Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Haiku#2

01. 02. 2023
4
12
324
Autor
AgaBej

Zesláblá luna

podzimním lístkem Bašó

vyrovná účet


12 názorů

Janina6
02. 02. 2023
Dát tip AgaBej

I místo snídaně bys mohl ;) ale ani tak tě nepochopěj...


AgaBej
02. 02. 2023
Dát tip

Tyjo, teď mi tak napadlo, mám si čistit zuby před nebo po snídani? 


Alenakar
02. 02. 2023
Dát tip Gora

AgaBeji,

Bašó byl zenový mnich a většina jeho haiku má buddhistický podtext, který je pro běžného evropského čtenáře nepochopitelný. Pokud to myslíš s haiku vážně, pak se rozhodně nezabývej japonskými autory, čti spíš ty české. Co je haiku, to je třeba pochopit intuicí a nemusíš kvůli tomu studovat buddhismus nebo literární teorii. Mrzí mě, že většina lidí raději přestane haiku psát, když začnou chápat, že by o téhle kategorii poezie museli hodně přemýšlet. 


Haiku má naozaj svoje pravidlá, tých smerodatných a určujúcich fakt nie je veľa, stačí si načítať. Nedá sa predsa o poviedke tvrdiť že je to sonet, či o voľnom verši že je viazaný. A toto nie je haiku, stačí zmeniť kategóriu a všetko je v poriadku.


AgaBej
01. 02. 2023
Dát tip

Nelpím, jářku, nelpím :)


AgaBej
01. 02. 2023
Dát tip

Jasná zpráva. Však já věděl, že to přijde a těšil se, zda to přijde 


Gora
01. 02. 2023
Dát tip Karpatský knihomoľ

/Opět/ bohužel nemohu souhlasit, že by tato mini byla haiku. Autor sám se minule vyjádřil, že o haiku nemá tušení a dostuduje si teorii v daleké budoucnosti, což se mi zdá pro jeho haiku vývoj škoda... Myšlenka je /opět/ zajímavá, ale ani užití jména Mistra Bašoa z dílka haiku neudělá.

Jsou mezi námi na Písmáku však fundovaní teoretici i autoři haiku, tak to ber, autore, jen jako názor někoho, kdo o haiku/senrju usiluje - a ne vždy úspěšně - pouhé čtyři roky:-).


lawenderr
01. 02. 2023
Dát tip Janina6

někdy mi přijde, že do haiku nepatří nic - ale jen, když má všechny předepsané náležitosti.  Mi se tenhle kousek prostě líbí :) a klidně haiku. Bašó, se klidně rájčej obrátit v hrobě - čelem nebo zády, jak je libo :) Fajn text, za mě


Janina6
01. 02. 2023
Dát tip

Já jsem zas nevěděla, kdo je Bašó, ale už jsem se poučila. Miniaturka se mi líbí, jen těžko říct, jestli do haiku patří metafory... ale to nechám těm, co haiku rozumí líp než já (a že jich tu je .-))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru