Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Setkání

24. 02. 2023
28
55
617
Autor
Alegna

Na setkání s ním myslím často, myslím se smutkem a s vědomím vlastního selhání.

Ještě nikdy mi s nikým nebylo tak samozřejmě, tak poklidně příjemně. Ještě nikdy mě nezaplavil pocit, že moje duše našla svoji součást, že se na chvíli obě vzaly za ruce stejně tak, jak se s důvěrou berou za ruku matka s dítětem.

Přestože setkání bylo krátké, věřila jsem pocitu, že ani jeden z nás se loučit nechce, jenže  v ten čas toho dne jsem musela nasednout do autobusu. Čekalo na mě vyzvednutí vnučky ze školky, její rodiče se spoléhali, nemohla jsem zklamat. Na zastávku šel se mnou. Sklem dveří jsem ještě zahlédla k loučení se zvedající ruku v polovině gesta zemdlelou pocitem marnosti.

S večerním ztišením se ohlásila vzpomínka v podobě mrazení v páteři, moje duše si na okamžik znovu oživila setkání s tou jeho, kterou cítila jako větší, krásnější část sebe, zranitelnou právě pro svou velikost. Kdysi kdesi musela ztratit schopnost jiných duší chránit se, umenšit, ukrýt.

 

Těšila jsem se na další setkání, slíbil, že napíše a třeba posedíme na lavičce. Nedokázal to. Neměla jsem mu to za zlé, věděla jsem, že společnost někoho jiného ho netěší, spíš mu ubližuje. Prožívala jsem jen smutek za nás za oba.

Po nějaké době při náhodném setkání se omlouval, že nesplnil slib a začal vysvětlovat .... Chtělo se mi křičet, aby přestal, že to není nutné, že chápu a vysvětlování k smrti nesnáším, že je svobodný tvor se svobodnou vůli, mně není ničím povinován a že mě to ubíjí. Nekřičela jsem, neprojevila jsem žádné emoce, zato jsem úspěšně spěla k dokonané ztrátě jeho další možné blízkosti. S nasazenou chladnou tváří jsem pronesla něco, dnes už netuším co.

A u toho jsem měla také zůstat. Jenže nezůstala. Moc jsem si přála jeho přátelství, jeho občasnou blízkost naplněnou třeba i mlčením. Chtěla jsem znovu zažít tu pohodu duší, učinila jsem proto několik hloupých nevratných pokusů. Jenže co nemá být, to nebude a každé snažení přes sílu nepřinese nic dobrého. Jestliže před prvním setkáním mezi námi bylo jen chabé povědomí o tom druhém, po mých nešikovných snahách vznikla na jeho místě hluboká otevřená rána.

 

 


55 názorů

Alegna
před 8 měsíci
Dát tip

Pro Cookie Moon - děkuju za návštěvu, vcítění se i milá slova, vážím si


Cookie Moon
před 8 měsíci
Dát tip

Tohle je tak krasny! Je to tak lidsky a opravdovy. Snad zadny text me tady jeste tak nevzal za srdce. Dekuju


Alegna
před rokem
Dát tip

Zajíci, děkuju za čtení i za tvůj pohled.

Vystihl´s to, je to o duších a o touze po blízkosti i o tom, že je pro někoho k neunesení.


Taky toužím po blízkosti a taky ji (možná) nesnesu. 

 

Text samotný mi nepřipadá příliš zajímavý. Snad je na mě moc "přeslazený" (je to samá duše a duše). Nedokážu na něm najít nic, co by zasluhovalo zvláštní výtky či pochvaly. Možná by potřeboval trochu víc podrobností, nějaké popisy, dialog, nevím...


Alegna
10. 03. 2023
Dát tip

geminy, děkuji za čtení i milý komentář


geminy
10. 03. 2023
Dát tip

Člověk je energie. A energie se buď přitahují nebo odrazují. Někdy energie si sednou hned a někdy to chce čas, ale nenutit. Krásné psaní. Nebojte se, ona ta pravá energie příjde.


Alegna
06. 03. 2023
Dát tip

taktedy,  co mi naznačil a potom vysvětloval, nedělá mu dobře společnost lidí a jak setkání vnímal on se můžu jen domnívat, provdu zná opravdu jen on.  Jak píšeš, je to náročné :) a díky za čtení i zamyšlení se.


Alegna
06. 03. 2023
Dát tip

Přemku, děkuju za tvá slova, moc si jich vážím. Život přináší možnosti spousty vztahů, z nich vzniklé emoce, pocity, prožívání a my se tím učíme, často ubližujeme nesprávným přístpem, ale možná jsem jím nechali prostor k něčemu jinému.


taktedy
04. 03. 2023
Dát tip

To by mě zajímalo, co začal vysvětlovat...

Jinak, veškeré naše vzpomínky jsou emočně zabarveny, otázkou zůstává, jak to setkání vlastně vnímal on.

Každopádně, je to náročné .)


lastgasp
04. 03. 2023
Dát tip

Ludmilo, to je tak citlivě popsáno, že by snad člověk klečel a brečel. Vnímáš duši toho druhého, cítíš vzrušení, přicházející tvou představou, cítíš svou lehkost a splývání pocitů, zatoužíš ve svém snění o blízkosti a sevření. Nic se nenaplní. Proč? Mně se to stalo a zklamal jsem. Bál jsem se nejistoty a nesplnění slibu. Ublížil jsem vlastní nedůvěrou v sebe. Náprava byla již jen vzpomínkou. Nikdy neodpustila. Pokusím se to odčinit tipem.  


Alegna
02. 03. 2023
Dát tip

Phil, nestál, důvody se jen domnívám a díky žes četla


Philogyny
02. 03. 2023
Dát tip Gora

Když chlap chce, tak se vždycky ozve. Pokud nestál o přátelství, tak nestál za nic. Tyhle typy znám. Nebudu psát, co si o nich myslím, raději... :)


Gora
02. 03. 2023
Dát tip

Díky, avi pro PM.


Alegna
02. 03. 2023
Dát tip

Ano, Goro


Gora
02. 03. 2023
Dát tip

Alegno, můžeme nominovat do soutěže?


Aru
27. 02. 2023
Dát tip

tak vidíš :D

intuice mi nikdy nelhala, tak jsem to myslel, že pokud bude člověk porušovat řád "nebes", bude potrestán a nejsou to ta "nebesa", která znají nynější věřící, lidé si sice mohou úspěšně lhát na školách, mezi vědci i od politiků, ale tím budou sami jenom nicotnější a hloupější. nedokázali přijmout sami sebe a svět jaký je a tak si vymysleli své pitomé teorie, které jim postupně sžírají jejich srdce :D

v této éře čím víc pozorovatelů nabude dojmu, že lidstvo je úplně marná banda pitomců, tím víc se jim zkrátí samotný cyklus :))

myslím že už je tu docela hodně pozorovatelů s tím jak lidstvo už ani neklečí, spíš leží pomalu :D


Alegna
27. 02. 2023
Dát tip

Zajímavá teorie, možná to tak je, je pravda, že pokud by se člověk zabýval mýty, našel by mnoho společných nebo alespoň podobných příběhů v různých koutech světa, asi to není náhoda. Při mých tichých hovorech jsem zvěděla, že obranou země jsou katastrofy na nás seslané .....


Aru
27. 02. 2023
Dát tip

existuje mýtus o povodni, je nejenom v Bibli, i Epos o Gilgamešovi ho zmiňuje a každá stará kultura má o ní svůj příběh, myslím že taková povodeň označuje jeden cyklus, moje osobní teorie je, že při každém cyklu je hladina vždy o kus výš, jako varování, že lidem dochází čas na "blbnutí", než bude všude hluboký oceán, v každém cyklu ovšem lidé ztrácejí část svých schopností, jako trest za zpackaný minulý cyklus


Alegna
27. 02. 2023
Dát tip

Aru, existuje teorie, že lidsto je nepovedený pokus .... pravdu určitě neodhalím, tak alespoň budu žít, jak mi to nejlíp sedne :)


Aru
27. 02. 2023
Dát tip

není to sice vždy a všude, proto formule "až příliš často". člověk je až příliš zmatený a ošálený tvor, na to aby si mohl řídit svůj osud sám a proto se mu všechno vymklo z rukou, nechápu proč tenhle marný svět dál pokračuje :D:D


Alegna
26. 02. 2023
Dát tip

Aru, díky za čtení, tvůj komentář je k delší diskusi, zraňujem se a nezraňujem se, milujem se i nemilujem, je to tak různé a promíchané, nejde říct něco jednoznačně o všech, ale k zániku určitě spějeme


Aru
26. 02. 2023
Dát tip geminy

člověk je tvor, který se až příliš zraňuje o druhé, všiml jsem si už dávno, že tento svět je odsouzen k zániku jeho mizernou správou :))


Alegna
25. 02. 2023
Dát tip

Na tom něco je, black a díky za sdílení i milá slova


blacksabbath
25. 02. 2023
Dát tip Alegna

nejste spolu a vlastně - pořád jste...v tvýchv myšlenkách....děkuji za krásně napsané a podělení se o nitro


Alegna
25. 02. 2023
Dát tip

Krásný komentář, děkuju Štírko, myslím, že ses strefila, šlo o víru v sebe sama a taky o bolesti duše, o kterých nemám ani tuchu


Alegna
25. 02. 2023
Dát tip

To je pravda, Jamardi, děkuju


Štírka
25. 02. 2023
Dát tip Alegna

Lidunko - myslím si že být vítězem mezi dvěma lidmi je dost často horší než být poraženým – a je to jednoduché: porazíš li někoho na kom ti záleží tak je to asi horší než prohrát – ale tady určitě nešlo o vítězství – myslím si že šlo o důvěru – a možná ani ne o důvěru k tomu druhému ale o víru sama v sebe...?

Rozhodně: děkuji moc za krásně podaný příběh... bez konce... Čas je jako sníh: přikreje a až roztaje - kdoví co se najde...?


Jamardi
25. 02. 2023
Dát tip Alegna

Ne vždycky se všechno povede. 


Alegna
25. 02. 2023
Dát tip

Zeanddrichu, určitě záleží na obou, souhlasím a díky


Alegna
25. 02. 2023
Dát tip

Díky Evženie za sdílení, hm, pokud bych šla do minulosti mám to jako ty .... co by to asi udělalo s naším egem, kdybychom pokaždé "byly vítězem"?


Zeanddrich E.
25. 02. 2023
Dát tip Benetka, Gora

 

.. .

Potkáme se na cestě životem s mnoha lidmi..; - délka vztahu je prý předem daná, ..., kvalita (druh) vztahu je (prý) odvislá od nás, aktérů... (vždy tedy záleží na obou..).


Tvůj příběh mě vzal za srdce. Zároveň si přebírám ty své a nejsem vždy vítěz.


Alegna
25. 02. 2023
Dát tip

Kočkodánku, jsi velice citlivý, díky za krásná slova

Diano, vystihla jsi to přesně

Norsko, moc děkuju za čtení i za slova

JeneDvorský, život jde dál, veliká pravda a čaj v rukách zahřeje :)

Jednapoetko, ano pro mnoho lidí je to důvod se uzavřít, jenže ani to není lehké

Hani, děkuju že ses podělila,  smutný příběh, to je lepší žít sám

dievča, ano a někteří jsou uvnitř křehčí a zranitelnější


dievča z lesa
25. 02. 2023
Dát tip Alegna

o vnútornej krehkosti ... pekne napísané***


8hanka
25. 02. 2023
Dát tip Alegna

Možno to tak malo byť. .ak nám je s niekým dobre, ale od začiatku je tam nejaké to ale, nemuselo by to dopadnúť dobre...kedysi dávno som stretla človeka, s ktorým sme si boli hneď blízki, stále bolo o čom hovoriť, na čom sa smiať, vzájomné porozumenie, ale...akoby dvaja v jednom...jeden deň okúzĺujúci spoločník, druhý deň niekto iný, negoval to pekné...rozhodnutá, že toto nechcem, som s ním už nechcela tráviť čas, chodil za mnou, presviedčal, potom zase nesplnil, čo sĺúbil...toxický vzťah, ktorý nemal byť...psychicky labilný človek zahĺadený do seba, svojej pravdy, svojich predstáv s veĺkým presvedčovacím talentom to zvládal 20 rokov, kým som to uťala celkom...bol s ním ťažký boj, kým zmizol z mójho života...čím sme starší, tým sme opatrnejší, prežili sme všeličo. .


Jednapoetka
25. 02. 2023
Dát tip Alegna

Milá Alegno, citlivě jsi popsala co možná každý z nás už zažil....Jeden z důvodů, proč se v sobě uzavřít a netoužit...Díky, dávám tip...


Norsko 1
25. 02. 2023
Dát tip Janina6, Alegna

Hezký a pravdivý čtení 


Diana
25. 02. 2023
Dát tip Alegna

Myslím, že to cítíš správně. Přátelství s člověkem, který je "na stejné vlně" je největší poklad, který můžeme mít. Škoda, velká škoda, když to nevyjde...


Kočkodan
25. 02. 2023
Dát tip Alegna

Lído, já už to větřil takřka od pradávna, že jsi holka přemýšlivá, s nulovou povrchností. Nebo jak to mám vyjádřit...


Alegna
24. 02. 2023
Dát tip

Děkuju za tvoje slova i vcítění se, K3, ano, někdy člověk nic neudělá a někdy ať udělá cokoli, vše marné


K3
24. 02. 2023
Dát tip Alegna

To je moc smutná zpověď vypravěčky. Jsou takové situace, že by člověk moc chtěl něco říct, něco udělat a přesto nic neudělá, jako kdyby se spoléhal na osud.  Znám je moc dobře.


Alegna
24. 02. 2023
Dát tip Gora, Benetka

I když to tak vypadá, záměr to není, jen možná moje současné rozpoložení , díky Goro


Gora
24. 02. 2023
Dát tip Benetka, Alegna

Nová sada textů o duši? Cením si snahy dobrat se "pravdy", sice jednostranné, o to tajemnější pro hloubavého čtenáře. 


Alegna
24. 02. 2023
Dát tip Benetka

Krásná a smutná píseň



Benetka
24. 02. 2023
Dát tip Alegna

Ne ne. Přání se neplní. Nesplní? Snad jen zlatá rybka by mohla...?

Ovšem jen_! Chytit ji! Ovšem jen pak_!! Mít ta SPRÁVNÁ_! přání......

Člověk má skoro všechno a přesto stále něco postrádá. Asi to tak má být...


Alegna
24. 02. 2023
Dát tip 8hanka

Vím Slávku a moc ti takovou přeju, kdybych uměla čarovat, už ji dávno máš :). Přesto jsem přesvědčená, že se ti přání splní.

Člověk má skoro všechno a přesto stále něco postrádá, asi to tak má být.


Benetka
24. 02. 2023
Dát tip Alegna, Gora, Zeanddrich E.

Hmmm... Toš to já zvládám! Něčí!! Blízkost!!! KOST.

Ale abych byl stručný: Chybí mi tu v mém 1+1 ženská ruka... 

To proto aby_!

Mě usměrnila_A:

Uklidila tu špínu kterou já nevidím.

Řekla Slávi tohle pívo je dnes večer poslední - jasný!?!?!?!

Mě pohladila.

Mě pomilovala.

ETC


Alegna
24. 02. 2023
Dát tip

Hlavolame, díky za čtení, nemůže za to, nezvládá ničí blízkost, alespoň to tak vnímám


Alegna
24. 02. 2023
Dát tip Benetka

Bene-Slávku, trochu se u tvých slov rdím, díky, jsi zlatíčko


Benetka
24. 02. 2023
Dát tip Alegna, Gora

Ach! To je tak_?

Smutné.

Ze života.

Opravdové.

Procítěné.

A_

BůhVíCoještě!?

 

 

 

 

 

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru