Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

HoumLesák

15. 02. 2023
9
18
299

Vzdávám hold lidem bez přístřeší

Domov svůj mají, jen v srdci jim leží

Měna je jim více cenná

A pomalou má inflaci

Jsou to lidé s city, s duší

Co se domů nevrací

Já jsem ty a Ty jsi já

V hloubi se mě dotýká

Jsi blíž Zemi a já Ti tiše závidím

Přes filtry svých hloupých starostí

Tvé trápení dělám, že nevidím

Jsme částice stejného atomu

Své bolesti voláme do stromů

Ti bez domů jsou mi drazí

V královstvích bez koruny

 


18 názorů

Zeanddrich E.
před 6 měsíci
Dát tip

((omlouvám se; chtěl jsem použít uvozovky (nebo alespoň kurzívu :) ) u slov ,,zlu", a z ,,Havlova propuštěnce"... :) ))


Zeanddrich E.
před 6 měsíci
Dát tip Benetka, Poeteroristka

... .

(Slávku, krajane, máme asi mnohé společné (či alespoň podobné :) ) vzpomínky; vzpomínám si, jak jsem se divil zlu, vyzařujícího z jednoho Havlova propuštěnce v hospodě na nádraží v Břeclavi, když jsem se vracel z vojenské služby na konci ledna 1990...).


Poeteroristka
09. 04. 2023
Dát tip Benetka, Poeteroristka

Díky za sdílení, z Tvých slov na mne dýchl duch knížky mé oblíbené  Na plechárně.. 


Benetka
09. 04. 2023
Dát tip Poeteroristka, Al Jal Úd, Zeanddrich E.

Když jsem se v srpnu 1990 vrátil z armády(ČSLA) zpět domů do CH.N.V. (což znamená Charvátskou Novou Ves aka jedna z připojených částí Břeclavi) povídali si ségra s bráchou o nějakých amnesťácích. Neměl jsem páru o čem je řeč a tak mi prostě řekli pojď. Kousíček za našim domem býval tzv. šutrák kde se těžil písek a který se postupně zavážel odpadem. A tam žili... Pár mužů co jim Havel udělil milost a pustil z vězení. Prima. Jenže... Spousta z nich se nemělo kam vrátit. A tak si udělali bejvák na smetišti. Měli tam pěkný obývák z vyhozeného nábytku. Sedačka křesílka stůl. Uprostřed ohniště. A všude kolem spousta krámů co lidi vyhodili a oni vrátili zpět k životu. Skoro idylka. Jenom střecha nad hlavou jim chyběla...


za každým "bezdomova" je nějaký příběh......


Díky za příspěvek KočkoDane :) To je stejně legrace, jak to člověku hned naskakuje ty verše, viď? 


Poeteroristka
16. 02. 2023
Dát tip Benetka

Já to cítím jako Alegna, že i kdyby jich bylo pár, kteří se dostali opravdu ne vlastní vinou na ulici, tak s nimi tak nějak zvláštně soucítím. Asi i ženy to mají jinak než muži? Litarts ..Možná, nevím..  Nejsem žádný kovaný básník no. I teorii, jako stavbu té řekněme básničky, nijak neřeším, píšu to, jak mi to jede v hlavě :) Počítám s tím, že někomu se zalíbit může, některým se třeba někdo zasměje. Někomu se prostě nelíbí. To je jako se vším v životě. Ale co má nebo nemá smysl rozebírat, to bych si myslela, že je na každém z nás. Ráda se podívám, co se líbí Tobě. A Radovane Jiří Voříšku, taky díky za kritiku, zajímavé, jak každý cítíme a myslíme jinak. No není to krásný? :)


Kočkodan
16. 02. 2023
Dát tip

Tuším velkou majoritu

v Brně, Praze, Mníšku,

Plzni, Písku, Znojmě,

jež se cítí bájo v bytu

či ve vlastním domě,

nad hlavou maj stříšku.


Alenakar
16. 02. 2023
Dát tip Benetka

Tip za odvážné nastolení kontroverzního tématu.

Asi nejlíp umělecky zpracoval tohle téma Phil Collins v písni Another Day in Paradise.

Chodím kolem opilých bezdomovců na lavičkách skoro každý den. Většinou to jsou notoričtí alkoholici a jen malé procento z nich si zaslouží soucit a pomoc. Ale - ano: jsou i takoví.


Litarts
16. 02. 2023
Dát tip

Zní to nepravdivě lítostivě, nebo dokonce závistivě. Spíše se nabízí pravdivější přísloví: sytý hladovému nevěří. Každý má svůj osud, jaký mu byl dán a vyměřen. Životem je zasazen tam, kam patří. Komu se má dostat pomoci, ten ji dostane, jiný ji nepořebuje. Básnicky to nemá smysl rozebírat.


třeba tohle:

Vzdávám hold lidem bez přístřeší

Domov svůj mají, jen v srdci jim leží

- vypadá to, že záměr byl, aby se to rýmovalo, ale čistý rým to není. Nápad, že domov mají v srdci je pěkný, ale právě ten rým a asi trochu nepřirozený slovosled - domov svůj, odsunou kvalitu verše o patro níže. Dál si říkám,jestli by dílu neprospělo provzdušnit jej slokami.


Alegno, taky jsem právě s některýma povídala, jeden byl policista, co bral úplatky, věděl, že to podělal, ale byl tak naděje plný, často mi zvedl náladu, a přitom já šla do práce a on čelil přehlížení při prodeji NP.. paradox.. bezdomovectví je téma v tématu.. každopádně díky za zastavení se u mne


Alegna
15. 02. 2023
Dát tip

Za téma máš můj tip, taky o nich hodně přemýšlím, s některými se zdravím, dřív, když jsem měla psa, jsem si s nimi často povídala, pes je dobrý námět k hovoru :)


Rhodesie, já právě taky.. a mele se to ve mně,ale jeden pocit je stálý, že já bych to vzdala hned..nikdy nevíš, co za osud za každým jedním je..jeden čas jsem se vracela domů s hattrickem NP a někdy zase se některých bála..no téma velký 


Díky za postřehy, Voříšku. A který přesně máš na mysli? Všechny ostatní, které jsi neoznačil jako silný? :)) Jdu očíhnout Tvoje texty, ať vidím, co je tvůj šálek ;)) 


Rhodesie
15. 02. 2023
Dát tip

Zajímavé dílko se silnými momenty. Často o těchto lidech přemýšlím...


jsou tam pěkné pasáže a dost silné  - jsou to lidé s city, duší, tvé trápení dělám, že nevidím, v království bez koruny

ale i slabší, nedržící při sobě, možná že i uměle přidané aby to někam vedlo


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru