Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Silueta II

Výběr: Muamarek
15. 01. 2023
21
29
488
Autor
Alenakar

 

 

Den vadl jako bílá růže,

co ztrácí plátky poslední

a před kavárnou do kaluže,

už naposledy v tomhle dni,

 

se snášelo pár kapek deště

na roztříštěné neony.

Tam za výlohou stále ještě

se černal obrys madony,

 

jež ze sedliny v šálku na dně

už stěží vyčte naději.

Vždyť čekala tu na něj řádně...

Proč muži dámy svádějí

 

a potom na ně zapomenou,

pak najednou se vypaří?

Proč neutrhnou nalomenou

stou zvadlou růži?  Barbaři...

 

Den chřadl jako bílá růže.

Už opadaly plátky z ní.

Kdo zapomenout takhle může?

Proč okouzlení odezní?

 

 

 


29 názorů

Alenakar
20. 01. 2023
Dát tip

Hanko,

já slovenskou politiku až tak nesleduji, ale připadá mi, že máte alespoň rozumnou prezidentku, která je schopná řešit současnou krizi konstruktivně. Pan Matovič je rozhodně exot, jaký se v české exekutivě momentálně nevyskytuje, ale tak je tomu pouze proto, že se u nás SPD zatím nikdy nedostala k veslu. Pokud by se Okamura nebo Bašta někdy dostali do vlády, myslím, že by strčili do kapsy i Matoviče. Pokud by ale prezidetsko - královské volby vyhrál generál Pavel, ten se veřejně zavázal v TV, že by někoho jako Baštu do funkce ministra nikdy nejmenoval. Tak tedy doufejme...


8hanka
19. 01. 2023
Dát tip

Alenka, aj my máme absurdít až-až...čo sa nám v politike nakopilo je k neuvereniu...


Alenakar
19. 01. 2023
Dát tip

Hanko,

já se snažím brát politiku s nadhledem. Moc ji emocionálně neprožívám, ale baví mě a stále znovu mě překvapuje. Už jsem myslela, že třeba pan Babiš mě nemůže ničím překvapit, ale zůstala jsem úplně v šoku, když založil svou prezidentskou kampaň na tom, že uctívá Pražské Jezulátko.

Nejprve ho nechtěli bosí karmelitáni do kostela Panny Marie Vítězné pustit a zamkli mu před nosem, ale on se tam nakonec stejně procpal a svou katolickou část kampaně tam natočil...

A taky Babiš čekající ve frontě na zhlédnutí korunovačníchklenotů - to byla doopravdy síla.

Politická realita, třeba Babiš který už se vidí v roli českého krále a bude se objímat s arcibiskupem Braubnerem - to je takový bizar, jaký by nenapadl ani mně - bývalou surrealistku. 


8hanka
19. 01. 2023
Dát tip

Alenka, ja už rádio počúvam menej, nechcem sa zamýšľať a zbytočne rozčuľovať nad politikou, politikom neverím, občan im je dobrý len počas volieb,  v kuchyni mám naladenú tanicu, kde znie takmer stále hudba(Melody)...keď som pri PC, vyberám si hudbu podľa nálady či spomienok na to, čo som rada počúvala a čo ešte stále teší...


Alenakar
19. 01. 2023
Dát tip Muamarek

Muamarku,

jsem ráda, že se líbí a díky za výběr. Ráda balancuji na hraně mezi písňovým textem a básničkou a v tom případě je vlastně nálada, kterou slova vyvolají, to hlavní.


Alenakar
19. 01. 2023
Dát tip

atkij,

spíš jsem se snažila vžít do pocitů "zapomenuté"...  Moralistka sice jsem, protože každý konzervativec je tak trochu moralista, ale zároveň moc dobře vím, že nějaké moralizování už dávno není nikomu nic platné. Liberalismus prostě převálcoval svět a diktuje každému, co si má myslet a jak se má chovat.


Alenakar
19. 01. 2023
Dát tip

Hanko,

Radůzu taky ráda poslouchám.  Mívala jsem ale daleko větší přehled, co se hraje v rádiích. Dokud jsem neměla televizi, poslouchala jsem rádio pořád. Teď už vlastně poslouchám jen časký rozhlas Plus a to je jediné rádio, kde se žádná hudba nehraje. Tohle rádio se věnuje pouze politice a občas vědě. 


Alenakar
19. 01. 2023
Dát tip

kadeřavá,

jsem moc ráda, že je tady tolik příznivců šansonu. Šanson a poezie spolu jsou skvěle dohromady.


Muamarek
17. 01. 2023
Dát tip

Výborná práce s metaforou, náladou, pcity. Umíš vystihnout atmosféru do detailu. Tvůj jazyk a způsob vyjádření jsou jedinečné. 


atkij
16. 01. 2023
Dát tip

Oslovily mě první dvě sloky, další jsou už na mě až moc příkře moralistické. 


8hanka
16. 01. 2023
Dát tip

zaujímavá je i Raduza...tiež má blízko k Francúzsku, je to poznať v textoch aj melódii (a harmonike)...veľmi rada ju počúvam, žiaľ, koncert som tu zažila len raz...


kadeřavá
16. 01. 2023
Dát tip

Ano šanson nám neservírují na střibrném podnose ,ale musíme jít k němu.A pak je to odměna ať už koncert Szidy,Lucie Šoralové nebo Horáčka .......no a jsou ještě ti co zpívaji z nebe.Hana Hegerová,Habka,František Se grado ............


Alenakar
16. 01. 2023
Dát tip

Alegno,

Olmerovou jsem měla taky ráda. Její způsob života jí asi umožňoval zpívat šansony velmi autenticky.   Škoda jí.

Veškerá má tvorba je jen na Písmáku.  Zájem zvenčí zažívám jen u haiku. U textů ne.


Alenakar
16. 01. 2023
Dát tip

srozumení,

díky. Jsem ráda, že se líbí.


Alenakar
16. 01. 2023
Dát tip

Jam,

zničit něco - to trvá často jenom okamžik. Náprava může trvat roky.


Alenakar
16. 01. 2023
Dát tip

Kadeřavá,

moc ti přeju, že Tobias zpívá v šatech od tebe.

Vzpomínám s nostalgií na dobu, kdy sev rádiu ještě šansony hrály dost často. A nebylo to jen za bývalého režimu, ale i v devadesátkách. Měli jme přece (a máme) Michala Horáčka... Líbilo se mi, když zpívala jeho texty nejen Hegerová nebo Tobias, ale taky třeba Richard Müler. Dnes už, bohužel, šanson tak nějak vyšel z módy. Možná je to tím, že jsme se kulturně zcela odklonili od Francie a přiklonili se k Anglii a Americe. To, co třeba kdysi zpívala Lenka Filipová, by se taky dalo označit za šansony. Ale její dcera Lenny zpívá už něco docela jiného. Je taky docela populární, ale myslím si, že její matka byla ve své době přecejen o dost známější. Studovala ve Francii a občas něco i francouzsky zapívala. Když se z popu vytratila Céline Dijon, francouzština zmizela s ní.


Alenakar
16. 01. 2023
Dát tip

blackie,

moc mě těší, že to tak vidíš.


blacksabbath
15. 01. 2023
Dát tip Gora

jasný šanson...*/*****************


Alegna
15. 01. 2023
Dát tip

Moc pěkné, jako písňový text by se určitě verše uplatnily. Napadla mě zpěvačka, která je jako píseň už určitě nezazpívá, ale které by taky slušely, Eva Olmerová.

Máš takových veršů víc, zkoušela´s je jako písňové texty nabídnout?


srozumeni
15. 01. 2023
Dát tip

Krásné...*****


Jamardi
14. 01. 2023
Dát tip

Moc pěkné.

Říká se, že zlomit umí kdekdo, spravit už ne. Aby nebyl ten, komu ani lámání nejde? 


kadeřavá
13. 01. 2023
Dát tip

Ti chci říci,že nikdy neviš kdo bude zpívat tvůj text:-)


kadeřavá
13. 01. 2023
Dát tip 8hanka

I já si dovedu představit ,že by to zpívala Tobias.Chodím na jeji koncerty v Telči je skvělá,asi před dvěma roky si u mě na stánku koupila šaty a hned v nich zpívala.Tak jsem byla šťastnà moje nej zpěvačka zpívá v šatech které jsem namalovala :-))))


Alenakar
13. 01. 2023
Dát tip

hanko,

Szidi Tobias znám jen velmi povšechně a tak jsem si teď musela přehrát pár jejích písniček. Její hlas se dost podobá hlasu Hegerové a tak proto si ji asi vybral Horáček, aby zpívala jeho texty...  Ano, něco takového - podobné šansony - by se mi líbilo psát. Do Horáčka mám hodně,hodně daleko. On je totiž Pan Textař.


8hanka
13. 01. 2023
Dát tip

ako vždy, krásne...

mám rada básne s príbehom, ľahučko plynúce, obsahom bohaté na prežité a často boľavé...vidím kaviarničku s trošku zaprášenými sklami , za oknom ženu pri šálke kávy a zvädnutej ruži, tak podobnej jej vädnúcej kráse...

pani Hana to už nezaspieva, ale viem si predstaviť podanie Szidi Tobias s jej chrapľákom...napr tu: https://www.google.com/search?channel=fs&client=ubuntu&q=youtube+szidi+tobias#fpstate=ive&vld=cid:248ae2d7,vid:xksbIrY6mAs


Alenakar
13. 01. 2023
Dát tip

Kočkodane,

paní Hana? Ty mi čteš myšlenky... Jenom bych se to ale neodvážila říct nahlas.


Kočkodan
13. 01. 2023
Dát tip

Ano, jako kdybych hlas paní Hany slyšel…  

 

(A nad Dianiným zřetelným spokojeným mručením nekroutím hlavou ani o milimetr.)


Alenakar
13. 01. 2023
Dát tip

Diano,

moc mě těší, že se ti ta básnička líbí. Taky je to spíš písňový textík, možná pro šanson.


Diana
13. 01. 2023
Dát tip

Velice krásné půsbivé,  výborné i obsahem i formou, už dlouho mne tady něco tolik nepotěšilo.****


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru