Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z pohledu ateisty

23. 11. 2022
3
7
523
Autor
Wojta

Méně bych se vzpouzel

kdyby jste mně řekli,

že život je pouze

cestou do předpeklí.


7 názorů

Safián
23. 11. 2022
Dát tip Gora

Loki, ta pravidla jsou stará tisíce let, započítáme-li časomíru. Jsou to souhrny nejlepších výsledků, kterých během tohoto času básníci dosáhli. Pokud někdo pracuje v jejich systému,  jsou návodem, jak uspět, když ti chybí talent nebo když se soustřeďuješ na obsah. Verš podle pravidel pak hraje roli automatického nosného media. Pravda, když ho ovládáš. Nikdo nikomu přece nebrání udělat to jinak, vymyslet svůj systém nebo ten stávající rozvinout jinak. Jako znalec hudby jistě víš, že jeden ze soudobých proudů, který silně připomíná starší hudbu, je založen na úplně jiném principu. Václav Černý před více než 50 lety napsal. že česká literatura je až příliš samorostlá (a to mluvil o jejích špičkách) a neškodila by jí trocha klasicismu. Možná je tento stav výrazem české schopnosti improvizovat. A současně neschopnosti věci dotáhnout. Podívej se na politiku. My umíme každému, i těm největším, poradit, jak se věci mají dělat. Jen sobě ne. Mluvíš o mrtvém jazyku. Tomu nerozumím. Český přízvuk se nezměnil, je stále na první slabice. S tím se musíš smířit. A když je pro tebe sylabotónický systém břemenem (to nechápu, mně šel snadno), zvol si jiný, třeba tónický. Ten se nevžil, používal ho třeba Kainar, tam můžeš být novátorem. Pokud ovšem chceš být blbcem pro blbce, tedy misomusem, nikdo ti nebrání.  Kořen tvých námitek může být i v tom, že verše špatně čteš a kiksy, nemyslím odchylky, neslyšíš.


Safián
23. 11. 2022
Dát tip Gora

Andělko, rým řekli / do předpeklí - je s dvojslabičnou zvukovou shodou, rytmicky souladný s přízvukem na předposlední slabice a poslední nepřízvučnou - rým ženský. To, co navrhuješ, by sice bylo ve stejné zvukové shodě, ale v rytmickém nesouladu: řekli / v předpeklí nebo                        řekli / v předpek


Safián
23. 11. 2022
Dát tip

Poslední dobou se tu množí tvar kdyby jste místo kdybyste. Když jsem chodil do školy, tak to byla chyba. Jsou nová pravidla?



Andělka1
23. 11. 2022
Dát tip

a NECHTĚL JSI ŘÍCI, ŽE "V"  PŘEDPEKLÍ?...:-))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru