Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Záchrana

01. 03. 2023
6
9
510
Autor
Danny

Již po dávné věky proti sobě stojí Republika A'in a Impérium Ziq. Republika je založená na kombinaci bílé magie, vědy a svobodného myšlení lidí, Impérium na kombinaci černé magie a zotročování nižších vrstev obyvatelstva.

* * *

Vidíme Ji'ana, jednoho z kněží Republiky, jak cválá se svým koněm do tajného úkrytu na neutrální půdě.
"To je dost, že jdeš," přivítá ho Qu'as, kancléř Impéria, který tu na něj čekal, "tady máme připraveno zlato, poté na tebe čeká chatka v horách, než se všechno přežene... tak mluv, kde je ta zranitelnost vaší říše?"
Ji'an si odkašle. Chystá se zradit svou vlast pro svůj osobní prospěch, ale je mu to jedno: už se vidí v budoucnosti, jak žije v blahobytu z peněz získaných touto zradou.

* * *

"Je to bůh A'in-Elt. Ten dodává Republice sílu, chrání ji před nepřáteli a zajišťuje prosperitu: zjistil jsem, kde je jeho slabé místo. Jednou za tisíc let nastane zatmění Modrého měsíce a jedině v ten den a jedině v době zatmění se dá tento jinak nesmrtelný a nezničitelný bůh napadnout. Jeho síla je totiž s Modrým měsícem spjata. Někdo musí ten den provést obřad Záchrany, aby svého boha ochránil a on pak bude dalších tisíc let zase ochraňovat Republiku. Máme štěstí, ten den za chvíli nadejde."

* * *

"Vida, výborně," zachechtá se Qu'as. "To je všechno?"
"To je všechno, co vím," odpoví Ji'an.
"Tak to si zasloužíš odměnu," Qu'as napřáhne ruku a z ní vyletí fialový blesk, který Ji'ana upraží jako briketu.
"Chatka v horách, tak určitě, ještě by něco vykecal," procedí skrze zuby. "Sejdeme se tu za týden, až budeme vědět další postup," obrátí se k ostatním členům tajného setkání.

* * *

"Taky jsme si toho mohli všimnout sami," vzdechne Qu'as, "toho mladíka přece sledujeme delší dobu, jak že se jmenuje?"
"Jmenuje se En, pane," odpověděl Budar, bojovník se znalostí černé magie, jeden z nejnebezpečnějších zabijáků Impéria. "Chodí po Republice, uzdravuje nemocné ve jménu A'in-Elta, má nebeské vize a na shromážděních, které se odehrávají na jeho počest, stále opakuje, že den Záchrany se blíží, že se lidé mají kát."
"Prostě ho zabiješ, je jedno jak," rozkázal Qu'as, "prostě ho zabiješ."

* * *

Budar pohlédl na oblohu. Modrý měsíc byl "nakousnutý", den zatmění byl tady. Budar se schoval ve stínech, aby ho tady ve Městě Tisíce Paláců, hlavním městě Republiky, někdo nevyhmátnul. Kolem pódia na náměstí se shromáždily spousty lidí. Chtělo to jen najít ten správný čas, kdy zaútočí.

* * *

Amulet na Budarově krku začal žhnout. To znamená, že ho někdo sleduje přes vyšší, magické dimenze. Dotkl se amuletu a zašeptal pár slov ve Starém jazyce. Kolem něj se vytvořilo ochranné magické pole. To ale nepotrvá věčně: musí jednat rychle.

* * *

Speciálně posvěcený oštěp pálil jeho ruku, ale napřáhl se a hodil. Zároveň vyslal ohnivou kouli týmž směrem. En vypadal překvapeně. Byl uprostřed obřadu a náhle ho Budar zasáhl na fyzické i magické úrovni naráz. En klesl mrtev k zemi. V tom krajinu zastihla tma: zatmění začalo.

* * *

"Tak co je?" zeptal se Qu'as Exxe, temného kněze Impéria. "Obřad Záchrany byl přece přerušen, jak to, že bůh A'in-Elt stále odolává tvým duchovním útokům?"
"Nevím, pane," odvětil Exx plačtivým hlasem. Zkoušel ještě další a další útoky, ale zdálo se, že bůh Republiky je stále chráněný dobře.
Poté znovu vysvitl Modrý měsíc.
"Všechno k ničemu," vzdechl Qu'as a namířil na Exxe další fialový blesk. Neúspěch se v Impériu netoleroval.

*  * *

V podzemí Města Tisíce Paláců odříkal starý kněz poslední slova rituálu Záchrany. Ukázali tomu mladíkovi Enovi pár halucinací, dočasně mu přidělili pár duchovních schopností a počkali, až se lidé z Impéria na tohoto pseudo-Zachránce soustředí a mezi tím mohl skutečný rituál Záchrany proběhnout naprosto v klidu. Republika byla na dalších tisíc let v bezpečí. Zítra bude velká oslava.


9 názorů

Fantasy nemám rád, tohle je ale napsáno docela zajímavě, jsou to vlastně jen jakoby takové výseky děje, ve kterých se ale odehrává vše podstatné.


Gora
před rokem
Dát tip

Rozumím tvé odpovědi Janině, ale souhlasím s názorem, že je mini příliš útržkovitě napsána. Potřebovala by "stmelit".


Aru
13. 04. 2023
Dát tip

tentokrát nezaujalo, velké bitvy impérií dobra a zla? ano, o tom člověk sní co je člověkem, ale nikdy toho nebude schopen, ve skutečnosti s každou mocí přichází touha ovládat a vlastnit druhé, protože člověk nebyl stvořen ke kralování, ale kralování ho činí zkaženým.

Alegno, i počítačové hry mohou mít hluboký a rozsáhlý příběh a podobat se spíše filmům (s vlastní hudební produkcí a herci), kde děj můžeš v omezené míře pozměnit, tady jde spíše o nástřel rozsáhlého příběhu, který na plné rozvinutí a vykreslení postav v něm by potřeboval celou knihu, ne-li několik knih, Tolkien také své příběhy neměl hotové na jedné stránce, problé vidím spíše v tomto, když si předsevzeš velkolepý a rozsáhlý příběh a snažíš se nacpat do jedné, nebo několika málo stránek, to samozřejmě není možné a musí dojít ke zploštěnì příběhu a nerozvinutí postav, tak ja by si žádali. pro Písmák jsou perfektní komorní příběhy, které se pro kratší tvorbu perfektně hodí a přitom lze několik málo postav nechat rozvinout a ukázat se


K3
08. 04. 2023
Dát tip

Zprvu se mi pletly postavy, ale pak to šlo. Taková tvoje typická věc, se mi zdá. Ne že bych to musel, tady si ale myslím, že to patří k tomu lepšímu z toho co píšeš. Jsi zkrátka fantasta.


Danny
02. 04. 2023
Dát tip Próza_měsíce

ahoj, nominuji tuto povídku na PM za březen, dík


Danny
07. 03. 2023
Dát tip Janina6

Janina6: ono to bude tím, že jsme každý jiný druh čtenáře, Ty se vžíváš do psychologie postav, já se zase vždycky snažím primárně rozklíčovat smysl a poselství příběhu a postavy beru jako druhotné prostředky k tomuto cíli. Potom taky to, co napíšeme, bude podle toho jiné. A pomohla jsi mi pochopit některé prózy (ne od Tebe), které já přečtu a řeknu si "no a co?" - bylo tam krmení pro ty fajnšmekry postav a já rozklíčovávám něco, co tam vůbec není :)


zvedavec
05. 03. 2023
Dát tip

Impérium stojí na kombinaci černé magie a zotročování nižších vrstev obyvatelstva.

ale to, že Republika nastrčila nič netušiaceho mladíka Ena - to je tiež dosť čierna vec, ak sa dalo počítať s tým, že ho budú chcieť zlikvidovať...


Janina6
03. 03. 2023
Dát tip

Mám radost, žes napsal i něco trochu delšího... snad tě nenaštvu, že budu i tak mít pocit, že by ta povídka potřebovala být ještě delší... :-) Myslím to tak, že máš dobře vymyšlenou zápletku a celý průběh děje, je to akční i chytré, klidně bych podle toho točila film, a vsadím se, že by měl úspěch. jako literatura to (podle mého pohledu tedy) chce víc času, aby si čtenář "zvykl" na hlavní postavy. Víc času, víc popisů, psychologie... nespěchat s vyprávěním. I tak se mi četlo poměrně dobře, ale byl to takový rychlý přehled a já jsem fajnšmekr, co si rád vychutná každé sousto.


Alegna
01. 03. 2023
Dát tip

Fantazie ti nechybí .... trochu mi to připomíná počítačové hry, které jdou bohužel mimo mně, nejsem cílová skupina, ale pár lidí tady by to mohlo ocenit


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru