ona chtěla vrbu, do které by se mohla vykecávat a on bydlení. Výsledkem byl rozchod a obohacení o další životní zkušenosti - například u ní to byla zkušenost, že pokud chce mít jistotu, že nebude znovu zmanipulována, musí být bez partnera. A samozřejmě také, že intuici je dobré poslouchat - šak od toho ji, kurňa, máme, ne?

Danny, děkuji za kritiku.


Aru
03. 11. 2022
Dát tip

dva zranění lidé si dokáží pomoct, právě tím, že jsou zranění, těžko budeš vyprávět někomu o nemoci, kdo nikdy nemocný nebyl, zážitky jsou nepřenositelné, i kdyby si někdo přečetl stohy knih, odžitá věc je úplně něco jiného, než naučená věc.

a co jsem zapomněl minule, ty prvky, které jsou zhroucené je těžké, nebo nemožné znovu vystavět, ale lze o nich vědět a přijmout daný stav věci jaký je, časem


Danny
03. 11. 2022
Dát tip

pěkné varování, tip


Bubulína
03. 11. 2022
Dát tip

Ahoj Aru. Tvá myšlenka platí pouze pokud jsou oba kovaní masochisté. Jiná podstata vydrží maximálně deset let, ale většinou méně - nejčastěji měsíce jako v tomto případě. Jinak pozor - ne každé flákání se na netu je projevem zoufalství. Třeba tenhle Písmák je ideální pojistnej ventil pro hyperaktivitu, ADHD, Aspera, trojjedinost a podobné chujoviny.

pro FAV: Co se týče peněz, tak než se exekutoři zorientovali v manželkách, byla rozvedená. Problém byl s trvalým bydlištěm. Naštěstí bydlela holčina v městském bytě a tamní radní projevili lidskost a pochopení a po nějakém čase, kdy se prokazatelně v místě nahlášeného trvalého pobytu nevyskytoval, mu trvalý pobyt přesunuli z toho bytu do ohlašovny místní radnice. A protože dostala úřední potvrzení o zrušení místa trvalého bydliště, ukazovala ho exekutorům a měla klid.

Díky za kritiky. Hezkej den přeji.


FAV
02. 11. 2022
Dát tip

Na internetové seznamky by měli mít přístup pouze lidé s úspěšně složenými psychotesty. Když člověk čte, jak poslala peníze údajnému...  Tady to snad dopadlo ještě dobře, ne? Exekuce jí po rozvodu exekutor zruší - pokud je na ni vůbec uvalil.


Aru
02. 11. 2022
Dát tip

no ahooooj ;)

myslím si že zoufalci a ztroskotanci se k sobě skvěle hodí, ALE, vždycky je nejaké ale, pokud chce jeden pouze využít druhého nikdy TO nemůže fungovat a to v jakémkoli vztahu jakýchkoli, ať už narušených, nebo psychicky vytvrzených lidí, je pouze otázka času, kdy se takový vztah zhroutí, ne jestli se zhroutí. je třeba se dívat na věci takovým zrakem, kdy jsou vidět i ty nepříjemný věci, i za cenu, že se dotyčnému pozorovateli nebudou líbit (a to včetně jeho vlastních), pak je obtížné takového jedince zasáhnout, a i když se to povede, je schopen se do takové rány dívat.

shledávám v tom jistou genialitu a průpravu do života a to včetněho špatných věcí, např. letitých depresí co jsem měl už od školy.

nejlepší je ze své slabosti udělat sílu, ne ji schovávat, ani se ji snažit odstranit, leč může to stát roky cviku/poznání, není to na lusknutí prstu.

uffffff, amatérsky psycholog se zase ve mě rozjel :D

klidně to smaž, jestli chceš ;)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru