Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

kdybych to udělal

25. 11. 2022
1
18
394
Autor
helgard

jen tak pro radost....

 

kdybych si ted přivoněl

a bylo to ke tvým rukám 

blíže bych to přímo měl 

k lesům, k řekám, k horám k lukám

 

kdybych si teď přivoněl 

a bylo to ke tvým tvářím 

viděla bys hodně zblízka 

díky tobě štěstím zářím

 

kdybych si teď přivoněl 

a bylo to k tvému bříšku

blíže bych to o kus měl 

k srdci schovat se pod stříšku

 

kdybych si teď přivoněl 

a bylo to ke tvým ústům

políbit bych asi chtěl  

sbohem dát citovým půstům

 

kdybych si teď přivoněl 

a bylo to ke tvé čárce  

z vůně lůna zpitoměl   

a zas byl jen sperma dárce...

 

By helgard 2022


18 názorů

helgard
30. 11. 2022
Dát tip

Safiáne, já jsem nabídl pohled na báseň a mrzí mne že a vlastně zároveň ani nezajímá, jak si ji kdo vyloží. Jen prostě nechápu jak se může tak erudovaně přít o něco co tam není...Jinak jsem nedal na tvé doporučení a nic jsem nesmazal, ale je možné, že se ti nezobrazuje. Báseň napsáno životem je jedna z těch fakt lepších kterých si hodně vážím, protože byla napsána realitou příběhu který se stal, a měl jsem možnost si ho poslechnout na vlastní uši....Takže smazat ji by byl hřích, ale je mi záhadou, že se neobjevuje, napravím to. 


Silene
29. 11. 2022
Dát tip

Neřekla bych, že dnes poezii vládnou ženy. Popsala bych současný stav spíše tak, že pokusy o poetické vyjádření produkují obě základní pohlaví v míře procentuálně vyrovnanější než v minulosti. 


Norsko 1
28. 11. 2022
Dát tip

Michalovce, zřejmě dobrej oddíl


Safián
28. 11. 2022
Dát tip

Helgarde, máš můj obdiv. Kdo druhý by dokázal přiznat, že milostná báseň, kterou svěřil veřejnému mediu, vyjadřuje erotický vztah ke zvířeti! Současně se ti omlouvám, že jsem to nepoznal. Zároveň ti chci poděkovat, že jsi dal na mé doporučení a smazal svou báseň Napsáno životem.


Safián
28. 11. 2022
Dát tip

Rem, o tom právě mluvím. Písmákem prošlo bez povšimnutí mnoho zajímavých autorů. Např. básník od Michalovců s velmi dobrou básní ozdobenou dokonalým rýmem se shodou ve čtyřech slabikách. Když na někoho takového narazíš a nevidíš žádný tip, znamená to, že podobné poezii nerozumíme nebo se nám nelíbí. Ale ať je to jak chce, čtyřslabičný rým zakomponovaný do básně zcela přirozeně by měl ocenit každý.


Norsko
28. 11. 2022
Dát tip

S těmito rýmy díru do světa neuděláš


helgard
28. 11. 2022
Dát tip

mně fascinuje jak si dva lidé povídají o nějakém díle a nemají tušení ale vůbec....Já už si zvykl na určité schematičnosti a pro mne naprosto nevyhovující mantinely toho JAK se tu kdo možně ouká na díla, přijal jsem dokonce i to KDO a CO je tu považováno za poezii a uý jsem rezignoval na pochopení debilit zabalených do "moderní poezie" Ale jako za fascinující považuji, že si tu lidé povídají o ženě a muži a v básni není o tomto, ale ani zbla....vy úplně zapomínáte na milující pastevce pečující o své ovce, které také mají vagíny a také se s nimi nechá obcovat....proč jako automaticky muž a žena, kde to tam jako stojí a kdy už někdo začne číst to co je psáno a nehledat za ítm nic jiného....a fajn, vůbec nejde o to že by ženy v tomto podání měly být tazatelkami po smermatu a muž posléze odkopnut do ústraní....to je prostě výpověď chlapa (samce) o nějakém stavu a pocitu a v nějaké dané situaci a absolutně k tomu nepotřebuje přítomnost opačného pohlaví...Všimli jste si, že tohle celé si může odříkat zamilovaný student opřený zády o kmen borovice kdesi v Tupadelských skalách, při myšlence na svou nějakou milou...a není to žádný osobní rozhovor a dokonce s nikým nemusí chodit....on jen vyjadřuje postoj, co by se v něm dělo, kdyby to a to měl možnost udělat.....nevím no. 

 


Safián
27. 11. 2022
Dát tip

Rem, kdysi mi tipování připadlo nesmyslné, tak jsem netipoval. Ale není to tak docela pravda. Je možné z něj vyčíst např. jaký mají Písmáci vkus, jak jsou nároční, zda podléhají všeobjímajícímu hedonismu nebo oficiálním tzv. libovým tématům, jak je široký tématický a formální záběr, jaká je orientace v poezii jako oboru, co je opomíjeno atd. Např. počet tipů naznačuje, co by z nabídky mohlo stát za přečtení.


Safián
27. 11. 2022
Dát tip

To si skutečně nerozumíme. Mně o to, jak ženy vnímají muže, nešlo. A už vůbec jsem netvrdil, že ženy vnímají muže jako dárce spermatu. Sice tvrdíš, že nemáš nic proti mužskému principu, ale tvoje reakce svědčí o tom, že nemáš ani páru o tom, co to je.  Když se přidržím jen jeho erotické části, musím se ptát, proč tedy chápavé ženy nesypou tipy Al Jal Údovi. Pravda, jeho nick není pěkný a jeho vstupní básně byly nejapné a špatně provedené. Ale díky čtení, které tu avizoval, jsem se na něj podíval blíže. Zprvu ze zvědavosti, co vlastně vůbec může veřejnosti nabídnout. Našel jsem řadu pěkných básní. Některé, pravda- shodli jsme se s přáteli, by se asi ženám nelíbily, ale  proč ne ty další? A proč chápavé čtenářky nespolknou i ty choulostivější?  Pokud Helgard chápal svou báseň tak, jak jsi ji přijala ty, pak ji skutečně formuloval nešťastně. Já ale v textu nevidím nic takového, já vidím objektivní popis milostného setkání. Závan ženského feromonu zbaví nakonec muže vůle a během chvilky se stane, at chce nebo ne,  dárcem spermatu. Ženy také nepouštějí feromony z vlastní vůle. Otázkou je, za jakých podmínek jej feromony skutečně zasáhnou. Kdyby se to stalo tak, jak popisuje Helgard, ke styku by asi už nedošlo. Doufám, že jsem to ,jak báseň vnímám, dostatečně vysvětlil.


Safián
27. 11. 2022
Dát tip

Rem, já v žádné diskusi na nic podobného nenarazil. Asi se bavím něčím jiným. Možná se báseň dotýká tvého zábavného tématu, možná jím byla inspirována, ale ... Pro mě je výsledek zobrazením, až po ty feromony atd, mužského principu na téma Jak nás Bůh stvořil?  Básníků mužského principu není a nebylo ani v dobách, kdy žen v poezii bylo jako šafránu, zase tak moc. Hrabal viděl ve své době jen dva, Mikoláška a Holana. Ostatními tedy zřejmě byli zženštilci, svůdníci, kteří dobře věděli, co ženy chtějí slyšet, nebo blouznivci domnívající se, že poezií změní svět. Ani tehdy nepatřili básníci mužského principu k nejoblíbenějším. Tím spíše dnes, kdy vládnou v poezii ženy a ty něco podobného nechtějí. Ale, i když si to nepřipouštějí, i jejich přáním vládne vyšší vůle, ať už ji nazveme jakkoliv.

Silným tématem mě autor překvapil. Horší je to se zpracováním. Místo jasného metra, které by mu usnadnilo formulace a připustilo i individuální odchylky, zvolil osobní rytmické schema, které ve spojení s představou tzv. dobrého rýmování často vedlo v druhých polovinách strof ke křečovitým formulacím s rýmy, které sice vyhověly pravidlům, ale ne jasnosti a spádu básně. V poslední, silné strofě, jej dodržení osobního rytmu dovedlo ve třetím verši k vypuštění potřebného bych ve verši             z vůně lůna bych zpitoměl  a k zapletení jazyka v posledním verši. Stačilo by a byl jen sperma dárce.  Můžeme také vidět rytmicky nesouladný rým bříšku / pod stříšku. V jednom případě dokonce rým chybí. Za ten mužský princip dám tip.


helgard
26. 11. 2022
Dát tip

R.E.M. :   Sometimes......everybody hurts.....everybody cries......sometimes everything is wrong.....lá láááá lááááááá la la láááááááááá.....hold on. :-)

 


helgard
26. 11. 2022
Dát tip

Litarts, není větší pochvaly, než napsat báseň, u které čtenář od prvého verše ví jak to skončí. To znamená, že chápete a vnímáte jako já. To je super. Jste tím pádem extrémně intelgentní čtenář a já moc děkuji, za - ani ne tak kritiku - jako spíše Váš vlastní postoj. Vážím si takových lidí, pokud to není ironie napsaná tak mistrně, že i ze mne, jako extrémně inteligentního psavce, udělá na moment idiota....Mějte fajn víkend. 


Litarts
26. 11. 2022
Dát tip

Od samého začátku bylo jasné jak to skončí.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru