Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lodičky

06. 01. 2023
23
30
632
Autor
Alenakar

 

 

Na lodičkách vždy zastavil se čas,

když bez vesel si s proudem plynuly,

když neutichal jeho vlídný hlas

 a ona snila - v dobách minulých.

 

To modré nebe letních nedělí!

Ve vlnkách řeky odrážel se most,

dva do očí si tiše hleděli

a vnímali jen sladkou přítomnost.

 

Snad slunečník se tenkrát zrcadlil

v té líné vodě - obarvil ji nach,

dva do bezčasí snad se propadli

a na březích ve zralých malinách

 

si hrály děti.  Plody jako med

se na jazyku rozplývaly všem.

Ráj...  Barvotisk tam za oponou z let!

Čas - spící Golem a ztracený šém...

 

Ta zádumčivost letních nedělí,

když červený kruh klesal za obzor

a blížilo se všední pondělí...

Sto dvacet pět let zpátky!   Never more.

 

 

 

 


30 názorů

Alenakar
12. 01. 2023
Dát tip

Markel,

jsem ráda, že se líbilo. Díky za hvězdičku.


Markel
11. 01. 2023
Dát tip

líbilo, vše řečeno *


Alenakar
09. 01. 2023
Dát tip

blackie,

být převozníkem do pohody - to by se mi líbilo. A nikdo by mi ani nemusel platit obolus.


Alenakar
09. 01. 2023
Dát tip

Taktedy,

u téhle básničky jsem, upřímně řečeno, na Seiferta ani nepomyslela. Napadlo mě využít mnotónní desetislabičný jamb, ve kterém se střídá mužský a ženský rým. To může v podvědomí čtenářů vyvolat dojem poklidného vlnění. Vzhledem k tomu, že byla báseň celkem úspěšná, myslím, že tenhle nápad se asi na tom úspěchu dost podílel.


Alenakar
09. 01. 2023
Dát tip

Janino,

já si potrpím na refrény. Možná, že máte se Safiánem pravdu, že by básníčka vyzněla líp bez poslední sloky , ale možná se taky onen základní "obraz" poslední slokou zafixuje v mysli čtenáře.


krásný obraz ... jsi převozník do letního pikniku na břehu řeky


taktedy
06. 01. 2023
Dát tip

Na tom není nic zvláštního, kdo ná Seiferta načteného, snadno to pozná .)

 


Janina6
06. 01. 2023
Dát tip

Pěkně plynoucí báseň - jako ta řeka... a jak koukám na kometáře, nejsem jediná, kdo si řekl: třeba to Alena psala inspirovaná nějakým obrazem... Podobně jako Safián bych se obešla bez poslední strofy, protože Golem a šém jsou hodně zajímavé motivy, pro mě jimi báseň vrcholí a dovětek o nedělích a pondělí už to jen tak lehce rámuje... I když never more na konci zní fakt dobře :-)


Alenakar
06. 01. 2023
Dát tip

hanko,

vidím, že dračí lodě jsou teď v módě asi po celé Evropě. Číňani mohou mít radost, že vyvážejí do zahraničí svou kulturu: kuřecí kung pao, kung - fu a taky dračí lodě.  Možná bude někdo za třicet let v básni nostalgicky vzpomínat na české nebo slovenské dračí lodě.


8hanka
06. 01. 2023
Dát tip

akoby si bývala u nás...náš dom je pri Váhu, pár minút od nás je lodenica s kajakárskym (kanoistickým) oddielom, denne tréningy od mladučkých nádejí až po úspešných dospelákov, v lete  bývajú preteky, aj dračích lodí, ktoré trénujú na rieke, ich bubny počuť letným podvečerom,  pri prechádzke po brehoch Váhu ich často vídavam...požičovne lodiek u nás už nie sú, dá sa previesť len výletnou loďou...


Alenakar
06. 01. 2023
Dát tip

taktedy,

zvláštní, že píšeš "seifertovské"... Právě před rokem jsem tady zveřejňovala seifertovské variace.


Alenakar
06. 01. 2023
Dát tip

Safiáne,

tou poslední slokou jsem chtěla naznačit, že se zobrazená idyla týkala jen nedělí, ne všedních dní. Pokud se musel v pondělí dělník vrátit do továrny a služka do služby, nebyl už život v 19. stol až tak idylický. - A taky jsem tou poslední slokou chtěla naznačit, že se děj básně odehrává v době secese, kdy byly svátečně oděné dámy se slunečníkem častým námětem na obrazech (Švabinský, Schusser) a vodou, řekou, byli malíři přímo fascinováni (Hudeček, Slavíček a další).  2023 - 125 = 1898. To byla secese na vrcholu.    


Alenakar
06. 01. 2023
Dát tip 8hanka

8hanko,

moc mne těší, že máš podobné zážitky jako já. 

V městečku, které jsem měla před očima, když jsem báseň psala, zrušili půjčovnu loděk nedaleko mostu tuším koncem šedesátých let. Ale zůstal tam veslařský oddíl, který se v posledních letech připravuje taky na závody dračích lodí, takže při trénování jsou slyšet bubny na několik km daleko. ...Takže - když píšu o lodích, nevymýšlím si. Mívám je často před očima, tak nějak se mi zaryly pod kůži.


Alenakar
06. 01. 2023
Dát tip

Rem,

před sto dvaceti pěti lety se ještě všechno krásně vleklo. Za dob stařičkého císaře říše prožívala dlouhé období klidu a míru a nikdo si moc nepředstavoval, že by se mohla po šílené válce říše brzy rozpadnout. Jak muselo být krásné představovat si, že období klidu nikdy nezkončí...


taktedy
06. 01. 2023
Dát tip

Až na ten závěr pěkně Seifertovské .)

 


Safián
06. 01. 2023
Dát tip Janina6

Krásná báseň. Překvapilo mě, že po verši s Golemem, který se mi zdál  pěkným završením, na mě vykoukla ještě jedna strofa. Připadala mi prázdná, stěží jsem ji dočetl.


8hanka
05. 01. 2023
Dát tip Gora, Alenakar, Alegna

aj mne sa  po čítaní a privretí očí vybavil obraz...pomaly plynúca rieka i čas, dvaja na lodičke vo svojom svete naplnenom láskou...i ja som  zažila  požičovne lodičiek, na Štrbskom plese ich  požičiavajú aj teraz( v lete), i mňa vozil na lodičke vtedy blízky chlapec a vôbec som si neuvedomovala, že Váh je hlboký a neviem plávať...okamihy  zamilovanosti sú proste čarovné

 


Alenakar
05. 01. 2023
Dát tip

Evženie,

já si ještě pamatuji půjčovnu lodiček na začátku šedesátých let. Pak ale rychle převládly jiné formy zábavy.


Alenakar
05. 01. 2023
Dát tip

Jam,

naprosto souhlasím. Právě ta zvětšující se populace je jádrem problému. Včera jsem na Plusu poslouchalaa pořad o Indii. Za Indiry Gándhivé se vláda pokoušela až drastickými způsoby zastavit populační explozi. Dnes se Indie těší, že už brzy oslaví nárůst obyvatelstva na jednu miliardu. Putin bude mít kam prodávat svůj plyn a ropu.


Hezká představa. Vybavilo se mi, jak mě před padesáti lety vozil na loďce můj kluk. Vždycky, když jedeme kolem toho rybníka, vzpomeneme si.


Jamardi
05. 01. 2023
Dát tip

Na to se právě nemyslí, spoléhá se, že když vymysleli jedno, vymyslí i něco jiného. Teď je to přesně tak ohledně zajištění stravování pro zvětšující se populaci.


Alenakar
05. 01. 2023
Dát tip

Ale tu žárovku musí něco napájet. Přes sto let ji napájely uhelné elektrárny a jak vypadaly třeba Krušné hory v roce 1975?


Jamardi
05. 01. 2023
Dát tip

Každý pokrok není špatný. Sama si pamatuji, jak slovo pokrok s radostí v hlase vyslovovali někteří starší členové mé rodiny, když se rozsvítila žárovka.


Alenakar
05. 01. 2023
Dát tip

Jam,

to ano. Ale už od konce 19.stol žijeme tak nějak na dluh. Abychom se měli líp a líp, drancujeme přírodu takovým způsobem, že si už podřezáváme větev, na které sedíme.

Ti dva na lodičce ještě neměli v kapse mobil, ještě nebyli dobytkem s číslem v uchu, ještě se mohli rozhodnout, zda budou žít skromně, nebo budou nenasytní a poživační. Oni se rozhodli pro "pokrok" a dopadlo to, jak to dopadlo.


Jamardi
05. 01. 2023
Dát tip

Ve vlnkách řeky odrážel se most

Řekla bych, že asi tak od roku 1850 do roku 1950 si lidé pěstovali velké naděje - rozšiřovala se elektřina, vlaky, auta, gramofony, fotoaparáty, pořád nějaké překvapení, které usnadňovalo společenský život a přinášelo radost.


Alenakar
05. 01. 2023
Dát tip

Kočkodane,

možná by se tam vešlo obojí. Já neprozrazuji, co měla dáma v lodičce na nohou.


Alenakar
05. 01. 2023
Dát tip

Sh11,

moc mě těší, že na tebe některé sloky téhle básničky působí jako obraz. Přesně o to jsem se i snažila - vyvolat před očima čtenáře idylický, nejlépe secesní obraz. Na mnoha obrazech z konce 19.stol jsou ženy se slunečníkem i lodičky. Onen červený slunečník jsem si vypůjčila od Josefa Schussera, od jeho "Dámy s červeným slunečníkem".


Kočkodan
05. 01. 2023
Dát tip

V duchu jsem si tady házel korunou (eurem), jestli to bude o obuvi nebo plavidlech.


Sh11m11
05. 01. 2023
Dát tip

První tři sloky se mi moc líbí, evokují ve mě náladu Manetových obrazů. Potom se mi ta nálada vytratí a nějak nevím, co si s tím počít. Asi jsem staromilec trochu :D


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru