Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ve stínu duhové svastiky

15. 01. 2023
0
1
166
Autor
Stargazer

Dívenka ve druhé třídě ráda maluje hákové kříže. Směle je čmárá všude, kam se jí zlíbí. Při každé volné chvilce jimi zdobí prázdná místa v sešitech, na výkresech i učebnicích. Ve výtvarné výchově takto vyzdobila vánoční betlém, když nad něj nechtěla namalovat duhovou kometu.

Dívenka ve druhé třídě ráda maluje hákové kříže. Směle je čmárá všude, kam se jí zlíbí. Při každé volné chvilce jimi zdobí prázdná místa v sešitech, na výkresech i učebnicích. Ve výtvarné výchově takto vyzdobila vánoční betlém, když nad něj nechtěla namalovat duhovou kometu.

            Učitelky jsou z toho div živé. Matka na tom neshledává nic závadného, považuje to za neškodný projev jedinečné kreativity své dcery. Když se dívčiných spolužáků ptali, co v nich tento symbol evokuje, většinově převládlo slovo NÁSILÍ. Přitom hákový kříž neboli svastika je 5000 let starý indický náboženský symbol s nejrůznějšími významy. Symbol naděje, harmonie, rovnováhy, lásky a štěstí.

            Jindy zase partička kluků začal nosit vojenské beranice s pěticípou hvězdou. Pochody, internacionála, rudé prapory – skvělá recese. Před hákovým křížem se třeseme – pořád z něj máme husí kůži – postavili jsme jej mimo zákon. Srp a kladivo, symboly mající na svědomí nesrovnatelně víc lidských životů, však vnímáme jen jako pouhou recesi a vzpomínku na poklidnou normalizační šeď. Pentagram, obrácený kříž, umrlčí lebka, machometánský půlměsíc, duhová vlajka, slza na tváři vraha, Z na okupačním tanku – za každým z těchto symbolů se skrývá fanatická ideologie. Jak tedy v dnešní době vnímat symboly?

Mistrovství světa ve fotbale sledují miliardy lidí po celém světě. Těžko proto v současnosti hledat lepší pódium k ideologické propagaci. Už v roce 2010 přisoudila FIFA pořadatelství královsky bohatému Kataru. Žádná ze světových hvězd se nezdráhala na turnaji startovat. Stejně jako v roce 2018 nikomu nevadilo účastnit se mistrovství světa v putinovském Rusku, které v té době už čtvrtým rokem okupovalo Krym.

            Dopředu avizovaným manifestačním aktem měly být duhové pásky na pažích kapitánů sedmi evropských zemí na podporu kampaně „One Love“. Když FIFA jakákoli politická gesta během šampionátu zakázala, hráči Německa si na předzápasovém focení demonstrativně zakryli ústa na znamení, že byli vyšší mocí umlčeni. Posléze přiznali, že byli k tomuto „hrdinskému“ gestu dotlačeni.

Kdo určuje, které symboly jsou ty správné a které je třeba zakázat? Západní liberalismus dovedl nietzscheovské „VŠE JE DOVOLENO“ ad absurdum. Hlásá bezbřehý respekt a všeobecné právo pro všechny – a na všechno. Přitom si loajalitu pokrytecky vynucuje prázdnými symboly a gesty, zatímco nesouhlasné postoje totalitně odmítá. Jenomže vynucená solidarita vždy plodí zase jen NÁSILÍ – jak se v současnosti živě přesvědčují na sousedním Slovensku.

            Duhová vlajka aktuálně překrývá všechny další problémy lidstva. Jako by nikoho netrápila energetická krize, nepokoje v Íránu, superinflace, klimatické změny nebo somálský hladomor. Nikdo během celého šampionátu nevyjádřil podporu válkou zmítané Ukrajině. Progresivní aktivisté se mezitím třesou na jediné, aby v přímém přenosu spatřili duhovou vlajku. Hystericky plesají nad výkonem první ženské rozhodčí – protože ženy přece rozumí fotbalu úplně stejně jako muži. A zkuste nahlas říct, že ne! Své o tom ví moderátor České televize Pavel Čapek, který s nejlepším úmyslem pochválil volající divačku slovy: „Na ženu velmi kvalitní hodnocení...“ Hnutí za práva žen vmžiku spustila mediální lynč. Šovinismus! Propustit! Postavit ke zdi!

            Duhová ideologie nediskutuje a plakátové hvězdičky ve sportovních dresech jí v tom směle poklonkují. Holedbají se, že přijeli hrdě reprezentovat svoji zemi a přinést úspěch své vlasti, ale kam z kapitánských pásek zmizely národní barvy? Kam se poděla národní identita? Místo toho falešné poklekávání a manifestace ve jménu do hrůzných rozměrů bobtnající LGBTNSDAP+ ideologie. Brzy začnou akční výbory kontrolovat, zda jsou za okny na prvního máje řádně vyvěšené duhové vlajky. Třídní nepřátelé duhového lidu, nepodvolení odpůrci duhové propagandy, budou označeni Kainovým znamením a vypuzeni ze společnosti.

Postavme vedle sebe na váhy svastiku, srp s kladivem a duhovou vlajku. Fanatickou víru v nadřazenost národa a rasy, sen o beztřídní společnosti a přesvědčení o existenci třetího pohlaví. Co z toho je nejméně uvěřitelné? Minimálně ve svém fundamentalismu si spolu tyto tři ideologie v ničem nezadají.


1 názor

Norsko
15. 01. 2023
Dát tip

Putin mlaskající


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru