Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

jinotaje

Výběr: Gora, Muamarek, Biskup z Bath a Wells
22. 11. 2022
33
54
2258
Autor
Zuzulinka

jablka scvrklá

stromy tíží

v jezerech

jako ve hmoždíři

ryby se tlučou šupinami

 

zase jsme němí

plní žáber

zas Kaina zabil vlídný Ábel

doba se prostě

ráda mění

 

jsme na vše znovu

tolik sami

vyhnaní z ráje

objímáni

mrazem a ledem

jinotaji

 

po žebrech schody

počítáme

 

andělé černí

čerti bílí

a naše srdce každou chvíli

o zuby času        vylámané

 

 


54 názorů

vesuvanka
11. 12. 2022
Dát tip

Krásně napsané, TIP


Zuzulinka
11. 12. 2022
Dát tip

Petře, helgarde, člověče, všiml sis vůbec, že Jinotaje nejsou volný verš nýbrž vázaný? ... jinak s úctou a úsměvem Zuzka... já jen, že ten volný verš řešíš u díla, které je z vázaných veršů... jinak už k tomu nic nemám, já lepím linecké a malují perníky... to je panejo poezie!... pošlu Ti pak svou vánoční jo? Je taky vázaná mimochodem (já volný verš píšu méně a pokud ano, je většinou velmi osobní a velmi konkrétní), upozorňuji předem, kldybys to opět nepoznal:-) měj se..


Silene
11. 12. 2022
Dát tip

hel: anebo jinak: do prvního šuplíku. Příjemnou četbu přeji. 


helgard
11. 12. 2022
Dát tip

Silene....já jsem teď tak na 2 roky překrmen volným veršem....Teď jsem si přečetl na seznamu děl nádhernou básničku z těch, které vyžadovaly práci a jsem zahojen a nechci se úplně hned zase špinit volným veršem...Ale děkuji. Toho Holana neznám, nečetl jsem od něho nic, takže nebudu vůbec nic předesílat a hanit dopředu. Každopádně děkuji a entita s frndou?  To je naprosto standardní metafora pro vysloužilého jeskyňáře, který na dně hluboké propasti najde bednu s chybějícími dokumenty o vraždě Kenedyho, a když přijde na to, co to našel....řekne jen potichu na celý podzemní dóm.....do piče....a pak čeká až to utichne a utichne a utichne....a čekááá.


Silene
11. 12. 2022
Dát tip

helgard: entita s frndou, elegantní. Stran jakostního volného verše, proč hledat zde, zkus třeba Vladimíra Holana, Noc s Hamletem. Nedostatkem realismu čtenář trpět nebude. 


helgard
10. 12. 2022
Dát tip

Zezule, tohle jsem si přečetl s radostí....Je úžasné číst inteligentního čověka a jsem ohromen, je-li to žena. Takže k tomu nejpodstatnějšímu...Naprosto respektuji tvé názory, všimla sis, že jsem jen upozornil na to, že si tam, kde potřebuješ, najdeš motorkáře v Mexiku a prostě jsi ho na tom obraze našla...Nepsal jsem to jako sebemenší prostředek výsměchu nebo otáčení proti tobě něčeho, co bez kontextu vypadá jako bláznovství...Ono je to úsměvné právě v tom, že je to tvé vidění a vidění autora, který ti ho podstrčil, ABYS ho viděla....Ale pokud se tak stalo a viděla, je to v pořádku...takže nikoliv hulvátství, ale musel jsem to použít, abych to popsal...nemohl jsem použít "Jinotaj" na mexického motorkáře a rybu, já nic takového naštěstí nevymyslím...Za další, vůbec jsi mne neurazila a to nepíšu, jako že se ti to nepodařilo a zkoušela jsi, ale že jsi mne neurazila a neurážela...Vím, že jsi mi napsala naprosto upřímnou, a se srdcem na dlani, rozborku/zborku tvého dílka...Ano jediné co mne mrzí, že to nepomohlo tomu nejpodstatnějšímu, můj vztah s těmi patlaninami jinotajů a básněním to prostě nesklížilo...Prostě ne. I říkanky Adolfa Borna budou mít větší cenu, než veškeré volné verše zde....A pokud mi někdy někdo ukáže volný verš, který bude fakt dobrý, tak se klidně omluvím. A závěrem milá Zezulinko, naprosto se mi líbí, jak sis dupla a stojíš si za svým a nechceš kývače...Uznávám, super, a taky si stojím za svým. A v tomto máš můj obrovský bod a palec nahoru a věděl jsem od začátku, a taky ti to napsal, že jakmile jsem viděl, kolik sis dala práce s tím rozborem, a jak ses mi to snažila vysvětlit, že jsi upřímná, hodná a naprosto slušná holka/slečna/žena/bába je to jedno zkrátka entita s frndou v nějakém stádiu umírání...:-) Nicméně, ať jsi kterákoliv z nabízené škály ženského statutu, tak jsi úžasná v tom jak se chováš, a jak jsi konzistentní. Takže za mne moc děkuji a opravdu bych byl rád, abys věděla, že jsem kritizoval nikoliv autora/persónu, nikoliv tvorbu/celek a nikoliv ženu/či volný verš, jako prostředek, ale pouze konkrétní dílo "Jinotaje". A nic jiného to neznamená. Měj krásnou sobotu a neděli a já budu hrozně rád, když do budoucna budu komunikovat jen s autory a takové trotlíčky jako safík, budeme moci opravdu vynechat. S úctou k lidským možnostem Petr. 


helgard
10. 12. 2022
Dát tip

Safiáne...já se ti tady snažil naznačit už v roce 2013, že by bylo dobré kdyby sis vytvořil excelovou tabulku a do ní dával jen ty, kteří jsou ochotni ti naslouchat a těm pak psát....Nevadí mi existence volného verše a vůbec mi nevadí, že ho užívají i autoři poezie...Mně jen vadí, jak se snažíš tady tlačit své hodnoty a já ti už 9 let zkouším nazančit, že si tlačení nech na záchod. Nevadíš mi, ale mám tě opravdu u p...le. A pokud neuneseš trochu místa na obrazovce s cizí kritikou tak jdi dělat něco jiného...Víc než cokoliv, tvoje práce vyžaduje kompetence, a z těch nejdůlěžitějších je to především pluralita a tolerance...A jak stárneš, tak ti těchto dvou hodnot demokratické diskuze významně ubylo. Sbohem. 


Zuzulinka
08. 12. 2022
Dát tip

tady bych si dovolila souhlasit se Safiánem, v podstatě jsem ii to napsala již v prvním komentu helgarde - nepiš a nečti, co Tě neoslovuje, je to vcelku jednoduché...

a ano, nezlob se, soukromá konverzace je soukromná a pokud cokoliv z ní zveřejníš bez souhlasu druhé žijící strany strany je to hulvátství (až zemřu, měl by ses pak správně otázat pozůstalých)... má dělení samozřejmě nijak tajná nebyla, ale byla mezi námi, kdybych chtěla s Tebou diskutovat v této rovině veřejně, udělám to zde nikoliv v soukromých zprávách... zjevně ale nerozumíš ani pravidlům slušného chování... a pokud si myslíš, žes mě nějak osobně naštval nebo dokonce snad urazil, tak je mi tě líto... ono psaná konverzace svádí  k vnímání čitatele a autor je pak zpravidla osočovám z pocitů druhé strany... to jen na vysvětlenou, možná jsi taky fajn člověk, nýbrž každý fajn člověk bere názory otevřeně a nechce po nikom jen názory, ve kterých se obě strany schodnou... to se prosím zařaď do sekce "kývači" a následuj ty, kteří se s tím spokojí... mě to obvykle nestačí, já ke svému růstu potřebuji hlavně oponenturu, ta mě posouvá a tedy znovu ti za ni děkuji, opětovně mě tvé nekonkréntní napadaní něčeho, čemu vlastně nerozumíš a co už předem vlastně nemáš rád (a neustále to tady opakuješ), utvrdilo v tom, že kdybys měl co říci, tak sem "nenabliješ" (promiň mi ten výraz) kvantitu, ale kvalitu, konkrétnost a věcnost... a to se zde, ani v naší soukromé konverzaci, jaksi nestalo... a podle mne ani nikde jinde (nicméně já tě opravdu nesleduji)... tímto bych poprosila o další povídání někde jinde pánové, já myslím, že rozruchu už bylo dost... nazdobte raději stromek, obejměte ženu nebo maminku,  polibte děti.... bohulibější činnost neznám


Safián
08. 12. 2022
Dát tip

Helgarde, existence volného verše je prostě fakt, stejně jako to, že jím psali i ti největší básníci. Nikdo tě přece nenutí psát volným veršem. Že se ti nelíbí, se dá vyjádřit i jinak, než urážkou poezie jako takové. Ničím jiným tvé výlevy nejsou. Škoda, že jsi ten svůj "básnický" výtvor smazal. Tam se mohla Zezulinka, jejíž verše nazýváš matlaninou, přesvědčit jaký jsi mistr. Takoví jako ty jsou všude kolem. Proto to tu tak vypadá. A už mi prosím tě nepiš. Tvé dlouhé příspěvky o h... mi zahlcují paměť.

 


helgard
08. 12. 2022
Dát tip

Zezule, PROSÍM !!!, rozlišuj kritiku díla a psaní a kritiku tebe jako osoby...Absolutně nemám proti tobě jako člověku vůbec nic, jak bych mohl...Neznám tě a možná jsi úžasná ženská, skvělá máma, partnerka, milenka, kamarádka a člověk, ale to je jen možná...A jelikož jsem nečetl od tebe z tvé tvorby nic jiného než toto, nekritizuji a nehodnotím tě ani jako autorku z pohledu celkového profilu...Mantineluji kritiku výhradně tímto dílkem a k němu můžeme polemizovat. (pokud se stydíš za komunikaci a píšeš mi něco, co píšeš interně tak ,aby to nebylo možno říci kdykoliv a kdekoliv a komukoliv, tak nic takového nepiš) Omlouvám se, že jsem tvé rozbory nepochopil, jako nějaké vyznání se vlastní tvorbě skrze mou soukromou schránku, a pokud tě to jako ženu urazilo (zjevně ano), tak přijmi omluvu a slibuji, že pokud by tě napadlo někdy něco ještě soukromě napsat, bude to smazáno bez čtení, abychom předešli pokrytectví, kdy mi něco pošleš a tam je to v pořádku, a když to ve stejné partituře přetlumočím do kontextu, ale přitom naprosto nepozměněně veřejně, tak už je to hulvátství...Piš si s kým chceš, ale vynech mne. A jestli jsi dosud žila v nesvobodě a teprve tato komunikace a toto vlákno ti pomohlo neskutečně osvobozujícím vnitřním naplněním, pak jsem za tebe štastný a nebudu se ani ptát v jaké psychedelické ulitě bludu si žila dosud, když ti jedna ubohoučká diskuze k jedné ubouhoučké "básničce" (omlouvám se básníkům za znásilnění slova báseň pro tento...."text" "sdělení" "matlaninu" ani nevím, jak to jinak nazvat....) otevřela cestu ke svobodě - ehm myšlení? tvorby? názorů? chápání? ani tady nevím, kam ten tvůj osvobozující "pocit" zařadit...přijde mi to vyjádření trapné, ale jsi žena, já rytíř, takže respektuji, že jsi nyní svobodná a cítíš se happy....Taky jednou pro vždy. Já se vyhnu tvé tvorbě, pokud mne neobelstíš "vázaným veršem", to jako musíš prominout, ale jinak ti nepolezu ani do okýnka ani do tvorby a opět piš si co jen chceš a co tě naplňuje a klidně si "u dvou tváří Levanty" nazývej básněmi taková díla jako jsou Jinotaje. To nejtrapnější je, že kdybych nebyl zmaten tvým zařazením mezi :-) "Vázané verše" ufff, tak se tu žádná diskuze nerozvinula a byl klid. Tímto je téma pro mne vyčerpané a měj se krásně, přeji nádherné vánoce, zdraví klid a mír a inspiraci k tvorbě, především tobě se líbící a tobě dělající radost. 


helgard
08. 12. 2022
Dát tip

Díky Safiáne. Nečekal jsem, že to bude pochopeno...A popravdě, co to na tom mění?...My dva se shodneme, že se prostě neshodneme. Já považuji volné verše za břečku a odpad a tobě se, v nich, líbí hledat skryté smysly. A takto můžeme spolu koexistovat....Jenom mi nepiš takové kraviny, jako že jsem si vzal k srdci tvou kritiku a smazal standardní dílko, navíc super realistické a psané přesně podle vyprávění dotčené....Přišlo by mi odporně nelidské, tě v něčem takovém poslechnout, když už jsi měl tu drzost, se ještě chlubit a leštit si ego tím, jak jsi navrhnul tak úžasnou věc, jako smazat ho a já byl tak uvědomělý že tě snad poslechnu...Nic naivnějšího jsem nečekal...To tvoje doporučení považuj za tak volný verš že mi volnější být nemůže....Nechme to takto. Čti si co jen chceš, piš kritiky a redaktoruj, ale nehrej si na soudce a kata zároveň..A já tě rád budu respektovat v názorech, kde se shodneme a pokud i tvé kritiky něco dají jen lépe. Ale vyhni se volným veršům při rozhovorech se mnou...Ano je to odpad. Tečka. 


Safián
05. 12. 2022
Dát tip a2a2a

Helgarde, díky. Okořenil jsi diskusi pravou perlou:  Je tady ohromné množství, doslova nepřeberné, super kvalitního čtení, a stejně tak to vyvažuje na straně odpadu nepřeberné množství volných veršů.....A to je prostě fakt tečka.  


Zuzulinka
05. 12. 2022
Dát tip Gora, a2a2a

já tady všem dodatečně děkuji za to veliké zastání se a za hezká slova, i helgardovi (za další v podstatě urážky s přídavkem výńatků z naší interní komunikace - bravo, to je další level hulvátství, ten se ti skutečně povedl) - jen ti chci říci to děkuji, protože vlastně mě posouvají dál... a umožňují mi nadhled, což je neskutečně osvobozující


helgard
04. 12. 2022
Dát tip

Safiáne ještě jednou moc děkuji za připomínku, a kontrolu toh příspěvku, který jsem na tvé upozornění optimalizoval aby se zobrazoval i tobě. Tozhodně jsem nedal na žádné tvé doporučení a ani se k tomu nechystám, protože já s nikým nebojuji a nesoutěžím a nepotřebuji tedy doporučení co a jak dělat...Ale díky tobě jsem zjistil, že se někomu ta básnička v rámci formátu nemusí zobrazovat tak je to malinko menší....Jinak jestli mohu doporučit....už mi nic nedoporučuj. O mé soudnosti si mysli co chceš, ale pro sebe potichu a naprosto soukromě. Já ti také nevnucuji tvou míru soudnosti. Uzavřeme to tak, že básnička je kde má bejt a ty si plkej s komunitou která to bere a opticky zvenčí, máme každej jinej názor na poezii. Je tady ohromné množství, doslova nepřeberné, super kvalitního čtení, a stejně tak to vyvažuje na straně odpadu nepřeberné množství volných veršů.....A to je prostě fakt tečka.  


Silene
03. 12. 2022
Dát tip

Famózní nástup, záchvěv se vrací s žebry.. genitiv plur. lemmy/lemmatu žábra: žaber 

 


Safián
03. 12. 2022
Dát tip

Avi Helgardovi


Safián
03. 12. 2022
Dát tip Gora, a2a2a

Helgarde, ty máš štěstí, že na Písmáku není redakce, která by filtrovala příspěvky a pouštěla jen ty, které odpovídají alespoň jakž takž kvalitativním požadavkům. Nejsi úplně nesoudný, protože jsi na mé doporučení smazal svůj výtvor Napsáno životem. Není to tvůj jediný, který by si to zasloužil. Kritik nemusí být skvělým básníkem, ale ty v každém komentáři (nečetl jsem v těch tvých ani jediný náznak srozumění, mimo zvláštní spříznění s panem Litartsem) jen pliveš. Přitom tvé plivance ukazují, že nemáš ani tušení, co to ta poezie vlastně je. Kdybys to věděl, nemohl bys o této básni mluvit jako o Egilovině. Možná ale nejsi takový neználek, možná přicházíš jen provokovat a o poezii ti vůbec nejde. Máš kliku, že redakce je tu tak liberální.

 


helgard
03. 12. 2022
Dát tip

Zezulinko, to víš že jsem uvažoval jako ty ale s drobnou nuancí....z celého tvého výlevu je podstatná jedna věta...."je to něco více, něco, co vyžaduje obrazotvornost, fantazii, a ponoření se do sebe sama, do světů kolem a to i do těch, které neznáš"  no mám to jen opačně...tahle poezie, kterou tady představuješ pod pojmem poezie, je něco méně...něco co nevyžaduje nic, jen blábolit, vymýšlet si a je jedno, co napíšeš za spojení slov a slok, ty k tomu vždycky najdeš mexiačana upadlého z motorky a kočku a uvidíš tam i šneka lezoucího po staré šlupce od banánu, když budeš chtít...A kdyby tohle psaní měla být poezie, tak může psát každej, kdo umí sestavit slovo do věty. :-) Také se měj krásně. 


Oldjerry
02. 12. 2022
Dát tip

Občas mívám taky takové chvilky - ale zaháním je,  aspoň dočasně :-D


Zuzulinka
02. 12. 2022
Dát tip

helgarde, tento další výlev tady moc nechápu, nicméně asi jsme od počátku intuitivně něco podobného čekala:-) ty typy se poznají

za mne jen tak - na okraj - víš, mě se právě líbí to, že je v poezii prostor pro jiné interpretace, to je ten bonus navíc, který pro mne tento druh tvorby má (doslovné věci s jasnou pointou mě neberou)- poezie není detektivka, kde už v první polovině znáš vraha - je to něco více, něco, co vyžaduje obrazotvornost, fantazii, a ponoření se do sebe sama, do světů kolem a to i do těch, které neznáš nebo bys nikdy neměl odvahu do nich vstoupit... možná na to jen nemáš, uvažoval jsi o tom i takto? 

měj se krásně

 


helgard
02. 12. 2022
Dát tip

Zezule, já jsem prostý člověk a když něčemu nerozumím tak křičím a vůbec se za to nestydím. A jelikož se zajímám o to, jak tyhle paskvily vznikají a co je hnacím motorem je dále produkovat, tak se nesmíš zlobit, že se ptám....Kolikrát už jsem se tady přesvědčil, když jsem napsal soukromě autorovi kritiky, proč napsal to a to a on mi vysvětlil s pompou hodnou objevu konce vesmíru, jak chápe metafory a sdělení daného autora....a já pak počkal měsíc dva a zeptal se autora přímo jak bylo to nebo ono myšleno....A teď příjde to nejlepší.....to si rozděláš Chipsy, vineu, (pozor červenou, bílá není nic moc) a otřevřeš si na obrovské obrazovce kterou mám...úhlopříčka něco málo pod dva metry, názor zapaáleného kritika tipujícího a vychvalujícího "báseň" v moderní poezii a pak si přečteš autorovo vysvětlení a už jen prskáš kolem sebe ty chipsy smíchy.....Ale ono je to logické a nechápu že se nechá nachytat kdokoliv....Když píšete hovadiny na které mii stačí zapnout míchu protože mozek je zbytečný a drahý luxus...a nepotřebujete fonetický rým, řemeslně postavený a vypracovaný ale napíšete píčovin plný pytel a pak to nazvete volné verš....VOLNÉ VERŠE, mi zní jako inkvizice při vyšetřování čarodějnice....výsledek je jasný a pouze existuje otázka kolik mučení vydrží....Nezlob se Zezulinko, ale neberu. Nemám proti Vám autorům nic, pište si to a myslete si jak je to super, a dokonce klidně at je to obdivované na úrovni světového čtení...Já mám za poetu a autora básně člověka, který umí s rýmem pracovat tak, že je od začátku jasné o čem je báseň, že je uchopitelná nepotřebuje vysvětlování, a když si ji přečte dospělý člověk a po něm o rok mladší a o rok mladší, tak se to nepochopení objeví někde u 11-10 let věku, kde už to vyžaduje načtení, slovní zásobu a uchopení jazykových prostředků. Ale pokud mi tady autor napíše, jak je báseň o rybě a kritik vychvaluje, jak se jedná o dav ponořený do nějakého stereotypu a teď pytel mektů, protože to nerozluští ani prase, tak se bavím. Nicméně pište, vážně to neberte nějak přehnaně vážně. To, že já mám rád poezii a tyto,-  já tomu říkám Egiloviny, - považuji za odpad, nemá vůbec žádnou váhu. Mějte fajn večer.


Zuzulinka
28. 11. 2022
Dát tip Gora

helgarde - mohu se zeptat já Tebe proč čteš poezii, když nerozumíš metaforám?... hlavně u rýmovaných věcí jsou totiž metafory podstatou skladby verše, postatou psaní, vlastně dle mého i podstatou sdělení... a dle Tvého popisu v mé básni žádnou nevidíš, ba co dokoce ji neumíš ani uchopit, natož ji přiřadit jakoukoliv interpretaci... co přesně tedy potřebuješ vysvětlit? Výjimečně tak udělám, ovšem pouze v soukromé rovině, zde se vypisovat nechci... že báseň pochopila většina zde zastavivších se - je asi jasné.... přesto nejvíce křičí ten, který nerozumí... ne překvapena nejsem (vždycky se někdo takový najde)... jen ještě, odpusť, jsem stará škola a pokud nerozumím, nekřičím a nerozebírám neschopnost autora, ale táži se, konkrétně... aniž bych shazovala celek... protože nerozumět - to může být i Tvou vinou, ne mojí... zrovna tuhle báseň jsem nedávno představila svým polským kolegům a ač je v pro ně v cizí řeči, oni ji chápali a rozuměli ji... tak přemýšlím, co je tady špatně? Z mého pohledu nic. Proto jsem Tě poslala jinam. Neboť ze své životní i ůpoetické" zkušensoti vím, že kdo rozumět nechce, neporozumí nikdy. Vlastně to platí ve všech oborech.


helgard
28. 11. 2022
Dát tip

REM není to o tom, že bys nebyl chápavý čtenář....zkus to brát, že ta báseň, je císařovími novými šaty....nejsi ani blbec, ani nejsi bastard...jen žádné šaty císař prostě nemá...a přesně, jak se marně snažíš najít, co to jako je a co ten text znamená, kromě ledabyle pohozených a přesto něčím miloučkých slov...ale jen slov...,protože myšlenku tam vidí jen autor, tak přesně tak to vidím i já...ale já se to nebojím napsat a nebojím přiznat a klidně se autora zeptám "o čem to mělo bejt?" a přiznávám, že s jistou expektátní trpělivostí a fluencí, toho marně hledaného fundamentu, zvaného poezie, rýmovačka, básnička, říkanka, prostě něco co má smysl a je uchopitelné, čekám, co mi autor odepíše, a jak ty své žvásty vysvětlí a dokonce jsem připraven se omluvit, poklonit a uznat, že na to nemám....To jako v pohodě, ale to by mi už jednou musel někdo skutečně ukázat, jak teda je myšlen psaný projev v poezii, za použití takové tuny jinotajů, že už je jinotajem všechno.....poprvé mne tímto překvapila jedna autorka, když použila verš...a v hrudi poslušna vnitřního bubeníka....no tak jsem si nechal vysvětlit, že to je jako srdce a jeho rytmus...ano dobře, je to teda debilní a krkolomné, ale musel jsem uznat, že to má logiku...Ale, i s tou logikou, je to na konci jen změť a guláš textu, bez toho nejdůlěžitejšího o čem je poezie.....stojí, spojí - leze veze, - cvičí kvičí, a prostě to je pro mne báseň....rým, jasná myšlenka, ideálně udržená od začátku do konce a v ní poslání formou sdělení...A to mi tu hrozně chybí....za to je tu možné číst tuny hovadin bez slovníku. 


Zuzulinka
27. 11. 2022
Dát tip Gora, a2a2a

všem díky, těm chápavým, jízlivým, těm, pro které to je i těm, pro které to není... a těm, co úplně nepochopili... rozhodla jsme se prostě nic právě těm nevysvětlovat (mockrát ověřené)... tak se omlouvám, ale neudělám to ani nyní


patricia w.
27. 11. 2022
Dát tip

krásné :*)


lawenderr
25. 11. 2022
Dát tip

první strofka je moc fajn náladovka - podziiiim!  - a trochu zima:)


Oldjerry
25. 11. 2022
Dát tip Nami 99

Z toho čučí nejen podzim 2022, ale i podzim života. Kopíruje to mojí cítěnku: podzim života s jizvou přes prsa. stovky tablet, vědomí blížícího se konce... jenže: stejně se rád směju, protože jsem zjistil, jak smích usnadňuje život ve všech jeho zatáčkách, do kopce s kopce a nakonec ani ta otevřená tlama poslední garáže mi nepřipadá tak hrozná...


helgard
25. 11. 2022
Dát tip

Děkuji...jen jsem si nebyl úplně jist...teď už jsem...a mažu dál číst cokoliv co ke čtení je...a děkuji že jsi reakci dokázala sestavit takovou jasnou a ne naplněná jinotaji... :-)  pokud ti to někdo nenadiktoval....měj se mojko. 


Hamar
24. 11. 2022
Dát tip

Moc pěkná!


Litarts
24. 11. 2022
Dát tip

Typická naříkavka, bez síly něco víc přidat, a to i básnicky.


Zuzulinka
24. 11. 2022
Dát tip

helgarde ... pro tebe pravděpodobně o ničem... tož mazej dál a čti něco, co o něčem je:-)


helgard
23. 11. 2022
Dát tip

O čem ten text je ? 

 


Zuzulinka
23. 11. 2022
Dát tip

ano, má tam být krátke i na konci, díky Safiáne


Safián
22. 11. 2022
Dát tip a2a2a

Krásná, průhledně jinotajná, optimálně zahuštěná, zábavná, výmluvná a bez vycpávek. Dotaz: objímání - není to překlep?

 


atkij
22. 11. 2022
Dát tip

Můj odpolední šálek...díky za něj. 


Zuzulinka
22. 11. 2022
Dát tip

děkuji moc všem za milá slova, za další výběr Muamarkovi, Kočkodane, vidíš to - mě ta písmenka ráda přeskakují


Nami 99
22. 11. 2022
Dát tip

Moc hezké.


Kočkodan
22. 11. 2022
Dát tip

Zuzko, nebudu tajit, že ve mně tvoje dílko vybudilo pocit zřetelného zamlouvání.

A stylově jsi udělala z Markel Makrel. ;-)


Muamarek
22. 11. 2022
Dát tip

Tato báseň vystihuje pocity mnoha lidí, řekl bych. Vypráví o úzkosti, naději, tísni i rozletu... Je nádherná a citlivá. Díky za ni. 


Zuzulinka
22. 11. 2022
Dát tip Gora

Theo, kamarádky ať kupují, ještě jich mám řadu:-) nasměruj je ... a díky, díky, díky... vždyť víš


Thea v tramvaji
22. 11. 2022
Dát tip Gora

Děkuji za zážitek :) Tohle je orchestr představ a slov. Mimochodem tvá kniha jde mezi mými kamarádkami z ruky do ruky. Píšeš jasně, pochopitelně a nádherně poeticky.

Tady jsem se úplně tetelila - "po žebrech schody počítáme"


Zuzulinka
22. 11. 2022
Dát tip Gora

ano Goro, děkuji moc za výběr, napsaná právě teď, před pár minutami... ačkoliv byla rozepsaná v mobilu, ale ještě chyběla pointa ... a ta došla až dnes


Gora
22. 11. 2022
Dát tip

Zalistovala jsem Pozdním sběrem, který mám po ruce, a nenašla tvé jinotaje, takže nová báseň... a vydařená, vystihuje s něhou a neotřele, co všichni známe...


Zuzulinka
22. 11. 2022
Dát tip

... Makrel děkuji... a Jiří - jak se to s těmi Vánoci vezme, moc je nemám ráda, tedy ne to - co z nich zbylo a je v současné době:-)


a2a2a
22. 11. 2022
Dát tip

Je znát, jak máš Vánoce hluboko v srdci, proto je echo tak slyšitelné-


Markel
22. 11. 2022
Dát tip

nevím co napsat, moc moc líbí ***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru