Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Díla

02. 12. 2022
10
6
335
Autor
Danny

Seděl jsem si takhle na počítači a psal  báseň na Písmáka, když vtom mi tělem projela ostrá bolest. Mé vědomí se oddělilo od těla a mířilo kamsi vzhůru. Svištěl jsem světelným tunelem... a pak se probral v místnosti, která vypadala jako něco na způsob knihovny křížené s muzeem:
Byly tam police knih, táhnoucí se bůhvíkam, pak také stěna plná obrazů, rovněž nekonečná, spoustu CDček s hudebními nahrávkami, sochy, fotografie, počítačové hry...
Promluvil hlas. Ani mužský, ani ženský, zněl moudře a láskyplně:
"Díla. Říkám ti jako umělec umělci, že kvůli nim jsem stvořil váš svět."
Nějak jsem nevěděl, co odpovědět, nakonec jsem se zeptal: "Jak to myslíš?"
"Vy lidé v něm zažíváte všelijaké příhody, které slouží umělcům mezi vámi jako inspirace k tvorbě. Umělci jsou nadaní svobodnou vůlí, mohou tvořit, co budou chtít. No: a na to, aby mohli poté, po smrti, tato díla pochopit, stejně musí prožít lidský život: čili proto má cenu život prožít, i když člověk zrovna umělec není. Poté, co si člověk odžije svoje, se už tu může jak dlouho chce těšit z uměleckých výtvorů: a nebo jít zpět na Zemi a trochu se posunout. Tím, že nejste při tvorbě vlastně ničím, kromě odporu materiálu nebo hranic jazyka, limitováni, můžete vlastně stvořit daleko lepší, smysluplnější světy, kterými tato díla vlastně jsou. A samozřejmě se můžete setkat s ostatními, kteří zemřeli před vámi, a vyměňovat si zkušenosti a doporučení na díla."
"Říkám ti jako umělec umělci, tvé vysvětlení se mi líbí," vydechl jsem. Rozhlédl jsem se po "knihovně" a už se těšil, jak budu objevovat její krásy.


6 názorů

kvaj
27. 01. 2023
Dát tip

Obrázek oné knihovny a muzea zároveň se mi natolik zalíbil, že dávám tip. Ovšem pokud jde o obsah, tak jsem v textu záhy ztratil, i když je krátký.


Lakrov
23. 01. 2023
Dát tip

 Od poloviny v tom krátkém textu začínám shledávat nálady vlastních myšlenek několika posledních měsíců ... což mě netěší. Tip to ale zaslouží.


Zajímavá myšlenka, svět bez umění by byl mnohem chudší, alespoň pro člověka, protože lidská bytost se bez něj nemůže obejít. Zároveň tím největším umělcem je sám Bůh. Možná by si to zasloužilo trochu rozvinout. 


Danny
03. 01. 2023
Dát tip Gora

ahoj, nominuju na PM za prosinec 2022, díky


Alenakar
02. 12. 2022
Dát tip

Pokud je Bůh umělec, pak je stejně anonymní jako ti, kteří tesali sochy a reliefy v Egyptě a v Indii. S lidmi se nikdy nebaví o svém díle.


Aru
02. 12. 2022
Dát tip

jo, tohle dává smysl bez těch dogmatických plků o nebi a pekle


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru