Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sbírka Přejme si les - M.V.Řezanka

30. 12. 2022
12
72
1673
Autor
Gora

Přejme si les - odkaz

 

Marek Vojtěch Řezanka – sbírka Přejme si les, vydaná v říjnu 2022, ilustrace Jiří Staněk.

 

Sbírka básní ve vázaném verši mě překvapila svým naléhavým až burcujícím obsahem a aktuálností. Podle názvu jsem odhadovala ekologické náměty, což je ovšem pravda jen zčásti. V sonetu Když škrtnout postačí jde zpočátku o devastaci lesa požárem, což je však zdařilá metafora pro požár daleko větších rozměrů. Ostatně právě tuto báseň považuji za stěžejní pro Řezankovu sbírku. Zobrazuje totiž atmosféru dnešní společnosti, ale nijak nerozdmýchává „jiskry a plamínky“ nespokojenosti. Nejmenuje konkrétního „viníka“, spíše nabízí ze svého pohledu básníka znesvářeným stranám naději, smír.

Malou část sbírky pak tvoří básně intimní. Do ní lze zařadit i ty vzpomínkové pro vyjádření pocty zesnulým osobnostem či historické se stejným poselstvím. Z této nabídky se mi líbí autorovo vyznání k malířství:

 

Črtám si…

 

Črtám si, maluji, třeba na kamení:

Člověk se uvolní – oprostí se chvíli

od vší té úzkosti, jíž jsme zavaleni,

od vší té bezmoci, která v nás jen sílí.

 

Svěřím se do bloku, jak a co mne svírá,

a s prvním valérem tenze v těle slábne.

Co jinde gumují, dávám na papír

a přemýšlím potichu, co proč není vábné.

 

Vlastně se soustředím na to jen, co vzniká.

 A to mě oprostí od děr, z kterých táhne.

Snažím se vyjádřit v tazích několika,

 že když jde ke dnu loď, vždy i se svým ráhnem.

 

Unikám do světa, ve kterém se tvoří,

v němž není prostoru padnout či se vzdávat,

kde nejsou cenzoři ani agresoři,

v němž není prázdnoty s puncem drahých kravat.

 

Unikám do světa, kde se nezabíjí,

a v kterém mučení získají svá práva.

Unikám do světa za svou fantazií,

do světa, kde se sen realitou stává.

 

Črtám si o to víc, čím víc zdí nás dělí,

aby v pár minutách nebylo jich více.

Črtám si svobodu, lehce uzardělý,

kterou vždy objevím v nové čisté skice…

 

 

Nejsilnější dojem, který ve mně sbírka M.V.Řezanky zanechala, je odmítnutí rezignace, občanský postoj s neutuchající snahou nacházet správné cesty z nesnadných životních, existenčních i společenských situací. Právě do souputníků se básník umí dobře vžít, mě oslovila tato psychologicky laděná báseň:

 

Včera a dnes  (úryvek)

 

Ráno se vzbudil do jiného světa.

Včera byl vážen a měl postavení.

Zděšeně zírá, jak je po tom veta

a jak jsou všichni něčím omámeni.

 

 Usínal s tím, že vybudoval mnohé

 a že má cenu všechno to, co dělá.

Náhle mu doma dveře dají sbohem.

Najednou ani floka nevydělá.

 

 Včera byl ceněn: Hrdina své doby.

Ten, jehož slova jsou prý důležitá.

Dnes není nikdo, kdo ho nehanobí.

Dnes není domu, kde ho někdo vítá…

 

Autor je jako zkušený básník již usazen v mantinelech svého stylu, přesto se nebojí obměn, jako jsou akrostichy (slovo, název složené z prvního písmene na začátku veršů) – součásti několika jeho textů. Má širokou slovní zásobu, tah na bránu, schopnost naprosto jednoznačně se vyjádřit k pestrým tématům současnosti. Směr, kterým se Řezankova poetika vydává, bych nazvala moderní angažovanou poezií.

Část básní drží formu sonetu, všechny pak jsou psány vázanými verši. Rýmy jsou spíš obvyklé než sofistikované, ale v harmonii s obsahem. Zdá se, že dává přednost emočnímu účinku i za cenu použití rétorických prvků a někdy i vycpávek. Občas proto verše nepůsobí tak plynule, jak by mohly.

M.V. Řezanka, zde na Písmáku dobře známý autor, vyzrál v básníka s nezaměnitelným rukopisem a jeho poezie všedního dne si jistě své příznivce najde. Gratuluji k vydání sbírky Přejme si les.


72 názorů

Safián
03. 01. 2023
Dát tip Zajíc Březňák

Silene, ještě mnohem ubožeji než Písmák působily a působí ostatní servery. To je v praxi Nezvalova myšlenka, že všichni budeme básníky (fyzikálními chemiky, genetiky atd). Uvidí se, jak to s Písmákem dopadne. Případná reforma bude muset řešit koexistenci komunitního a literárního. Ale musí mít také nějaké východisko. Ne, že se rozběhnu a spadnu do ..., jak se děje dnes, nejen tady.


Silene
02. 01. 2023
Dát tip Janina6

Rem, Jani,

aktuálně je třeba zohlednit Oldův poslední vklad, přesto se domnívám, že z historického hlediska, pokud kdo systematičtěji procházel písmácký archiv, ví, že tu zase kdovíjaké intelektuálně náročné texty nikdy nepřevažovaly, nebyly-li tedy následně postahovány svými autory. Každý z nás jistě pamatuje leccos, u čeho želí, že zmizelo. 

V určitém období mohla zmizet část textů i sbírek kvůli podmínkám nakladatelů (nemít knihu současně volně dostupnou na internetu).

Jestli něco dalšího stojí ještě za úvahu, potom např. nedávná Safiánova zmínka, že by bylo zapotřebí sem znovu přispívat nějakými ucelenějšími příspěvky k poezii/próze jako takové. Možná daleko spíš než udělovat rychlé ZV a plácance po zádíčkách, jakkoli pro reflexi sem asi většina z publikujících přichází?

Toto vše ovšem obnáší, co se vytratilo, a to je víra ve smysl daného počínání. Plus zrovna vy dvě dobře víte, jaká facha poskytování reflexe je.

Riziko, že jde skutečně jen o generační odúmrť, posun v čase a ne jen současný redakční blok, tu samozřejmě je. Aby však chtěl na písmák někdo přispět tak nějak... dotačně, třeba kvalitnější tvorbou i reakcí, potřebuje ve výchozí fázi nebýt odrazován dojmem, že jde o naprosto zbytečnou aktivitu. Ne tolik zmaru a beznaděje, co tu panuje již delší čas.

Nemá smysl si nalhávat, že lze dlouhodobě utáhnout obsluhu jednotlivých uživatelů, tudy cesta nevede.

Ha, co s prudiči a technickým zázemím, to samozřejmě nevím. úsměv


Aru
02. 01. 2023
Dát tip

jak příznačné! Písmák je na prahu své možné konečnosti


Janina6
02. 01. 2023
Dát tip Merxanta, Lami

Rem, jestli ono to není tak, že "přátelení na úkor kvality" je prostě to, co nám tu zbylo, to, čeho jsou mometálně fungující redaktoři schopni... Vidíš tu snad nějakého náročného redaktora - náročného proto, že dokáže kvalitu skutečně rozpoznat? A fundovaně poradit? Já teda vidím hlavně to přátelení. Které nakonec ani autorovi nepřinese žádnou hodnotu, protože když mu takový "přátelský" redaktor okamžitě ovýběruje cokoli, co sem dá, vlastně mu škodí. Nedá mu objektivní zpětnou vazbu, neinspiruje ho k větší náročnosti na sebe. 


Merxanta
02. 01. 2023
Dát tip Aru

Mně je úplně jedno, jaký máš politický názor. Klidně si vol třeba "bahňáka". Tím neokecáš to, že jsi "redaktor" na baterky.

Já jen chtěla upozornit uživatele Písmáka, jak jsi vnímán  normálními lidmi mimo "písmáckou bublinu".

 


Silene
02. 01. 2023
Dát tip

Marku, v žádném případě ti nebráním publikovat ani v sebepropagaci. Naopak se domnívám, že pokud bys na svou sbírku upozornil sám, nebyl bys ambivalentní se svým starším prohlášením o zdejší ukončené publikaci, k níž ses, pokud vím, rozhodl ty sám. Názor jistě můžeš změnit. Být politickým básníkem rovněž, o tom žádná.

Měl bys však uvážit, že jakkoli ses v posledních letech nijak soustavněji aktivně nezapojoval do zdejší činnosti a většinově pouze publikoval a věnoval se právě sebepropagaci, najednou jsi vzal post redaktora a to v sobě nese zvýšené sebenároky, máš-li rovněž nějakou stavovskou čest a hrdost ovšem.

Aktuálně vytváříš prvotní dojem, který nemusí být vnímán za úplně kompetentní, už proto je demokraticky fér být tu jednoduše sám za sebe a svou tvorbu, nevyvyšovat se, nebýt influencer z pozice těžko oddělitelné funkce.

Současná redakce je opravdu prapodivný bizár, možná jsi to nechtěl, možná chtěl, vzhledem k tomu, jak malou a nepočetnou uživatelskou základnu nyní písmák má, bylo by nejlépe redakční praktiky nepoužívat, neprosazovat. 

Gora na tvou sbírku jistě upozornit mohla, ale Gořina silně komunitní orientace už tu napáchala takových škod, že kdykoli se o tom promluví, dostane opět někdo podezřelý hysterický záchvat.

Je to únavné a písmák to pohřbívá. 


Janina6
02. 01. 2023
Dát tip Aru

Každopádně jsem ráda, že vím, s kým mám tu "čest"... Vědět to dřív, mnohé obecné, neurčité a vlastně dost zajímavě vypadající náznaky v básních bych správně pochopila. Díky, Merxanto. 


Aru
02. 01. 2023
Dát tip

Muamarku, dobrej bizár co tady píšeš, v podivných dobách se lidé snáze stávají labilnějšími a potom jsou schopni vypouštět podobné výroky jako ty. dopustil jsi se dokonalého oximorónu, budeš tedy tvrdě prosazovat všechny (polit.) odlišné názory mezi sebou? odlišné od jakých názorů? a který je ten odlišný vůči jakému názoru? když se dva lidé shodnou, budeš je rozhánět protože mají stejný a nikoli odlišný názor? :D

když bude můj (politický - nejen) názor je odlišný od tvého, budeš mě tedy hájit před sebou? :D:D


egil
02. 01. 2023
Dát tip Aru, Janina6

"...Ctít odlišný politický názor je jedním ze základních rysů demokracie, který hodlám tvrdě prosazovat i na literárním serveru."

Marku, a jaké ještě (další) základní rysy demokracie na tomto serveru hodláš tvrdě prosazovat? 


Muamarek
02. 01. 2023
Dát tip

Merxanta: Ctít odlišný politický názor je jedním ze základních rysů demokracie, který hodlám tvrdě prosazovat i na literárním serveru. Můžeme diskutovat o tom, co se nám nelíbí, ale nemůžeme nikomu zakazovat myslit a hlásit se k svým názorům.

 Ano, postavil jsem se za Jaroslava Baštu - a to je pro jeho morální profil a právě proto, že ochrana svobody slova je pro něho celoživotní téma, pro které i seděl ve vězení. 

 Silene: Osobně se domnívám, že je lepší, když na Tvou sbírku upozorní někdo jiný než ty sama. Nikoho jsem do ničeho nenutil - jen se slušně zeptal, zda by nebyl zájem o to, na ni upozornit - a zájem byl. Šlo mi o jediné - aby si ji mohl přečíst kdokoli tady, kdo o ni bude mít zájem.  


Aru
01. 01. 2023
Dát tip Janina6

:D

tak to je pecka :D

můžu se poplácat po vlastním rameni jak trefný je můj komentář k této recenzi.

a to jsem byl extrémně mírný, jestli teď "frčí" tahle pseudo poezie politické angažovanosti, tak já radši i nadále zůstanu outsider. ve stínu takových veršů je snad lepší žádnou sbírku nevydávat, přìpadně se ani nezmiňovat, že člověk napsal někdy něco básní :D


Merxanta
01. 01. 2023
Dát tip Aru, Janina6

https://twitter.com/Posledniskaut/status/1609562773561778176

Doporučuji k pročtení komentářů pod tou šílenou "básní".

A tohle dělá na Písmáku redaktora?!

Strašný!


Gora
01. 01. 2023
Dát tip

Safiáne, děkuji za tvé zapojení se do debaty. Vidím to podobně, nejen s komunitním serverem, jaks jej popsal.


64T.B.S.
01. 01. 2023
Dát tip

Gratuluji k vydání sbírky pa


Silene
01. 01. 2023
Dát tip Janina6

Safiáne, také si nejsem jista, naposledy jsem hovořila o žádoucím převládajícím komunitním charakteru s a2a2a, stanovisko provozovatele však tuším nikde zveřejněno není (bez záruky).  

Vložit sem lze prakticky vše, cokoli, ano. Ne pro každého je zdejší prostředí dost appetitlich. Parodicky působí, pokud uskupení redaktorů funguje pod danou značkou právě na komunitní způsob, případně se v rámci svých možností či zájmů věnuje roztleskávání.

Pokud by institut redakce neexistoval, což patrně není přáním provozovatele (?), tehdy by prostředí ve svém faktickém dopadu nepůsobilo mnohdy tak dehonestujícím dojmem. 

V současnosti se zde většinou dospěje v úzu k závěrům ve stylu: jde nám o literaturu, ale ta by měla být tak nějak akorát amatérská. Občas se neškodí urazit, pokud za amatérskou označena je. 

Domnívám se, že jednotliví čtenáři by sledovali vždy, oč mají zájem, ale třeba jsem naivní. 


Safián
01. 01. 2023
Dát tip

Silene, náročnější uživatel může vložit cokoli, je tu liberální prostředí. Otázkou je, bude-li to, co vloží, pochopeno. Kdysi  si někteří mysleli, že by tu mohlo vzniknout náročnější křídlo. Tehdy, už jsem tu nefungoval, jsem zachytil názor, který už nejsem schopný personifikovat, že to povede ke snížení zájmu o komunitní část, protože čtenáři budou sledovat hlavně vážněji myšlená díla. Nemyslím, že by se to stalo. Nicméně vedlo to k závěru, že tato cesta není žádoucí, protože hlavním zájmem je zachovat komunitní charakter.


Silene
01. 01. 2023
Dát tip

Safiáne, upoutávku jistě ano, však píši výše, propagační anotaci. 

Zde na komunitním serveru se nepěstuje literatura, jen má to pořád uvedeno ve vývěsce. Snad by bylo tedy korektní, kdyby se příslušnou záminkou neoháněli zástupci redakcí a nazývali se, kterak jsi kdysi trefně vystihl, hosteskami nebo roztleskávačkami. 

Nebo kdyby ta parodie na redakci neexistovala a mohl sem tam bez rozpaků vložit něco i náročnější uživatel. 


Safián
01. 01. 2023
Dát tip Gora, Pomerančová

Silene, píšeš, že recenze na objednávku autora je rovněž součástí pokřiveného světa. Tato pěkně znějící "morální"  floskule je jen součástí klamu, který ovládá soudobou společnost. Ať už žijeme v pokřiveném světě nebo ne, proč by nemohl někdo jen tak napsat někomu upoutávku. Zvláště, když jsme na komunitním serveru, kde z toho její autor vytěží leda nadávky. Komunitní server přece nepěstuje literaturu. A upoutávka bývá i ve velkém světě laskavá. Málokdy pravdivá.


Muamarek
01. 01. 2023
Dát tip blacksabbath, Gora

Velké díky za recenzi, Irčo. A všem za komentáře. Vážím si toho. Vše nejlepší i v tomto roce. 


Silene
31. 12. 2022
Dát tip

Hlavně si představuji, že když chce někdo mermomocí dělat redaktora/influencera, měl by mít zatraceně vkus a cit pro míru, aby to tu totálně neodpravil. Jinak neznám lepší příměr pro medvědí službu čemusi, co se snad kdysi dalo pokládat za... určitou prestiž písmáckého rozhraní? Nuž, pravděpodobně nostalgický optimismus, že, čím jiným by mé pocity mohly být řízeny.


Silene
31. 12. 2022
Dát tip

Vůz, nebo koza? 


Gora
31. 12. 2022
Dát tip

Nikoli na objednávku, Silene, jen na požádání, projevení zájmu, z kamarádství, ale to jsou pro někoho cizí pojmy. Např. pro Bohouše Krejzu píšu hodnocení jeho knih pokaždé, když vydá novou, neznáme se a moje tvorba ho nikdy absolutně nezajímala, to jen pro ilustraci, jak si nejspíš představuješ "pokřivený svět".

Přeju ti příjemné potácení v tom tvém.

 


Silene
31. 12. 2022
Dát tip

No... recenze na objednávku autora je rovněž součástí pokřiveného světa. Na objednávku jde prostě o propagační anotaci v případném oblečku recenze.  

Tak nic, raději se odpotácím. Marné lásky snaha. 

S přáním všeho kokainového do roku 2023 všem, kteří jej dokáží vydržet a přežít. 


Gora
31. 12. 2022
Dát tip

Silene, napsala jsem recenzi /jiná kategorie tu bohužel není k dispozici, proto tak článek nazývám/ každému, pokud mě o ni někdo požádal. Nic propagačního v tom nikdy nebylo. Nejsem profesionál a ani mé recenze nemohou být profesionální. Zatím si nikdo z autorů nestěžoval, že by v mých hodnoceních jejich děl byly nepřesnosti.

Přesto mě chyba mrzí. Že nejsem politicky na stejné vlně s M. Řezankou je snad zřejmé z celého mého působení zde.

Ve sbírce, o níž tu je řeč, je však dost básní, které mě potěšily a některé nadchly, jiné ne.  Poctivě jsem se k nim vyslovila /Aru, ano, ke slabým i silným stránkám, jak je vnímám já/ a již se k tomu opravdu nebudu vyjadřovat ani oplácet někomu nasazování "psí hlavy".

Z.E. a Zajíci, děkuji a všem dobrý nový rok!

 


Aru
31. 12. 2022
Dát tip

tak mě to vlastně nepřekvapuje, že redakce protlačuje vlastní redaktory, dlouhodobě si redaktoři dávají redaktorské výběry navzájem (zde to funguje tak, jako kdyby si účastník maratonu sám nejen odstartoval závod, ale i sám si udělil medaile, redakce která oceňuje vlastní redaktory pochopitelně nezávislá být nemůže, ale logicky bude sklouzávat k zaujatosti a vyzdvihování vlastních členů a stoupenců redakce, což se děje, krásně je to vidět na komentářích) a nezávislá tvorba jde mimo jejich zorné pole, z uvedených zde příkladů sbírky ční plochost a tendenčnost; stačí říct jen tolik, kolik obecně známo. zároveň je dnes v módě, víc než kdy jindy "nadávat" na poměry, což se daří tak, aby nikdo nebyl uražen a nikdo nemohl být z ničeho obviněn v proudu bezkonkrétnosti a obecných zahrnutí. vázané veršování pak jenom umocňuje samotnou banálnost a povrchnost textů.

za povšimnutí stojí ohebnost Gory, v recenzi oslavuje recenzovaného, ale v komentářích hned jakože účastně souhlasí s výtkami (egil), které jakoby pozapomněla uvést v recenzi samotné. čtenář by si mohl myslel, že smyslem recenze je uvést jak silné, tak slabé stránky, ale kdo jsem já, abych soudil, sbírka jistě najde své stoupence a bude vyzdvihována jako aktuální, než přestane být aktuální


Za recenzi tip. Jinak mám ovšem radši volné verše a tahle sbírka pro mě nebude výjimkou - dle předložených ukázek, které mě nijak neoslovily. Spíš mi to připadalo jako mlácení prázdné, byť dobře svázané slámy.


Silene
31. 12. 2022
Dát tip

Goro, v intencích předmětné kauzy nesejde na dobrozdání Oldy nebo Admina A. Ty jsi autorem výše publikované reflexe, její uveřejnění jde tudíž za tebou. Na stále obskurnější podobě zdejšího prostředí se potom podepisuje o to výrazněji, za jakých okolností a jakou formou byla tvá reflexe prezentována. 

Jedná-li se snad o recenzi, potom by minimálně dvojité čtení a rešerše měly být samozřejmostí. Při dvojitém čtení se vyvaruješ těch nejfatálnějších přehlédnutí, rešerše ti pomohou ukotvit text v reáliích, nikoli utopit v pouhých subjektivních domněnkách.

Jedná-li se o propagační anotaci, měla bys danou skutečnost transparentní formou přiznat, abys vyloučila podezření ze střetu zájmů, pokud by se čtenář z nějakých příčin mohl domnívat, že jde o regulérní recenzi. 

V případě propagační anotace potom zároveň otevřeně přiznáváš, že písmácká redakce není nezávislá, ale chová se a jedná jako např. politický, náboženský a ekonomický spolek. 


 

 

Goro, také přeji *hezké Vánoce, a zároveň už i vše dobré do roku 2023 :)

 

*(několik týdnů jsem zde na Písmáku nemohl moc být,..., ale my křesťané máme Vánoce do Tří králů :) - tedy do 06. ledna :) )


Luzz
30. 12. 2022
Dát tip

egile, pro mě jsou některé texty v té sb. taky hodně přes míru, samozřejmě. ovšem tam moje poznámka nesměřovala - upozorňovala jsem na to, že to není zdaleka poprvé, kdy někteří redaktoři rovněž explicitně vyjadřovali svoje politické postoje. a skoro nikomu to vlastně nevadilo.

tak kde je ta hranice.  


Silene
30. 12. 2022
Dát tip

Za současného složení písmáckých redakcí jsou tyto samy o sobě destruktivním prvkem.

Skutečné literární redakce samozřejmě mohou být politické až hanba.

 


Gora
30. 12. 2022
Dát tip

egile, s tím, co Muamarek napsal / v tebou zveřejněné části/ b. Kdo slíbil změnu samozřejmě nemohu souhlasit, ale ta báseň může mít obecnější vyznění - vždyť změnu slibuje každá vláda.  Tuto pasáž /plyn, komunisti/ jsem při čtení sbírky přehlídla, bohužel. Šla jsem se teď podívat na tištěnou verzi a je tam... to mě mrzí, sama mám odlišné stanovisko k příčinám energetické krize apod.

Stejně jako jsou tam jiné, daleko víc povedené básně. Například protiválečné... O výhradách ke sbírce jsem se v hodnocení zmínila, nebyla to pouze chvála.

Jestli máš nějaké pochybnosti o mých názorech, zeptej se na ně prosím AdminaA a Oldy. Oni je znají moc dobře. To je k tomu vše...


egil
30. 12. 2022
Dát tip

Luzz, není politika jako politika (tahle je povážlivě rudá). Navíc - nejde mi ani tak o prezenci, spíš o míru explicitnosti. Tohle už je hard core. 


Luzz
30. 12. 2022
Dát tip

(čímž se nezastávám současné redakce a způsobu, jak pracuje; můj názor na tuto instituci je tady asi dostatečně znám)


Luzz
30. 12. 2022
Dát tip

egile, zdejší redakce není apolitická už docela dlouho - tedy ve smyslu vyjadřování různých politických postojů.

otázkou je, jestli literární redakce (obecně) vůbec může být apolitická. jasně, bylo by to ideální... ale dle mého prakticky nemožné.


egil
30. 12. 2022
Dát tip

opr.: obzvláště (překlep - stud na stud). 



mám Marka zařazeného jako levicového intelektuála, dříve víc radikálního. Vzhledem k tomu, že dnes pracuje jako "odborný asistent v státních službách" (viz životopis), radikalismu ubylo...


egil
30. 12. 2022
Dát tip

Mládí se nebojí velkých témat? Já ti nevím, Goro. Tak třeba následujících pět veršů mi přijde vzešlých z pera užitečného idiota (téma je živé a obzvlášťe citlivé v dnešní době):

 

Vzdávat se plynu? Nebere to hlava,

proč parta chtivých ještě setrvává.

Hlavně, že za vše mohou komunisti.

K banánům bez front kokain se teď dává:

Kdo slíbil změnu – všechno ukořistí.

 

Pro mě i tím, že (sama redaktorka) redaktora Řezanku vyzdvihuješ, přestává být zdejší literární redakce apolitická. A z toho je mi trochu blivno. A zároveň cítím neurčitý stud. 


Gora
30. 12. 2022
Dát tip

Pardon, myslím... Psí jsem párkrát četla, i a2.


Gora
30. 12. 2022
Dát tip

Vtipný podotek, Rem. Díky za vyhledání definic... 


Luzz
30. 12. 2022
Dát tip

nemyslíš spíš divoké víno?


Gora
30. 12. 2022
Dát tip

Luzz, díky za názor. Užila jsi podobná slova, která se tady již objevila, byť třeba mírněji podaná. Neřekla bych, že jsou to šablony, prostě mě při čtení sbírky napadala a já je zprostředkovala případným čtenářům. Je dobré, že sbírka vyvolává zájem, pro autora jistě. 

Psí víno čtu, sama tam publikuji. 


Luzz
30. 12. 2022
Dát tip

(oprava: "angažované" v posledním odstavci mělo být v uvozovkách)


Luzz
30. 12. 2022
Dát tip

na jedné straně je hezké, že upozorňuješ na sbírku - a to myslím bez ironie, opravdu.

na druhé straně - z recenze samotné je tak trochu znát jistá šablonovitost... no a označení "mladá angažovaná poezie" vyloženě budí rozpaky... goro, pokud se aspoň trochu orientuješ v současné české poezii, určitě jsi narazila např. na platformy psí víno nebo a2... mladé a angažované bych hledala spíše tam... pro srovnání...

jen dojem (z recenze)

co se týče samotné sbírky, není to můj šálek. na můj vkus příliš angažované, ukřičené, budovatelské nebo jak to říci... a pro jistotu - nepasuju se do role nějakýho arbitra nebo tak něco, jde jen o můj názor. věřím, že svoje příznivce si sbírka najde.


Gora
30. 12. 2022
Dát tip

Díky za upozornění, takže oprava:

Marek Řezanka je středního věku, věřím, že svůj vkus bude dál tříbit.

/nezkoumala jsem, kdy se narodil, pro mne je jedním z mladších, alespoň zde na P/.


Gora
30. 12. 2022
Dát tip

Nami, díky, nějak jsem tě přeskočila...


Silene
30. 12. 2022
Dát tip

tech. Za mladého básníka bylo lze v současné civilizaci označit autora do třiceti let. Čtyřicítka projde leda u Italů, jelikož tradice...


Gora
30. 12. 2022
Dát tip

Anas, díky za tvoji variaci.


Gora
30. 12. 2022
Dát tip

Kolektive, tohle jsem tady /a od nicků K., které neustále vyměňuješ/ četla mnohokrát. Nemám, co bych ti na to odepsala.


Gora
30. 12. 2022
Dát tip

Alegno, děkuju ti.


Gora
30. 12. 2022
Dát tip

egile, děkuji za tvůj postřeh, Muamarek jistě bude rád za každý názor na svoji novou sbírku.

Zájem o společenské problémy, řemeslnou zručnost - to vše dokázal do básní vložit s velkou energií. Až na některé výhrady je pro mě sbírka vlastně dobrou zprávou o mládí v české poezii, které se nebojí velkých témat.

I tobě dobrý nový rok!


Gora
30. 12. 2022
Dát tip Muamarek

Janino, těší mě, žes četla pozorně - mé hodnocení a Muamarkovu sbírečku zvlášť.

I mně se některé básně líbily velmi, jiné s výhradami např. ke slovníku "budovatelské poezie". Mám za to, že Villon jako básnický vzor, ale i vliv Nezvala /jak vím od autora/ je v obou případech znát a vyplatilo by se sbírku "neuspěchat" či spíš vybírat jen básně s nejvyšší úrovní. Ovšem není snadné trefit pokaždé zajímavé, současné téma a uchopit tak, aby nevyznělo černobíle/agitačně, to mnoho básníků neovládá nebo se aktuálním námětům nevěnují vůbec...  M. Řezanka je mladý, věřím, že svůj vkus bude dál tříbit.

Díky.


Nami 99
30. 12. 2022
Dát tip

Gratuluji a přeji hodně úspěchu.


Je vidět, že burcovat se dá i opatrně, v mezích zákona, aby se nám měšťanstvo zbytečně neplašilo. 

Nemáme alternativní zdroj surovin, bez kterých naše společnost nefunguje, protože jsme idiotsky vyhlásili válku svému dodavateli? S tvrdošíjností brouků hovniválů se věnujeme činnostem, které nás posouvají blíže záhubě, ačkoliv se nás nejchytřejší a nejvzdělanější fragment populace snaží burcovat ke změně? Svět kolem nás umírá, zatímco my hnípeme v kostelíčcích a kavárničkách?

To věru nejsou ta správná témata ke kávičce na nedělní odpoledne.

Co takhle... neurčitý, opatrně rozervaný pocit, a touhla po svobodě (ať už to slovo znamená cokoliv), obložená stelivem obecně přijatelných frází?

To bude ono - burcovat ano, ale tak abychom ostatním nevynesli spaní! To se určitě bude báječně prodávat... pokud tedy čtenářům zbyde na jídlo a elektřinu. 


Janina6
30. 12. 2022
Dát tip Gora

Egil: ano, taky jsem místy měla podobný pocit. Když se angažované verše pěkně rýmují a s jistou naivitou volají vpřed za nový svět… „Zlí skřeti budou vyhnáni a intriky se zlomí. Již nepovládnou tyrani, co žijí bez svědomí.“ Ale zase na druhou stranu, takové básně jako „Laťka je nízko“ nebo „Kdo slíbil změnu“ mě příjemně překvapily, jsou angažované, ale ne zjednodušeně, ne černobíle. A potěšily mě villonské balady. Možná bych se obešla bez těch osobních „přáníček“, chápu, že asi měly vyvážit to drtivé a vážné, ale… snižují laťku, myslím si.


Alegna
30. 12. 2022
Dát tip Prosecký

Taky přeji knize úspěch a Goře díky za přiblížení


egil
30. 12. 2022
Dát tip Janina6

Takové Déjà vu.... V některých básních (a je jich vlastně docela dost) vnímám jistý závan, jakousi povědomou dikci, kterou jsem cítil během listování almanachy poezie z raných padesátek 20. století... 

Jen postřeh.

Vše dobré do roku 23.


Janina6
30. 12. 2022
Dát tip Muamarek

Markovi samozřejmě gratulace k další sbírce. Ireně skládám hlubokou poklonu za recenzi, protože si v ní dovolila nejen pochvalná, ale i kritická slova. Asi by to měla být samozřejmost, ale obzvlášť tady na Písmáku a obzvlášť redaktorům se tady převážně lichotí. Potěšilo mě, že Irena pojmenovala přesně to, co mi na Markově stylu občas vadí. A chuť sbírku si přečíst jsem přesto - a možná právě proto! - dostala :-)


Gora
30. 12. 2022
Dát tip

Ivi, děkuju:-)


blacksabbath
30. 12. 2022
Dát tip Muamarek

Markovi srdečně gratuluji!!!! Přeji sbírce uspěch!!!!! Tobě děkuji za - podle mě - perfektní zhodnocení sbírky....upoutávky, které dávají chuť si sbírku přečíst.


Gora
30. 12. 2022
Dát tip

Díky vám, že jste četli, Alešovi pak za přidání do knihkupectví.


Jamardi
30. 12. 2022
Dát tip Gora

Také přeji úspěch!


aleš-novák
30. 12. 2022
Dát tip Gora

Markovi gratulace, tobě dík za upoutávku...


Kočkodan
30. 12. 2022
Dát tip Gora

Samozřejmě Markovi nepřeji, aby Přejme si les neměla úspěch. ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru