Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tak pravil Hayato

11. 03. 2023
12
11
365
Autor
Movsar

Zrození lásky

 

V letenské ulici u parku oddenku a kultury stojí dívenka Třezalka, v rukách skleničky, čepuje do nich báječnou limonádu slunce, jakmile jsou plné, vrací se do kavárny, pokládá je hostům na stolek, ti do sebe žíznivě obracejí perlivé sluníčko, skrze veliký auslág to pozoruje Eskider Žůža, básník lyrické orientace, směřuje do galerie mladých udat poslední kus své poezie, V prudké kanonádě slunečních paprsků jest osvobozen kraj, vlajko jara, vlaj! čte polohlasem na způsob středověkého čtenáře galerista Metoděj Ryba, poslední výhonek starého pražského rodu, kroutí hlavou, nene, to vzít nemůže, ani jako videoart, Eskider smuten odchází, na ulici ale osloven Třezalkou, Pijte sluníčko, smutný muži, přijme skleničku smíru, pije a vtuchvíli je usmířen se světem, všemi těmi plivanci a políčky, nabírá dech k novému verši, jenže Třezalka jej bere za ruku, běží k parku, proti slunci, do otevřených úst jim teče limonáda sluníčka, Metoděj Ryba zvědavě vykukuje ze dveří galerie mladých, Takový kýč, mumlá si a kroutí hlavou, za ním blikají pokroucené kropicí hadice vystlané halogenkami, dílo Terezie Křikavy, finalistky ceny Jindřicha Chalupeckého, to už ale Třezalka a Eskider padají do trav Oty Janečka, jako ptáčci se k sobě mají, Eskider nabízí Třezalce červíčka, rodí se láska v záplavě už skoro jarního sluníčka. 


Tak pravil Hayato

 

 

Letenské cikánky v Haškově, vracejí se z lidlu, každá plato vajec a tašku, dvě napřed, třetí, s tučnou zadnicí v těsných džínách, kolébá se jak koráb v moři, tvář markýzy andělů, jinak sprostá, Taková cikánka, když to na ni přijde, dokáže jít na věc zostra, varuje na rohu ulice pan Hayato syna, jemuž se brzy začnou pozdávat ženské, nahoře v bytě zatím cikáni mastí karban, pijí pivo a netrpělivě čekají na ty tři, až jim z třiceti vajec a kila vepřového boku přichystají oběd, markýza andělů se potom jen v kalhotkách tango ohne pro nádobí, jako když koráb propluje okem uragánu, a oni se porvou hůř než divocí psi, snad i z okna do Haškovy se vyházejí, posilněni vejci a bokem, cestou z cukrárny pan Hayato pak synovi nad kaluží černající krve doloží své varování: zase měl pravdu. 

 

Ranní kardio

 

 

Nad IKEM záře jitra, muž se srdcem na dlani stoupá po schodech, Profesor nikdy nejezdí výtahem, špitne studentka kamarádce, chystá se v inspekčním pokoji cvičit nahou jógu se sestřičkou Klárkou, to ví ale jen oni dva, studentky mají zato, že se chystá vizita, samy by nastavily nahá prsa k poslechu, alespoň asistentovi, docentovi, snad i řadovému lékaři po škole, a když, tak i medikovi z vyššího ročníku, nakonec i (s)prostému zřízenci, páchnoucímu po mrtvolách, tak moc na ně jde jaro, tak moc jsou jejich srdíčka nemocná touhou.

 


11 názorů

Lili.
před měsícem
Dát tip

Dílo s velikou myšlenkou. Způsob psaní je hezký český, téměř až poetický a to je to prozaická miniatura, což je na tom to nejvznosnější.

@--}--------- 

Růže a tip


Gora
před 11 měsíci
Dát tip

Škoda, už se hlasuje. Budeme se těšit na další...


Movsar
před 11 měsíci
Dát tip

Dekuju Goro, ted teprve ctu...


Gora
před rokem
Dát tip

Mohli bychom nominovat do PM, Movsare?


K3
12. 03. 2023
Dát tip

Já se přidávám. Už jsi tu dlouho nebyl.


Movsar
12. 03. 2023
Dát tip

Děkuji, přtelé, za čtení a zprávy. 

Norsko, ano, Hrabala mám rád a asi nezapřu jistou inspiraci všedností v tématu,  ikdyž v tom nebyl sám, a formou vyprávění. Ale to byl mistr. 

Janino, děkuju, a máš pravdu, spojil jsem to záměrně, pan Oliva by to do světa nepustil. 

Praotče, taky děkuju, někdy taky cítím, že laskavost opuštím, je to podle nálady. Aktuálnost a subjektivitu bych ale z literatury nevylučoval, vždyť vše je nakonec subjektivní, i v tom nejvíce objektivním žánru - vědě nalezenem často stopy po osobním. A konečně - nepodceňoval bych pismak, kdybych měl víc času, byl bych tu častěji a víc četl příspěvky autorů, protože si naopak myslím, že jsou často mnohem lepší než oficiální literatura. žijeme v roztříštěném světě, ten kratší formát, který tu vede, odpovídá situaci. A naši souasní oficiální / režimní romanopisci jsou moc užvanění, nudní, jednou je internet stejně zasype a to bude šťastný okamžik písmáka!

Děkuji, Aleši!  


Gora
11. 03. 2023
Dát tip blacksabbath

Jaro tropí hlouposti. 

Potěšilo!


Dlouho si tu nebyl...tohle uzrálo velmi dobře...


Janina6
11. 03. 2023
Dát tip

Movsarovské. Bavilo mě to a opravdu šmrncózně se vyjadřuješ.

"vtuchvíli"? Nevím jistě, ale myslím, že tohle se stále ještě píše rozděleně.


Norsko 1
11. 03. 2023
Dát tip

hrabalovské. líbilo


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru