Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Písmák a tma

08. 02. 2023
23
24
445
Autor
Alenakar

Psáno během noční vichřice 4. 2. 2023.

 

 

Noc...  Flétnista dnes valčík hraje,

strom tančí - spíš se kymácí...

Zas o vyhnání dávném z ráje

v tmě přemítají písmáci,

 

když vítr hrábne do jehličí

a k jedličkám se přitulí.

(Ta objetí les možná zničí!)

Dál vítr zpívá fistulí,

 

dál borovice tančí kankán

a sukničky si zvedají.

Noc - dlouhá báseň, žádná tanka,

leč písmák šanci nedá jí

 

by ochromila křečí strachu

ty selské prsty zvyklé psát.

Snad ve tmě bouři přišel na chuť.

On - hromnička a nebesa...

 

A vichr zuří nad netřesky,

tmou potácí se k jaru sad.

Kmet svěří nebi svoje stesky,

neb v bázni boží dál chce psát.

 

 

 


24 názorů

Alenakar
10. 02. 2023
Dát tip

Rhodesie,

my Češi jsme takový písmácký národ... To nám může Evropa závidět.


Rhodesie
09. 02. 2023
Dát tip

Nádhené dílo! Od hlavy k patě...


Alenakar
09. 02. 2023
Dát tip

zády k Vám,

díky. Jsem ráda, že se líbí.


Alenakar
09. 02. 2023
Dát tip

Marku,

písmáci v původním významu toho slova byli lidoví znalci bible, tedy věřící. 

Věřící věří většinou v budoucnost, pokud to nejsou chiliasté očekávající konec času.


Alenakar
09. 02. 2023
Dát tip

Abakusko,

jsem ráda, že se ti to líbí. 

Kdyby sem náhodou během tohoto roku zavítalo víc a víc lidí, bylo by po starostech. Eventuální obrovská čtenost Písmáku by třeba vtáhla do hry reklamní agentury, které by tu mohly propagovat kulturu.


Alenakar
09. 02. 2023
Dát tip blacksabbath

blackie,

pokud to přežijeme, pobavíme se o tom za rok - v únoru 24.


Alenakar
09. 02. 2023
Dát tip

Čudlo,

jsem ráda, že se líbí. Díky.


Alenakar
09. 02. 2023
Dát tip

Zajíci,

Jarek sám sebe za básníka považuje. Na vlastní uši jsem slyšela, jak v jednom rozhovoru řekl, že je zpívající básník.  I on by mohl pro leckoho představovat "mistra" a já si ho taky vážím. Jako textaře si vážím třeba i Horáčka, ale jako člověka si ho moc nevážím. To už je mi bližší bývalý spolupracovník s STB.   ...Mistrů, od kterých bychom se mohli učit, je spousta.Bohužel už jsou většinou mrtví. Já se učím ráda od Gellnera a od Rusů, kteří dnes přirozeně nejsou moc v kurzu. Nevěřil bys, jak podobně psali Gellner a třeba Alexandr Blok. Ačkoli pochybuji, že Gellner Bloka znal, některé jejich básně by se skoro daly zaměnit. Stejná témata: zhýralost, hostince, nevěstince, zničený život "holek,"... rozdíl je ale v tom, že ruská duše to pojme tak, že by ses šel nejraděj oběsit a česká duše k tomu přidá velmi trpký humor, takže by ses nejraději šel opít v kruhu veselých kumpánů.


pěkně

 


Muamarek
08. 02. 2023
Dát tip

V Tvých řádcích je naděje. Opakoval bych se, že umíš v různé formě dokonale vyjádřit, co cítíš a co chceš sdělit...


Abakus
08. 02. 2023
Dát tip

páči sa mi to.

ja som sem doputovala náhodne - niekde na databáze kníh sa niekto o tomto zmienil. Tak som  sa tu zastavila a občas začítala.


Věřím, že přežijeme......krásně jsi to napsala


Čudla
06. 02. 2023
Dát tip

Líbí  /*


Vždycky mě dost irituje, když si na You Tube přečtu v komentářích, že Jarek Nohavica je největší český básník současnosti. Nemám nic proti ostravskému bardovi, jen mi to připadá neuctivé (to přinejmenším) k "opravdovým" básníkům. Tedy ne, že by Jarek nebyl básník, to rozhodně je, ale on je především písničkář, hudebník, zpěvák. Jenže dnes už opravdu jakoby lidé u nás dokázali vnímat poezii jen srze hudbu, což je po mém soudu dost veliká škoda.

Co se mě týče, chci v bázni Boží psát dál. Jenže tam, kde nejsou mistři, nejsou ani učedníci a tovaryši. 


Alenakar
06. 02. 2023
Dát tip

Kočkodane,

ráda bych sdílela tvůj optimismus, ale budeme to muset svěřit nebesům.

Díky za impro.


Alenakar
06. 02. 2023
Dát tip

Diano, díky.


Kočkodan
06. 02. 2023
Dát tip Alenakar

Ač větry tančí chorovody,

fukejři věc se nezdaří,

proteče ještě mnoho vody,

Písmák má kořen nezmaří.


Diana
06. 02. 2023
Dát tip

Krásně napsáno!*


Alenakar
06. 02. 2023
Dát tip

Hanko,

mně tady kdysi bavilo, že Písmák není jen amatérský web, ale publikují tady i básníci známí z Tvaru nebo z Psího vína. Když egil smazal vše, co pro Písmák napsal, možná tím způsobil odliv jistého druhu čtenářů. Není už tady pro ně nikdo z "první ligy". Zbora také nic nového nezveřejňuje, Selepko zmizel už před lety. Proč by tedy měl zajímat Písmák třeba vysokoškolské studenty bohemistiky, když už tu dnes není nikdo "podstatný"?  Nestačilo by tedy Písmák "zachránit" hlavně kvalitními díly kvalitních (= obecně uznávaných) básníků?  Ale existuje vůbec ještě poptávka po "kvalitních básnících"?  Budou jim ještě tleskat davy jako možná ještě před patnácti - dvaceti lety,nebo už je poezie definitivně jen záležitostí málo početých bublin, které sdružijí chlapce a děvčata, co spolu mluví?


8hanka
06. 02. 2023
Dát tip Gora

máš pravdu...záujem o poéziu klesá...za mlada som si z každej výplaty kupovala aspoň jednu knihu, väčšinou poéziu...nepoznám nikoho z mladších, kto by robil niečo podobné...

pred rokmi u nás medzi mladými paradoxne spopularizovali poéziu kapely a speváci, u nás známe mená Boris Filan (hity Elánu), Kamil Peteraj (Marika Gombitová), Daniel Hevier, Jozef Urban(Voda, čo ma drží nad vodou), ale aj speváci zhudobňovali básnikov - Žbirka (Jesenná láska), Prúdy(Smutná ranná električka)  a mnohé iné...

no a Písmák? Ktovie, čo všetko je príčinou...ako som písala, niektorí zomreli a ostalo po nich prázdno, iní odišli, lebo sa tak rozhodli, možno ich znechutila kritika, možno nezáujem...kým som pracovala, boli dni aj týždne, keď som nestíhala chodiť čítať, mnoho skvelých vecí mi tak prekĺzlo medzi prstami, bolo priam nemožné vrátiť sa k množstvu diel a čítať, premýšľať nad nimi...teraz mám času viac ...stále sú tu skvelí autori nielen po umeleckej ale aj ľudskej stránke so zdravými názormi,  neviem si predstaviť, že zrazu tma...


Alenakar
06. 02. 2023
Dát tip

Hanko,

já jsem tu "teprve" devátým rokem a tak nemám takové zkušenosti jako ti, co jsou tu od samého začátku. Tak poslední tři, čtyři roky se ale ptám, jestli snad lidé všeobecně nepřestávají mít zájem o poezii. Nevím jako na Slovensku, ale v naší televizi je dnes 8 kanálů, které se věnují moderní hudbě a zájem o ně musí být velký, jinak by už dávno zkrachovaly. Musím se ptát: nevyluxovala popová hudba časem i zájemce o poezii? Nejsou už dnes písňové texty vlastně jediná forma poezie, která ještě přežívá? Vždyť všechny tyhle TV kanály fungují, tuším, 24 hodin denně, zatímco současné "oficiální" poezii je na TV art věnováno jednou za týden 5minut.

Když srovnám jen zájem a tu vysokou diskutovanost na Pí dejme tomu před patnácti lety s dneškem, musím se ptát, kde jsou ti lidé, kteří tu kdysi tak čile publikovali a diskutovali? Co se změnilo? 


8hanka
06. 02. 2023
Dát tip Alenakar, Gora

mňa sem pred rokmi prizvala kamarátka, zamilovala som sa do Písmáka, jeho atmosféry, množstva komentov k veci,  aj od veci, vtipných, smutných, trefných...trúfam si povedať, že to tu viac žilo, debatovalo sa pod dielami a často sme sa dostali k celkom iným témam...mnohí z mojich obľúbencov odišli, niektorí zmenili server, niektorí celkom prestali s písaním, a žiaľ, iní bez  možnosti návratu...veľmi mi chýbajú, veľmi...Blboun nejapný, Bíša, Baronka...a ďalší...


Alenakar
06. 02. 2023
Dát tip

Hanko,

jestli "Písmáci" přežijí, to teprv uvidíme.

Když jsem se na Pí přihlásila, název tohoto webu byl pro mne velmi překvapující. Já jsem si pod pojmem "písmák" vždy představovala starého Žalmana z F. L. Věka a myslela jsem, že tenhle web je tak trochu i křesťanská záležitost.


8hanka
06. 02. 2023
Dát tip

U nás bola pred rokmi búrka s takým silným vetrom, že mohutné topole padali ako zápalky a z celej aleje pri Váhu  neostalo nič...vtedy spadol aj stan na festivale a boli  obete...Písmáci snáď prežijú a toto miesto stretnutí tiež...

"Zas o vyhnání dávném z ráje

v tmě přemítají písmáci,"

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru