Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Víra......

09. 06. 2002
12
0
2688
Autor
Jeanette

...jak je důležité v něco věřit.....

Byla jednou jedna dívka, byla vážně nemocná a nemohla nic, než se dívat z postele na břečťan, který rostl na zdi venku. A svému příteli, malíři, řekla, že až opadne poslední list, tak ona zemře. Bylo to v zimě. Všechny listy opadaly, až na jeden poslední. Ten tam stále držel. Takže ona neumřela, vlastně se uzdravovala. A když jí bylo natolik dobře, aby mohla vstát z postele, zjistila, proč ten list nikdy nespadl - ten malíř ho tam namaloval. Ironií je, že nakonec zemřel ten malíř, protože byl venku v dešti a zimě, když ten zatracený list maloval na zeď.......

 

A co by se stalo s onou dívkou, kdyby ten poslední list OPRAVDU spadl.......?

 

 

 

      (E. Segal - Doktoři)


supizmus
16. 12. 2004
Dát tip
zajímavá úvaha

Jeanette
31. 10. 2002
Dát tip
satanasek: to je od Tebe hezky, ale co kdyby ses radsi zameril na toho malire...?:) ..ale napad je to dobrej...takhle se da zacit..;)

já umím malovat, takže bych "jí" mohl domalovat zdraví ... není to až tak těžko představitelný ... ne? *t

Čolito
04. 09. 2002
Dát tip
vážně ironie

galaxy
10. 07. 2002
Dát tip
Při čtení mne mrazilo v zádech...:-)*

Jeanette
07. 07. 2002
Dát tip
N: Hezká myšlenka na závěr :))

Jarodějka
16. 06. 2002
Dát tip
avízo pro Wiki

Jarodějka
16. 06. 2002
Dát tip
Wopi, když máš chřípku, tak Wiki asi moc nepomůžeš. Ale dobře, já už mlčím.

Notreal
16. 06. 2002
Dát tip
List ale přece jen jednou spadne - smyje jej déšť - naštěstí už je pryč z postele a tak to neuvidí :-) Krásný - TIP

Wopi
15. 06. 2002
Dát tip
Vysvětlím svoji krátkou větu. Tuhle jsem jel po křižovatce neoznačených silnic a jeden náklaďák mi nedal přednost, ačkoliv jsem jel zprava. Bylo to taktak. A ještě se rozčiloval, proč jsem nedal přednost já jemu. Kdyby šlo o nějakou babku ze zapadlé vsi, která se jednou odvážila se svým embéčkem přijet až do města, neřekl bych. Je sice také nebezpečná, ale asi to sama cítí a příště se tak složité výpravy možná ani neodváží. Jenomže to byl PROFESIONÁL, který jezdí x hodin denně, ale o předpisech má jen mlhavou představu. Ten je daleko nebezpečnější a bojím se ho. Proč jsem to vyprávěl? Chci ukázat, že jiný přístup mám k amatérovi a jiný k profesionálovi. Když čtu u amatéra říkanku postavenou na rýmech "kráska / láska", řeknu si: "každý jsme nějak začínali, za čas možná bude daleko lepší...". Zato u profesionála mám nároky daleko větší a podobným dílem mne krutě zklame. Tolik na vysvětlenou.

Wopi
15. 06. 2002
Dát tip
Teď k vlastnímu citátu. Předpokládám, že nejde u skutečnou příhodu, ale o literární fikci. Nicméně tvařme se, že jde o skutečnost. Ona dívka použila (ať už vědomě nebo nevědomě) magickou vazbu. Tyto vazby fungují - pokud se ovšem povedou (v tom jde buď o zkušenosti nebo o sílu emočního zaujetí, jestli se zaseknutí háčku vazby podaří nebo ne). Vytvoření takovéto vazby možná nebylo zcela moudré, ale stalo se. Onen přítel zasáhl do vytvořené magie, což možná i on udělal nevědomky, a zcela jistě tak učinil v dobrém úmyslu. Na tom už nezáleží, v každém případě zasáhl do něčeho, co je na zásahy "ze strany" velmi citlivé a podobně jako elektřina umí dát pěkné rány - bez ohledu na motivaci. V každém případě ZDE bych hledal jednu (možná významnou) kapku do poháru, jehož přetečení skončilo jeho smrtí. V každém případě nešlo jen o smrt následkem pouhého nastuzení - to už musíte dělat jó blbosti, abyste toho dosáhli (například ani propadnutí se ledem do mrazivé vody a následná cesta domů v mrznoucím oděvu většinou smrtí nekončí). Vím o čem mluvím - a to mám sníženou imunitu :). Takže v tomhle příběhy bych neviděl jen prostou vazbu zdraví dívky - listy břečťanu, ale i varování "a pozor na amatérské zásahy do magie"! A jsme zas u těch amatérů :o)).

Jeanette
15. 06. 2002
Dát tip
Eh, děkuji za názor a vysvětlení...jen....nějak skrz Tvé řádky nemohu pochopit, co jsi tím vlastně přesně chtěl říci......(krom Tvého pohledu na ty amatéry..)

Wopi
15. 06. 2002
Dát tip
to máš fuk

Jeanette
15. 06. 2002
Dát tip
...ani ne, mě by to zajímalo....vážně!

Wopi
15. 06. 2002
Dát tip
Je to v klubu magie. Podíval jsem se na to tedy z hlediska magie. Ostatně - nedávala jsi to sem proto, abychom se nad tím zamysleli?

wopi, pokud mohu, přidám něco, že života a věř, že jsem si to tak vyzkoušel. .... setina vteřiny, žádná velká rána, jenom lehce na střechu a ruka hodně špatně zlomená nad loktem. drát do kosti a dva šrouby. nikdo z lékařů neveřil, že ještě bude sportovat, ale přiznali to až po třech letech. nikdy, ani na vteřinu ve své mysli nepřipustil, že by s ní neměl hýbat jako před tím. to byla víra v sebe, optimismus, pozitivní myšlení a přitom velký boj. jenom místo listu měl před sebou i v sobě bílé světlo, plamen, který nikdy nevyhasnul. myslím, že hlavně o tom to je :-)))).

Wopi
15. 06. 2002
Dát tip
No jasně! Mně kdysi taky říkali, že ten prst má utrženou šlachu a že už se nebude nikdy hýbat. Jenže to nejde, aby se klavíristovi nehýbal prst, že. Tak holt se hýbá. :o) Moc ukrytá v našich myslích je veliká.

wopi, jsem rád, že jsi v pořádku:-))). vážnou hudbu jsem začal poslouchat až po oné události. jsou to nádherné vibrace. ale jsem totální laik - prostě buďto se mě to líbí nebo ne :-)))) je to krásný, když někdo dokáže zvládat takovou krásu :-))))

Jarodějka
15. 06. 2002
Dát tip
tak vidíš Wopi, a ještě někdy někde řekni, že máš sníženou imunitu ;o) proč s tím něco neděláš vy jse kouzelné bytůstky, vůbec se nedivím zvláštní ale je, že i zvíře se někdy uzdraví překvapivě, a jiné zvíře se neuzdraví, přitom má stejný pud sebezáchovy

Wopi
15. 06. 2002
Dát tip
Jarodějko, nechci znít moc vzletně, ale znáš mě, tak to řeknu - fakt: raději pomůžu unavené Wiki než abych svou silou plýtval na sebe. Mario: já jsem vážnou hudbu pro sebe objevil při těžké nemoci, kdy jsem ji začal intenzivně poslouchat a pomohla mi. Protože i v hudbě je pozitivní magie.

Wopi
15. 06. 2002
Dát tip
A - prosím - bavme se o síle víry a ne o mně.

Jeanne
15. 06. 2002
Dát tip
a víra její ji uzdravila T

Jarodějčičko, vím, že věříš v dech katedrál a proto jsem ho vypsal i pro tebe:-)))) Wicano, je přece úplně jedno, kdo je jaký profesionál. užil jsem si obdobných povídání dost a dost, jenom na trochu jiném poli - sportovním. zažil jsem toho hodně a často jsem poznal, že ti nejtalentovanější nevíězili tak často. Tam, stejně jako tady i v celém životě je rozhodující srdce. Tady jsem totální amatér a jsem jím rád, protože o to větší radost mohu mít, když někoho moje myšlenky potěší :-)))) A sláva? velmi ostrá dvousečná zbraň a jen ti nejsilnější s ní dokážou správně naložit.

Jarodějka
14. 06. 2002
Dát tip
možná někdo neví, ale Wicana = Jarodějka, a dílo od Segala tam teda vkládám zpátky, když jste mě přehlasovali ( i když podle mě to správné není, protože Segal není Písmák - to by každý vlastně mohl začít do Písmáku opisovat cizí díla, a za den bychom měli stovky nových příspěvků, kdo by to přečetl.. Písmák by se stal serverem o literatuře, a nebyl by to už server amatérského literárního umění)

Wicana
14. 06. 2002
Dát tip
máte svoji pravdu

Wopi
14. 06. 2002
Dát tip
není vůbec jedno, kdo je jaký profesionál

Jeanette
14. 06. 2002
Dát tip
mario: sláva amatérům - s Tvým názorem asi souhlasíme úplně všichni:o)

Čajke
13. 06. 2002
Dát tip
příběh se mi moc, opravdu moc líbí! ale proč taková zkratka? tohle by stálo za pracnější zpracování...ale fakt líbí, takže *:)

Jeanette
13. 06. 2002
Dát tip
Knihovník: proč je to BOHUŽEL důležité??? S: ...takový krásný nasládlý příběh:)))) mario: není jednodušší věřit v něco méně složitého, než ve vlastní existenci?

Jeanette, jistě, že je. Je možné věřit i v něco méně složitého. Vždyť nemusíme věřit jen v jedno. Já kupříkladu věřím i v to, že existuje dech katedrál :-))))

Wicana
13. 06. 2002
Dát tip
určitě Segal zaslouží obdiv, jenom není fér ho hodnotit jako ostatní, když je tohle server amatérského umění a Segal je profesionál :--) proto by to nemělo být ve zdejším klubu, snad pochopíš, pa

Jeanette
13. 06. 2002
Dát tip
Já jsem taky nechtěla, aby byl hodnocen jako ostatní!! Proto jsem tam uvedla jeho jméno i dílo!!!!!!!!!!! Vážně jsem se nechtěla obohacovat na jeho úkor...jen mě zajímalo, co si o tom budou myslet jiní..........

Wicana
13. 06. 2002
Dát tip
Jeanette, ale to je v pořádku, ani mě nenapadlo ti něco vyčítat ! já jsem to teď spíš psala pro S, aby se nezlobil, že jsem to dala pryč z klubu, když to není dílo od Písmáka

Jarodějka
13. 06. 2002
Dát tip
mario: dech katedrál ! pokud mě smysly nešálí, mohu potvrdit Jeanette, taky souhlasím, že za tuhle debatu to stálo, vložit sem Segalův text

Jeanette
13. 06. 2002
Dát tip
....no tak co si o tom myslíš Ty? :o)

S
13. 06. 2002
Dát tip
Wicana - ja jsem byl vdecny i tomu cloveku, co sem kdysi pred casem napsal J.R.R.T - tehdy nebyl jeste tolik slavny - a tak se nasli i taci, kteri psali VAZNE kritiky na jeho dilo! To mi prijde fantasticky. Druha vec - na dobrych dilech tzv. profesionalu je treba si brousit vlastni styl a take si uriznout poradny metr, abychom snesli srovnani i s nimi. Konecne, jsou to taky lide... Ten odkaz do klubu magie byl, jak Jeanette spravne uhodla, teke kvuli te diskusy a recnicke otazce na konci pribehu.

S, ano :-)))))))))) Wopi, a máš na mysli fyzickou smrt? Tedy odchod z těla? Wicano, :-))))) jasně, je to přece kruh a jednou se budeme moct rozptýlit do středu a nevracet se :-))))

Indy
10. 06. 2002
Dát tip
Takovýhle zajímavý věcičky který člověka donutěj aspoň na chvilku se zastavit a popřemejšlet, jestli náhodou neděláme (teda lidstvo) něco špatně, by mělo bejt víc a častěj k mání. TIP

Úžasný, už nemusím psát nic obdobného, stačí jen dát extratip a přidat názor :-)))))))))). Jistě, člověk by měl v životě v něco věřit - minimálně sám v sebe :-)))) Bulveno, kdyby lístek spadl a dívka věřila v sebe samu, nezemřela by a nepotřebovala by léky, protože léky nejsou účinné, ztratí-li člověk tuto poslední víru

Knihovník
10. 06. 2002
Dát tip
Podle toho co jsem viděl a četl, tak je lékařsky dokázáno že pozitivní myšlení pozitivně ovlivňuje celou léčbu(negativní,negativně), takže bych řekl, že kdyby onen list spadl a stav té dívky byl poměrně vážný a ona by věřila že zemře, tak by asi zemřela ... Asi ano, bohužel je důležité v něco věřit ...

S
10. 06. 2002
Dát tip
Je tomu opravdu tak... Ironií je, že nakonec zemřel ten malíř, protože byl venku v dešti a zimě, když ten zatracený list maloval na zeď....... Nu, a možná taky umřel prostě proto, že mu zrovna ten rok bylo dvaadevadesát let. Kdo ví. A co by se stalo s tou dívkou, kdyby spadl i ten poslední list? Protoze ten list byl namalovan na zdi, musela by spadnout i ta zed. Za zdi byla zahrada a v te zahrade se kazdy den prochazel slicny mladik. Jediny pohled na nej by divku dokazal uzdravit behem okamziku, protoze ona vlastne byla nemocna proto, protoze si myslela, ze onen mladik je jen prelud z jejich beznadejne krasnych snu. A mozna, ze by jej poznala o sest let drive, nez se nakonec i stalo a mela by s nim ne sest ale sedm ba mozna i osm deti. ...nebo tomu snad nechcete verit?

S
10. 06. 2002
Dát tip
Nu a mozna by ta padajici zed zavalila toho mladika, jak rika moje zena, ale to by potom nebylo vubec s dobrym koncem a tak to radeji nebudeme vubec uvazovat.

Wicana
10. 06. 2002
Dát tip
S: chci tomu věřit Jeanette jsem už kritiku napsala do pošty, opatrně s obdivem, protože jsem nevěděla, jestli to je vlastní dílo, nebo z knížky

Wopi
10. 06. 2002
Dát tip
všichni zemřou, úplně všichni

Wicana
10. 06. 2002
Dát tip
kolikrát Wopi ?

Hauský
09. 06. 2002
Dát tip
To je úžasný sem mos ráda ,že sem si to přečetla

Norek
09. 06. 2002
Dát tip
fakt dobrý tip

Bulvena
09. 06. 2002
Dát tip
Kdyby ten poslední list spadl, tak by se uzdravila stejně, protože účinek většiny léků není na břečťanu závislý.Ale přesto Tip*

Kalim
09. 06. 2002
Dát tip
Víra, i tato, jest věcí natolik krásnou, že i důležitou.

ender1
09. 06. 2002
Dát tip
tak to má být....malíř musí zemřít aby se proslavil a ona uzdravit aby o tom podala zprávu.....velmi hezké dobrá čarodějko

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru