Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdy bude v České republice lépe

08. 03. 2023
1
3
120
Autor
cvokator

Naše republika je zvláštní. Lidi jsou zde zlí, rozhádání. Nejsou ochotni akceptovat nikoho s jiným názorem a jsou dnes schopni vyslovit i takovou myšlenku, že by se lidi s určitým názorem měli věšet.

Strávil jsem dost času přemýšlením, kde se toto vzalo a co to způsobilo. Nejsem schopen promyslet celé dějiny naší země, ale troufnu si vyslovit svůj názor od roku 1990, kde vidím zdroj národní rozvrácenosti.

Přes naše území prošlo mnoho událostí evropského významu a každý režim se na národu podepsal. Jeden straní jednomu, další druhému, jiný pátému… Není v nás jednotná myšlenka a málokdo by definoval, o co bychom jako národ měli usilovat.

V současné době jsou u nás dva tábory. Prozápadní a pročeský. Jen naprostá menšina lidí je ve skutečnosti proruská či pročínská nebo jiná. Bohužel v diskuzích na internetu lze vysledovat trend u prozápadně smýšlejících diskutérů: Kdo nemá náš názor je proruský. (Stále tvrdím, že skutečně proruské je zcela zanedbatelné procento lidí). Jakákoliv kritika prozápadní zavázanosti či jen náznak pochybností vede automaticky k nálepce ruského trolla, kremlobota, ruského kolaboranta… Doplňte si svou oblíbenou nálepku.

Představte si, že se někdo dostane k údajům třeba Tesca za celou dobu jeho působení u nás. A vyjede seznam lidí, kteří někdy koupili alkohol. Víno, tvrdý alkohol, pivo. Vytiskne ho a přesvědčí zdravotní pojišťovny, že tito lidi jsou alkoholici a musí platit pětinásobek zdravotního pojištění. A není proti tomu odvolání. Někdo kupuje pravidelně pivo nebo něco jiného. Marně ale budete vysvětlovat, že jste jenom jednou kdysi koupili strejdovi k narozeninám flašku myslivce, jinak jste abstinent. Prostě jste na seznamu a dál není o čem diskutovat.

No a přesně tohle se stalo, když pan Cibulka vydal své seznamy. Uspokojila se krvelačnost davu, ale národu to nepomohlo. Od té doby se lidi hádají a hrabou v minulosti, místo aby se sjednotili a šli vpřed.

Uvědomme si, že dnes by těmto seznamům bránilo i GDPR. Byl zveřejněn citlivý osobní údaj a škoda je dodnes nedozírná. Pokud vím, nikde jinde na světě nedošlo k takovému rozsáhlému zveřejnění databáze bezpečnostních složek.

Myslíte si, že po druhé světové válce byli v Německu potrestáni všichni, kdo se dopustili něčeho špatného? Byli odsouzeni hlavní strůjci, ale ostatní lidé dál pracovali na svých pozicích. Nebyli vyhozeni všichni vojáci z armády. Pracovali prostě dál. Nikdo nevydal žádný seznam členů Wehrmachtu, Abwehru, Hitlerjugend, NSDAP, SS, SA…

Proč bylo Německo už pár let po válce na vzestupu? Odsoudili hlavní zločince, mezi sebou si to vyříkali. Uznali, že se chovali špatně, nasypali si popel na hlavu před celým světem. Pak to uzavřeli s tím, že musí jít dál. Nevrtali se v nějakém seznamu a příslušnosti k NSDAP ještě 30 let po válce. Ano, když utekl významný nacista, tak se honil po celém světě. Ale národ se sjednotil, aby šel dál a zase se vzmohl. Nehrabali se ve vlastní špíně desítky let.

Vtípek: To takhle policista zastaví na dálnici chlápka jedoucího na ryby a dává mu pokutu za rychlost. „Ale vždyť jsem nejel tak rychle, podívejte, tihle jedou ještě rychleji než já a je necháte jet!“ Policista koukne na jeho rybářské vybavení a poznamená: „A vy už jste někdy chytil všechny ryby?“

A Češi jsou národ, který se chce neustále hrabat ve více než 30 let staré minulosti a chce za každou cenu chytit „všechny ryby“. Češi jsou experti na házení špíny do vlastních řad. Opět: neznám národ, který by si tak liboval v kritice vlastních spoluobčanů a všeho, co u nás vzniklo, jako my.

Abych odpověděl na otázku, v Čechách bude lépe až:

·         Přijmeme celou svou minulost, jaká byla. Bez výjimek. Ať se stalo cokoliv, je to součást naší historie a nejde to změnit. Můžeme se za to stydět, ale změnit to nemůžeme. Nevykecáme se z toho.

·         Uznejme, co se vytvořilo, vymyslelo či udělalo v každé době dobrého. Dávejme to dětem jako vzor, co naši předci dokázali. Tvrdit, že všechno, co vzniklo v letech 1948-1989 je špatné, je z principu chybné. Převzalo se, co tu bylo dříve a na tomto základě se budovalo. Naše dějiny nezačínají rokem 1990.

·         Odmítněme neustálé otevírání minulosti. Soudit teď jakéhokoliv starce, který byl u moci před 30 lety, národ opět jen rozdělí. Jen se zase uspokojí krvelačnost davu. A možná je to opět jen zastírací manévr, aby se nemluvilo o současných problémech.


3 názory

Aru
09. 03. 2023
Dát tip

ono si stačí přečíst třeba o stavovském povstání z 1618 - 1620, žasl jsem nad řízením tehdejší české vrchnosti země, byli to politici vystřižení jako dnes, neschopní jednat a dohodnout se (i když jim Vídeň nabídla tehdy v tísni podmínky, Češi chtěli všechno, nebo nic), bez evropského rozhledu a absolutní zloději, kdy se například počítali mrtví vojáci, jako živí, aby kapitáni měli jejich žold pro sebe, a tak se ani nedělali přehlídky před velitelem vojska, aby se nezjistila početní nesrovnalost. jakmile byli stavové na koni, ihned rozkradli katolíkům jejich majetek a to za situace, kdy Nizozemsko sem pumpovalo nemalé peníze, jež mizeli neznámo v kterých kapsách.

Fridrich Falcký, to je kapitola sama pro sebe, falcký kurfiřt, který nadějnou kariéru hodil do kanálu přijetím české koruny, pravda bylo mu 23 let.

ubohou úroveň české politiky máme v kořenech, ani za Habskurků jsme se ji nenaučili dělat na úrovni a jakmile jsme měli svobodu, dělali jsme co nám jde nejlépe, vykrádat stát, ostatně i ve Vančurově Konci strarých časů je to patrno, že Čechům jde nejlépe se hádat mezi sebou a cpát si kapsy, jakmile si vládneme sami, je stát tak ubohý, jako ubožáci, kterým se dává hlas.

ale baví mě, že zatímco dřívější společnosti, trestali provinilce, tím že je vyhnali do samoty, nyní těm co škodí je věnována pozornost a tím jim defakto společnost schvaluje jejich špatné jednání, aniž by lidé tušili, co je to ne/dávání pozornosti a jak to funguje, plus mediokracie je perfektním nástrojem jak si politici vychovávají své užitečné idioty, kteří je volí.


Norsko 1
09. 03. 2023
Dát tip

Vrtání, vrtání, hlad po lásce zahání. Vrtání, vrtání je lék


K3
09. 03. 2023
Dát tip

Málo kdo to přizná, ale nikdy jsme se neměli tak dobře jako teď. Dělit svět na západní a východní se mi taky nelíbí, a na proamerický a proruský už vůbec ne. Možná by bylo lepší demokratický a nedemokratický.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru