Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Babička Němcová

Výběr: Biskup z Bath a Wells
19. 02. 2023
14
24
339
Autor
Aru

Do domova důchodců nám přivezli babičku Boženu Němcovou, která letos v únoru oslavila krásných 203 let. Babička Němcová patří mezi známé české spisovatelky. Už ve svých raných dílech dbala na to, aby obsahovala nějaké to "b", většinou už v názvech: Babička; Pohábky; Čertův švabr; Princ Bajaja, nebo Chudí libé. V dobách obrození Češi mluvící nemeckchky vůbec neznali české b a proto babička Božena Němcová, tehdy ještě coby vnučka přiblížila v obrozeneckých dílech české b z prostředí českého venkova, jak Češi v krojích za radostného zpěvu na polích odolali nemeckchkým paznechtům v hojném používání českého b.

Za první republiky už babička Božena Němcová napsala operu Koresponbence. Opera je o životě babičky Němcové z let 1844 - 1852, má 8 obrazů, každý obraz obsáhne jeden rok děje. Opera se odehrává v reálném čase, díky tomu představení trvá 8 let. Díky časové náročnosti se opera Koresponbence hrála pouze jednou. Přesto babička Němcová za své celoživotní dílo dostala v r. 1935 Řád Bílého lva od prezidenta Masaryka za boj proti fašismu.

V r. 1939 se babička Němcová rozchází se svým nemeckchkým manželem Němcem, který propadl nemeckchké ideologii a ve svých 134 letech dobrovolně nastoupil do Wehrmachtu. Babička Němcová utekla potrubní poštou do Moskvy, kde na stranickém školení poznala, že pro Československo bude po válce nejlepším řešením na 40 let komunismus, ale jen do roku 1989, že je to takový přechodný stav evropské transformace do EU.

V r. 1941 babička Němcová dokončuje sedmidílný seriál do kin: Sedmero krkabců, hororový děj pojednává o věčném útlaku nemeckchkých krkavců českého holubičího národa, který se snítkou olivovou bloudí nad vodami a hledá Noeho, vylíčeného jako Masaryka. Kinoseriál měl tak ohromný úspěch, že čeští vlastenci bojující na frontách nestíhali bojovat jak znovu a znovu se hrnuli do kin, která v případě nemeckchkých útoků horlivě hájili.

Po válce se babička Němcová vrací zpět do vlasti, v r. 1953 dostává vyznamenání Řádu práce od prezidenta Klemouše. Překotně píše filmový scénář Sůl nad zlabo, jehož název režisér Bořivoj Zeman kategoricky odmítá s tím, že už není doba obrozenců a film v r. 1955 natočí pod názvem Byl jednou jeden král... Tečky na konci symbolizují onu nedořečenost a změnu skutečného názvu, dle babičky Němcové Sůl nad zlabo.

V r. 1968, pražského jara se babička Němcová vrací zpět k literatuře knihou V zámku a pobzámčí. Kniha nebyla veřejností kladně přijata už v době svého vydání; za normalizace národ nesl o to hůř trudný děj plný chudoby, sirotků a cholery. Strana proto požádala babičku Němcovou o veselejší děj a tak napsala scénář k filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku. Babičce Němcové opět neprošel její vlastní název Bobelka a co víc, pohádka byla v r. 1973 natočena s úhlavním nepřítelem Čechů - Nemcchi. Rozčarovanou a skleslou babičku Němcovou si proto pozval sám prezident Svoboda, aby ji vysvětlil, že je jiná doba a s Nemcchci jsou kamarádi, hlavně s těmi východními. Babička Němcová, i když s těžkým srdcem to přijala a toho dne šla poprvé do Tuzexu vyměnit své bony. Těsně před revolucí dostává babička Němcová řád Hrdina socialistické práce od prezidenta Husáka za vyjímečný přínos k vítězství socialismu, spolu s dalšími 19. jmenovanými.

Revoluce babičku Němcovou zastihla v Babiččině údolí v chalupě své babičky, která je předmětem její knihy Babička. Po revoluci babička Němcová koupila zámek v Ratibořicích na který měla vzpomínky z mládí a zrenovovala ho do dnešní podoby. Zámek je i tak přístupný veřejnosti a tváří se nadále jako státní. V r. 2003 dostala babička Němcová od prezidenta Havla řád TGM za celoživotní rozvoj demokracie. V českém porevolučním prostředí babička Němcová nepřinesla žádné dílo na svět a tak se postupně zapomíná v národu českém na naše české "b". Sama babička Němcová se cítí jaksi mimo dění, i dle svých slov přestala rozumět době, například nechápe k čemu jsou dobrá auta, nebo telefony. Poslední vozka s bryčkou v republice provozuje své taxikářské řemeslo v Ratibořicích, kvůli babičce Němcové, která by, dle jejích slov 'do toho ďáblova pekelného stroje, zvoucího automobil, nikdy nesedla.' Ratibořice naštěstí nedisponují železnicí a tak se nedalekým Náchodem mohou nerušeně prohánět vlaky nepoháněné párou. Taktéž vanu babička Němcová nepřijala a považuje ji za výstřelek zpohodlnělých Čechů, dodnes se koupe ve škopku a než se odebrala do domova důchodců, prala zásadně na valše a pekla v kamnech, neboť je toho názoru, že: "Pánbůh by mne starou ženu trestati musel, kdybych se chtěla světa chytati. Pro mne takové novoty nejsou, starý můj rozum by se do toho nehodil."


24 názorů

Aru
21. 02. 2023
Dát tip

díky Zajíci, to téma si bohužel koledkovalo o takovéto stěžování jedné generace na druhou a toho jsem se chtěl vyhnout, nakonec babička Němcová ukazala cestu, vždycky si myslím, že i literární postavy mají někde svůj vlastní svět


Aru
21. 02. 2023
Dát tip

naprosto to chápu K3, můj humor je velmi specifický, když se utrhnu ze řetězu, tak to už nechápe skoro nikdo ;)


Oceňuji nápad a vtip.


K3
20. 02. 2023
Dát tip

Pro mě tohle moc není. Ale jako takovou recesi snad jo. Tip dám.


Aru
20. 02. 2023
Dát tip Gora

díky AI, za to může babička Němcová, na začátku jsem si říkal, že je to dost obtížný téma, že tam narvu nápady a postavy z deníčku a ono to nějak dopadne :D

ale babička Němcová si urvala celý děj pro sebe :))


Al Jal Úd
20. 02. 2023
Dát tip

Po ránu jsem se skvěle pobavil, jak psal Gora převratné dílo o Božce :))


Aru
19. 02. 2023
Dát tip

díky, jinak bych to ani nechtěl :)


Aru ... v tvojej dimenzii je úsmevne a netradične ... pozdravujem nesmrteľnú babičku***


Abakus
19. 02. 2023
Dát tip

no on ten film tú cenu za prínos k reinkarnácii dostal - ale verzia z roku 2015. /správy od zdroja mohli by byť pravdivé/ takže to dostala i babička.


Aru
19. 02. 2023
Dát tip

myslíš Abakus? ;)

díky :)


Aru
19. 02. 2023
Dát tip

díky moc Jani, to mě těší ;)


Kočkodan
19. 02. 2023
Dát tip

Aru, až na nulovou zmínku o Bultánovi a Byrlovi se mi dílko velmi zamlouvalo.


Abakus
19. 02. 2023
Dát tip

Film o siedmych zhavranelých bratoch /2015/ potom neskôr dostane v Indii cenu za kultúrny prínos v oblasti reinkarnácie.   


Janina6
19. 02. 2023
Dát tip Aru, Gora

Úžasný nápad, Aru! A tvůj elegantně vtipný styl, říznutý bláznivě ulítlou fantazií, to je fakt lahůdka. Màm dojem, že píšeš čím dál líp.


Aru
19. 02. 2023
Dát tip blacksabbath

díky iví, měl jsem čas to vybrousit, zrovna tohle se psalo samo, jen bylo potřeba se trochu Němcové kouknout pod sukni :D

poslední odstavec jsem tam dal, abych se k tématu vůbec dostal :))


Aru
19. 02. 2023
Dát tip

katastrofě Alegno? myslíš nějakou další biblickou povodeň? ;)

to by nebyla Alegno, informaci nejlépe v tomto světě drží kámen, ostatně ani my si nepamatujeme, co bylo před naším cyklem a vydáváme to za dobu lovců a sběračů.

díky, jsem rád, že dílko je přehledné :)


blacksabbath
19. 02. 2023
Dát tip Aru

Teda-páni, Aru....to muselo být kafíček.....:-))))......rozdně je tenhlecten tvůj pohled - tvoje dílo - originální originál....a ten závěr....pobavil:-)))


Alegna
19. 02. 2023
Dát tip

Aru, tvoje fantazie sídlící v některém z alternativních světů se zase utrhla ze řetězu. Tentokrát jsem se při čtení neztratila, což kvituji jako plus, jen doufám, že po katastrofě, která nás jistě jednou nemine, nebude tvé dílo jediným základem historie v novodobém světě :)


Aru
19. 02. 2023
Dát tip 8hanka

to kdyby mě napadlo, stará Škopková :))

díky moc OsmiHanko ;)


Aru
19. 02. 2023
Dát tip

to ne Andreino, je to alternativní historie  :))

díky ;)


8hanka
19. 02. 2023
Dát tip Gora, Aru

Babičku Němcovej milujem od malého dieťaťa, mám túto  knihu s portrétom Boženy N., poredstavovala pre mňa vtedy ideál krásnej ženy...moje názory na krásu sa trošku odvtedy zmenili, no kniha patrí stále k mojim naj,...

napriek tomu ma Tvoje podanie neskutočne baví, Tvoja fantázia má môj obdiv a ak mi niečo chýba, tak hádam len stará Škopková pri babičke kúpajúcej va v škopku...


Andreina
19. 02. 2023
Dát tip

Aru, z Tebe je literární historik novátor.


Aru
19. 02. 2023
Dát tip Gora

byl to nápad jako blesk z čistého nebe, spojit baičku a Němcovou dohromady :D

a navíc je tam plno referencí na filmová, nebo knížní díla od Němcové, nebo na její motivy, byť s "b".

až při psaní tohoto textu mi došlo, jak zásadním způsobem nás v Čr ovlivnila Němcová ve 20. století, ač žila v 19. stol.

díky ;)


Gora
19. 02. 2023
Dát tip

Převratný pohled na Babičku B.N., Aru. Vtipné dílko s dobrou pointou. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru