Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V hrozných to dobách žili naši předci, aneb věk náš je konečně moderní

10. 03. 2023
6
18
304
Autor
Aru
Uchillburg XII. von Vylidi seděl ve svém křesílku u svého stolečku s nataženýma nohama na svém koberci ve svých panských papučích, před svým krbíkem, ve kterém topil svým dřevem ze svého lesíku; to všechno mu patřilo, včetně nedalekých vinic a rodového zámečku Uchillburg, podle jehož názvu se jmenovali všichni prvorození rodu von Vylidi, muži, či ženy.
 
Pod zámkem Uchillburg leží městečko Úchylov. Kdysi v hrozných, zlých a nelidských časech monarchie patřilo městečko Úchylov rodu von Vylidi, to se ještě jmenovalo Uchillburg, po demokratickém pádu monarchie a nastolení republiky bylo potřeba se nejen odlišit, ale i zavést nové pořádky. Nejprve vyhnali rychtáře s konšely, kteří utekli na zámek, kde se otřeseni vzpamatovávali ve vinném sklípku. Do té doby vážení měšťané zvolili nového starostu s radními na buřtové párty, kde se rozdávalo nejvíce uzenin a jiných masných produktů, už jenom jako občané.
 
Po zvolení si starosta s radními odhlasovali změnu konvenčního názvu města Uchillburg na Úchylov, to bylo poprvé a naposled co se na něčem radní jednomyslně shodli. Městský popravčí dostal padáka, doba už nebyla vhodná pro násilné, ukrutné a nekulturní trestání lidí, místo toho byla pořízena za městské peníze gilotina, poháněna elektrickým motorem a najata obsluha gilotiny. Městský vyhozený kat ustoupil do společenského podzemí, kde mohl začít páchat zločiny proti novým zákonům. V Úchylově byla zřízena policejní služebna, jejíž útvar byl okamžitě uplacen mafií vedenou bývalým popravčím; tak Úchylov vyšel z bažin temných věků do nové, moderní a vědecké doby.
 
Skončila doba sluhů a pánů, nastala doba zaměstnanců a zaměstnavatelů. Von Vylidi hledíce tu strašnou spoušť, rozhodl se při pohledu na bývalé konšele s rychtářem, že svůj vinný sklípek otevře společenské smetánce. Nechal přistavět hotelový apartmán s wellness v secesním stylu, posledním kulturním slohem; to vše před zraky obyvatel Úchylova, kteří na panský hotel měli hluboko do svých nových peněženek, jež vyměnili za prkenice a měšce se zlatými dukáty při měnové reformě, kterou vyhlásila krachující republika pro záchranu občanů. Bývalí konšelé a rychtář se stali zaměstnanci zámeckého hotelu Uchillburg na vedoucích místech.
 
Von Vylidi byl nejenom mecenášem umění, které dávalo smysl a nechal vždy vypráskat "moderní" umělce, kteří nic neuměli, ale nově i zaměstnavatelem svých bývalých poddaných, kteří mu všichni do jednoho (až na Úchylov) zůstali věrni, byl i alchymistou. Experimentoval jak s tmou ve spreji, tak s tichem do kapsy. Tma ve spreji měl být převratný vynález, kdykoli bylo zapotřebí tmy, stačilo ji nastříkat na zeď a byla tma, bohužel tma rychle mizela a na zdi zůstávaly našedlé fleky. Ticho do kapsy na tom bylo o poznání lépe, po přiložení ucha ke kapse, bylo slyšet ono ticho, i to mělo však své mouchy. Ticho bylo na ticho příliš hlučné a pokud bylo zasednuto, například u zadní kapsy kalhot, stalo se plochým.
 
Von Vylidi dosud jen korespondenčně konzultoval alchymistické problémy s E. Kelleyem, který uniknuvš jisté smrti v Mostě (traduje se, že babička Němcová zde nalezla inspiraci pro svou operu Koresbondence) provazem, uchýlil se do bezpečí pod zámeckou střechu Uchillburgu. Kelley ale častěji pobýval ve wellness a sklenky vína ve sklípku, než nad alchymistickými baňkami z čehož se von Vylidi stával trudnomyslným alchymistou; v noci ho bylo možno vídat pouze v noční košili, kráčejícího po hradbách, jež moudří von Vylidi nenechali strhnout po celozemské módní přestavbě hradů na zámky. Odtud vznikla pověst o bílé paní, jež se v různých obměnách traduje v našich i cizozemských luzích a hájích dodnes.
 
Von Vylidi se ale nevzdával svého snu být alchymistou a tak až příliš často projížděl s Kelleyem na lov po mostě, aby na něho takto podprahově působil, takříkajíc psychologicky, a tak se zrodila psychologie na mostě mezi zámkem Uchillburg a Úchylovem. Jen díky Kelleymu, který byl nalitý jako měch vína se stal svět lepším místem. Sebevrazi se přestali sebevraždit, lidé v depresích přestali mít deprese, vůbec se všichni přestali hádat a začali být šťastní a to po pouhém jediném přečtení Psychologie od von Vylidi, jelikož královna psychologických věd, totiž psychologie sama všechny zachránila,... tedy až na občany Úchylova, tam byli tak prohnilí republikou, že jim nepomohla ani psychologie a uchýlili se k přízemnějším psychologickým metodám jako alkohol, nebo drogy, maková pole bylo možné vidět od jednoho konce katastru městečka Úchylov, až ke druhému konci.
 
Na zámku Uchillburg a v širém okolí, věrném von Vylidi to nebrali jako neúspěch, ale zcela psychologicky se nad neřádstvem z Úchylova povznesli. Nejčtenější knihou hned za Biblí a Harry Poterovi se stala Psychologie od von Vylidi, který neúměrně zbohatl, koupil si zchudlou republiku a vrátila se zpět naše milovaná monarchie.

18 názorů

Aru
12. 03. 2023
Dát tip

;-)


MilanH
11. 03. 2023
Dát tip

:-)


Aru
10. 03. 2023
Dát tip

tak vítej mezi 3% čtenářů na Písmaku ;))


geminy
10. 03. 2023
Dát tip

Aru, ano pobavilo. Tohle mě baví. :)


Aru
10. 03. 2023
Dát tip

díky AI, bohužel jen fantazie, ticho do kapsy, ani tma ve spreji se neprodává, můžeš zkusit u svého prodejce :D


Aru
10. 03. 2023
Dát tip

takové informace se ke mě nedonesly Kočkodane :D


Al Jal Úd
09. 03. 2023
Dát tip

Krásné fantazie, nejlepší tma ve spreji a ticho do kapsy, pobavilo mě to celé ;)


Kočkodan
09. 03. 2023
Dát tip geminy

Možná by bylo dobré zmínit, že Úchylov navázal družbu s městysem Perverznicí.


Aru
09. 03. 2023
Dát tip

nooooo, jestli by byli libé a voňávé, Evži :D:D

díky ;)


Po zasednutí mohlo ploché ticho vydávat i jiné libé zvuky.


Aru
09. 03. 2023
Dát tip

ploché ticho iví, to je vynález! :D

ta tma ve spreji, hodila by se :D:D

- nemohl jsem si odpustit babičku Němcovou s TyDý :))

díky!


Aru
09. 03. 2023
Dát tip geminy

díky geminy, snad i pobavilo ;)


Aru
09. 03. 2023
Dát tip

mě už je to jedno OsmiHanko, stačí je nesledovat a život v místě je prostě jiný, než ten co se ukazuje v televizi/médiích ;)


Aru....ta tvoje fantazie je fantastická......vypichuji ....

" Ticho do kapsy na tom bylo o poznání lépe, po přiložení ucha ke kapse, bylo slyšet ono ticho, i to mělo však své mouchy. Ticho bylo na ticho příliš hlučné a pokud bylo zasednuto, například u zadní kapsy kalhot, stalo se plochým.".....

ouplně to ticho slyším:-))))))))


geminy
09. 03. 2023
Dát tip

Hezké počtení


8hanka
09. 03. 2023
Dát tip

Nase narody su si take blizke..prvy odstavec sa presne hodi aj na nas...ale u nas je to uz skor tragedia...


Aru
09. 03. 2023
Dát tip

jak to říct, pod Vídní jsme měli směr pro co se "obrodit", samostatně ale nemáme hrdost na to dělat politiku na úrovni, minimálně Evropské, spíše jde hlavně o vlastní kapsy.

ale tady je to čistě komedie :)

díky OsmiHanko ;)

no ale zase neumím psát příběhy ze života :D

má to své pro i proti, nakonec vždycky sklouzneš do nějakého šuflíku, pokud nejsi génius, ale ti se většinou brzo zblázní, nebo nedokážou existovat ve společnosti


8hanka
09. 03. 2023
Dát tip

naše?

Až ti závidím tvoju bohatú fantáziu, tá moja sa niekde vytráca, mám problém ustrážiť, who is who...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru