Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na dno tobolky

21. 11. 2022
13
8
309
Autor
Movsar

Na dno tobolky

 

Navzdory inflaci luxuriozní kavárničky připomínají mraveniště. V jednom královna Iveta pěla včera plaidoyer na laskonky: cena 189 korun je zcela přiměřená tovaru, umu a úsilí, jež jsou na takové dílo užity. A tak lidé sahají na dno svých tobolek, neboť jakási magie, spíše než nepříliš přesvědčivý projev cukrářky, nutí je vydat za kousek piškotu a karamelizovaného cukru svou hodinovou mzdu. 

 

Až příští podzim ze stromů budou padat nepřirozeně velká jablka svítící do tmy sadu, děti je budou sbírat čtyřma rukama, aby jim maminky v troubě poháněné odštěpkem plutonia upekly štrůdl, nastane čas velikého zklidnění. V prudkém světle apokalypsy ukáže se, jak pochybná byla měřítka, jež člověk počátku 20.let 21.století dobrovolně přijal. 

 

Zůstaňte doma, rozkrojte obyčejné jablíčko, otevřete knihu, anebo jděte suchými drobty nakrmit říční ptáky. Nebuďte neurotičtí mravenci královny Ivety a jí podobných nenasytů. 

 

#ráno šampionů#

 

 

Vstala, venku voněla zima, z parapetu ulomila rampouch, jablečným telefonem pomocí funkce GoProMakro ho vyfotila, potom vločky a navoněnou luru z nespressa, zkrátka #snídani šampionů#, nakonec samu sebe jen v kalhotkách tango a těsném tílku, pod ním načepýřená, usedla do levandulových polštářů, ze stropních reproduktorů se snášela chilloutmusic, kolébala ke snění jako fentanyl na Dubrovce, otevřela stavidla instagramu, už v tom proudu uměla kormidlovat, v silných vlnách, jež zvedaly celebrity, udělala tři čtyři eskymáky, aby sama světu předvedla makro, vločky a samu sebe v kalhotkách a tílku. Ať si kluci nalokají a ženské ať se třeba utopí, zalehla do levandulí a cvakla se s tílkem vyhrnutým až k načepýřeným ptáčkům. 

 

Únava tramvaje

 

 

Třeba jednou vědci objeví neuronový okruh, jímž člověk zaznamenává a pořádá vjemy dosud těžko myslitelné, dimenzi světa, již dosud vyhradil intuici. Únavu tramvaje projíždějící Holešovicemi mezi čtvrtou a pátou odpoledne, stav na pomezí biologického a poetického, kupříkladu. Páter Halík se přihlásí, že to už dávno objevil a nazval to náboženskou muzikálností, ale neurovědci budou oponovat, že teprve oni postavili tuhle kategorii najisto, neboť díky jejich práci ji nyní zachytí zobrazovací metody: Vidíte, tady, budou ukazovat na ČT24 v sobotu večer panu Zachovi a divákům, v místě těchto spojů, je centrum, kterým vnímáme blíže nespecifikovatelné, nicméně přesně vymezitelné skutečnosti, jako únavu tramvaje projíždějící Holešovicemi mezi čtvrtou a pátou odpoledne. 


8 názorů

pampelin
03. 12. 2022
Dát tip

prvni


bixley
27. 11. 2022
Dát tip

S tou první se velice ztotožňuji, další dvě rovněž zaujaly.


K3
22. 11. 2022
Dát tip blacksabbath

Čtení tvých miniatur lahodí uchu. Tohle pokládám za obzvlášť vydařené.


Markel
21. 11. 2022
Dát tip

líbilo, jako vždy *


Gora
21. 11. 2022
Dát tip

O paní cukrářce jsem nedávno četla, ale tys mě pobavil mnohem lépe. Ostatními také...


Aru
21. 11. 2022
Dát tip

no ahoj, už jsi tady chyběl ;)


Jamardi
21. 11. 2022
Dát tip

Někteří se pořád předvádějí a někteří jsou zbytečně skromní.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru