Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smog

Výběr: Muamarek
06. 02. 2023
21
22
346
Autor
Alenakar

Tahle básnička se sice týká jisté "vybydlené" čtvrti v jednom historickém městě, především je to ale podobenství.

smog = znečištění ovzduší snižující viditelnost

 

 

Sníh leží zrána v pustých uličkách,

tam před klepadly oprýskaných vrat.

Čtvrť, která svoje dítka nehýčká,

kde musejí se od malička prát...

 

Už před svítáním žádný domovník

tu neumetá cestu kopytům.

- Kouř z komínů jak mračna z dýmovnic,

ta bezútěšnost, co se kupí tu,

 

čerň sazí v břečce každodenních stop:

dav pěšáčků a nikde ekvipáž!

Šli vydělat si aspoň na otop.

Jak duny v poušti je tu přesýpáš,

 

jak trpělivý písek v hodinách,

zlý Osude, co zpomalil jsi čas...

Dřív lepší čtvrť - dnes pouhá chudina

všem stěžuje si tady na podraz.

 

Sníh leží zrána v pustých uličkách,

tam před klepadly oprýskaných vrat.

Čtvrť, která svoje dítka nehýčká,

kde musejí se od malička prát.

 

 

 


22 názorů

Alenakar
10. 02. 2023
Dát tip

Evženie,

já taky ne. Přemýšlel, jestli má odejít z parlamentu, ale nakonec tam zůstal. Prý se tam teď bude dokonce vyskytovat pravidelně. Užijeme si ho.


Takovému bych nevěřila nos mezi očima.


Alenakar
09. 02. 2023
Dát tip

Evženie,

Babiš by ti na to řekl: Ano - bude líp. Ale komu se už dneska dá věřit?


Alenakar
09. 02. 2023
Dát tip

Zajíci,

opravím si. Díky.


Alenakar
09. 02. 2023
Dát tip

Abakusko,

bydlet ve skleněných pikslích je pro mnohé lidi dneska "pridrahé" a tak přežívají mnohdy v historických objektech, kde by se daly skvěle pěstovat žampiony.


Alenakar
09. 02. 2023
Dát tip Muamarek

Marku,

moc děkuji za komentář i za výběr. Snažím se své balady psát s (černým) humorem.


Alenakar
09. 02. 2023
Dát tip

Kočkodane :

 

Malá je síla pouhého grogu,

raděj si píchni nějakou drogu.


A bude lépe?


Oprav si: bezůtěšnost --> bezútěšnost. Útěcha. :-)


Abakus
06. 02. 2023
Dát tip

tu sa miesta "odbývané" nahradzujú vkusnými sklenenými piksľami.


Muamarek
06. 02. 2023
Dát tip

Vynikající baladická záležitost s jazykem upraveným adekvátně obsahu. Je potěšení takovouto báseň číst. 


Kočkodan
06. 02. 2023
Dát tip Diana, blacksabbath

Přírůstek síly k žití v smogu,

nemluvě schopnost prohlédnutí,

ti nezajistí pití grogu,

ač rád bys dělal tohle s chutí.


Alenakar
06. 02. 2023
Dát tip

Diano,

jsem ráda, že se líbí. Díky za tip.


Alenakar
06. 02. 2023
Dát tip

Hanko,

podle mého názoru je třeba ve všem mít smysl pro míru a to i v transparentnosti.  Já třeba dost nesnáším dosluhujícího prezidenta Zemana, ale připadá mi už silně přehnané, když Pavel nadhazuje, že by na hradě mohly být odposlouchávací zařízení a žádá policii o prohlídku místností a ještě to ventiluje na veřejnosti, nechápu, proč žádá po NKÚ už předem další kontrolu, když ještě nezná výsledky té první... I nové koště by mělo vymetat nepořádek tak nějak s vkusem a ne bezhlavě.


Diana
06. 02. 2023
Dát tip

Moc hezké a působivé *


8hanka
06. 02. 2023
Dát tip

Alenka,

hovoríš mi z duše...presne toto ma "zaujalo" na PP, vyzerá dobre, chová sa dobre, zaujme maličkosťami, ľudia odpadávajú  nad jeho zmyslom pre poriadok(spadnutý sveter), stále si hovorím, nežijem u Vás, možno to vidím zdeformovane ja...a hoci mačky milujem, jednu mám doma, ani tak ma nepresvedčil...:)Všetko sa mi zdá ako jedna obrovská umelá bublina na efekt

televízie u nás ako u Vás, ešte aj ten slovník, kedysi museli chodiť  komentátori, moderátori k odborníkom na výslovnosť, texty museli byť  korektné, overené, teraz čo najviac zaujať  za každú cenu...sociálne siete väčšinou odpad plný vulgarizmov, klamstiev, kydania hnoja na iných


Alenakar
06. 02. 2023
Dát tip

Hanko,

v antice vládci poskytovali lidu "chléb a hry", dnes to vypadá, že mu poskytují "chléb a sociální sítě" a sociální sítě jsou především jeden velký Klepařov. A kdyby jen sociální sítě! Nevím, jak na Slovensku, ale u nás je už i veřejnoprávní televize spíše bulvár.( O Nově a o Primě ani nemluvím.) I ve veřejnoprávní televizi se řeší prezidentova kočka, to že jako jediný zvedl ze země spadlý svetr a dal ho na lavičku, zatímco jiní přešli kolem bez povšimnutí atd, atd.  Původně jsem si myslela, že lidé chtějí nového pseudokrále, reprezentativní osobnost. Dnes mi začíná už Pavel připadat jako jakási popová ikona. Ale tou byl i Havel. Ale Pavla a Havla dělí koneckonců jedno jediné písmenko.


8hanka
06. 02. 2023
Dát tip

nový prezident vyzerá veľmi dobre, obleky mu sadnú, perfektne oholený, ostrihaný, ako sa u nás hovorí ľudia ho "žerú"...uvidíme dokedy,  priazeň davu je vrtkavá...ale vraj nechce byť na známkach...

„Osobně v tom nevidím prioritu a nejsem ani příznivcem toho, aby byl můj obličej na každém rohu, ale pokud bude velká poptávka ze strany veřejnosti, tak se můžeme bavit například o nějaké sběratelské sérii,“ uvedl pro Novinky Pavel.

A doplnil, že definitivní rozhodnutí ohledně známek ještě jeho tým neudělal. „Je připraven s Českou poštou projednat možné podoby,“ doplnil.

naša prezidentka vyzerá lepšie v reále ako na známkach:)

 

Alenakar
06. 02. 2023
Dát tip

Hanko,

ono to asi bude podobné nejen na Slovensku. Mnohde opakují populisti, kteří byli ještě nedávno u moci, jako u vás Fico, že "zase bude líp", pokud je lidi zase zvolí a už tak nějak zapomínají na energetickou krizi, na "zelený úděl" a na válku na Ukrajině. Ti jednodušší vzpomínajkí na to, že ještě nedávno bylo všechno levnější, že jezdili vlakem skoro zadarmo, že dostávali mimořádné dávky k důchodu. Proč se mají dnes hůř?  Za všechno může nová vláda!  Obávám se že i nový pen prezident za nějaký ten měsíc přestane být modlou, až zase jiní jednodušší lidé pochopí, že ani on není spasitelem. (Ale on možná miláčkem davů zůstane. Obleky mu skvěle padnou, třikrát za den si je převléká a bude vypadat dobře na známkách.)


8hanka
06. 02. 2023
Dát tip

hej, čítala som o tom, smutné, ako ľudia naletia a následky znášajú zase len oni...

to isté je u nás...posledná vláda pokašlala, čo sa dalo, nevyužila šancu, najhoršie na tom  je, že umožňuje  vrátiť  to staré, skorumpované,  ľudia stále viac hovoria, že vtedy bolo lepšie, nevidia do zákulisia, pochybne získané  obrovské majetky u politikov,  slepo veria populistickým rečiam, v  rebríčkoch popularity zase vedie Robo a jeho nesprávny Smer...   


Alenakar
06. 02. 2023
Dát tip

Hanko,

je to i o tom, že pro mnohé lidi opravdu není svět kolem nich "transparentní". Mnozí už nemají potuchu, co se kolem nich děje.

Babiš před druhým kolem prezidetských voleb vyzval své příznivce, aby si na něj vsadili, že za každou tisícovku dostanou dvanáct tisíc... A kdo ho asi tak poslechl?  Jeho jednodušší příznivci z vyloučených lokalit. Ti s dluhy, ti v exekuci, kteří chtěli výhrou vyřešit svůj problém.  Populista se stává ikonou a někteří lidé věří jen tomu, co řekne tahle "autorita". Svět těchto lidiček se topí v mlze a oni - slepí - hledají Mesiáše, který vidí dopředu. Je to až tragikomické. Bohužel.


8hanka
06. 02. 2023
Dát tip

svojimi veršami maľuješ obrázky, tento patrí k tým smutným...život je aj o tom,  ako ľahko sa stane z lepšej štvrte biedna...( z úspešného človeka chudák)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru