Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hlídací psi

08. 11. 2022
3
12
276
Autor
fjorda

Fosforeskující nebe

S neonovým měsícem

Hvězdy z alabastru 

Třpytivá noc

 

A ten výstražný měsíc

V neonových barvách

Nedá lidem spát 

 

Slyšíš mě tam vít? 

Ve svitu lovím 

Svou kořist 

 

Slyšíš nás tam vít? 

Ve svitu skrýváme 

Svůj strach

 

Slyšíš?

 

 

 

 

 


12 názorů

Alenakar
10. 11. 2022
Dát tip

Mučedníček Svatý Výt

musel z kotle smutně vít...

 

Tahle trochu horrová básnička se mi líbí bez ohledu na i či y.  Tip.


Luzz
09. 11. 2022
Dát tip

mně to přijde tak nějak neuměle naházený na sebe... nejdřív ta přemíra příměrů - hvězdy z alabastru, neonový měsíc... jako chápu asi, že to má navodit atmosféru, ale ve výsledku to moc působivý není... pak se tam objeví vití (anebo vytí, to je jedno)... v souvislosti s tím skrýváním už se text stává zapeklitou hádankou... nevim, nedává mi to smysl... i když "ve svitu skrýváme svůj strach" je docela dobrej motiv... jako celek pro mě nee.

ale jako... pokud to psala učitelka češtiny, tak bych samozřejmě měla být zticha, abych nedostala pětku. anebo za uši - s tím, že jsem vůbec nic nepochopila.


Danny
09. 11. 2022
Dát tip

já si myslím, že to tam máš správně. je to originální. jak říkám, sám taky občas schválně udělám pravopisnou chybu, když to má nějaký hlubší smysl


fjorda
09. 11. 2022
Dát tip

A stejně nevěřila? :D profesní deformace jsou částečně zlo... :) já mám ráda, když si každý může domyslet věci, když je ten text otevřený různým představám toho daného jedince a řešení není jednoznačné. Nejsme přeci všichni stejní! Tzn. opravdu musejí lovit svou kořist a být hlídacími psy jenom opravdoví psi? Slovo vít odkazuje k nějaké lidské činnosti, kterou psi rozhodně dělat nemůžou. Proto si pod těmi psi lze představit cokoliv a kohokoliv.... Když mi ale Muamarek napsal, tak jsem začala pochybovat o tom, zda to byl dobrý nápad... Jestli by text nevyzněl líp než toho.... Nicméně, já vím, proč to tam mám... A to mi asi stačí :)


Danny
08. 11. 2022
Dát tip

já měl v jednom svém comixu schválně slovo "přemíšlet", protože to bylo o neinteligentních lidech, kteří doopravdy "přemýšlet" neuměli a potom jsem to ukazoval jedné své tehdejší přítelkyni, bohemistce, a ta si myslela, že je to omylem hrubka :) a to ještě to slovo bylo schválně jinou barvou, aby bylo vidět, že je to záměr :)


fjorda
08. 11. 2022
Dát tip

Chápu 


Norsko 1
08. 11. 2022
Dát tip

Temně z lesa. Můj les je temnější 


fjorda
08. 11. 2022
Dát tip

Je tam schválně ;) ale v pohodě. Máš jedničku za to, že sis všimnul, jako učitelka češtiny bych tuto hrubku jinak než schválně nenapsala. :)


Muamarek
08. 11. 2022
Dát tip

Tomuto dílku bych i tip pro atmosféru, kterou vytváří, dal - ale "vití" musí přejít na "vytí"... Hrubku ocenit nemohu, zvláště, je-li tam dvakrát. O vití věnce asi nešlo... 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru