Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

3. GuestHouse Vila Lusitania / 4. Fenykl

08. 02. 2023
6
13
204

V mlžných deštinách Madeiry

*

3. GuestHouse Vila Lusitania

Madeiru najdete v Atlantském oceánu. Leží blíže k Africe než k Evropě, přesto je součástí Portugalska a tudíž i Evropské Unie. S tím se pojí mnohé benefity. Můžete přijet jen s občanským průkazem, SMS i volání vás stojí stejně jako doma, platíte Eury, domluvíte se anglicky, na tržnici vás neokrade prostoduchý divoch ale vzdělaný gentleman a můžete si být téměř jistí, že voda je pitná a jídlo nezávadné. Protože je ostrov omýván teplým Golfským proudem, vyniká poměrně stálým subtropickým klimatem s celoroční teplotou neklesající pod osmnáct stupňů Celsia. Vzhledem k tomu, že kamkoli jdete, musíte se v potu tváře štrachat do kopce, dá se mluvit o vcelku příjemném podnebí. Zkuste ale v jednu hodinu ráno nehnutě sedět třicet minut na kufru před ubytovnou a čekat na klíč. To už vám zuby začínají drkotat. Naštěstí všechno zachraňuje útulný pokoj, horká sprcha a tlustá přikrývka.

Probouzíme se v úsporně zařízeném apartmánu ekonomicky přívětivého penzionu Vila Lusitania a jdeme snídat. Přísná opatření proti Covid 19 vylučují, abychom se v kuchyňce čehokoli dotkli. Sám pan majitel na hosty dohlíží, a jelikož drží v ruce rákosku, je každému jasné, že v otázce metodiky uplatňování bezpečnostní směrnice nehodlá tápat. Až o něco později se ukázalo, že hůl není určena k ukáznění hostů, nýbrž ptáků. Snídaně formou asistovaného bufetu je servírovaná dvěma velmi sterilně vyhlížejícími dámami, kterým zpovzdálí diktujeme, co chceme nandat na talíř. Talíře jsou stejně malé, jako moje slovní zásoba, tak si odnáším hrnek coffee, sklenku juice, plátek ham, dvě eggs a několik thisvanů. Pravda člověk se sice nepřejí, ale nakonec není trýzněn tím zahanbujícím pocitem neustálého plýtvání, jak tomu bývá ve velkých hotelech. A trocha skromnosti jistě nikomu neuškodí.

Z dálky pozoruji, jak spolucestující Marie svůj talíř s jídlem pokládá na stůl venku na terase. Už se těší na romantickou snídani s výhledem na oceán, ale vrací se ještě dovnitř pro nějaké pití. Náhle jako blesk z čistého nebe přilétá obrovský, dobře krmený racek, usazuje se k nestřeženému pokrmu a opulentně hoduje. „Ojojoj!“ křičí přibíhající hladová Maruška a snaží se vetřelce oslepit jogurtem, zatímco majitel hotelu buší do talíře s ubohými zbytky snídaně rákoskou, až střepy létají. Marně si oba vylévají vztek na porcelánu a potřísněném umakartu. Racek už dávno sedí na střeše a chechtá se, až se za tlusté břicho popadá. Inu typický Racek chechtavý. A pak že je na Madeiře nulová kriminalita.

*

4. Fenykl

Funchal je hlavním městem portugalské autonomní oblasti Madeira. V prudkém svahu o výšce 1 200 m. n. na ploše 75, 7 km2 se o přístřeší dělí 120 000 stálých obyvatel s přibližně dvojnásobným počtem turistů. Osadu na tomto místě založil už v roce 1421 mořeplavec João Gonçalves Zarco. Na město byl Funchal povýšen roku 1508. Svůj název získal podle portugalského slova funcho, česky fenykl. Právě tato aromatická rostlina kdysi v obrovských trsech hojně zaplevelovala celé pobřeží. Dnes se fenykl na Madeiru dováží z Itálie. Smutní turisté v porostech importované květeny marně pátrají po rostlinkách proslulé funchalské byliny, zatímco mrzutí Madeiřané se tlučou do hlav a nešťastně hořekují: „Kdybychom to byli bývali věděli, tak bychom ten zpropadený fenykl nevyhubili.“

 

 


13 názorů

Prostě se ta boží havěť umí o sebe postarat.


Alegna
08. 02. 2023
Dát tip

Ráda jsem četla o milé Madeiře, racek mě rozchechtal, fenykl trochu rozesmutněl


Kočkodane, moc rád tě tu vidím. Ostatně jako vždycky.


Květoň Zahájský
07. 02. 2023
Dát tip blacksabbath

Blacksabbath - tahle scéna se pravidelně opakovala. Podle toho se poznal nově příchozí host, neznalý poměrů. Ve vnitrozemí se zase takový malý modravý ptáček, madeirský endemit pěnkavy obecné, naučil využívat hlouposti člověka a dožaduje se svačiny na všech vyhlídkách a odpočivadlech pro turisty. Normálně zobe z ruky. Příroda je vynalézavá.


Kočkodan
06. 02. 2023
Dát tip

Jsem na hony vzdálen mrzutým Madeiřanům – ani mne nenapadne se tlouci do hlavy a nešťastně hořekovat: „Kdybych to byl býval věděl, jak ho napíšeš, tak bych to zpropadené dílko nečetl.“


Květoni - díky za další kousek cestování....

Racek...."Racek už dávno sedí na střeše a chechtá se, až se za tlusté břicho popadá."

Hned si tu scénu představuju a chechtám se s rackem:-)


No jo, oni si toho Madeiřané nadrobili o hodně víc. Vyhubili kde co, a zase naopak přivlekli si domů spoustu nepůvodní chamradě. Lidstvo je nepoučitelné. 

 


Aru, já umím anglicky docela dobře, jenom ostatní mi schválně nechtějí rozumět. Portugalci obzvlášť. Ale zase ta portugalština je srandovní jazyk, zní to, jako když Polák mluví španělsky.


Aru
06. 02. 2023
Dát tip

"tlustá", čekal jsem "pokojská" :))

no prosím, stačí se nedomluvit a hned se neplýtvá, bez mezinárodního jazyka by se tak moc ušetřilo :D


Andreina
06. 02. 2023
Dát tip

No jo, covidová opatření. Naštěstí jsem jich byla ušetřena. Čemu ušetřena nebývám, jsou nálety racků. Stanislave, racek je ten nejblbější, ale zároveň i nejdrzejší pták na téhle planetě. Na to je třeba při každém pobytu u moře dávat pozor. Chudák Maruška a možná i následně Ti, co se jí až do oběda připletou do cesty. S hladovou ženskou nejsou žádné žerty. 

Fakt je, že Madeira díky příslušnosti k unii je poměrně bezpečná a lidé přívětiví - zvlášť, když jim z turisty něco může kápnout, ale to je jako všude jinde. Přesto tam člověk může i o adrenalin nemusí být nouze, stačí začít šplhat k nebeským výšinám. Horší je již obrácený směr, protože k moři je to většinou samá skála.

Fenykl sdílel osud jako mnoho další flory a fauny po celém stětě. Teď mají kvůli tomu madeirané na čelech boule.


8hanka
06. 02. 2023
Dát tip

pobavila som sa, vždy píšeš ľahučko, vtipne, zároveň rozširuješ vedomosti, rákoska je na mieste, ak by sme dostatočne nedávali pozor:) Už konečne viem, prečo je čajka smejivá(chechtavá), keď mám plné brucho, tiež sa smejem, ak vládzem...ehm, z počutia viem, že tam vyrábajú aj dobré víno(Madeira, samozrejme), asi predbieham ako s látkou...


Gora
06. 02. 2023
Dát tip

Opět výborné čtení, Květoni.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru