Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stigmatizace

24. 02. 2023
5
7
186
Autor
Kristule

Dneska bych chtěla poukázat na to, jak může být těžké se dostat k dopisu.

Asi tak před půlrokem jsem si objednala lístky na Kabáty, furt nic, furt mi to nepřicházelo, tak už jsme si všichni mysleli, že to byli podvodné stránky. Už jsem se začala smiřovat s tím, že jsem přišla o peníze, ale tento týden mi přišli. Ale co vám budu vyprávět teď, tomu snad ani nebude věřit.

Já jsem normálně smýšlející holka, všechno si dokážu zařídit, vyřídit, mám i svůj bankovní účet. V úterý mi přišel do schránky papírek na poštu, ať si to vyzvednu. Tak jsem si šla odpoledne vyzvednout zásilku. Jenomže jsme si vzali papírek a šli jsme k přepážce. A tam seděla starší paní. Ještě pro vysvětlenou. Já se neumím podepsat jménem, ale umím udělat nějaký klikihák, tak mám na občance jenom čárku a je to bráno jako podpis. Ta paní za tou přepážkou chtěla ukázat občanku, a říká pánovi asistentovi, máte oprávnění za paní přebírat poštu apod. Asistent říká, moje klientka si všechno řeší sama za sebe a ona vůbec nevnímala. Já jsem ji říkala, že jsem svéprávná, že si všechno zařídím sama. Ta paní se furt bavila s asistentem a říkala, no ale, já vám ten dopis podle pravidel vydat nemůžu, potřebuji doklad o tom, že můžete za ní přebírat poštu a všechny dokumenty.

Pak když už jsme třikrát řekli, že jsem svéprávná osoba, která normálně smýšlí, která si všechno řeší sama, tak mi ten dopis dala, ale dodala, že by mi peníze nedala do ruky. A to už byla poslední kapka, tak jsme šli ven a volali jsme policisty, a ty nám řekli, že jediné, co můžou udělat, je napsat protokol, ale že to nemůžou vyřešit, protože to je neprůkazné. Tak nám poradili ať si necháme zavolat vedoucího a řešíme to s ním. Ale ten tam nebyl.

Já třeba chápu že, když starší člověk nezná nové zákony, a tak, ale přeci když mám u sebe občanku, tak jsem svéprávná a hlavně, když jsme to řešili ještě ndž mi bylo osmnáct, tak nám paní úřednice řekla, že každý podpis je podpis a když s něčím nebudu souhlasit, tak mám udělat křížky, nebo to prostě nepodepisovat. A druhý den jsme jeli na poštu a tam jsme přišli a když ta paní pochopila, že se nějakým způsobem zvládnu podepsat, tak to chvilku trvalo. I asistentka řekla, že se zvládnu podepsat a že používám razítko, tak pak pochopila, že jsem svéprávná a řekla mi, že s tou paní, co jsou problémy, to již řeší a že jsou s ní problémy již delší dobu. Řekla mi ještě, že na pobočce řekne, že když tam přijdu, ať mi ty dopisy a zásilky normálně dají, že se zvládnu podepsat.

Já jsem vám to nenapsala jenom abyste si to přečetli, ale i proto, abyste věděli, že se to děje a stávat se to bude, protože každý z nás je jenom člověk. Lidi dávají různé nálepky lidem, vidí člověka na vozíku a říkají, chudák ten asi nic neví. Ale už nevidí třeba, že chodí do školy, do práce, zvládají běžný život. Neříkám to jenom že jsem já postižená, ale mám prostě kolem sebe spoustu lidí na vozíku, který mají různé postižení a normálně fungují, jako já, nebo kdokoliv jiný. Je prostě dobré se nenechat odbít.


7 názorů

Kristule
před rokem
Dát tip

Myslím, že jste to dobře shrnuli a prostě předsudky byli, jsou a budou ...


vesuvanka
25. 02. 2023
Dát tip

Je  smutné, že někteří lidé mají vůči handicapovaným  předsudky a dávají to najevo tak netaktním způsobem (dotaz na svéprávnost - to je přímo urážlivé).


Janina6
25. 02. 2023
Dát tip

Samožřejmě chápu, že tvůj text není ani tak o České poště... že s takovým jednáním se člověk může setkat vlastně kdekoli, protože je to o lidech, o jejich přístupu... jasně. Ale speciálně Česká pošta a její "služby", to je skutečně něco příšerného.


Janina6
25. 02. 2023
Dát tip javavia

Česká pošta je neskutečná ostuda... nechápu, že ještě nezkrachovali.


Alegna
24. 02. 2023
Dát tip

Máš pravdu, lidi mají spoustu předsudků, i když o životě toho druhého nic neví


Abakus
24. 02. 2023
Dát tip Benetka

Myslím, že ťa veľmi dobre chápam. Šla som s  mamou na vyšetrenie - a to sa moja mama mohla podpísať, ale mala sedemdesiat plus. Lekár a  celý personál sa obracal na mňa, aj keď som tvrdila, že mama počuje a myslí jej to. Mama sa koniec koncov tiež do toho občas ozvala, ale nemenilo to na tom, že naše zdravotníctvo má človeka nad 70 automaticky zaradeného ako hluchého a  dementného. A to aj keby bol klavírista  a občas skladal básničky a  texty k piesniam a hral šachy.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru