Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ctižádostivá říkačka

24. 11. 2022
10
14
307
Autor
kuča

Není-li ti dáno shůry,

musíš mít železnou vůli,

vytrvalost, sílu.

Rozhodně nebudeš prvý,

co železem a pak krví,

dosáhne svých cílů!


14 názorů

Alenakar
28. 11. 2022
Dát tip

Abie,

ono nejde o to, kolik nebo jak velké ... někdo má. Jde spíš o to, jakou iluzi vzbudí v masách obdivovatelek - a že po "Ádovi" šílely davy německých žen, to potvrzují filmové záběry z masových akcí. Ty Brunhildy se v něčem podobají fanynkám Beatles ze šedesátých let.

Obávám se, že člověk stádní druh je. Ne všicni lidé ale touží po provaze a kroužku v nose. S takovými ale stádo většinou patřičně zatočí.


Abakus
28. 11. 2022
Dát tip

Alenakar, človek nie je dobytok a nevyberie si predsa na vedenie stáda toho najmúdrejšieho a  najskúsenejšieho.

adolf mal iba jedno /monospiegeleier club/- ja by som ho radila skôr k volom. 


Alenakar
28. 11. 2022
Dát tip

Abakusko,

stádo nikdy nemůže vést vůl, ale vždy jen býk a hodně velkými rohy a ...


Abakus
25. 11. 2022
Dát tip

Alenakar, človek je tvor stádovitý, potrebuje byť vedený. Je iba otázka, ktorý vôl vedie stádo a prípadne aké veľké má parohy.


Alenakar
25. 11. 2022
Dát tip

Abakusko,

vždycky je důležité KDO slibuje. Lidi věřili Hitlerovi, že jim dá, co slibuje. Nějakému tlučhubovi bez charismatu by to nevěřili. Diktátor, který se prodere k moci vlastní silou, musí umět křísit démony, kteří spí v kolektivním podvědomí. Pokud to nedokáže, moc nezíská. V chudých třicátých letech to sice v Německu začalo žvancem, ale skončilo to staletými sny o pangermánské nadvládě. Ty Hitler do duší lidí nezasel. Pouze je probudil ze spánku. 


Abakus
25. 11. 2022
Dát tip

na"temné charisma" neverím, ale na sľuby áno.


Alenakar
25. 11. 2022
Dát tip

Abakusko,

i Mečiar byl svým způsobem "prefíkaný" i on rozuměl davu a věděl, na jakou strunu má zahrát. Ovládat lidi vůbec není tak jednoduché, jak si někteří lidé představují. Temné charisma Stalina, Hitlera nebo třeba i jenom Mečiara má málokdo.   Jen si představ, jak silnou vůli musí mít třeba pan Litarts! Ty stovky básní! A efekt?    Jen silná vůle opravdu nestačí.


Abakus
25. 11. 2022
Dát tip

Alenakar- na to niekedy  stačí odporný piskľavý hlas - hitler a lenin a sľubovanie národom, že budú sa  mať lepšie. Funguje to aj teraz a u nás. Tiež máme ľudí, čo uctievajú mečiara, fica, chodia tisovi na hrob a   prípadne majú pocit, že za slovenského štátu /1./ im bolo dobre.  


Alenakar
25. 11. 2022
Dát tip

Železná vůle v tomto případě rozhodně nestačí. Blb může mít vůli třeba i ocelovou a stejně nedokáže nic. I masoví vrazi, kteří se prosadili " železem a krví"jako třeba Stalin či Hitler, museli mít nálažité schopnosti a svým způsobem být nesmírně vychytralí. Museli mít talent pro ovládání davů. 


Muamarek
25. 11. 2022
Dát tip

Vtěsnat do říkanky myšlenku a dát tomu pointu není jednoduché. Tady se to, dle mého, povedlo. 


helgard
25. 11. 2022
Dát tip

Nádherné....nepatrně bych přeskládal slovíčka, aby to bylo chorálnější, ale obsahově, a formou a konečně taky rýmotvorbou, dokonalé...


Kočkodan
24. 11. 2022
Dát tip

Diskusi, tak tu já beru,

začni s ní ty prvý,

odmítám však v rukách ferrum,

názor zlitý krví.


Tak to, bohužel, mnohdy je.


Abakus
24. 11. 2022
Dát tip

prečo mám pocit, že to nie je sranda, ale realita?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru