Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zahradník

05. 03. 2023
13
11
246
Autor
Benetka

Inspirace: Gora

https://www.youtube.com/watch?v=bxrlK3iW9TE&ab_channel=%D0%9A%CF%83%CF%82%CF%83%CF%85r%CE%B5k%E1%83%A6

Kam až má paměť sahá vždycky jsem chtěl být pilot. Jenže když jsem pak v první třídě ZDŠ neviděl co soudružka učitelka píše na tabuli tak to bylo jasné. Prostě slepý jak krtek. Čtyři dioptrie do dálky. Takže kariéra stíhače byla pasé. A následně také kosmounauta že? To dá rozum. Takže co zbývalo? Popelář mě nikdy nelákal. Spolužák chtěl být malíř. No - měl asi talent - maloval moc hezky. A řikal mi ať jdu studovat s ním. Ale když si vzpomenu co jsem kreslil a maloval já... Ne. Ani tudy cesta nevedla. A navíc: Vyrůstal jsem jako ten cool v plotě. Rodiče absolutně nezajímalo mé vzdělání. To znamená například jestli se učím a nebo neučím. A já se neučil. Nikdy. Ani potom na SOUz. To vždy jen letěla aktovka s učebnicemi a sešity někam do kouta a alou ven! 

SOUz je zkratka za Střední Odborné Učiliště zemědělské. Když se pak v osmé třídě po mně žádalo ať se rozhodnu kam dál tak co? Zemědělka v Lednici byla nejblíž. Obor zahradník. A to stvoření které se vydává za mého otce prohlásilo že: Jestli ty budeš zahradník tak já sežeru posranou metlu. Slib nesplnil. A nakonec! Já si ty tři roky učení náramně užil! Sice to nebyla zas až taková romantika jako: ZAHRADNÍKU! ZAVAŽ MI STŘEVÍČEK! Ale i tak. Ve třídě šest 6 kluků a 24 holek_ Jé!

Praxe 1: Rychlírny mezi Lednicí a Nejdkem. Tam se jelo busem. A zpátky... Mistr odborného výcviku súdruh Heringeš maďar jak poleno vždy říkal: Všetci ste dnes zle robili. Všetci máte štvórku z praxe iba Benetka a Trináctý majů peťorku. A všetci idete nazpet do školy pešo! To se venku z porostu Juniperus communis nastříhaly větvičky. Potom se z nich nadělaly bylinné řízky a ty se namáčely do pudru na podporu růstu a poté napíchaly do množebního substrátu. A voněla děvčata a voněl jalovec a voněla rašelina... No prostě HLÍNA!!!

Praxe 2: Jabloňový sad kousek za Lednicí. Nejmilejší mistr odborného výcviku Tomáš Hřiba. Kluk jen o pět let starší. Leden. Brodění se sněhem a rukama ztuhlýma mrazem nůžkama prostříhávat stromky. Potom ostříhané letorosty sesbírat na využití roubování. Maringotka kde v petrách čadilo uhlí. Aspoň na chvilku se ohřát a pak zas alou ven. A voněl čaj s citrónem a dehet a pochopitelně taky děvčata... Prostě HLÍNA!!

Praxe 3: Zase budou vánoce! To znamená jít s Tomášem do Lednického zámeckého parku a hráběmi z trávníku "dolovat" Sphagnum. To je prosím pěkně mech. Z něj se udělají bochánky zabalené v igelitu. Ty se přidělají na namořenou dřevěnou destičku a poslouží jako základ vánočního svícnu. Plus větvičky jehličnanů - borovice smrk jedle tis. Taky mahonka a šišky. A voskové zvonečky. Nakonec svíčka. A voněl parafín a pryskyřice a Monika...

HLÍNA!


11 názorů

Benetka
31. 03. 2023
Dát tip

Děkuji velmi pěkně! ;)


niniw
31. 03. 2023
Dát tip Benetka

fajn, pobavilo


Evženie Brambůrková
06. 03. 2023
Dát tip Benetka

To jsi napsal moc pěkně. Taky máme zahradnici, spíše ing. arch. ale dělá v oboru, hlavně přes stromy.


K3
05. 03. 2023
Dát tip Benetka

Vrahů je tu víc, Benetko, souzním.


Alegna
05. 03. 2023
Dát tip APodezDívka, Benetka

Krásné vyprávění


APodezDívka
05. 03. 2023
Dát tip Benetka

Zahradník? Takže vrah! Kápni božskou - koho máš na svědomí?! :)


Gora
05. 03. 2023
Dát tip Alegna, blacksabbath

Moc mne zajímá tvá profese zahradníka, Bene... ty jsi své zkušenosti parádně popsal. S nadhledem uplynulých let. Jsem ráda, že jsem tě mohla inspirovat.


Abakus
05. 03. 2023
Dát tip

ja by som radšej objednávala Vianoce, než svietnik!


blacksabbath
05. 03. 2023
Dát tip Benetka, Gora, Alegna, Aru

mohu si objednat jeden svícen na příští vánoce?


8hanka
05. 03. 2023
Dát tip Benetka, Alegna

to je krása...zišiel by sa taký záhradník na synovej záhrade...stromy ostrihať, poradiť, čo s kríkmi, aké kvety...a tie vianočné inšpirácie...až sem zavoňalo ihličie...

mal by si mať záhradníctvo s obchodíkom, čarovný svet, v ktorom by aj zlatohnedá zbledla...


Kočkodan
05. 03. 2023
Dát tip Benetka, Alegna

Bene, za vzpomínací dílko ode mě peťorku nemáš. (rychlený smajlík)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru