Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Třpyt II

09. 12. 2022
18
29
481
Autor
Alenakar

 

Déšť houstne,

     bere řidičům

       vypouklá zrcadla na nárožích

   i matné dopravní značky,

pneumatiky náhle šustí    

       vyděšeně a nejistě,

do rozstříknutých louží

     se znova slévá strakatá

                  neónová kaše.

 

Na noční město se nalepil třpyt

          jako nějaký vesmírný sliz

                           z pokleslé sci fi

a útočí na oči

  malátných bytostí za volantem

       i bezhlavých chodců pod deštníky.

 

Třpyt obaluje pouliční stromy

i pojízdné bubny aut

i svítící majáky kiosků

    na pustých nástupních ostrůvcích.

 

Edison stále živý

má pomník všude a nikde

a z temných průjezdů, které míjím,

z černých děr ve zlatém ementálu

                   mi šibalsky kyne

               obtloustlý, vysmátý, růžolící

            Nezval ve zmoklé rádionce.

 

  


29 názorů

Alenakar
16. 12. 2022
Dát tip

trojorte,

to jsem neslyšela. Ale Edison patří k tomu nejlepšímu, co Nezval napsal a já si si ho někdy čtu nahlas a užívám si to.


Alenakar
15. 12. 2022
Dát tip Gora

Goro,

před pár dny jsem tady řešila fiturismus a básně o pokroku (viz smazaný "Zpěv drátů") Futirismus moc nezabral, ale Nezval a Edison zaujali. Oba jsou totiž velmi kontroverzními osobnostmi a o kontroverzních lidech se dobře diskutuje.


Gora
15. 12. 2022
Dát tip

Zajímavá báseň i diskuse.


Alenakar
15. 12. 2022
Dát tip Gora

Šabreji,

někteří lidé si myslí, že Tesla byl bytost z cizí planty. Nepraktikoval žádné intimní styky se ženami (ale ani s muži) , své názory a koncepce měl pouze ve své hlavě a nikoho o nich neinformoval. Nákresy všech jeho vynálezů byly vždy provedeny z první vody načisto a když se stavěly jeho proslulé ocelové věže, stavěly se, aniž by někdo měl vůbec ponětí, k čemu přesně budou sloužit a jak budou fungovat. ...Introvert na entou...


trojort
14. 12. 2022
Dát tip

...a jak krásně zhudebnil Nezvalova Edisona Jan Spálený


Alenakar
12. 12. 2022
Dát tip

blackie,

moc pěkný obrázek díky.

Ke svému úžasu jsem včera našla velmi podobný popis města v noci od dávného ruského básníka.  Viz Valerij Brjusov: Plavý kůň.


Alenakar
12. 12. 2022
Dát tip

Umělče,

díky za chválu. Kdysi jsem ale na jiném nicku mívala lepší výsledky.

Vážím si hlavně toho, že mě lidi čtou.


Alenakar
12. 12. 2022
Dát tip Gora

Safiáne,

ano. Je to přesně tak. Edison byl především podnikatel a dařilo se mu vynálezy jiných vylepšit tak, aby fungovaly a daly se prodávat. Zřídil si jakousi kancelář pro "pomoc začínajícím vynálezcům", přičemž to, co se mu hodilo z obchodního hlediska mírně vylepšil a pak si to nechal patentovat sám. Ve sporu s Teslou o stejnosměrný nebo střídavý proud dal zabít spoustu psů, aby demonstroval, jak je střídavý proud nebezpečný. Sháněl i slona,kterého by mohl dát střídavým proudem zabít.


městské sci-fi...https://wallpapers-fenix.eu/…jpg ......


Umělec
09. 12. 2022
Dát tip

Alenko, ty umělecky rosteš (promiň že to zní blbě, ale nemůžu si pomoct)


Safián
09. 12. 2022
Dát tip

Vytrvale se drží fáma, že Edison byl vynálezcem žárovky. Nebyl.


Alenakar
09. 12. 2022
Dát tip

To pochybuji. Soudím, že si časem vytvoříme každý svůj vlastní hologram. Budeme všichni mladí a krásní a budeme mít takové pohlaví, jaké si budeme přát. Tento náš optický "vyslanec" nás pak bude zastupovat ne v nějakém virtuálu, ale v reálném světě. Dokud se nás někdo nedotkne, nebude vědět, žerjsme jen "jako".


Bříza
09. 12. 2022
Dát tip

internet - simulakrum lidské interakce - znamená její končné řešení


Alenakar
09. 12. 2022
Dát tip

Břízo,

když jsi dnes guru na internetu, nemusíš dokonce ani fyzicky existovat, natož aby se někdo staral, jak vypadáš. Být čistě internetovou ikonou má jednu skvělou výhodu: existuješ, dokud nezchátráš psychicky, nezestárneš.

Když ještě básníci byli významnými veřejnými činiteli jako Nezval, museli "nějak vypadat". Dnešní básníci jsou pro "normální lidi" tak neznámí a prakticky neviditelní, že nemusejí vypadat nijak.


Alenakar
09. 12. 2022
Dát tip

Ivo,

jsem ráda, že se líbilo.

V Nezvalově a Edisonově době dominoval samozřejmě klobouk a Edisonovi, jakožto podnikateli slušel nejvíce cylindr. Rádionka, respektive baret, byla pokrývkou hlavy zejména  pro umělce. Dnes máme baret spojený spíše s výsadkáři, ale Nezval rozhodně výsadkářem nebyl.


Bříza
09. 12. 2022
Dát tip

- když jsi VIP je jedno, jak vypadáš. Byla to doba, kdy guru poezie představoval společenskou těžkou váhu. Z hlediska dneška nepředstavitelné. Bezmoc slova je dnes ohromující.


Alenakar
09. 12. 2022
Dát tip

Břízo,

Nezval doopravdy občas nosil rádionku (nebo i rádiovku). Když jsem psala tuhle básničku, vytanula mi na mysli jedna jeho konkrétní fotografie: vysmátý malý tlouštík v zimníku, rádionce a šále.  Když jsem byla mladší, říkala jsem si při pohledu na tuhle fotku: tohle že byl svůdce? Co na něm ty ženské tenkrát mohly vidět?  Patrně ale měl velké charisma a uměl budit iluze. Ve svém Edisonovi například vzbudil v čtenářích iluzi o tom, že to byl vědec, kteý nemyslel na nic jiného než na to, aby nezištně pomohl lidstvu. Ve skutečnostibyl ale Thomas Alva bezskrupulózní zloděj patentů jiných vynálezců a vrah psů v obchodním sporu s Teslou o střídavý či stejnosměrný proud.


Bříza
09. 12. 2022
Dát tip

- kdyby se nemihnul Vítek, měl bych dojem, že jsem v New Yorku . . .

/pozn: "rádioNce" je schválně?/


Alenakar
09. 12. 2022
Dát tip

Čudlo,

díky za hvězdičku.


"vesmírný sliz/ z pokleslé sci-fi" - nelze si nevzpomenout na zcela špičkovou sci-fi parodii Červený trpaslík: "...sliz se vrací domů!"


Čudla
08. 12. 2022
Dát tip

Pěkné /*


Alenakar
08. 12. 2022
Dát tip

Evženie,

ještě nedávno byly skoro všude, ale protože dnes už denní tisk nikdo nekupuje, prodejců novin už je jen málo a stáhli se do kamenných obchodů s tiskem a tabákem.

Ale ona autobusová zastávka, o které jsem psala v básničce "V akváriu" stále sousedí se skleněným kioskem na ostrůvku. Jenže ten je už pár let prázdný a stojí na něm cedule: K pronájmu! 

 


Má to dobrou atmosféru.

Jen ty kiosky na nástupních ostruvcích bych chtěla vidět. Kde to je?


Alenakar
08. 12. 2022
Dát tip

Jam,

vždycky když za dešti vjíždím v noci autem do rozsvíceného velkého města, třeba do Brna, vzpomenu si na Nezvalova Edisona a bavilo by mě, kdyby Nezval seděl vedle mne na sedadle spolujezdce. Co by asi říkal? Chrlil by verše jen tak spatra?


Jamardi
08. 12. 2022
Dát tip

O třpytu, nejistotě a klamu. Útočí na oči bytostí za volantem, obaluje koruny stromů. Zajímavé postřehy.


Alenakar
08. 12. 2022
Dát tip

kadeřavá,

tvojí chvály si moc vážím. Já jsem ale bývalá dekadentní básnířka a v minulosti moje básničky byly docela temné. Moje gothická minulost občas probublá i mou současnou tvorbou. Třeba v úterý mě v TV zaujal pořad o domnělém šlechtickém původu Boženy Němcové, obzvláště mě zaujalo srdce vévodkyně Kateřiny Vilemíny Zaháňské uchovávané v alkoholu a obložené drcenou levandulí a pláky růží. Dokonce jsem o tom napsala dvě docela "ujeté" básně , dnes jsem je zveřejnila a nevím, jak to čtenáři přijmou.


kadeřavá
08. 12. 2022
Dát tip

Začínám se těšit na každou tvou novou báseň jako malé dítě


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru