Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neposkvrněné početí Panny Marie

08. 12. 2022
14
39
507
Autor
supizmus

Kázání na slavnost Panny Marie počaté bez poskvrny hříchu dědičného, 8. prosince

   Maria řekla, "Jsem služebnice Páně, ať se mi stane podle Tvého slova." Mám tento citát Matky Boží mimořádně rád, protože před 4 lety byl mottem Světového setkání mládeže v Panamě, kde jsem díky Bohu, a dobrotě svých spolubratří, měl tu výsadu být osobně přítomen. 

   Papež František tam mladým lidem představil Marii jako tu, která ač neměla účet na sociálních sítích, přesto se stala ženou, která měla největší vliv na dějiny. Jsem služebnice Páně, ať se mi stane podle Tvého slova - pouhých 10 slov, která dala našemu světu Život s velkým Ž. Deset nejzásadnějších slov, která kdy člověk vyslovil. Jak maličko stačí člověku udělat, aby Bůh mohl mocně konat a dát dějinám smysl a nasměrovat lidi všech časů a všech míst zpět do svého Království. 

   Svatý Otec dále mladým lidem řekl, že ze strany Marie to nebyl nějaký pasivní či rezignovaný souhlas nebo přitakání na způsob: "Dobrá, zkusíme a uvidíme, co bude". Bylo to něco víc - bylo to přitakání, které se chce zapojit a riskovat, vsadit do hry všechno, a to bez jakékoli jiné záruky než jistoty, že je nositelkou příslibu. 

   Dnešní krásnou slavnost Neposkvrněného početí Matky Boží tak můžeme oslavit ve vděčnosti Marii. Ve vděčnosti za Její odvahu, se kterou souhlasila s Boží nabídkou, s Božím úkolem. Ve vděčnosti za Její postoj služebnice Boží, připravené jednat ve prospěch Božího Království. Ve vděčnosti za Její odevzdanost do vůle Boží - ať se mi stane podle Tvého slova - odevzdanosti a důvěry.

   Pro mě osobně je velmi silným faktem to, že ve chvíli, kdy Maria dala svůj souhlas, a otevřela tím cestu příchodu Krista Pána na svět, byla o víc než 20 let mladší než jsem já teď. Takhle mladičká vyřkla 10 slov a naprosto zásadním způsobem tím ovlivnila historii světa, dějiny spásy i život jednoho každého z nás.

   A tak přeju nám všem, abychom se nestyděli se jako malé děti schovat pod Mariin plášť, nechali se Jí jako děti vést za ruku k Ježíšovi a nechali se Jí povzbudit k postoji, že i my jsme služebníci Páně, otevření tomu, ať se nám stane podle slova Božího. Sestry a bratři, požehnanou slavnost. AMEN


39 názorů

Alenakar
19. 12. 2022
Dát tip

Loki,

a co když bylo "neposkvrněné početí" třeba umělé oplodnění? To napadlo už von Danikena. 


K3
16. 12. 2022
Dát tip

supizmus, vím že máš na mysli tu kladnou stránku.


Aru
16. 12. 2022
Dát tip

když jsem psal o Vojtěchovi satiru, schválně jsem hledal články, které by Prusko zmiňovaly (i zahraniční) a to bys koukal jaké ticho (nebo co nejkratší články) se rozhostilo, ale když jsem zadal Vojtěcha, najednou vyskočil odevšad jaký to byl chudáček a vůbec ne zaslepený náboženský fanatik vnucující svou víru jiným národům jako jedinou pravou a to za situace, kdy nebyl tady oblíben, v jeho době měli kněží v Čechách běžně manželku a děti (a pivu se holdovalo jako dnes) a prudérního, zaslepeného Vojtěcha nemohli vystát, do Pruska šel na trucvzdor :D


Aru
16. 12. 2022
Dát tip

jo, ten film Padlé ženy o tom jak se zacházelo se ženami v Irsku prakticky až do nedávna doporučuji každému (teď nevím, ale poslední z těch kláštěrů byl zavřen někdy v 80/90 letech?). pedofílie polských kněží je kryta samotnou církví v Polsku až do dnes.

kdykoli nebyli katolíci redukováni státem, u nás už od Josefa II. okamžitě ta organizace stavěla armády (křižáci), vedla války na rozkaz papežů z Vatikánu (Deus vult). tak nějak se už v tichosti mlčí, že i na tento český stát vedl Vatikán hned několik křižáckých výprav, ale proč by to mělo současným českým katolíkům vadit, že? lidé si beztak z minulosti nic nepamatují, tak proč mít na paměti, že i i pokřtění lidé loupili a vraždili a ještě se zaštiťovali při tom církví jak konají dobro. o zlikvidovaném a poněmčeném Pruském (původně slované) národě německými řádovými rytíři se mlčí dodnes, za to o zabití jednoho člověka tamtéž - Vojtěcha - nejen, že je vyzdivován jako "mučedník", ale svatým se stal téměř okamžitě po své smrti, ale katolík si neumí dát historické souvislosti dohromady, protože mu jeho víra nedovolí samostatně myslet a taky by se shodil před svými katolickými kamarády, kdyby jednou použil vlastní hlavu a nezaklínal se bláboly, které slyší v lavici při nedělní mši.

ale to není absurdistán Loki, tady neexistuje národní politika, která by hájila tento stát a zájmy lidí v něm, tudíž klidně Fiala může tvrdit, že jsme ve válce s Ruskem, protože česká suverenita je pouze imaginární. "vrátit" katolické církvi majetek, který sama získala ohněm a mečem a rozmnožila z dříve poviných desátků od věřicích je zcela logický krok, i dnes je to velmi mocná organizace s miliardou věřících po celém světě, jak se můžeš přesvědčit přímo zde, kde se cituje muž z Vatikánu, myslíš, že by někdo v Čr citoval někoho v Římě bez vlivu? pokud by tento muž nějakým nedopatřeníčkem, třeba na porážku Ruska vyhlásil Deus vult, můžu vsadit obě boty, že z celého světa by se vyrojili bojechtiví svatí bojovníci, kteří by podpořili "svatou věc".


Alegna
16. 12. 2022
Dát tip Gora

U-L, poslals mi avízo, nediskutovala jsem s tebou, tak mi to prosím už nedělěj, vážně.

Nemám potřebu číst tvé dlouhé komentáře, jsou neobjektivní,  smetl jsi jimi i dobré lidi, kteří nemají s tím, co píšeš nic společného, ale naopak pomáhají, jak mohou.

Jsi horší než večerní TV zprávy.

Udělěj něco pro sebe, přestaň shromažďovat informace o zlu a začni shromažďovat o dobru. Musíš mít těžký život, vysoká inteligence, velké schopnosti vstřebat spoustu informací a přitom jen o tom, co je špatně.

 


Aru
15. 12. 2022
Dát tip

tak ale Norsko, lidé zbožňují být organizovaní, člověk je sociální tvor a když se mu řekne, že má uctívat imaginární bytosti, nebo má být fanouškem fotbalového týmu, tak bude uctívat jedno, nebo druhé. člověk je tak neuvěritelně důvěřivý a naivní s touhou věřit, že bude klidně uctívat i imaginární kamarády, jenom aby zapadl mezi skutečné kamarády, kteří mají podobné zájmy, až je to k smíchu, až na pár vyjímek, které potvrzují, že neuctíváš-li stejného boha, nejsi populární u kamarádů, kteří se mu klanějí. být sám je pro lidi taková noční můra, že klidně budou lhát i sami sobě, že věci a osoby, které nikdy nespatřili existují


Norsko 1
15. 12. 2022
Dát tip

h


Alenakar
15. 12. 2022
Dát tip

Po jistých slovech vždy říkám jen : howg. 


Norsko 1
15. 12. 2022
Dát tip

Avi


Norsko 1
15. 12. 2022
Dát tip

Ty toho vždycky napíšeš a pak se zamotáš ve svém moudí


Alenakar
15. 12. 2022
Dát tip

Norsko,

to ty jsi přece první začal o štaflích.  Je ale fakt, že jsou i dost vysoké štafle. Nesahají sice do pátého patra ale kdysi na nich školník v naší škole opravoval světla u stropu tělocvičny.


Norsko 1
15. 12. 2022
Dát tip

P: O koho se otíráš, ty sráči


Prosecký
15. 12. 2022
Dát tip Gora, Alegna, K3

Mě zaujalo, ač mladší o 20 let než ty. Někdy je zarážející, že lidé o mnoho mladší než my mají vyzrálejší názory než já. 

Nejsem věřící, ani mě nijak nenadchl aktuální papež František, ale viděl jsem už mnoho věřících po celém světě konat mnoho dobra.

Místních pivních skautů na úrovni smíchovské hospody si nevšímej. 


Norsko 1
15. 12. 2022
Dát tip

Proč ze štaflí ? Prostě z vokna


Norsko 1
15. 12. 2022
Dát tip

Milý aru, něco jako katolická církev řádí i zde, na Písmáku. Má svého boha, dokonce i ďábla


Aru
15. 12. 2022
Dát tip

celý text svědčí o nulové schopnosti jednak používat svou hlavu, jednak o neschoponosti být pragmatický, ale zcela slepě věřit něčemu co nikdo nikdy neviděl, ale pouze mu bylo řečeno, či si to přečetl, že to tak je, takové skazky se zcela zakládají na bajkách o zázrácích o kterých mluví ti lidé, kteří nikdy žádný církví potvrzený zázrak neviděli, přesto jsou schopni skálopevně tvrdit jenom na základě toho, že daná organizace má miliardu následovníku se sídlem z Vatikánu, že je to pravda.

navíc stojí za povšimnutí, že sama katolická církev jaksi už neexistuje zavedením zcela převratných a novátorských změn 2. vatikánským koncilem z r. 1962 - 65, (kdokoli kdo je schopen uvažovat se podívá na církev před a po koncilu zjistí, že to jsou dvě naprosto rozdílné organizace) tudíž nejenom že součásní věřící věří na věci, které nikdy neviděli, ani neznají osobně nikoho, kdo by viděl jediný církví potvrzený zázrak, ale dokonce chodí do církve, která 57 let neexistuje, tento paradox je ovšem naprosto perfektní


Alenakar
15. 12. 2022
Dát tip

Štafle do pátého patra? To musely mít dost širokou základnu... No - aspoň že se tvůj přítel zasmál naposled!  Kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp.


Norsko 1
15. 12. 2022
Dát tip

Já ne, jeden můj bejvalej kamarád. Ten by se smál až do přízemí po pádu z pátýho patra


Alenakar
15. 12. 2022
Dát tip

Čemu bych se divila? Už jsi někdy padal ze štaflí?


Norsko 1
15. 12. 2022
Dát tip

Byses divila


Alenakar
15. 12. 2022
Dát tip

Norsko,

když člověk padá ze štaflí, moc času na smích nemá. Může se tal nanejvýš sarkasticky ušklíbnout. Když ale padá z větve stometrové sekvoje, může se řechtat na celé kolo.


Norsko 1
15. 12. 2022
Dát tip

.. nebo když padá ze štaflí


Alenakar
15. 12. 2022
Dát tip Gora, supizmus

Loki,

věříš, že život má nějaký smysl, nebo je to pro tebe jen náhoda?

Celá ta tiráda, kterou jsi nám tu předvedl, svědčí jen o tom, do jaké hloubky se liberalismus prožral tvou zbloudilou myslí.  ...Ve skutečnosti je svoboda jedněch vždy realizovaná na úkor jiných, na úkor někoho nebo něčeho. Obecně žečeno: čím více lidí, tím méně přírody. Bez pokory člověk zničí tuhle planetu bez nejmenších pochybností a ještě při tom bude mudrovat o tom, jestli neposkvrněné početí ano nebo ne a že panna Maria měla být "sama sebou". Kdybys nebyl tak nevýslovně tragický, byl bys k smíchu. Ale jedno druhé vlastně nevylučuje... Člověk se může smát i na větvi, kterou pod ním jiní právě podřezávají.


Mefistofelka
12. 12. 2022
Dát tip Alegna

Jak říká Jung, mýty k nám hovoří symbolickou řečí. To, že někdo nerozumí hlubšímu poselství, ještě neznamená, že tam žádné není. Pro křesťana se vše takto stalo, ale symboliku vidí také. materialista vidí jen podivný nesmyslný příběh. Člověk duchovně založený může vnímat symboliku samu, bez vázanosti na konkrétní fakta příběhu. Symbolika se mi zde zdá jasná. Duch jako princip energie, světla, se setkal s Marií, jako ženským prinipem, představujícím hmotu a temnotu (temnota není sama o sobě nic špatného). Prostě jin a jang. Kristus je symbolem sjednocení. Symbol oduševnění hmoty.


Alenakar
09. 12. 2022
Dát tip

Loki,

pokorný křesťan rozhodně může být rebelem v době brutální diktatury liberalismu, kdy někteří vlezlí liberálové jsou dokonce feminističtější než samotné feministky a pokoušejí se nám diktovat, co si máme myslet o panně Marii a její pokoře.


Nereaguji na dílo, pouze na diskusi.

Pokora je dnes až příliš v módě, kdekterý rozumbrada jí má plná ústa - a zuby...


Alegna
08. 12. 2022
Dát tip supizmus, Gora

Tvá víra je tvůj životní postoj, cítím v tvém myšlení "čistotu" a pokoru, je to vzácné, přečetla jsem se zájmem a dávám tip


Alenakar
08. 12. 2022
Dát tip supizmus, Zeanddrich E.

Dnes vůbec není v módě pokora. Pro většinu lidí je to něco z jiné planety a je zvláštní, že ten, kdo pokoru hlásá, je vlastně rebel. Jsi rebel plný pokory a proto ti dávám tip.


Evženie Brambůrková
08. 12. 2022
Dát tip Bačkovský, supizmus, K3

Hezky jsi to napsal. Škoda jen, že stále jsou náboženství, která ženu staví do podřadného postavení. Každý člověk vzešel z ženy a měl by se k ní chovat s úctou. Už jen za tu odvahu být matkou.


Norsko 1
08. 12. 2022
Dát tip

Piš radši o fotbale


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru