Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Vyjeté koleje

19. 02. 2023
13
12
248
Autor
supizmus

„Pánbůh by mne starou ženu trestati musel, kdybych se chtěla světa chytati. Pro mne takové novoty nejsou, starý můj rozum by se do toho nehodil.“

   Nad kraj se pomalu snášela noc. Na oheň hořící u lesa v lůně hor, daleko od vsí, přiložila ženská ruka další suché větve. Sotva dvacetiletá opustila rodný dům a žila jako tulačka. Před pár dny dostala příležitost se usadit a pracovat. "Pán Bůh by mne, starou ženu, trestati musel, kdybych se chtěla světa chytati. Pro mne takové novoty nejsou, starý můj rozum by se do toho nehodil", říkala si v duchu sama pro sebe, ač jí ještě nebylo ani čtyřicet let. "Svět má své vyjeté koleje a do těch já se nevejdu." A tak se toulala životem dál, ve svých vlastních vyjetých kolejích.

-------

   Nad město se pomalu snášela noc. Do textu v počítači přidávala ženská ruka další a další slova, když s obrovskou euforií konečně zapisovala výsledky své práce a svých pokusů. Svému snu - posouvat hranice lékařské vědy - obětovala vše, přátele, rodinu, osobní život. Zdálo se jí, že medicína si vyjela koleje, do kterých zapadla a neposouvá se. A tak se vrhla do tvrdé práce a přemýšlela, zkoumala, dělala pokusy, konzultovala své nápady a poznatky. Mnozí jí říkali, jestli nechce trochu zpomalit, věnovat se i sobě samé a trochu i žít, ale na to měla vždy připravenou odpověď: "Pán Bůh by mne, starou ženu, trestati musel, kdybych se chtěla světa chytati. Pro mne takové novoty nejsou, starý můj rozum by se do toho nehodil." A to jí nebylo ani čtyřicet let. Právě objevila neuvěřitelnou možnost, jak předejít leukemii. "Na řadě je srdíčko", řekla si, a pokračovala ve vyjetých kolejích své profesionální práce.

-------

   A tak milé děti je náš svět plný hlubokých vyjetých kolejí těch, kteří se proti vyjetým kolejím vymezují a jsou to v historii naší krásné planety a celého lidstva takové krásně vyjeté koleje, kterých se držíme a ne a ne je pustit. Čekáte-li nějakou pointu či poučení, vizte, že moje kolejnice mě vedou tam, kde se s pointou nesetkáte a poučení je zakázané slovo. Šťastnou cestu na vašich osobních kolejích!


12 názorů

Tematický den hodnotím poprvé, takže nevím, zda je nutné v textu hned dvakrát opakovat archaickou větu ze zadání. To se nejspíš dozvím, až jak budu pročítat další texty. Myslím si, že by dneska stěží někdo takhle archaicky k sobě v duchu promlouval.

Děti bych vynechal a je asi i pravda, že celý ten poslední odstavec by tam být nemusel.

Jinak ale hodnotím oba příběhy pozitivně, tvoří dohromady něco, co by snad šlo nazvat podobenstvím. Cesty životem jsou složité a ne každému vyhovuje představa, že bude mít v necelých čtyřiceti letech pět dětí a hypotéku.

Alespoň já, který v životě podle mnoha myslitelných hledisek, rozšířených v západní společnosti, ztroskotal, tomu chci věřit.



Kočkodan
19. 02. 2023
Dát tip supizmus

Uchopením pod názvem Vyjeté koleje ses určitě nedostal na slepou kolej. (lehký úsměv)


dievča z lesa
19. 02. 2023
Dát tip supizmus

nie je ľahké vybočiť a nie je ľahké nevybočiť ... pekné zamyslenie***


supíku.....líbí se mi jak jsi to uchopil....dva různé světy......pěkné


Alegna
19. 02. 2023
Dát tip

Nápadité


K3
19. 02. 2023
Dát tip Aru

Opakování tématu, navíc stejnými slovy tomu škodí; to by mělo vyplynout z textu. A s posledním odstavcem má Gora pravdu, celý ten odstavec je nadbytečný.


Gora
19. 02. 2023
Dát tip

Zajímavě jsi, supíku, vzal téma - z pohledu vědkyně i tulačky. 

Klidně bych vypustila to - milé děti, myslím, že text má obecnou platnost. Díky za příspěvek.


Janina6
19. 02. 2023
Dát tip

Skvělé!


Jamardi
19. 02. 2023
Dát tip

Zvyk je železná košile.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru