Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lidský zdroj

17. 02. 2023
0
0
81
Autor
cvokator

Bývaly temné doby. Doby plné chaosu, nahodilosti, nepředvídatelnosti, neplánovanosti. Doby kdy se člověk choval impulsivně a svobodně, kdy měl nárok se takto chovat. Bylo to stanoveno zvláštními předpisy známými jako zákony. Člověk je mohl dokonce vymáhat.

Stejně jako stroj má nějaký vznik, užitnou dobu a vyřazení z provozu a následně je sešrotován, tak je má i člověk. Pečlivým plánováním byl vytvořen dokonalý systém plánování životnosti lidských zdrojů. Byly prováděny pokusy s genetickou tvorbou na bázi úpravy DNA, ale vedlo to k výskytu velkého procenta deformací a zdravotních komplikací, problémy s laboratorním dorůstáním a výchovou. Bylo to příliš nákladné. Jako nejlepší byl tedy vyhodnocen proces standardního biologického početí, zrození a výchovy při pečlivém výběru rodičů.

Náš lidský zdroj byl vytvořen (narodil se) 9.2.2063. Ihned po porodu mu bylo přiděleno identifikační číslo, sejmuty otisky prstů, sejmut obraz sítnice, odebrána krev pro zjištění DNA. Tento proces se bude opakovat každý rok až do jeho ukončení, aby informace ve světové databázi, kam všechny údaje směřují, byly co nejnovější. Byl mu poprvé orálně aplikován univerzální prostředek pro potlačení pudů. A bylo mu přiděleno standardní označení z definované množiny vhodných označení pro oslovování v rámci jeho skupiny, kam bude přiřazen. Ponese označení Karel.

Lidský zdroj Karel vyrůstal ve standardizované skupině, dříve označované jako rodina. Jeho rodiče byli spářeni na základě svých fyzických a psychických dispozic zjištěných z jejich DNA s určitým plánovaným předpokladem jeho budoucího pracovního zařazení a z jejich skutečných fyzických a mentálních projevů. Oba jeho rodiče měli přidělení „manuální pracovník se střední úrovní rozhodování o úkonech“. Bylo tedy pravděpodobné, že jejich potomek bude mít stejné pracovní předpoklady. Skupina byla umístěna do blízkosti výrobního provozu, kde oba rodiče pracují a kde za 16 let bude do pracovního procesu zařazen i Karel. Stávalo se, že genetická volba nebyla přesná a jedinec se narodil s vyššími či nižšími pracovními předpoklady. Pak bylo prostě jeho pracovní zařazení přehodnoceno. Pokud ovšem bylo spočítáno, že na vyšším pracovním zařazení je již pro plánované období jedinců dostatečný počet, byl jednoduše ponechán na úrovni svých rodičů. Se změnami zařazení v průběhu životnosti lidského zdroje se nepočítalo a systém je prakticky neumožňoval.

Kromě školy, kde se učil číst, psát a počítat tvořila Karlův svět superskupina, kde se ve společnosti jedinců se stejným předurčením věnoval edukativním hrám zaměřeným na mechanickou zručnost a výběr vhodného postupu a nástroje pro provedení úkolu. Soutěživost byla potlačovaná, vyzdvihovaná byla týmová práce a společné dosažení cíle bez riskování a ve standardním čase. Rekordy byly nežádoucí.

Každý lidský zdroj měl předurčenou i mimopracovní relaxaci. Televizní vysílání bylo pro každý lidský zdroj odlišné. Pro manuální pracovníky byly vysílány především pořady o pracovních úspěších, o nových pracovních postupech, o nových výrobních řadách produktů v jeho továrně. Sport byl prezentován jako nebezpečná činnost a byly vysílány zejména souhrny tragických nehod při sportu. Lidské zdroje s defektním chováním, které byly těžko uplatnitelné v pracovním procesu a neměly předpoklady ani pro tvorbu edukativních, motivačních a demotivačních pořadů (dříve nazývaní herci) dostaly zařazení sportovec. Pouze tyto lidské zdroje dostávaly pozitivní informace o sportu, o sportovních úspěších a motivaci k jejich provozování. Nutno podotknout, že i výběr sportů se změnil a přednost dostaly sporty s velkým rizikem poškození, zmrzačení či smrti. Cíl byl jediný – aby takový defektní lidský zdroj co nejdříve zemřel a nezatěžoval zdravotní systém.

Lidský zdroj Karel byl v šestnáctém roce žití zařazen do pracovního procesu. Po první rok byla pečlivě sledovaná jeho výkonnost. Bylo totiž dokázáno a statisticky ověřeno, že krátce po zaučení podává lidský zdroj nejlepší výkon a v prvních několika měsících plnění úkolů se nejvíce snaží. Na základě tohoto prvního roku je stanovena pracovní a výkonnostní norma konkrétního jedince. Má to zásadní vliv na dobu jeho použitelnosti.

V jednadvacátém roce svého žití je lidský zdroj Karel určen k rodičovství a je mu přidělen lidský zdroj Klára ke spáření. Je jim přidělena větší ubytovací buňka pro výchovu nových lidských zdrojů.

Jakmile poklesne výkonnost lidského zdroje v průběhu jednoho roku pod 75% původního stavu, je shledán nevyhovujícím. Je to stanoveno bez ohledu na jeho fyzický věk a zdravotní stav. Lidskému zdroji je formálně poděkováno za jeho službu společnosti a je mu předána karta s datem jeho vyřazení z pracovního procesu a datem jeho ukončení. To je v případě kategorie, ve které byl i lidský zdroj Karel, přesně 2 roky. Vyřazením, proti kterému není odvolání, pozbývá lidský zdroj jakýkoliv nárok na lékařskou péči. Má však nárok na jídlo, pití a nově i drogy a alkohol. Účel tohoto opatření je jednoznačný.

Zavedení data ukončení si lidé odhlasovali v jednom z posledních referend jako obrovský benefit pro společnost i pro konkrétní lidský zdroj. Ten nemusí čekat na náhodnou událost svého skonu, ale zná předem přesné datum. To je přece velkolepé, když může včas uspořádat své záležitosti a užít si v klidu své poslední měsíce.

Lidský zdroj má právo žádat o ukončení kdykoliv, nemusí čekat na stanovený termín. Je to jediná konkrétní svoboda, kterou lidský zdroj za celý svůj život má.

Nejpozději ve stanovený den se lidský zdroj musí dostavit do „Síně slávy“, jak jsou nazvána eutanaziační zařízení, ke svému ukončení. Lidský zdroj Karel nevěděl, co má s nově nabytou volností dělat a přišel již po 3 týdnech. To bylo poměrně obvyklé. V Síni slávy mu naposledy sejmuli identifikační biometrické informace pro vyloučení chyby či podvodu. Poté dostane drogu uvádějící lidský zdroj do nejvyšší euforie. Lidský zdroj ulehne do ukončovací komory. Během doby, kdy jsou mu promítány obrazy krásných žen (nebo jiné sexuální objekty dle vysledovaných sexuálních preferencí), nejkrásnější obrazy přírody a je mu pouštěna působivá hudba (vše z toho zažívá lidský zdroj poprvé) je komora neslyšně napouštěna oxidem uhličitým. Sledování obrazů a poslech hudby přechází postupně v šedou mlhu, až lidský zdroj usne a zemře. Lidský zdroj Karel zemřel 21.10.2118. Ostatky jsou po ověření úspěšného ukončení zpopelněny a popel použit jako hnojivo.

V tomto moderním světě, oproštěném od zbytečností a nostalgie, je kultura nežádoucí. Hudba, sledování sportu, hraných filmů či divadla, nebo i nadměrná konzumace jídla odvádí pozornost od optimálního pracovního výkonu. Četba je omezena na technické popisy, pracovní návody, směrnice a manuály, které každý může ve volném čase studovat. Hudba neexistuje.

Lidské zdroje si odhlasovaly, že nadměrná konzumace čehokoliv je nezdravá a nežádoucí. Byly zrušeny obchody s jídlem a nápoji. Na jídlo dochází lidské zdroje buď na pracoviště, nebo do veřejných jídelen, kde dostávají stravu ve vhodném složení. Poslední jídlo dne obsahuje látku, která působí krátce jako stimulant, po hodině však jako silný uspávací prostředek. Není žádoucí, aby lidské zdroje zbytečně bděly.

V každém jídle také dostávají prostředek pro potlačení pudů. Jediné období kdy tuto drogu lidské zdroje nedostávají, je v době, kdy byly dva lidské zdroje určeny ke spáření a je žádoucí, aby se přitahovaly.

Existuje několik kategorií lidských zdrojů, které by se daly rozdělit do dvou kategorií a několika úrovní. V první kategorii a první úrovni jsou lidské zdroje určené pro manuální práci. V další úrovni pak jsou pracovníci pracující se stroji nebo v zemědělství, dále lidské zdroje navrhující a vytvářející stroje či pracovní postupy. Nejvyšší kategorií lidských zdrojů je úroveň vedoucích a manažerů, kteří řídí úrovně nižší.

Druhá kategorie slouží pro zábavu první úrovně a jsou to herci a sportovci.

Každá kategorie a úroveň měla stanovenou jinou dobu od vyřazení k ukončení. Přístup k alkoholu a drogám byl u druhé kategorie dostupný od chvíle zařazení. Po zranění, kde nebyl předpoklad návratu na původní úroveň v krátké době, byla ukončena lékařská péče.

To je svět lidských zdrojů.

Žádná kategorie ani úroveň lidských zdrojů nemá povědomí o občanech. To je zcela oddělená kategorie lidí, kteří vládnou, rozhodují a profitují z činnosti lidských zdrojů. U nich probíhá život stejně jako v období chaosu – lidé se seznamují, žijí spolu, vychovávají potomky, sledují filmy a poslouchají hudbu, pijí a jedí, co chtějí. Cestují a užívají si zcela dle svých rozhodnutí. Umírají, až biologicky přijde přirozeně jejich čas. Oni tvoří pravidla, poslouchat nemusí. Mohou se pohybovat, kde chtějí. Bezstarostně i mezi lidskými zdroji. Ty je nepodezřívají z ničeho nepatřičného. Nejsou toho schopny na základě svého vzdělání. Považují je jednoduše za sobě rovné.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru